Met zoveel bakolie op de markt, is het moeilijk om te weten welke het beste zijn voor uw gezondheid.

Arachideolie is een populaire olie die veel wordt gebruikt bij het koken, vooral bij het bakken van voedsel.

Hoewel arachideolie een aantal gezondheidsvoordelen kan hebben, heeft het ook enkele belangrijke nadelen.

Dit artikel gaat uitgebreid in op arachideolie om uit te zoeken of het een gezonde of ongezonde keuze is.

Disney+ en Netflix abonnement

Onbeperkt Films kijken

Nu voor slechts €29,99 

NAAR DEAL >>>

Wat is arachideolie?

Arachideolie ook wel pindaolie genoemd, is een plantaardige olie gemaakt van de eetbare zaden van de pindaplant.

Hoewel de pindaplant boven de grond bloeit, ontwikkelen de zaden of pinda’s zich eigenlijk ondergronds. Dit is de reden waarom pinda’s ook bekend staan ​​als aardnoten.

Pinda’s vaak gegroepeerd met boomnoten als walnoten en amandelen, maar ze zijn eigenlijk een soort van peulvruchten die behoren tot de familie van erwten en bonen.

Afhankelijk van de verwerking kan arachideolie een breed scala aan smaken hebben die variëren van mild en zoet tot sterk en nootachtig.

Er zijn verschillende soorten arachideolie. Elk is gemaakt met behulp van verschillende technieken:

 • Geraffineerde arachideolie: Dit type is geraffineerd, gebleekt en ontgeurt, waardoor de allergene delen van de olie worden verwijderd. Het is meestal veilig voor mensen met een pinda-allergie. Vaak gebruikt door restaurants om voedsel waaronder kip en frietjes te braden.
 • Koudgeperste arachideolie: Bij deze methode worden pinda’s fijngestampt om de olie te verdrijven. Dit lage-warmte-proces behoudt veel van de natuurlijke pindasmaak en meer voedingsstoffen dan geraffineerde.
 • Gastronomische arachideolie: Beschouwd als een speciale olie, dit type is ongeraffineerd en meestal geroosterd, waardoor de olie een diepere, intensere smaak krijgt dan geraffineerde olie. Gebruikt om gerechten waaronder roerbakgerechten een sterke, nootachtige smaak te geven.
 • Arachideolie mengsels: Arachideolie vaak gemengd met een vergelijkbare maar minder dure olie waaronder sojaolie. Dit type is meer betaalbaar voor consumenten en meestal in grootte hoeveelheden verkocht voor frituurvoedsel.

Arachideolie wordt veel gebruikt over de hele wereld, maar komt het meest voor in Chinese, Zuid-Aziatische en Zuidoost-Aziatische gerechten. Het werd populairder in de Verenigde Staten tijdens de Tweede Wereldoorlog, toen andere oliën schaars waren als gevolg van voedseltekorten.

Het heeft een hoog rookpunt van 225 ℃ en vaak gebruikt om voedsel te frituren.

Kortom: Arachideolie is een populaire plantaardige olie die over de hele wereld wordt gebruikt. Deze olie heeft een hoog rookpunt, waardoor het een populaire keuze is voor het frituren van voedsel.

Voedingswaarde arachideolie

Hier is de uitsplitsing van de voedingswaarde voor een eetlepel arachideolie(1):

 • Calorieën: 119
 • Vet: 14 gram
 • Verzadigd vet: 2,3 gram
 • Enkelvoudig onverzadigde vetten: 6,2 gram
 • Meervoudig onverzadigd vet: 4,3 gram
 • Vitamine E: 11% van de ADH
 • Fytosterolen: 27,9 mg

De vetzuurafbraak van arachideolie is 20% verzadigd vet, 50% enkelvoudig onverzadigd vet (MUFA) en 30% meervoudig onverzadigd vet (PUFA).

