Babassu-olie is een tropische olie gemaakt van de zaden van de babassu-palm, een boom die oorspronkelijk uit de regenwouden van Zuid-Amerika komt.

Het zit boordevol antioxidanten en gezonde vetten en kan de gezondheid van je huid en haar verbeteren door ze te hydrateren zonder dat je je vettig voelt of acne ontwikkelt.

De olie heeft echter ook enkele potentiële nadelen.

Dit artikel bespreekt het gebruik, de voordelen en nadelen van babassu-olie.

Babassu olie gebruikt

In Zuid-Amerikaanse landen zoals Brazilië, waar de babassapalm inheems is, wordt de olie van de plant vaak gebruikt om te koken en zelfs als medicijn.

Lokale bevolking gebruikt het om kleine wonden, zoals snijwonden en schaafwonden te genezen en leukorroe te behandelen – vaginale afscheiding die wordt geassocieerd met hormonale onevenwichtigheden (1).

Babassu-olie wordt ook omgezet in biobrandstof die als alternatief voor diesel kan worden gebruikt(2).

In de Verenigde Staten wordt het echter het meest gebruikt als ingrediënt in haar- en huidverzorgingsproducten, zoals lotion, shampoo en make-up.

Kortom: Babassu-olie wordt in Zuid-Amerikaanse landen gebruikt om te koken en voor medicinale doeleinden. Het heeft ook industriële toepassingen als biobrandstof. In de Verenigde Staten wordt het vooral gebruikt in huid- en haarverzorgingsproducten.

Voordelen van babassu olie

Babassu-olie wordt geassocieerd met verschillende gunstige effecten, maar het meeste onderzoek is uitgevoerd in reageerbuizen en dieren.

Er zijn dus meer menselijke studies nodig om de voordelen ervan volledig te begrijpen.

Ontstekingsremmende, antioxiderende en wondgenezende eigenschappen.

Babassu-olie en andere delen van de plant worden gebruikt voor diverse medicinale doeleinden in Zuid-Amerika, zoals de behandeling van huidaandoeningen, wonden, ontstekingen en maagproblemen(13).

De olie is rijk aan antioxidanten, dat zijn stoffen die kunnen helpen bij het verminderen van cellulaire schade veroorzaakt door schadelijke vrije radicalen(4).

Bovendien is babassu-olie antibacterieel. Eén reageerbuisstudie merkte op dat het bepaalde schadelijke bacteriën zoals Staphylococcus aureus doodde, die staphylococcus-infecties veroorzaken(5).

Componenten van de babassaplant, inclusief de olie, zijn ook ontstekingsremmend en kunnen de wondgenezing bevorderen. (3).

In één onderzoek genazen ratten met babassu-extract op een wond sneller dan een controlegroep(6).

Rijk aan gezonde vetzuren

Net als kokosolie is Babassu olie een plantaardige olie rijk aan verzadigde vetten, waardoor het vast is bij kamertemperatuur.

Deze vetten smelten echter snel bij lichaamstemperatuur. Als zodanig zijn ze een veel gebruikt ingrediënt in huidverzorgingsproducten.

De belangrijkste vetzuren in babassu-olie zijn laurinezuur en myristinezuur, die beide verzadigd zijn (78).

Toch bevat de olie oliezuur, een enkelvoudig onverzadigd vet dat ook wordt gevonden in olijfolie en wordt gecrediteerd met veel van de gezondheidsvoordelen van olijfolie (59).

Deze vetzuren zijn ontstekingsremmend, potentieel immuunversterkend en hydraterend, waardoor ze zeer geschikt zijn voor uw huid en haar(39).

Bovendien is laurinezuur antibacterieel en is aangetoond dat het de dood van kankercellen veroorzaakt in dier- en reageerbuisstudies (510).

Hydraterende voor je huid en haar

Net als kokosolie smelt babassu bij lichaamstemperatuur, waardoor uw huid het zeer goed kan absorberen.

Maar in tegenstelling tot kokosolie is het licht van gewicht en niet vet, waardoor het ideaal is voor gebruik op je huid.

Bovendien lijkt het geen acne te veroorzaken ( 11 ).

Bovendien veroorzaakt babassu-olie voor een verfrissend, verkoelend gevoel wanneer het op de huid wordt aangebracht, omdat het snel smelt( 12 ).

Ten slotte kan het volume toevoegen aan droog en plat haar( 12 ).

Kortom: Babassu-olie is rijk aan antioxidanten en vetzuren die het geweldig maken voor je huid en haar. 
Het is ook ontstekingsremmend en antibacterieel.

Mogelijke nadelen

Er is weinig bekend over de mogelijke bijwerkingen van babassu-olie, inclusief of het negatieve effecten heeft bij zwangere of zogende vrouwen.

Voor de zekerheid is het beste om uw arts te raadplegen voordat u babassu-olie gebruikt als u zwanger bent of borstvoeding geeft.

Bovendien suggereert enig onderzoek dat babassu-fruitmeel het bloedstollingsvermogen van uw lichaam kan vertragen. Dus als u een bloedverdunner gebruikt, moet u babassu-olie vermijden, omdat dit een vergelijkbaar effect kan hebben (13).

Het eten van babassu-fruit en andere delen van de plant kan ook uw schildklierfunctie beïnvloeden, wat met name schadelijk kan zijn voor mensen met hypothyreoïdie . Als je deze aandoening hebt, wil je misschien babassu-olie (1415).

Het is moeilijk om te weten hoeveel babassu-olie je bloedbaan binnenkomt nadat je het op je huid hebt aangebracht. Neem daarom contact op met uw zorgverlener als u zich zorgen maakt over het gebruik.

Kortom: Babassu-olie kan de bloedstolling en schildklierfunctie remmen. Als u bloedverdunners gebruikt of hypothyreoïdie heeft, moet u het gebruik van babassu-olie vermijden. Voor de veiligheid moeten vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven zich ook onthouden van het gebruik.

Hoe babassu olie te gebruiken

Babassu-olie kan worden gebruikt in de keuken, maar wordt meest gebruikt in huidverzorgingsproducten. Hoewel, het heeft een breder scala aan toepassingen in Zuid-Amerika.

De olie kan online worden gekocht of in sommige natuurlijke supermarkten of schoonheidssalons. Je kunt het rechtstreeks op je huid of haar aanbrengen als een vochtinbrengende crème of conditioner.

Omdat het zo gemakkelijk op de huid smelt, is het ook een goede dragerolie voor essentiële oliën .

Bovendien kan babassu-olie worden vervangen door kokosolie in zelfgemaakte recepten voor huid- en haarverzorging, waaronder zeep, haarmaskers of bodyscrubs.

Kortom: Babassu-olie kan worden gebruikt als vervanging voor kokosolie in recepten voor de huid en het haar. Het is ook een ingrediënt in veel schoonheidsproducten. In Zuid-Amerika kan het een breder scala aan toepassingen hebben, waaronder culinaire toepassingen.

Tot slot

Babassu-olie wordt gebruikt in de keuken, de productie van biobrandstoffen en medicijnen.

Toch is het in Nederland vooral te vinden in haar- en huidverzorgingsproducten, omdat het rijk is aan antioxidanten en gezonde vetzuren, naast het feit dat het licht van gewicht en niet vettig is. Bovendien veroorzaakt het geen acne.

Over het algemeen is babassu-olie een gezonde en hydraterende toevoeging aan uw huid- en haarverzorgingsroutine.