Zoals de naam al aangeeft, is bijengif een produkt van bijen. Het wordt gebruikt als een natuurlijke behandeling voor verschillende kwalen.

Voorstanders beweren dat het een breed scala aan geneeskrachtige eigenschappen biedt, variërend van het verminderen van ontstekingen tot het behandelen van chronische ziekten. Onderzoek op sommige van deze gebieden ontbreekt echter of is tegenstrijdig.

Dit artikel bespreekt de toepassingen, voordelen en bijwerkingen van bijengif.

Wat is bijengif?

Bijengif is een kleurloze, zure vloeistof. Bijen scheiden het uit wanneer ze zich bedreigd voelen.

Aanbiedingen deze maand

UPGRADE jouw eigen SPOTIFY account

Spotify Premium + Videoland voor slecht €24,99

Netflixs accounts en Gift Cards

Videoland en Disney+ accounts

Nieuw: Sweat Fitness programma voor vrouwen

Fox Sports + Go accounts

Profiteer nu van deze aanbiedingen

Het bevat zowel ontstekingsremmende als ontstekingsstoffen, waaronder enzymen, suikers, mineralen en aminozuren (1).

Melittine – een verbinding die bestaat uit 26 aminozuren – omvat ongeveer 50% van het droge gewicht van het gif en in sommige onderzoeken is aangetoond dat het antivirale, antibacteriële en anti-kanker effecten heeft (1,2).

Dat gezegd hebbende, het is in de eerste plaats verantwoordelijk voor de pijn geassocieerd met bijensteken(3).

Bijengif bevat ook de peptiden apamine en adolapine. Hoewel ze fungeren als toxines, is aangetoond dat ze ontstekingsremmende en pijnstillende eigenschappen bezitten.

Bovendien bevat het fosfolipase A2, een enzym en een belangrijk allergeen dat ontstekingen en celschade veroorzaakt. Desalniettemin kan volgens sommige onderzoeken het enzym ook ontstekingsremmende en immuunbeschermende effecten hebben (4,5).

Zoals je kunt zien, zijn de stoffen in bijengif geassocieerd met zowel positieve als negatieve gezondheidseffecten.

Belangrijk is dat hoewel onderzoek aantoont dat sommige verbindingen in het gif gunstige eigenschappen kunnen hebben, de geïsoleerde effecten van elke component onbekend zijn, omdat veel componenten niet goed zijn bestudeerd (5).

Hoe gebruik je het?

Apitherapie is een alternatieve geneeskunde die bijenproducten gebruikt, inclusief hun gif, om ziekten, pijn en meer te behandelen en te voorkomen (6).

Hoewel bijengif de laatste tijd enorm populair is, wordt behandeling met bijengif gedurende duizenden jaren in de traditionele geneeskunde toegepast (6).

Het gif wordt op verschillende manieren gebruikt en is in vele vormen verkrijgbaar. Het wordt bijvoorbeeld toegevoegd aan producten zoals extracten, supplementen, moisturizers en serums.

U kunt bijengif producten kopen, zoals moisturizers, lotions en zuigtabletten, online of in speciaalzaken.

Ondertussen kunnen bijengif injecties worden toegediend door beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg.

Ten slotte wordt bijengif gebruikt bij acupunctuur of bij bijensteektherapie – een behandelmethode waarbij levende bijen op je huid worden geplaatst en een steek van de angel wordt geïnduceerd (,8,9).

Kortom: Sommige stoffen in bijengif, waaronder melittine en apamine, kunnen geneeskrachtige eigenschappen hebben. 
Bijengif therapie wordt al duizenden jaren gebruikt als een natuurlijke behandeling voor verschillende aandoeningen.

Mogelijke voordelen

Hoewel niet alle van de beweerde voordelen van bijengif worden ondersteund door de wetenschap, heeft onderzoek aangetoond dat het verschillende krachtige medicinale eigenschappen heeft.

Heeft ontstekingsremmende eigenschappen

Eén van de meest goed gedocumenteerde voordelen van bijengif zijn de krachtige ontstekingsremmende effecten. Van veel van zijn stoffen heeft aangetoond dat het ontstekingen vermindert , met name melittine – het belangrijkste bestanddeel ervan.

