Ad Clicks : Ad Views :
Mijn gezondheid

alles over gezonde voeding

img

Is bleekselderij gezond?

1741 Views

Bleekselderij gezond?

Mensen die op dieet zijn, eten heel vaak bleekselderij omdat dit weinig calorieën bevat. Het is echter een mythe dat u door de stelen te kauwen meer calorieën verbruikt dan de groente bevat. Twee stelen (zo’n 80 gram) bleekselderij bevatten slechts 10 kcal (95 procent van het gewicht is water) maar door hun vezelgehalte zijn ze vullend. Het is een goede bron van kalium en bevat wat vitamine C en foliumzuur. Hoewel bleekselderij niet erg voedzaam is, geeft het een unieke frisse smaak aan salades en soep. De bladeren zijn de voedzaamst deel van de plant. Ze bevatten meer calcium, ijzer, kalium, vitamine C en betacaroteen dan de stelen. Gebruik de bladeren in soep,salade en andere gerechten die de smaak van bleekselderie kunnen gebruiken, maar ook bijvoorbeeld als garnering.

Geneeskrachtige eigenschappen

Kruidengenezers adviseren verse selderie en thee van selderijzaad als middel tegen jicht en andere vormen van inflammatoire artritis en tegen hoge bloeddruk en oedeem. Uit studies blijkt dat het lichaam dankzij ftaliden in selderie mogelijk minder hormonen aanmaakt die de bloedvaten vernauwen en de bloeddruk verhogen. Polyacetylenen, die ook in selderie zitten, zouden de productie van sommige prostaglandinen tegengaan.

Dat zijn lichaamsstoffen die ontstekingen veroorzaken. Er is echter geen wetenschappelijk bewijs dat selderij artritispijn verlicht, de bloeddruk verlaagt of vochtafdrijvend werkt. In theorie kan selderij  de kans op bepaalde soorten kanker verkleinen. De polyacetyleen bestrijden benzopyreen, een kankerverwekkende stof in voedsel dat sterk verhit is.

Dit voordeel kan echter worden overschaduwd door ht vele nitraat dat selderij bevat. Het lichaam zet nitraat om in nitrosaminen, die mogelijk kankerverwekkend zijn. Volgens veel onderzoekers is dit risico echter beperkt, omdat de meeste planten die veel nitraat en andere potentieel kankerverwekkende stoffen bevatten, ook stoffen bevatten die eventueel schadelijke gevolgen neutraliseren. Stomen, smoren of koken van selderij verlaagt het nitraatgehalte.

Goede eigenschappen

  • Bevat weinig calorieën en is een bron van vezels
  • Bevat wat kalium, vitamine C en foliumzuur.
  • Zou in grote hoeveelheden ontstekingsremmend zijn en beschermen tegen kanker.

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

It is main inner container footer text