Arganolie is al eeuwenlang een culinair product in Marokko – niet alleen vanwege de subtiele, nootachtige smaak, maar ook vanwege de vele mogelijke voordelen voor de gezondheid.

Deze van nature voorkomende plantaardige olie is afkomstig van de pitten van de vrucht van de arganboom.

Hoewel afkomstig uit Marokko, wordt arganolie nu over de hele wereld gebruikt voor een verscheidenheid aan culinaire, cosmetische en medicinale toepassingen.

Dit artikel legt uit 12 van de meest prominente gezondheidsvoordelen en toepassingen van arganolie.

Aanbiedingen deze maand

UPGRADE jouw eigen SPOTIFY account

Spotify Premium + Videoland voor slecht €24,99

Netflixs accounts 1,3,6 of 12 maanden

Videoland en Disney+ accounts

Nieuw: Telegraaf Premium Digitaal

Fox Sports en Ziggo Sport Go

Profiteer nu van deze aanbiedingen

1. Bevat essentiële voedingsstoffen

Arganolie bestaat voornamelijk uit vetzuren en een verscheidenheid aan fenolische verbindingen.

Het grootste deel van het vetgehalte van arganolie is afkomstig van oleïne en linolzuur (1).

Ongeveer 29-36% van het vetzuurgehalte van arganolie komt van linolzuur of omega-6, waardoor het een goede bron van deze essentiële voedingsstof is (1).

Oliezuur, hoewel niet essentieel, vormt 43-49% van de vetzuursamenstelling van arganolie en is ook een zeer gezond vet. Ook aangetroffen in olijfolie staat oliezuur bekend om zijn positieve invloed op de gezondheid van het hart(12).

Bovendien is arganolie een rijke bron van vitamine E, die nodig is voor een gezonde huid, haar en ogen. Deze vitamine heeft ook krachtige antioxiderende eigenschappen(1).

Kortom: Arganolie is een goede bron van linol- en oliezuurvetzuren, twee vetten waarvan bekend is dat ze een goede gezondheid ondersteunen. 
Het beschikt ook over hoge gehalte van vitamine E.

2. Heeft antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen

De verschillende fenolhoudende verbindingen in arganolie zijn waarschijnlijk verantwoordelijk voor de meeste van hun antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen.

Arganolie is rijk aan vitamine E, oftocoferol, een in vetoplosbare vitamine die als een krachtige antioxidant dient om de schadelijke effecten van vrije radicalen te verminderen(1).

Andere verbindingen die aanwezig zijn in arganolie, zoals CoQ10, melatonine en plantensterolen, spelen ook een rol bij de antioxidant capaciteit(345).

Een recent onderzoek onthulde een significante vermindering van ontstekingsmarkers bij muizen die arganolie kregen voorafgaand aan blootstelling aan een zeer inflammatoir levertoxine, vergeleken met de controlegroep(6).

Bovendien wijst onderzoek erop dat arganolie ook rechtstreeks op uw huid kan worden aangebracht om ontstekingen door verwondingen of infecties te verminderen(7).

Hoewel deze resultaten bemoedigend zijn, is er meer onderzoek nodig om te begrijpen hoe arganolie medicinaal kan worden gebruikt bij mensen om ontstekingen en oxidatieve stress te verminderen.

Kortom: Meerdere verbindingen in arganolie kunnen ontstekingen en oxidatieve stress helpen verminderen, hoewel er meer onderzoek nodig is.

3. Goed voor de gezondheid van het hart

Arganolie is een rijke bron van oliezuur, dat een enkelvoudig onverzadigd omega-9 vet is(1).

Oliezuur is ook aanwezig in verschillende andere voedingsmiddelen, waaronder avocado- en olijfolie, en wordt vaak gecrediteerd met hartbeschermende effecten(28).

Een kleine menselijke studie wees uit dat arganolie vergelijkbaar was met olijfolie omdat het de kans op hartziekten verkleint door de invloed ervan op het gehalte aan antioxidanten in het bloed(9).

In een andere kleine menselijke studie werd een hogere inname van arganolie geassocieerd met lagere waarden van ‘slechte’ LDL-cholesterol en hogere bloedspiegels van antioxidanten(10).

In een onderzoek naar het risico op hart- en vaatziekten bij 40 gezonde mensen, ondervonden degenen die 15 gram arganolie dagelijks gedurende 30 dagen consumeerden 16% en 20% vermindering van respectievelijk ‘slechte’ LDL- en triglyceridengehalte(11).

Hoewel deze resultaten veelbelovend zijn, zijn grotere studies nodig om beter te begrijpen hoe Arganolie de gezondheid van het hart bij de mens kan ondersteunen.

Kortom: Arganolie’s vetzuren en antioxidanten kunnen het risico op hart- en vaatziekten helpen verminderen, hoewel er meer onderzoek nodig is.

4. Kan voordelen hebben voor mensen met diabetes

Sommige eerdere dieronderzoeken wijzen erop dat arganolie diabetes kan helpen voorkomen.

