Ananas (Ananas comosus) is één van de populairste tropische vruchten in de wereld.

Ze zijn een rijke bron van vele voedingsmiddelen, waaronder vitamine C, mangaan, koper en foliumzuur. Ananas is ook de enige bron met een bromelaïne verbinding.

Bromelaïne wordt geassocieerd met vele gezondheidsvoordelen zoals verbeterde immuunfunctie, kankerpreventie, verbeterde wondgenezing en betere darmgezondheid(1).

Ananassen zijn heerlijk wanneer vers genuttigd maar ze kunnen ook worden genoten als sap, gedroogd, in blik of als ingrediënt in verschillende recepten.

Aanbiedingen deze maand

UPGRADE jouw eigen SPOTIFY account

Spotify Premium + Videoland voor slecht €24,99

Netflixs accounts en Gift Cards

Videoland en Disney+ accounts

Nieuw: Sweat Fitness programma voor vrouwen

Fox Sports + Go accounts

Profiteer nu van deze aanbiedingen

Het vruchtvlees van rijpe ananassen varieert in kleur van wit tot geel, heeft een karakteristieke geur en een zoete sappige en pittige smaak.

Voedingswaarde

Verse ananas bevat 50 calorieën per 100 gram, wat neerkomt op slechts 83 calorieën per 165 gram.

Het bestaat (86%) uit water en koolhydraten (13%), met vrijwel geen eiwitten of vet.

De onderstaande tabel bevat informatie over alle voedingsstoffen aanwezig in ananas(3):

Voedingswaarde ananas – per 165 gram

hoeveelheid
Calorieën50
Water86%
Eiwit0,5 g
Koolhydraten13,1 g
Suiker9,9 g
Vezels1,4 g
Vet0,1 g
Verzadigd0,01 g
Enkelvoudig onverzadigde0,01 g
Meervoudig onverzadigde0,04 g
Omega 30,02 g
Omega-60,02 g
Transvet~

De nummer 19 op de lijst van gezondste fruit

Koolhydraten

De koolhydraten in ananas bestaat veelal uit eenvoudige suikers, waaronder sucrose, fructose en glucose. Ze bevatten ook enkele vezels.

Een 165 gram ananas bevat 21,7 gram koolhydraten en 2,3 gram aan vezels, zodat er 19,4 gram verteerbaar (netto) koolhydraten in elk portie zit.

De glycemische index waarde van ananas kan variëren van 45-66, dat is in het midden gebied(4).

Dit betekent dat ananassen geen groot effect heeft op de bloedsuikerspiegel, in ieder geval niet bij gezonde mensen.

Vezels

Een 165 gram ananas bevat 2 gram vezels, die bijna allemaal onoplosbaar zijn (99%).

Deze zijn hoofdzakelijk in de vorm van cellulose, hemicellulose en pectine(5).

Onoplosbare vezels zijn verbonden met een vermindert risico op diabetes type 2 en een gezonde spijsvertering(6, 7, 8, 9).

Kortom: Ananas bestaat voornamelijk uit water en koolhydraten. Ze zijn laag in calorieën, bevatten meestal onoplosbare vezels en hebben geen groot effect op de bloedsuikerspiegel voor de meeste mensen.

Vitaminen en mineralen

Ananassen zijn een rijke bron van verschillende vitamines en mineralen.

Een 165 gram levert 132% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van vitamine C en 76% van mangaan.

Dit zijn de meest voorkomende vitamines en mineralen in ananas.

  • Vitamine C: Een antioxidant vitamine die nodig is voor een gezonde huid en immuunfunctie(10, 11).
  • Mangaan: Een essentieel sporenelement die meestal in grote hoeveelheden aanwezig is in fruit, groenten, volkoren granen en peulvruchten.
  • Koper: Een sporenelement met vele belangrijke functies in het lichaam, zoals een co-factor bij het maken van rode bloedcellen(12).
  • Foliumzuur (B9): Een lid van het vitamine B-familie van belang voor weefselgroei en normale celfunctie en vooral belangrijk voor zwangere vrouwen(13).