Het belangrijkste type enkelvoudig onverzadigd vet in arachideolie wordt aangetroffen, is oleïnezuur of omega-9 genoemd. Het bevat ook grote hoeveelheden linolzuur, een type omega-6-vetzuur en kleinere hoeveelheden palmitinezuur, een verzadigd vet.

De grote hoeveelheid omega-6-vetten die arachideolie bevat, is misschien niet goed. Deze vetten hebben de neiging een ontsteking te veroorzaken en zijn in verband gebracht met verschillende gezondheidsproblemen.

De aanzienlijke hoeveelheid enkelvoudig onverzadigd vet die in deze olie aanwezig is, maakt het een go-to voor frituren en andere methoden voor bakken op hoog vuur. Het bevat echter een goede hoeveelheid meervoudig onverzadigd vet, dat minder stabiel is bij hoge temperaturen.

Aan de andere kant is arachideolie een goede bron van vitamine E, een antioxidant die veel voordelen voor de gezondheid biedt, zoals het lichaam beschermen tegen schade door vrije radicalen en het risico op hartaandoeningen verminderen(23).

Kortom: Arachideolie bevat veel enkelvoudig onverzadigd vet, waardoor het een populaire keuze is voor frituren op hoog vuur. Het is een goede bron van vitamine E, die veel voordelen voor de gezondheid heeft.

Potentiële voordelen van arachideolie

Arachideolie is een geweldige bron van vitamine E.

Het is ook in verband gebracht met enkele gezondheidsvoordelen, waaronder het verlagen van bepaalde risicofactoren voor hartziekten en de bloedsuikerspiegel bij mensen met diabetes.

Arachideolie is rijk aan vitamine E

Slechts één eetlepel arachideolie bevat 11% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van vitamine E(1).

Vitamine E is eigenlijk de naam voor een groep van in vet oplosbare verbindingen die veel belangrijke functies in het lichaam hebben.

De belangrijkste rol van vitamine E is om te functioneren als een antioxidant en het lichaam te beschermen tegen schadelijke stoffen die vrije radicalen worden genoemd.

Vrije radicalen kunnen schade aan cellen veroorzaken als hun aantal te hoog wordt in het lichaam. Ze zijn gekoppeld aan chronische ziekten waaronder kanker en hartaandoeningen(2).

Bovendien helpt vitamine E het immuunsysteem sterk te houden, wat het lichaam beschermt tegen bacteriën en virussen. Het is ook essentieel voor de vorming van rode bloedcellen, celsignalering en het voorkomen van bloedstolsels.

Deze krachtige antioxidant kan het risico op hartaandoeningen, bepaalde vormen van kanker verkleinen, staar verminderen en zelfs leeftijdsgerelateerde mentale achteruitgang voorkomen(34).

Een analyse van acht onderzoeken met 15.021 mensen vond zelfs een vermindering van 17% van het risico op leeftijdsgerelateerde cataract bij mensen met de hoogste inname van vitamine E in de voeding vergeleken met die met de laagste inname(5).

Het kan het risico op hartziekten verlagen

Arachideolie is rijk aan zowel enkelvoudig onverzadigde en meervoudig onverzadigde vetten, die beide uitgebreid zijn onderzocht voor hun rol in het verlagen van hartziekten.

Er zijn goede aanwijzingen dat het consumeren van onverzadigde vetten bepaalde risicofactoren die verband houden met hartaandoeningen kan verlagen.

Hoge gehaltes van LDL-cholesterol en triglyceriden in het bloed zijn bijvoorbeeld in verband gebracht met een groter risico op hartaandoeningen. Veel studies hebben aangetoond dat het vervangen van verzadigde vetten door enkelvoudig onverzadigde of meervoudig onverzadigde vetten zowel LDL-cholesterol als triglyceriden gehalte kan verlagen(678).

Een onderzoek suggereert dat het verminderen van de inname van verzadigd vet en het verhogen van de inname van enkelvoudig onverzadigde en meervoudig onverzadigde vetten het risico op hartziekten met wel 30% kan verlagen(6).