Twee studies resulteerden in een significante verlaging van zowel nuchtere bloedsuikerspiegel als insulineresistentie bij muizen die naast arganolie een suikerarm dieet kregen(1213).

Deze studies hebben deze voordelen grotendeels toegeschreven aan het antioxidantgehalte van de olie.

Dergelijke resultaten impliceren echter niet noodzakelijk dat dezelfde effecten bij mensen zouden worden gezien. Daarom is menselijk onderzoek nodig.

Kortom: Sommige dierstudies geven aan dat arganolie de bloedsuikerspiegel en insulineresistentie kan verlagen om diabetes te helpen voorkomen. Dat gezegd hebbende, ontbreken menselijke studies.

5. Kan anti-kanker effecten hebben

Arganolie kan de groei en reproductie van bepaalde kankercellen vertragen.

In een reageerbuisstudie werden polyfenol verbindingen van arganolie op prostaatkankercellen toegepast. Het extract remde de groei van kankercellen met 50% vergeleken met de controlegroep(14).

In een andere reageerbuisstudie verhoogde een mengsel van arganolie en vitamine E van farmaceutische kwaliteit de snelheid van celdood op borst- en darmkankercelmonsters(15).

Hoewel dit voorlopige onderzoek intrigerend is, meer onderzoek is nodig om te bepalen of arganolie kan worden gebruikt om kanker bij mensen te behandelen.

Kortom: Sommige studies met reageerbuizen brachten potentiële kankerbestrijdende effecten van arganolie aan het licht, hoewel er meer studies nodig zijn.

6. Kan tekenen van veroudering van de huid verminderen

Arganolie is snel een populair ingrediënt geworden voor veel huidverzorgingsproducten.

Sommige onderzoeken suggereren dat inname van arganolie via de voeding het verouderingsproces kan vertragen door ontsteking en oxidatieve stress te verminderen(16).

Het kan ook ondersteuning bieden voor herstel en onderhoud van een gezonde huid wanneer het rechtstreeks op uw huid wordt aangebracht, waardoor de visuele tekenen van veroudering worden verminderd(7).

Sommige studies bij mensen tonen aan dat arganolie – zowel ingenomen als direct toegediend – effectief is voor het verhogen van de elasticiteit en hydratatie van de huid bij vrouwen na de menopauze(1718).

Uiteindelijk is meer menselijk onderzoek nodig.

Kortom: Enkele kleine onderzoeken tonen aan dat arganolie effectief kan zijn bij het verminderen van tekenen van veroudering, hetzij wanneer het wordt ingenomen of direct op uw huid wordt aangebracht.

7. Kan bepaalde huidaandoeningen behandelen

Arganolie is al tientallen jaren een populaire remedie voor het behandelen van huidaandoeningen, vooral in Noord-Afrika, waar arganbomen vandaan komen.

Hoewel er beperkte wetenschappelijke gegevens zijn die het vermogen van arganolie om specifieke huidinfecties te behandelen ondersteunen, wordt het nog steeds vaak voor dit doel gebruikt.

Uit huidig ​​onderzoek blijkt echter dat arganolie verschillende antioxidanten en ontstekingsremmende stoffen bevat, wat de reden kan zijn waarom het huidweefsel lijkt te behandelen(7).

Houd er rekening mee dat er meer onderzoek nodig is.

Kortom: Hoewel arganolie van oudsher wordt gebruikt om huidinfecties te behandelen, zijn er beperkte aanwijzingen om dit te ondersteunen. Dat gezegd hebbende, kunnen ontstekingsremmende stoffen het huidweefsel ten goede komen.

8. Kan wondgenezing bevorderen

Arganolie kan het wondgenezingsproces versnellen.

Eén dierstudie onthulde een significante toename in wondgenezing bij ratten die arganolie kregen op hun tweedegraads brandwonden tweemaal daags gedurende 14 dagen(19).

Hoewel deze gegevens niets met zekerheid bewijzen, duidt dit wel op een mogelijke rol van arganolie in wondgenezing en weefselherstel.

Dat gezegd hebbende, is menselijk onderzoek nodig.

Kortom: In een dierstudie versnelde de arganolie die werd gebruikt om brandwonden te genezen. Er is echter menselijk onderzoek nodig.

9. Kan huid en haar hydrateren

De olie- en linolzuren die het grootste deel uitmaken van het vetgehalte van arganolie zijn essentiële voedingsstoffen voor het behoud van een gezonde huid en haar(120).

Arganolie wordt vaak direct toegediend op huid en haar, maar kan ook effectief zijn bij inslikken.

In één onderzoek verbeterden zowel orale als plaatselijke toepassingen van arganolie het vochtgehalte van de huid bij postmenopauzale vrouwen
(18).

Hoewel er geen onderzoek is naar het specifieke gebruik van arganolie voor de gezondheid van haar, wijzen sommige onderzoeken erop dat andere plantaardige oliën met een vergelijkbaar voedingsprofiel gespleten punten en andere soorten haar beschadiging kunnen verminderen(21).