Kortom: Ananassen zijn een rijke bron van vitamine C en mangaan, en bevatten ook hoeveelheden koper en foliumzuur.

Andere plantaardige stoffen

Bromelaïne is de meest onderzochte eiwit in ananas, maar bevatten ook antioxidanten zoals anthocyanen(14).

  • Bromelaine: Een unieke eiwit verterende enzym, alleen in ananas. Het kan een aantal voordelen voor de gezondheid hebben, waaronder het verlagen van het risico op kanker, verbeteren van darmgezondheid en vergemakkelijken van wondheling(15).
  • Anthocyanen: Ananassen bevatten geringe hoeveelheden anthocyanen, krachtige antioxidanten die verband houden met een risico afname op veel ziekten, waaronder hartziektes (15, 16).

Vanwege de bromelaïne inhoud kan ananassap worden gebruikt om vlees mals te maken. Bromelaïne breekt de eiwitten in vlees af.

Kortom: Ananassen zijn de enige voedingsbron van een unieke plantaardige stof bromelaïne genaamd. Deze zijn geassocieerd met vele voordelen voor de gezondheid.

Gezondheidsvoordelen van ananas

De meeste voordelen voor de gezondheid van ananas zijn toegeschreven aan de inhoud van de bromelaïne.

Er moet echter worden opgemerkt dat sommige onderzoeken zijn gebaseerd op bromelaïne dat is verkregen uit ananas stengels, die hogere gehalten bevat.

Doordat de stelen gewoonlijk niet wordt geconsumeerd, zijn bromelaïne supplementen (ook wel “ananas extract”) nodig voor de gezondheidsvoordelen.

Verbeterde immuunfunctie en afname ontstekingen

Het immuunsysteem beschermt ons lichaam tegen ziekten, vecht tegen schadelijke micro-organismen en repareert de schade.

Laboratoriumstudies hebben aangetoond dat bromelaïne versterkt het immuunsysteem en verlaagt de kans op ontstekingen(17, 18, 19, 20).

Dierstudies hebben aangetoond dat bromelaïne de ernst van ontstekingen kunnen verminderen, immuunrespons stimuleren en gunstige effecten heeft bij astma en allergische luchtwegaandoeningen(21, 22, 23, 24, 25).

Studies bij mensen heeft aangetoond dat de inname van ananas of bromelaïne supplement kan de duur van sinusinfectie verkorten en immuunrespons stimuleren en de vorming van bloedstolsels en ontstekingen verminderen(26, 27, 15, 28).

Kortom: Bromelaïne uit ananas heeft aangetoond dat ontsteking afneemt en stimuleert de immuunrespons. Ze kunnen de duur van infecties verkorten en helpen bij ziektes van de luchtwegen zoals astma.

Verlaagt het risico op het krijgen van kanker

Kanker wordt gekenmerkt door een oncontroleerbare celgroei die kan binnenvallen en de omliggende weefsels vernietigen. Het is één van de belangrijkste oorzaken van overlijden en invaliditeit van mensen wereldwijd.

Diep geel fruit en groenten zijn gekoppeld aan een verlaagt risico op darmkanker(29).

In laboratoriumstudies bleek dat bromelaïne de groei van kankercellen kan remmen, en ze apoptose (celdood) maken(30, 31, 32, 33, 34, 35).

Meer menselijke studies zijn nodig om deze effecten te evalueren.

Kortom: Studies tonen aan dat ananas en bromelaïne kankerbestrijdende eigenschappen bevat.

Verbeterde wondgenezing

Wondgenezing is het vermogen van het lichaam om zichzelf te herstellen na een blessure, maar dit proces kan worden onderbroken door factoren zoals diabetes, ouderdom en hart-en vaatziekten(36, 37).

