Bananen worden veel geconsumeerd. Bakbanaan is echter niet zo bekend.

Het is gemakkelijk om een ​​weegbree te verwarren met een banaan, omdat ze er zo op elkaar lijken.

Als u echter bakbanaan in een recept voor een banaan wilt vervangen, kunt u worden verrast door hun verschil in smaak.

In dit artikel worden de overeenkomsten en verschillen tussen bananen en bakbanaan besproken, waaronder enkele van hun meest voorkomende culinaire toepassingen.

Aanbiedingen deze maand

UPGRADE jouw eigen SPOTIFY account

Spotify Premium + Videoland voor slecht €24,99

Netflixs accounts en Gift Cards

Videoland en Disney+ accounts

Nieuw: Sweat Fitness programma voor vrouwen

Fox Sports + Go accounts

Profiteer nu van deze aanbiedingen

Wat zijn bananen en bakbananen?

Bananen en bakbananen zijn vergelijkbaar, maar hebben enkele belangrijke verschillen in smaak en gebruik.

Bananen

‘Banaan’ is een term die wordt gebruikt voor de eetbare vruchten die worden geproduceerd door verschillende grote kruidachtige planten van het geslacht Musa. Botanisch gezien zijn bananen een soort bes(1).

Bananen worden veel gebruikt in de Noord-Amerikaanse en Europese keuken, hoewel ze oorspronkelijk afkomstig zijn uit Zuidoost-Azië. Bananen hebben meestal een lange, slanke vorm en zijn bedekt met een dikke schil.

Er bestaan ​​veel verschillende soorten bananen. In de westerse cultuur verwijst de term ‘banaan’ echter meestal naar de zoete, gele variëteit.

De buitenhuid is groen, taai en moeilijk te pellen wanneer onrijp.

Naarmate het rijpt, verandert de huid in fel geel, gevolgd door een donkerbruine kleur. Het wordt ook steeds gemakkelijker om te pellen.

Bananen kunnen rauw of gekookt worden gegeten en het eetbare vruchtvlees van de vrucht wordt zoeter, donkerder en zachter als het rijpt.

Bakbanaan

De term ‘bakbanaan’ verwijst naar een type banaan met een heel ander smaakprofiel en culinaire toepassing dan de zoete, gele banaan waarmee de meeste mensen bekend zijn.

Net zoals bananen komen bakbananen oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië. Ze worden nu echter overal ter wereld gekweekt, onder meer in India, Egypte, Indonesië en de tropische regio’s van Noord- en Zuid-Amerika.

Bakbananen zijn meestal groter en taaier dan bananen, met een veel dikkere schil. Ze kunnen groen, geel of zeer donkerbruin zijn.

Bakbananen zijn zetmeelrijk, taai en niet erg zoet. Ze moeten worden gekookt, omdat ze niet lekker zijn om rauw te eten.

Kortom: Bananen en bakbananen zijn beide vruchten die afkomstig zijn van dezelfde plantenfamilie. Hoewel ze op elkaar lijken, hebben ze heel verschillende smaakprofielen.

Ze hebben veel gemeen met elkaar

Afgezien van hun botanische classificaties, is hun uiterlijk één van de meest voor de hand liggende overeenkomsten tussen bakbananen en bananen.

Maar hun gemeenschappelijkheid eindigt daar niet. Ze delen zelfs enkele voedings- en gezondheidsbevorderende eigenschappen.

Ze zijn beide erg voedzaam

Zowel bakbananen als bananen zijn een goede bron van verschillende vitale voedingsstoffen, waaronder kalium, magnesium, vitamine C, vezels en antioxidanten(234).

Hieronder staat voedingswaarde-informatie voor 100 gram bananen en bakbananen:

bananenbakbananen
calorieën89116
Koolhydraten23 gram31 gram
Vezel3 g2 g
Kalium358 mg465 mg
Magnesium27 mg32 mg
Vitamine C9 mg11 mg
Beide bieden een gezonde bron van complexe koolhydraten. Bakbananen bevatten ongeveer 31 gram koolhydraten per portie van 100 gram, terwijl bananen ongeveer 23 gram bevatten. Deze hoeveelheid kan echter variëren, afhankelijk van de rijpheid van het fruit( 2 , 3 ).

Het belangrijkste verschil is dat meer van de koolhydraten in bananen van suikers komen, terwijl meer van de koolhydraten in bakbananen van zetmeel komen.

Ze bevatten een vergelijkbare hoeveelheid calorieën – ongeveer 89-120 calorieën per portie van 100 gram. Geen van beide biedt een belangrijke bron van vet of eiwit(23).

Ze bieden mogelijk enkele gezondheidsvoordelen

Omdat bananen en bakbananen een vergelijkbare voedingssamenstelling hebben, kunnen ze enkele van dezelfde gezondheidsvoordelen bieden.