Een ander onderzoek had vergelijkbare bevindingen, waarbij werd geconcludeerd dat het verminderen van verzadigde vetten in de voeding geen effect had op het risico op hart- en vaatziekten, hoewel vervanging van verzadigd vet door meervoudig onverzadigd vet het risico op hartaanvallen kan verlagen(9).

Maar deze voordelen alleen gezien bij het vervangen van verzadigde vetten door enkelvoudig onverzadigde en meervoudig onverzadigde vetten. Het is onduidelijk of het toevoegen van meer van deze vetten aan uw voeding zonder andere voedingscomponenten te veranderen een positief effect op de gezondheid van het hart zal hebben.

Bovendien is het belangrijk op te merken dat andere belangrijke studies weinig of geen effect op het risico op hart- en vaatziekten hebben getoond bij het verminderen van verzadigd vet of het vervangen van deze andere vetten.

Een recent overzicht van 76 onderzoeken, waaronder meer dan 750.000 mensen, bleek bijvoorbeeld geen verband tussen de inname van verzadigd vet en het risico op hartziekten, zelfs voor degenen met de hoogste inname(10).

Hoewel arachideolie een goede hoeveelheid meervoudig onverzadigde vetten bevat, zijn er veel andere voedzame opties die rijker zijn in dit soort vet waaronder walnoten, zonnebloempitten en lijnzaad.

Arachideolie kan de insulinegevoeligheid verbeteren

Studies hebben aangetoond dat enkelvoudig onverzadigde en meervoudig onverzadigde vetten de bloedsuikerspiegel bij mensen met diabetes kunnen verbeteren.

Het consumeren van vet met koolhydraten helpt de opname van suikers in het spijsverteringskanaal te vertragen en leidt tot een langzamere stijging van de bloedsuikerspiegel. Vooral mono-onverzadigde en meervoudig onverzadigde vetten kunnen echter een grotere rol spelen bij de beheersing van de bloedsuikerspiegel(11).

In een review van 102 klinische studies met 4.220 volwassenen, ontdekte onderzoekers dat vervanging van slechts 5% van de verzadigde vetinname door meervoudig onverzadigde vetten leidde tot een significante verlaging van de bloedsuikerspiegels en HbA1c, een marker voor langdurige bloedsuikerspiegel over de afgelopen weken.

Bovendien verbeterde het vervangen van verzadigd vet door meervoudig onverzadigd vet de insulinesecretie bij deze proefpersonen aanzienlijk. Insuline helpt cellen glucose te absorberen en zorgt ervoor dat uw bloedsuikerspiegel niet te hoog wordt(12).

Dierstudies suggereren ook dat arachideolie de bloedsuikerspiegel verbetert.

In één onderzoek ondervonden diabetische ratten die arachideolie kregen significante verminderingen van zowel bloedsuikerspiegels als HbA1c. In een ander onderzoek hadden diabetische muizen die met arachideolie verrijkte diëten kregen een significante verlaging van de bloedsuikerspiegel(1314).

Kortom: Arachideolie kan de risicofactoren voor hartaandoeningen verminderen. Het kan ook helpen bij het verbeteren van de insulinegevoeligheid en een lagere bloedsuikerspiegel bij mensen met diabetes. Het is ook een geweldige bron van vitamine E, een krachtige antioxidant die het lichaam beschermt tegen schade door vrije radicalen.

Potentiële gezondheidsrisico’s

Hoewel er een aantal op bewijs gebaseerde voordelen zijn voor het consumeren van arachideolie, zijn er ook enkele potentiële nadelen.

Arachideolie bevat veel omega-6 vetten

Omega-6 vetzuren zijn een soort meervoudig onverzadigd vet. Ze zijn een essentieel vetzuur, wat betekent dat je ze door het eten moet krijgen omdat je lichaam ze niet kan maken.

Samen met de bekendere omega-3 vetzuren spelen omega-6 vetzuren een cruciale rol bij een goede groei en ontwikkeling, evenals een normale hersenfunctie.