Hoewel melittine jeuk, pijn en ontsteking kan veroorzaken wanneer het in hoge doses wordt toegediend, heeft het krachtige ontstekingsremmende effecten wanneer het in kleine hoeveelheden wordt gebruikt (10).

Van melittine is aangetoond dat het ontstekingen onderdrukt en ontstekingsmarkers vermindert, zoals tumor necrosefactor-alfa (TNF-α) en interleukine 1 bèta (IL-1β) (10,11).

Kan artritis gerelateerde symptomen verminderen

Van de ontstekingsremmende effecten van bijengif is aangetoond dat deze vooral goed zijn voor mensen met reumatoïde artritis (RA), een pijnlijke ontstekingsaandoening die uw gewrichten aantast.

Een onderzoek van 8 weken bij 120 mensen met RA vond dat acupunctuur bijengif, die om de dag 5-15 bijensteken gebruikte, symptoom verlichtingseffecten had die vergelijkbaar waren met die van traditionele RA-medicijnen zoals Methotrexaat en Celecoxib (12).

Een ander onderzoek bij 100 mensen met RA toonde aan dat het combineren van bijensteek therapie met traditionele medicijnen zoals Methotrexaat, Sulfasalazine en Meloxicam effectiever was in het verminderen van pijn en gezwollen gewrichten dan in de behandeling met alleen de traditionele medicatie (13).

Er zijn veelbelovende, meer hoogwaardige onderzoeken nodig om deze effecten te bevestigen (14).

Kan de gezondheid van de huid ten goede komen

Meerdere huidverzorgingsproducten zijn gestart met het toevoegen van bijengif aan producten zoals serums en moisturizers. Dit ingrediënt kan de gezondheid van de huid op verschillende manieren bevorderen, waaronder door het verminderen van ontstekingen, het bieden van antibacteriële effecten en het verminderen van rimpels.

Een onderzoek van 12 weken bij 22 vrouwen toonde aan dat het tweemaal daags gebruik van een serum in het gezicht met bijengif de rimpeldiepte en het totale aantal rimpels aanzienlijk verminderde in vergelijking met de placebo (15).

Een ander onderzoek van 6 weken wees uit dat 77% van de deelnemers met milde tot matige acne die tweemaal per dag een serum met gezuiverd bijengif gebruikten een verbetering van acne ervoeren, vergeleken met de placebo(16).

Bovendien hebben reageerbuisstudies aangetoond dat het gif krachtige antibacteriële en ontstekingsremmende effecten heeft tegen de acne-veroorzakende bacterie Propionibacterium acnes (17,18).

Kan de immuungezondheid bevorderen

Er is aangetoond dat bijengif gunstige effecten heeft op immuuncellen die allergische en ontstekingsreacties veroorzaken.

Bewijs uit dierstudies suggereert dat bijengif therapie symptomen van auto-immuunziekten, zoals lupus, encefalomyelitis en reumatoïde artritis, kan verminderen door ontsteking te verminderen en uw immuunrespons te versterken (1920).

Andere dierstudies suggereren dat bijengif therapie ook kan helpen bij de behandeling van allergische aandoeningen zoals astma (21,22).

Er wordt gedacht dat bijengif de productie van regulerende T-cellen, of Tregs, verhoogt die allergeenreacties remmen en ontstekingen verminderen. Hoewel veelbelovend, zijn de effecten van bijengif therapie bij mensen met allergieën onbekend (2223).

Bovendien wordt immunotherapie met gif, waarbij bijengif door een beroepsbeoefenaar in de gezondheidszorg wordt toegediend via injectie, gebruikt voor de behandeling van mensen met ernstige allergieën voor bijensteken.

Onderzoek heeft aangetoond dat deze behandeling veilig en effectief is en het toekomstige risico op ernstige reacties op bijensteken kan verminderen. In feite wordt het aanbevolen als eerstelijnsbehandeling voor mensen die allergisch zijn voor het gif (24).

Andere mogelijke voordelen

Hoewel het onderzoek beperkt is, kan bijengif de volgende aandoeningen ten goede komen.

