Ad Clicks : Ad Views :
Mijn gezondheid

alles over gezonde voeding

img

7 Gezondheidsvoordelen van biotine

1880 Views

7 Gezondheidsvoordelen van biotine

Biotine is een in water oplosbare vitamine B die helpt uw lichaam voedsel om te zetten in energie.

Het is vooral belangrijk tijdens de zwangerschap en borstvoeding.

Daarnaast is biotine belangrijk voor de gezondheid van het haar, huid en nagels.

Dit artikel legt alles wat u moet weten over biotine vitamine B8, met inbegrip van de 7 belangrijkste voordelen voor de gezondheid.

Wat is Biotine?

Biotine behoort tot het vitamine B-complex, ook bekend als vitamine B7 in de VS en in Nederland bekend als vitamine B8.

Het had ooit de naam co-enzym R en vitamine H. De H staat voor Haar und Haut , dat is Duits voor haar en huid.

Biotine is oplosbaar in water, waardoor het lichaam het niet opslaat. Het heeft vele belangrijke functies in het lichaam.

Het is belangrijk voor het functioneren van verschillende enzymen bekend als carboxylase. Deze enzymen bevatten biotine een belangrijke metabolische routes, zoals de productie van glucose en vetzuren(1).

De algemeen aanbevolen hoeveelheid van 5 mcg (microgram) per dag voor zuigelingen en 30 mcg voor volwassenen. Dit loopt op tot 35 mcg per dag voor vrouwen die borstvoeding geven.

Biotine-deficiëntie (tekort) is vrij zeldzaam. Echter, sommige groepen – zoals zwangere vrouwen – kan het in milde vormen ervaren(2).

Het eten van rauwe eieren kan ook leiden tot een tekort, maar je zou veel eieren moeten eten voor een zeer lange tijd. Rauw eiwit bevat een eiwit genaamd avidine , dat bindt aan biotine en voorkomt absorptie. Avidine wordt geïnactiveerd tijdens het koken.

Samenvatting: Biotine is een in water oplosbare B-vitamine die belangrijk is voor de energiestofwisseling. Deficiëntie is vrij zeldzaam, maar het is geassocieerd met de consumptie van rauwe eieren op lange termijn.

1. Speelt een belangrijke rol in de stofwisseling van macronutriënten

Biotine kan een belangrijke rol spelen voor de energieproductie. Bijvoorbeeld verschillende enzymen hebben het nodig om goed te kunnen functioneren(1).

Deze enzymen zijn betrokken bij de stofwisseling van koolhydraten, vet en eiwit. Ze initiëren de kritische stappen in de stofwisseling processen van deze voedingsstoffen.

Biotine speelt een rol in:

 • Gluconeogenese: Dit metabole traject maakt glucose productie uit andere bronnen dan koolhydraten, zoals aminozuren. Biotine-bevattende enzymen helpen met dit proces te beginnen (3).
 • Vetzuursynthese: Biotine helpt enzymen die belangrijk zijn voor de productie van vetzuren reacties te activeren(4).
 • De afbraak van aminozuren: Biotine-bevattende enzymen die betrokken zijn bij de stofwisseling van verscheidene belangrijke aminozuren, waaronder leucine(5).

Samenvatting: Biotine helpt bij de productie van energie. Ondersteunt een aantal enzymen betrokken bij de stofwisseling van koolhydraten, vetten en eiwitten.

2. Kan helpen bij broze nagels

Hand Resultaat gezonde nagels

Broze nagels zijn zwak en breken gemakkelijk af, splijten of barsten.

Het is een veel voorkomende aandoening, naar schatting ongeveer 20% van de wereldbevolking (6).

Biotine zou baat hebben bij broze nagels(7).

In één studie werden 8 mensen met brosse nagels voorzien van 2,5 mg biotine per dag gedurende 6 tot 15 maanden. De nagel dikte verbeterde met 25% bij alle 8 deelnemers.Ook werd het splijten van de nagel teruggebracht(8).