Terwijl omega-3’s helpen om ontstekingen in het lichaam te bestrijden die tot een aantal chronische ziekten kunnen leiden. Omega-6’s hebben de neiging om meer ontstekingsbevorderende te zijn.

Hoewel beide essentiële vetzuren cruciaal zijn voor de gezondheid, hebben de moderne voedingen de neiging om te veel omega-6 vetzuren te bevatten. In feite kan het typische Nederlandse voeding 14 tot 25 keer meer omega-6 vetzuren bevatten dan omega-3 vetzuren(15).

Experts suggereren dat deze verhouding dichter bij 1: 1 of 4: 1 moet liggen voor een optimale gezondheid. Omega-6 inname is de laatste decennia omhoog geschoten, samen met de percentages van ontstekingsziekten waaronder hartaandoeningen, obesitas, inflammatoire darmaandoeningen en kanker  (161718).

Meerdere studies koppelen inderdaad hoge innamen van omega-6 vetten aan een verhoogd risico op borstkanker bij vrouwen(1920).

Het bewijs dat een verband legt tussen te veel eten van deze ontstekingsbevorderende vetten en bepaalde ziektes is sterk.

Arachideolie is erg rijk aan omega-6 en mist omega-3 vetzuren. Om een ​​meer gebalanceerde verhouding van deze essentiële vetzuren te eten, beperk de inname van oliën met een hoog gehalte aan omega-6s, waaronder arachideolie.

Arachideolie kan vatbaar zijn voor oxidatie

Oxidatie is een reactie tussen een stof en zuurstof die ervoor zorgt dat vrije radicalen en andere schadelijke verbindingen ontstaan. Dit proces komt vaak voor in onverzadigde vetten, terwijl verzadigde vetten beter bestand zijn tegen oxidatie.

Meervoudig onverzadigde vetten zijn het meest vatbaar voor oxidatie als gevolg van hun hogere hoeveelheid onstabiele dubbele bindingen.

Eenvoudig verwarmen of blootstellen van deze vetten aan lucht, zonlicht of vocht kan dit ongewenste proces doen ontbranden.

De grote hoeveelheid meervoudig onverzadigde vetten in arachideolie, samen met het gebruik als hoog-hitte olie, maakt het meer vatbaar voor oxidatie.

De vrije radicalen die worden aangemaakt wanneer arachideolie wordt geoxideerd, kunnen schade aan het lichaam veroorzaken. Deze schade kan zelfs leiden tot vroegtijdige veroudering, bepaalde kankers en hartaandoeningen (212223).

Er zijn andere, stabielere oliën en vetten beschikbaar op de markt voor het bakken op hoog vuur.

Deze zijn veel beter bestand tegen oxidatie dan arachideolie. Hoewel arachideolie wordt aanbevolen vanwege het hoge rookpunt, is dit misschien niet de beste keuze.

Kortom: Arachideolie bevat veel ontstekingsbevorderende omega-6 vetzuren. Westerse diëten zijn al te hoog in deze vetten, wat het risico op bepaalde ziekten kan vergroten. Deze olie kan ook gevoelig zijn voor oxidatie, waardoor het een onveilige keuze is als bakolie.

Tot slot

Arachideolie is een populaire olie die over de hele wereld wordt gebruikt.

Het is een goede bron van de antioxidant vitamine E, die de risicofactoren voor hart- en vaatziekten kan helpen verminderen. Het kan ook helpen bij het verbeteren van de insulinegevoeligheid en bloedsuikerspiegel bij mensen met diabetes.

Hoewel deze olie misschien enkele gezondheidsvoordelen heeft, heeft deze ook enkele nadelen.

Het is zeer rijk aan ontstekingsbevorderende omega-6 vetzuren en is vatbaar voor oxidatie. Dit kan het risico op bepaalde ziekten kan verhogen.

Met zoveel andere gezonde vet keuzes op de markt, is het misschien verstandig om een ​​olie te kiezen met meer voordelen en minder potentiële gezondheidsrisico’s.

Enkele goede alternatieven zijn extra vierge olijfolie, kokosolie of avocado olie.

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.