  • Neurologische ziekten. Sommige onderzoeken suggereren dat bijenvergiftiging symptomen kan helpen verminderen die verband houden met neurologische aandoeningen, waaronder de ziekte van Parkinson, hoewel studies bij mensen beperkt zijn(25).
  • Pijn. Een studie toonde aan dat bijengif acupunctuur, samen met traditionele medicatie, significant verminderde pijn en verbeterde functionele status bij 54 patiënten met chronische lage rugpijn, in vergelijking met de placebogroep (26).
  • Kan de ziekte van Lyme bestrijden. Sommige onderzoeken suggereren dat bijengif en geïsoleerde melittine antimicrobiële effecten kunnen hebben tegen Borrelia burgdorferi , de bacterie die de ziekte van Lyme veroorzaakt. Er is echter meer onderzoek nodig (27).

Hoewel deze potentiële voordelen veelbelovend zijn, is meer onderzoek nodig om ze te bevestigen.

Kortom: Bijengif heeft krachtige ontstekingsremmende eigenschappen en kan de gezondheid van uw huid en immuunsysteem ten goede komen. Het kan ook bepaalde medische aandoeningen verbeteren, zoals reumatoïde artritis en chronische pijn.

Voorzorgsmaatregelen en mogelijke nadelen

Hoewel bijengif is aangetoond dat het verschillende potentiële voordelen biedt, is het belangrijk op te merken dat studies beperkt zijn die deze voordelen ondersteunen. In feite is het meeste beschikbare onderzoek uitgevoerd op dieren of in reageerbuizen.

Het is dus onduidelijk hoe effectief bijengif therapie is als een alternatieve medicamenteuze behandeling, en of het effectiever is dan traditionele behandelingen voor aandoeningen zoals reumatoïde artritis, chronische pijn of auto-immuunziekten.

Bepaalde methoden van bijengif therapie, waaronder acupunctuur, kunnen leiden tot bijwerkingen, zoals pijn, zwelling en roodheid.

Bovendien kan bijengif therapie ernstige bijwerkingen of zelfs de dood veroorzaken bij zeer allergische personen door anafylaxie te veroorzaken, een potentieel levensbedreigende allergische reactie die het moeilijk kan maken dat je niet meer kan ademhalen(28).

Andere ernstige bijwerkingen die verband houden met deze therapie zijn ook gedocumenteerd, waaronder hyperventilatie, vermoeidheid, verlies van eetlust, extreme pijn, verhoogd risico op bloeden en braken (29).

In het bijzonder blijkt uit een onderzoek van 145 onderzoeken naar de bijwerkingen van bijengiftherapie dat gemiddeld 29% van de mensen nadelige effecten ervoeren – van mild tot ernstig – na de behandeling (28).

Uit een review bleek bovendien dat in vergelijking met een zoutoplossing injectie, bijengif acupunctuur verhoogde het optreden van negatieve bijwerkingen met maar liefst 261% (28).

Bij gevoelige personen kan het gebruik van plaatselijke bijengif producten zoals serums en vochtinbrengende middelen ook bijwerkingen veroorzaken, zoals jeuk, netelroos en roodheid (30,31).

Op basis van het beschikbare onderzoek is het veilig om te zeggen dat bijwerkingen – variërend van licht tot mogelijk fataal – vaak voorkomen bij het gebruik van bijengif. Om deze reden moet u uiterst voorzichtig zijn bij het gebruik van deze producten of behandelingen.

Bijengif therapie en acupunctuur mogen alleen worden toegediend door een gekwalificeerde beroepsbeoefenaar in de gezondheidszorg.

Kortom: Bijengif kan bijwerkingen veroorzaken, variërend van mild tot levensbedreigend. Bijengiftherapie mag alleen worden toegediend door medische professionals.

Tot slot

Bijengif is een natuurlijk product dat in populariteit is toegenomen vanwege de verscheidenheid aan potentiële gezondheidsvoordelen.

Het is aangetoond dat het ontstekingsremmende eigenschappen heeft, de gezondheid van de huid ten goede kan komen en mogelijk helpt bij de behandeling van symptomen die verband houden met verschillende gezondheidsproblemen, zoals reumatoïde artritis en chronische pijn.

Gebruik van bijengif producten of een behandeling met bijengif kan echter ernstige bijwerkingen veroorzaken, dus wees voorzichtig en raadpleeg een gekwalificeerde arts voordat u het gaat uitproberen.