Kortom: Arganolie vaak gebruikt om de huid en het haar te hydrateren. Sommige onderzoeken wijzen erop dat de vetzuren in arganolie een gezonde, gehydrateerde huid kunnen ondersteunen en haarbeschadiging kunnen verminderen.

10. Vaak gebruikt om striae te behandelen en te voorkomen

Arganolie vaak gebruikt om striae te voorkomen en te verminderen, hoewel er geen onderzoek is uitgevoerd om de werkzaamheid ervan te bewijzen.

In feite is er geen sterk bewijs dat elke vorm van actuele behandeling een effectief hulpmiddel is voor het verminderen van striae(22).

Onderzoek wijst echter uit dat arganolie kan helpen om ontstekingen te verminderen en de elasticiteit van de huid te verbeteren – wat de reden kan zijn waarom zoveel mensen succes melden bij het gebruik van striae (717).

Kortom: Arganolie vaak gebruikt als remedie tegen striae, hoewel er geen wetenschappelijke gegevens zijn die dit ondersteunen.

11. Soms gebruikt om acne te behandelen

Sommige bronnen beweren dat arganolie een effectieve behandeling voor acne is, hoewel geen strikt wetenschappelijk onderzoek dit ondersteunt.

Dat gezegd hebbende, kunnen de antioxidanten en ontstekingsremmende stoffen in arganolie de roodheid en irritatie van de huid, veroorzaakt door acne verminderen(723).

De olie kan ook bijdragen aan hydratatie van de huid, wat belangrijk is voor de preventie van acne(18).

Of arganolie effectief is bij de behandeling van uw acne hangt waarschijnlijk af van de oorzaak. Als u worstelt met een droge huid of algemene irritatie, kan arganolie een oplossing bieden. Als uw acne echter wordt veroorzaakt door hormonen, zal arganolie waarschijnlijk geen significante verlichting bieden.

Kortom: Hoewel sommige mensen beweren dat arganolie effectief is voor de behandeling van acne, ondersteunen studies dit niet. Het kan echter roodheid en irritatie door acne verminderen.

12. Gemakkelijk toe te voegen aan uw routine

Omdat arganolie steeds populairder wordt, is het gemakkelijker dan ooit om deze aan uw gezondheids- en schoonheidsroutine toe te voegen.

Het is algemeen verkrijgbaar in de meeste grote supermarkten, drogisterijen en online retailers.

Voor de huid

Arganolie wordt meestal plaatselijk in zijn pure vorm gebruikt, maar ook vaak gebruikt in cosmetische producten zoals lotions en huidcrèmes.

Hoewel het rechtstreeks op uw huid kan worden aangebracht, is het misschien het beste om met een zeer kleine hoeveelheid te beginnen om ervoor te zorgen dat u geen nadelige reacties krijgt.

Voor het haar

U kunt arganolie rechtstreeks op vochtig of droog haar aanbrengen om hydratatie te verbeteren, breuk of pluizen te verminderen.

Het wordt soms ook opgenomen in shampoos of conditioners.

Als het de eerste keer is dat je het gebruikt, begin dan met een klein beetje om te zien hoe je haar reageert. Als je van nature vet haar hebt, breng argan dan alleen aan op de uiteinden van je haar om vettig uitziend haar te voorkomen.

Voor het koken

Als u geïnteresseerd bent in het gebruik van arganolie in de maaltijd, zoek dan naar variëteiten die speciaal op de markt worden gebracht om mee te koken of zorg ervoor dat u 100% zuivere arganolie koopt.

Arganolie die voor cosmetische doeleinden in de handel wordt gebracht, kan worden gemengd met andere ingrediënten die u niet moet inslikken.

Traditioneel wordt arganolie gebruikt voor een mooie glans van brood of miezeren op couscous of groenten. Het kan ook licht worden verwarmd, maar het is niet geschikt voor gerechten op hoog vuur, omdat het gemakkelijk kan verbranden.

Kortom: Vanwege zijn recente populariteit is arganolie overal verkrijgbaar en gemakkelijk te gebruiken voor huid, haar en voedsel.

Tot slot

Arganolie al eeuwenlang gebruikt voor een verscheidenheid aan culinaire, cosmetische en medicinale doeleinden.

Het is rijk aan essentiële voedingsstoffen, antioxidanten en ontstekingsremmende stoffen.

Eerder onderzoek toont aan dat arganolie kan helpen bij het voorkomen van chronische ziekten, waaronder hartaandoeningen, diabetes en kanker. Het kan ook een verscheidenheid aan huidaandoeningen behandelen.

Hoewel het huidige onderzoek niet definitief kan stellen dat arganolie effectief is voor de behandeling van één van deze aandoeningen, melden veel mensen wenselijke resultaten na gebruik.

Als je nieuwsgierig bent naar arganolie, is het gemakkelijk om het vandaag te vinden en te gebruiken.

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.