arachideolie

Arachideolie

Arachideolie ook wel pindaolie of aardnotenolie genoemd is een peulvrucht die tot een olie wordt verwerkt. Aardnotenolie is rijk aan vet – ze bevatten 40 tot 50 procent vet. Net als andere plantaardige oliën, arachideolie bevat geen cholesterol.

Arachideolie wordt het meest gebruikt in Aziatische culturen, met inbegrip van de keuken van China en Zuidoost-Aziatische landen als Vietnam, Laos en Cambodja.

De meeste gezondheidsvoordelen van arachideolie is afkomstig van de diverse typen vetzuren, zoals oliezuur, stearinezuur, palmitinezuur en linolzuur. Terwijl onevenwichtige niveaus van vetzuren schadelijk voor de gezondheid kunnen zijn, arachideolie heeft een zeer veilige balans die de gezondheid kunnen stimuleren in een verscheidenheid van manieren, naast de gezondheidsvoordelen van andere vitaminen, mineralen en organische stoffen gevonden in pinda’s.

Laten we eens een kijkje bij enkele van deze indrukwekkende voordelen voor de gezondheid van dit heerlijk soort bakolie.

Gezondheidsvoordelen van arachideolie

Cholesterol:

In tegenstelling tot veel andere plantaardige oliën, arachideolie is vrij van cholesterol, dat is één van de belangrijkste factoren die bijdragen aan gecompliceerde hartaandoeningen zoals atherosclerose, die in feite verstopping van de bloedvaten veroorzaakt. Aangezien arachideolie gebruikt wordt op veel verschillende manieren, waardoor deze gevaarlijke cholesterol uit je lichaam kan helpen bij het voorkomen van een verscheidenheid van complicaties voor de gezondheid. Bovendien is niet alleen arachideolie vrij van cholesterol, het kan zelfs de huidige niveaus van cholesterol door de aanwezigheid van plantensterolen verlagen. Deze fytosterolen in feite concurreren door het aanwezige cholesterol in maag en darmen te absorberen, waarbij het cholesterol met 10-15% kan verlagen !

Gezondheid van het hart:

Het verlagen van uw kansen op atherosclerose, zoals hierboven uitgelegd, kan de kans op hartaanvallen en beroertes verminderen. Echter, arachideolie bevat ook enkelvoudig onverzadigde vetzuren, zoals oliezuur, die verhogen de niveaus van het “goede cholesterol” genoemd HDL in het bloed. Deze gunstige cholesterol helpt daadwerkelijk het verminderen van het “slechte” cholesterol (LDL) en uw kans op hart-en vaatziekten en beroertes te verlagen.

Kankerpreventie:

Arachideolie heeft ook een hoog niveau van polyfenol antioxidanten, waaronder resveratrol. Deze verbinding werkt om vrije radicalen, die gevaarlijke bijproducten van cellulair metabolisme dat verantwoordelijk is voor een groot aantal ziekten in het lichaam, waaronder kanker te elimineren. Studies hebben aangetoond dat overschakelen naar een plantaardige olie met een groot resveratrol, zoals arachideolie, kan je kans op het ontwikkelen van kanker door deze krachtige antioxidant verminderen.

Bloeddruk:

Resveratrol heeft een belangrijke functie in het lichaam. Het interageert met verschillende hormonen in het lichaam die bloedvaten beïnvloeden, zoals angiotensine, welke vaten en bloedvaten vernauwt. Door het te neutraliseren van de effecten van deze hormonen, resveratrol helpt om de bloeddruk te verlagen, waardoor het de spanning reduceert op het cardiovasculaire systeem.

Cognitieve Boost:

Ziekte van Alzheimer is een van de meest wijdverspreide en tragische omstandigheden die mensen beïnvloeden als ze ouder worden, maar resveratrol is een multifunctioneel antioxidant, heeft ook aangetoond het elimineren of vertragen van de aanvang van cognitieve stoornissen zoals de ziekte van Alzheimer en dementie. Vrije radicalen zijn verantwoordelijk voor de afbraak van de zenuwbanen in de hersenen, dus antioxidanten zoals resveratrol kan zeer effectief zijn in het vertragen of stoppen van dat proces.

Huidgezondheid:

Arachideolie, zoals vele plantaardige oliën, zijn vrij rijk aan vitamine E, dat een essentiële vitamine is voor mensen. Het is bijzonder belangrijk in het onderhoud en de gezondheid van de huid te beschermen tegen de effecten van vrije radicalen die rimpels, vlekken en andere tekenen van voortijdige veroudering veroorzaken. De vitamine E in arachideolie zal uw huid er jong en gezond uitzien naarmate je ouder wordt.

Immuunsysteem:

Een laatste voordeel van de indrukwekkende niveaus van resveratrol in arachideolie is het verbeteren van uw immuunsysteem. Virale en schimmelinfecties zijn bijzonder gevoelig voor dit anti-oxidant, dus het toevoegen van arachideolie aan uw voeding kan je gezond houden door het stimuleren van uw witte bloedcellen en het weren van vreemde stoffen in je lichaam.

Een laatste woord van waarschuwing:

Hoewel de aard van de vetzuren in arachideolie over het algemeen gunstig zijn, ze zijn alleen gezond in matige hoeveelheden. Vergeet niet, het zijn nog steeds technische vetten, en daarom zijn ze hoog in calorieën. Gebruik niet te teveel arachideolie bij het koken, omdat het kan leiden tot gewichtstoename. Obesitas heeft een hele reeks bijbehorende gezondheidsrisico’s, dus wees voorzichtig en geniet van uw maaltijden op verantwoordelijke wijze!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.