Het drinken van selderijsap elke ochtend is een nieuwe gezondheidstrend die op de markt wordt gebracht als een verbetering van de algehele gezondheid en het stimuleren van gewichtsverlies.

Er is aangetoond dat selderij en het sap ervan verschillende voordelen voor de gezondheid bieden, en je kunt je afvragen of gewichtsverlies er één van is.

Dit artikel vertelt je of selderijsap je kan helpen af ​​te vallen.

Waarom drinken mensen het?

Selderijsap zou verschillende voordelen hebben, waaronder gewichtsverlies en verbeterde darm- en huidgezondheid. Het is nu een rage om het te drinken voor gewichtsverlies.

Wie deze trend volgt, drinkt elke ochtend 475 ml sap op een lege maag.

Om uw eigen te maken, kunt je het sap van de bleekselderij stengels drinken – of meng ze en zeef de plantaardige vezels. Een grote bos bleekselderij, of 9 stengels geeft ongeveer 475 ml sap.

Deze populaire groente is rijk aan tal van voedingsstoffen, waaronder foliumzuur, kalium, mangaan en vitamine A, C en K. Het is ook een goede bron van riboflavine, vitamine B6, pantotheenzuur, calcium, magnesium en fosfor( 1 ).

Je verbruikt meer van deze voedingsstoffen per gewicht wanneer selderij wordt geperst omdat de plantaardige vezels zijn verwijderd.

Hoewel veel mensen voorstander zijn van deze trend, worden de voordelen ervan niet ondersteund door onderzoek.

Toegevoegd aan andere dranken

Selderijsap kan op zichzelf worden geconsumeerd of worden toegevoegd aan andere dranken zoals groene smoothies. Deze dranken bevatten meestal een verscheidenheid aan groenten en fruit.

Dit maakt een meer uitgebalanceerde drank die nog steeds enkele voordelen van selderiesap biedt.

Je kunt bovendien je smoothie aanvullen met eiwitbronnen zoals yoghurt of eiwitpoeder, evenals vetbronnen zoals notenboter of avocado, voor een extra gezondheidsboost.

Kortom: Selderijsap is rijk aan verschillende vitaminen en mineralen. Hoewel het drinken van selderij elke ochtend de nieuwste gezondheidsrage kan zijn, wordt deze trend niet ondersteund door onderzoek.

Kan het je helpen af ​​te vallen?

Er wordt vaak gezegd dat selderijsap het gewichtsverlies bevordert.

Voorstanders beweren dat het drinken van 475 ml elke ochtend de vetcellen afbreekt en oplost die in uw lever zijn opgeslagen. Deze claim mist echter wetenschappelijk bewijs en vereist verder onderzoek ( 2 ).

Dat vooropgesteld, kan selderijsap gewichtsverlies op andere manieren bevorderen.

Je gewicht is afhankelijk van hoeveel calorieën je gedurende de dag consumeert(3456).

Selderijsap bevat relatief weinig calorieën en levert 85 calorieën per 47 gram ( 7 ).

Het vervangen van calorierijke dranken, zoals suikerhoudende koffiedranken of frisdrank , door selderijsap is een slimme keuze als je probeert af te vallen.

Bovendien kan het drinken van caloriearme dranken zoals selderijsap vóór de maaltijd de volheid bevorderen en je helpen en over het algemeen minder calorieën doen eten (8).

Hoewel selderijsap een gezonde, caloriearme drank is, ligt de sleutel tot gewichtsverlies op lange termijn niet bij één enkel voedingsmiddel. In plaats daarvan, combineer bewegen met een voedzaam dieet op basis van onbewerkte voedingsmiddelen.

Kortom: Selderijsap is laag in calorieën en kan helpen bij gewichtsverlies als je het drinkt in plaats van een hoger calorierijk drankje. Toch is het onwaarschijnlijk dat het gewichtsverlies op eigen kracht wordt bevorderd.

Andere mogelijke voordelen

Selderijsap kan verschillende andere voordelen hebben.

Anti-ontstekingseigenschappen

Selderijsap bevat veel fytonutriënten, dat zijn plantaardige stoffen waarvan is aangetoond dat ze ontstekingsremmende effecten hebben.(910).

Flavonoïden zijn de belangrijkste klasse van fytonutriënten in selderij. Een verhoogde inname van flavonoïden gaat gepaard met een lager risico op hart- en vaatziekten, diabetes en kanker(1112).

Zo kan hele selderij en het sap ervan helpen bepaalde ziekten te voorkomen.

Kan helpen de bloeddruk onder controle te houden

Selderijsap kan ook helpen bij het beheersen van de bloeddruk(13).

Dit effect is waarschijnlijk te wijten aan de concentratie van nitraten in de selderij, die de gezondheid van het hart bevorderen en de bloeddruk verlagen(1415).

Deze mogen niet worden verward met de nitraten en nitrieten die worden gebruikt bij de conservering van levensmiddelen, die verband houden met negatieve effecten(15).

Kan een hoog cholesterolgehalte verlagen

Selderij kan ook helpen het cholesterolgehalte te verlagen (16).

Verschillende dierstudies associëren de inname van selderij met een aanzienlijke verlaging van het cholesterolgehalte(171819).

Toch is menselijk onderzoek nodig.

Kortom: Seldeijsap kan verschillende gezondheidsvoordelen bieden, zoals minder ontstekingen en het verlagen van bloeddruk en cholesterol.

Mogelijke nadelen 

Hoewel selderijsap over het algemeen als veilig wordt beschouwd, moet je bewust van een aantal mogelijke nadelen zijn.

Verlies van vezels

Als je van selderij sap maakt, verlies je de heilzame voedingsvezels van de plant.

Eén bos bleekselderij – ongeveer 9 stengels – bevat ongeveer 9 gram vezels, terwijl 475 ml sap slechts een te verwaarlozen hoeveelheid bevat ( 1 , 2 ).

Vezelinname gaat gepaard met tal van voordelen, variërend van toegenomen gewichtsverlies tot een gezonde darm (202122).

Natrium kan oplopen

Een ander mogelijk nadeel van selderijsap is een overmatige natriuminname.

Selderij is van nature rijk aan natrium, met een enkele stengel die 32 mg levert – en slechts 475 ml sap dat meer dan 400 mg bevat( , 2 ).

Het ministerie van volksgezondheid beveelt aan dat volwassenen hun dagelijkse inname van natrium onder 2.300 mg houden als onderdeel van een gezonde levensstijl(23).

Dus als je al veel zout consumeert, kan een glas selderiesap je boven de maximale hoeveelheid brengen.

Omdat een te hoge natriuminname is gekoppeld aan een verhoogde bloeddruk, moeten mensen met een risico op deze aandoening voorzichtig zijn bij het drinken van selderijsap(2425).

Kortom: Hoewel selderijsap over het algemeen veilig is, zijn de nadelen ervan onder meer een gebrek aan vezels en een hoog natriumgehalte.

Tot slot

Hoewel een dagelijkse dosis selderiesap de nieuwste rage voor de gezondheid is, bevordert het op zichzelf geen gewichtsverlies .

Toch kan selderijsap helpen bij het afvallen als je het drinkt in plaats van calorierijke dranken. Bovendien kan het helpen om ontstekingen te verminderen en bloeddruk te verlagen.

Als je echter wilt afvallen, kunt je beter grotere veranderingen in uw voeding en levensstijl aanbrengen – en niet alleen de nieuwste trend volgen.