Een andere studie bij 35 mensen met broze nagels en 2,5 mg biotine per dag gedurende 1,5 tot 7 maanden verbeterde symptomen bij 67% van de deelnemers(9).

Echter, deze studies waren klein en meer onderzoek is nodig.

Samenvatting: Broze nagels zijn kwetsbaar en splijten of barsten gemakkelijk . Biotine supplementen kunnen bijdragen aan de versterking van de nagels.

3. Goed voor je haar

Biotine wordt vaak geassocieerd met toenemende haargroei en gezonder, sterker haar.

Verrassend dat er weinig bewijs is om dit te ondersteunen.

Echter kan een tekort aan biotine tot haaruitval leiden, wat aangeeft dat de vitamine belangrijk is voor het haar(2, 10).

Hoewel het vaak wordt verkocht als een alternatieve behandeling voor haarverlies, alleen mensen met een echt biotine tekort kunnen een significant voordeel behalen(11).

Of het haargroei bij gezonde personen verbetert moet nog worden onderzocht.

Samenvatting: Van Biotine wordt beweerd dat het de normale haargroei en gezondheid van haar bevordert.

4. Speelt een rol tijdens zwangerschap en borstvoeding

Biotine is belangrijk tijdens de zwangerschap en borstvoeding. Deze levensstadia is geassocieerd met een verhoogde behoefte aan deze vitamine(12, 13).

Er wordt geschat dat maximaal 50 procent van de zwangere vrouwen kan een milde biotine tekort krijgen. Dit betekent dat het enigszins invloed kan hebben op hun welzijn, maar niet ernstig genoeg om merkbare symptomen te ondervinden(14, 15, 16).

Tekortkomingen worden verondersteld op te treden als gevolg van de snellere biotine verdeling in het lichaam tijdens de zwangerschap(17).

Daarnaast is het een belangrijk punt van zorg dat dierlijke studies hebben aangetoond dat een tekort aan biotine tijdens de zwangerschap aangeboren afwijkingen kunnen veroorzaken (18, 19, 20).

Toch vergeet niet om altijd met uw arts of diëtist / voedingsdeskundige te raadplegen alvorens het nemen van supplementen tijdens de zwangerschap en tijdens de borstvoeding.

Samenvatting: Als u zwanger bent of borstvoeding geeft, kan uw biotine behoefte omhoog gaan. Tot 50% van de vrouwen kan minder van deze vitamine binnen krijgen dan nodig is tijdens de zwangerschap.

5. Kan bloedsuikerspiegel bij diabetici verlagen

Bloedglucosemeter en Strips

Diabetes type 2 ( diabetes mellitus) is een stofwisselingsziekte. Het wordt gekenmerkt door een hoge bloedsuikerspiegel en een verminderde insuline-functie.

Onderzoekers hebben onderzocht hoe biotine supplementen invloed op de bloedsuikerspiegel bij type 2 diabetes kunnen hebben.

Sommig bewijs toont aan dat biotine-concentraties in het bloed kan lager zijn bij mensen met diabetes, in vergelijking met gezonde individuen(21).

Studies bij diabetici alleen hebben geen eenduidig resultaat opgeleverd(21, 22).

Verschillende studies blijkt echter dat Biotine supplementen, gecombineerd met het mineraal chroom de bloedsuikerspiegel bij sommige mensen met diabetes type 2 kan verlagen(23, 24, 25, 26).

Samenvatting: In combinatie met chroom, kan biotine de bloedsuikerspiegel bij mensen met diabetes type 2 verlagen.

6. Voordelen voor de huid

Biotine en de rol voor de gezondheid van de huid is niet goed begrepen. Het is echter bekend dat je rode schilferige huiduitslag kunt krijgen als u een tekort aan hebt (27, 28).

Sommige studies suggereren ook dat biotine tekort soms een huidaandoening genaamd Seborroïsch eczeem kan veroorzaken(29, 30).