Sommige onderzoeken wijzen erop dat de bioactieve stoffen in bananen en bakbananen ontstekingsremmende en antioxiderende effecten kunnen hebben (4).

Beide vruchten bevatten een hoog kaliumgehalte, een mineraal waar veel mensen geen genoeg van krijgen. Adequate inname van kalium kan helpen de bloeddruk te verlagen en het risico op hart- en vaatziekten te verlagen(567).

Beide vruchten kunnen ook een rol spelen bij het bevorderen van de spijsvertering vanwege hun vezelgehalte(8).

Kortom: Bananen en bakbananen lijken qua voedingswaarde sterk op elkaar en bevatten een verscheidenheid aan vitamines, mineralen en vezels. Ze delen ook potentiële gezondheidsvoordelen.

Hun culinaire toepassingen zijn heel verschillend

Het belangrijkste verschil tussen bananen en bakbananen is hoe ze in de keuken worden gebruikt, hoewel er in sommige culturen geen duidelijk taalkundig onderscheid tussen deze twee is.

Een bakbanaan wordt soms een ‘kook banaan’ genoemd, terwijl de zoetere variëteit als een ‘dessert banaan’ wordt geclassificeerd.

Koken met bananen

Omdat ze heel zoet zijn, worden bananen vaak gebruikt in gekookte desserts en gebakken producten zoals taarten, muffins en brood.

Ze worden ook zelf rauw gegeten, als onderdeel van een fruitsalade of als dessert of pap. Ze kunnen zelfs worden ondergedompeld in chocolade of op toast worden geroosterd met notenboter.

Koken met bakbananen

Bakbananen komen vaker voor in Latijns-Amerikaanse, Caribische en Afrikaanse keukens. Ze zijn zetmeelrijk en taai als ze rauw zijn, met een veel dikkere schil dan bananen.

Bakbananen lijken meer op groente dan fruit in culinaire toepassingen. Omdat ze minder suiker bevatten dan bananen, worden ze vaker gebruikt als hartig bijgerecht of als onderdeel van een voorgerecht.

Net als bananen beginnen ze groen en groeien ze naar een donkerbruin-zwarte kleur als ze rijpen. Hoe donkerder ze zijn, hoe lekkerder ze zullen zijn. Bakbananen kunnen in elk stadium van het rijpingsproces worden gegeten, maar je hebt een mes nodig om ze te schillen.

Groene en gele bakbananen worden vaak in plakjes gesneden, gebakken en gegeten als een beignet dat tostones wordt genoemd, een populair gerecht in de Latijns-Amerikaanse en Caribische keuken. Als ze heel dun worden gesneden voordat ze worden gebakken, kunnen ze meer als chips worden gegeten.

Een ander gewoon gerecht uit deze regio’s staat bekend als maduros. Maduros zijn een zoetere variant bakbananen waarin zeer rijpe, donkere bakbananen worden gebakken of gefrituurd in olie tot de buitenkant karameliseert.

Kortom: De grootste verschillen tussen bananen en bakbananen zijn hun smaakprofiel en bereidingswijze. Bananen zijn populair in de Noord-Amerikaanse keuken, terwijl bakbananen vaker voorkomen in Caribische, Latijns-Amerikaanse en Afrikaanse gerechten.

Welke is gezonder?

Noch de banaan, noch de bakbanaan is qua voeding superieur aan de andere, omdat het beide zeer gezonde voedselrijke voedingsmiddelen zijn.

Koken kan echter de voedingswaarde van deze vruchten beïnvloeden, waardoor ze min of meer gezonder worden. Dit heeft minder te maken met de vrucht zelf maar meer te maken met wat je eraan toevoegt.

Houd er echter rekening mee dat zowel bakbananen als bananen onbewerkt voedsel is dat vezels bevat. Dit kan helpen bij het verlagen van de bloedsuikerspiegel bij sommige mensen, vooral in vergelijking met meer bewerkte voedingsmiddelen zonder vezels(9).

Kortom: Zowel bananen als bakbananen zijn beide erg gezond, maar de bereidingsmethode kan een grote rol spelen in het effect van beide vruchten op uw gezondheid.

Tot slot

Bananen en bakbananen worden gemakkelijk verward vanwege hun visuele overeenkomsten, maar je zult merken dat ze gemakkelijk uit elkaar te houden zijn na het proeven ervan.

Hun voedingswaarde en potentiële gezondheidsvoordelen zijn vergelijkbaar, maar hun toepassingen in de keuken zijn dat niet.

Bakbananen zijn zetmeelrijk en bevatten minder suiker dan bananen. Ze zijn beter geschikt voor hartige gerechten, terwijl bananen gemakkelijk in desserts of op zichzelf kunnen worden gebruikt.

Beide vruchten zijn voedzaam, onbewerkte voedingsmiddelen kunnen worden opgenomen als onderdeel van een gezonde voeding.

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.