Laboratoriumstudies geven aan dat de bromelaïne in ananas worden gebruikt om de genezing van wonden te verbeteren(38).

Zowel verse ananas en bromelaïne bleken wondheling te bevorderen in dierstudies, door het versnellen van herstel en afname van de ontsteking(39, 40, 41, 42).

A-bromelaïne gebaseerde lotion heeft aangetoond dat het de genezing van brandwonden bij mensen versnelt(43).

Kortom: Bromelaine heeft aangetoond dat  het sterke helende eigenschappen heeft voor de gewonde huid, het versnelt het herstel en een afname van ontstekingen.

Betere darmgezondheid

De bacteriën in ons lichaam en het aantal ten opzichte van onze cellen 10: 1 en de meeste wonen in de darm. Behoud van een gezonde darmflora heeft tal van voordelen voor de gezondheid (44).

Ananassen zijn meestal gemakkelijk verteerbaar en door de gunstige darmbacteriën veroorzaken ze een minimale opgeblazen gevoel en gas(45).

In dierproeven bleek dat ananas en bromelaïne kunnen helpen bij de behandeling van maagziektes zoals inflammatoire darmziekten, door het verminderen van darmontstekingen en het voorkomen van diarree(46, 47, 48, 49, 50, 51, 52).

Bromelaïne helpt ook bij het verteren van eiwitten. Dit kan nuttig zijn voor mensen die gevoelig zijn voor de spijsvertering na een eiwitrijke maaltijd.

Kortom: Ananassen meestal goed verteerd en veroorzaken minimale opgeblazen gevoel en gas. Ze kunnen bij de behandeling van spijsverteringsaandoeningen door het verminderen van darmontstekingen en voorkomen van diarree.

Bijwerkingen en individuele zorgen

De meeste mensen verdragen ananas goed, maar ze kunnen mondirritatie veroorzaken bij sommige personen.

Ananas kan ook interfereren met de functie van sommige medicijnen, en er zijn een aantal mensen die allergisch zijn voor hen.

Mondirritatie

Sommige mensen ervaren een mond ongemak na het consumeren van ananas. Dit is een onschuldige aandoening die zal verdwijnen na een paar uur.

Veroorzaakt door bromelaïne, het eiwit verteerd enzym dat in het fruit en in de steel aanwezig is.

Ananas allergie en kruis-reactiviteit

Ananas kunnen in sommige gevallen leiden tot allergische reacties, symptomen waaronder jeuk, huiduitslag, loopneus, buikpijn, braken en diarree en zelfs ernstige allergische shock(53, 54).

Personen die last hebben van allergieën zoals voor berkenpollen of graspollen kunnen ook allergische reacties krijgen van ananas als gevolg van kruis-reactiviteit(55, 56).

Medicatie innemen

Personen die medicatie innemen zoals bloedverdunners, is het beste hun arts te raadplegen voordat ze ananas of bromelaïne supplementen in hun dagelijkse routine opnemen.

Van ananas is het bekend dat het een bloedverdunnend effect kan hebben(57, 58).

Kortom: Ananassen meestal goed verdragen, maar ze kunnen allergische reacties veroorzaken bij sommige mensen. Ze kunnen ook van invloed zijn op bepaalde medicijnen, vanwege hun bloedverdunnende effecten.

Tot slot

Voor de meerderheid van de mensen zijn ananassen een geweldige aanvulling op hun voeding.

Ze zijn een rijke bron van veel vitamines en mineralen met een overvloed aan vitamine C en mangaan.

Ze zijn ook de enige bron van een krachtige plantaardige stof genaamd bromelaïne. Deze is verantwoordelijk voor veel van hun gezondheidsvoordelen.

Deze omvatten een versnelde wondgenezing, betere spijsvertering, preventie van kanker, verminderde ontsteking en versterkt het immuunsysteem.

Door hun zoete smaak is ananas een perfecte ingrediënt om uw maaltijden mee op te frissen.

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.