Biotine speelt een rol voor de gezondheid van de huid en kan worden gerelateerd aan het effect op de vetstofwisseling, wat belangrijk is voor de huid en kan worden verstoord wanneer biotine ontbreekt (27).

Er is geen bewijs dat biotine verbetert de gezondheid van de huid bij mensen die niet een tekort aan deze vitamine hebben.

Samenvatting: Mensen met een tekort aan biotine kunnen huidproblemen ervaren. Er is echter geen bewijs dat deze vitamine voordelen voor de huid heeft bij mensen die geen tekort aan hebben.

7. Beïnvloedt Multiple Sclerose

Multiple sclerose (MS) is een auto-immuunziekte. Bij MS is de beschermende laag van de zenuwvezels in de hersenen, ruggenmerg en ogen beschadigd of vernietigd(31).

Deze beschermende omhulsel heet myeline, en van biotine wordt aangenomen dat het een belangrijke factor is bij de productie ervan(32).

Een studie bij 23 mensen met progressieve MS testte het gebruik van hoge doses biotine. Meer dan 90% van de deelnemers hadden een zekere klinische verbetering(33)

Hoewel deze bevinding veel meer onderzocht moeten worden, zijn er ten minste twee gerandomiseerd proeven uitgevoerd bij mensen met progressieve MS. De eindresultaten zijn niet gepubliceerd, maar de voorlopige resultaten zijn veelbelovend (34, 35, 36).

Samenvatting: Hoge doses biotine helpt waarschijnlijk voor de behandeling van multiple sclerose, een ernstige ziekte die het centrale zenuwstelsel aantast.

Welke voedingsmiddelen bevatten biotine?

Ruw Rundvlees Lever

Biotine komt voor in een grote variëteit van voedingsmiddelen, dus een werkelijk tekort is zeldzaam.

Voedingsmiddelen die bijzonder rijk zijn onder andere:

 • Orgaanvlees, zoals lever en nieren
 • Gist
 • Eidooiers
 • Kaas
 • Peulvruchten, zoals sojabonen en pinda
 • Bladgroenten
 • Bloemkool
 • champignons
 • Noten en notenpasta

Daarnaast je darmbacteriën produceren bepaalde hoeveelheid biotine. Het is ook beschikbaar als een supplement, hetzij op zichzelf of als vitamine supplement.

Samenvatting: Veel voedingsmiddelen bevatten grote hoeveelheden biotine, en het is ook beschikbaar als een supplement. Uw darmbacteriën kunnen het ook produceren.

Veiligheid en bijwerkingen

Biotine wordt beschouwd als zeer veilig. Zelfs mega doseringen tot 300 mg per dag om multiple sclerose te behandelen, leiden niet tot nadelige bijwerkingen(33).

Om dit in perspectief te zetten, 300 milligram is 10.000 keer de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid van 30 microgram voor volwassenen.

Omdat het in water oplosbare vitamine is, overmatige hoeveelheden worden uitgescheiden in de urine(37).

Samenvatting: Biotine lijkt zeer veilig, zelfs bij extreem hoge doses. Er zijn geen bijwerkingen bekend.

Biotine is een B-vitamine die een cruciale rol bij koolhydraten, vet, eiwit en stofwisseling speelt.

Veel van de gezondheidsvoordelen zijn gebaseerd op zwak bewijs. Niettemin kan het belangrijk zijn voor huid, haar en nagels.

Daarnaast kunnen zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven meer biotine nodig hebben. Hoge doses zijn ook onderzocht als een potentiële behandeling van multiple sclerose.

Je kunt biotine in diverse levensmiddelen vinden, zodat een werkelijk tekort zeer zeldzaam is.

Daarom het nemen van supplementen heeft waarschijnlijk geen significante voordelen voor gezonde mensen die een uitgebalanceerde voeding op basis van onbewerkt voedsel eten .

 • Facebook
 • Twitter
 • Google+

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

It is main inner container footer text