Wetenschappers testen veel verschillende supplementen om te bepalen of ze helpen de bloedsuikerspiegel te verlagen.

Dergelijke supplementen kunnen gunstig zijn voor mensen met prediabetes of diabetes – met name type 2.

Na verloop van tijd kan het nemen van een supplement naast diabetes medicatie uw arts in staat stellen om uw medicatie dosis te verlagen – hoewel supplementen waarschijnlijk niet volledig medicatie kunnen vervangen.

Hier zijn 10 supplementen die kunnen helpen de bloedsuikerspiegel te verlagen.

1. Kaneel

Kaneel supplementen zijn ofwel gemaakt van kaneelpoeder of een extract. Veel studies suggereren dat het de bloedsuikerspiegel helpt verlagen(12).

Wanneer mensen met prediabetes – wat betekent een bloedsuikerspiegel van 5.6-7,0 mmol/l – 250 mg kaneelextract namen voor het ontbijt en het diner gedurende drie maanden, ervoeren zij een 8,4% afname van de nuchtere bloedsuikerspiegel in vergelijking met die van een placebo(3).

In een ander onderzoek van drie maanden zagen mensen met diabetes type 2 die vóór het ontbijt 120 of 360 mg kaneelextract innamen respectievelijk 11% of 14% minder nuchter bloedsuikerspiegel dan in een placebo(2).

Bovendien daalde hun hemoglobine A1C – een drie maandelijks gemiddelde van de bloedsuikerspiegel – met respectievelijk 0,67% of 0,92%. Alle deelnemers namen hetzelfde diabetes medicijn tijdens de studie(2).

Hoe het werkt: Kaneel kan helpen de cellen van je lichaam beter te laten reageren op insuline. Op zijn beurt zorgt dit ervoor dat er suiker in uw cellen komt, waardoor de bloedsuikerspiegel daalt(4).

Gebruik: De aanbevolen dosis kaneelextract is 250 mg tweemaal daags voor de maaltijd. Voor een regulier (niet-extract) kaneel supplement kan 500 mg tweemaal daags het beste zijn(25).

Voorzorgsmaatregelen: De gebruikelijke Cassia variëteit kaneel bevat meer coumarine, een stof die uw lever in grote hoeveelheden kan beschadigen. Ceylon kaneel is daarentegen arm aan coumarine(6).

Kortom: Kaneel kan helpen de bloedsuikerspiegel te verlagen door uw cellen meer op insuline te laten reageren.

2. Amerikaanse Ginseng

Amerikaanse ginseng, een ras dat voornamelijk in Noord-Amerika wordt geteeld, heeft aangetoond dat het de bloedsuikerspiegel na de maaltijd met ongeveer 20% verlaagt bij gezonde personen en mensen met diabetes type 2 (7).

Wanneer mensen met diabetes type 2, 1 gram Amerikaanse ginseng innamen 40 minuten voor het ontbijt, de lunch en het diner gedurende twee maanden met behoud van hun reguliere behandeling, daalde hun nuchtere bloedsuikerspiegel met 10% in vergelijking met die op een placebo(7).

Hoe het werkt: Amerikaanse ginseng kan de reactie van uw cellen verbeteren en de insulinesecretie van uw lichaam verhogen(68).

Gebruik: Neem 1 gram tot 2 uur vóór elke hoofdmaaltijd. Als u eerder begint, kan uw bloedsuikerspiegel te laag worden. Dagelijkse doses hoger dan 3 gram lijken geen extra voordelen te bieden(6).

Voorzorgsmaatregelen: Ginseng kan de effectiviteit van warfarine, een bloedverdunner verminderen, dus vermijd deze combinatie. Het kan ook uw immuunsysteem stimuleren, wat zou kunnen interfereren met immunosuppressieve geneesmiddelen(6).

Kortom: Het innemen van maximaal 3 gram Amerikaanse ginseng per dag kan helpen om de nuchtere bloedsuikerspiegel en bloedsuikerspiegel na de maaltijd te verlagen. Merk op dat ginseng kan interageren met warfarine en andere geneesmiddelen.

3. Probiotica

Schade aan uw darmbacteriën – zoals antibiotica – is geassocieerd met een verhoogd risico op verschillende ziekten, waaronder diabetes(9).

Probiotische supplementen, die nuttige bacteriën of andere microben bevatten, bieden tal van gezondheidsvoordelen en kunnen de behandeling van koolhydraten door uw lichaam verbeteren(10).

In een review van zeven studies bij mensen met diabetes type 2, hadden degenen die probiotica namen gedurende ten minste twee maanden een afname van 1 mmol/l in nuchtere bloedsuikerspiegel en een afname van 0,53% in A1C vergeleken met die op een placebo(10).

Mensen die probiotica slikten met meer dan één bacteriesoort hadden een nog grotere daling van de nuchtere bloedsuikerspiegel van 2 mmol/l(10).

Hoe het werkt: Dierproeven suggereren dat probiotica de bloedsuikerspiegel kunnen verlagen door de ontsteking te verminderen en de vernietiging van pancreascellen die insuline aanmaken te voorkomen. Er kunnen ook verschillende andere mechanismen bij betrokken zijn(910).

Gebruik: Probeer een probioticum met meer dan één nuttig soort, zoals een combinatie van L. acidophilus, B. bifidum en L. rhamnosus. Het is onbekend of er een ideale mix van microben voor diabetes bestaat(10).

Voorzorgsmaatregelen: Het is onwaarschijnlijk dat probiotica schadelijk is, maar in bepaalde zeldzame gevallen kunnen ze leiden tot ernstige infecties bij mensen met een aanzienlijk verzwakt immuunsysteem(11).

Kortom: Probiotische supplementen – vooral die met meer dan één soort nuttige bacteriën – kunnen helpen bij het verlagen van de bloedsuikerspiegel en A1C.

4. Aloë Vera

Aloë vera kan ook mensen helpen die proberen hun bloedsuikerspiegel te verlagen.

Supplementen of sap gemaakt van de bladeren van deze cactusachtige plant kunnen helpen bij het verlagen van de bloedsuikerspiegel en A1C bij mensen met prediabetes of diabetes type 2 (6).

In een review van negen studies bij mensen met diabetes type 2 verlaagde supplementen met aloë gedurende 4-14 weken de nuchtere bloedsuikerspiegel met 2,6 mmol/l en A1C met 1,05%(12).

Mensen die een bloedsuikerspiegel hoger dan 11,2 mmol/l hadden voordat ze aloë kregen, hadden nog meer voordelen(12).

Hoe het werkt: Muisstudies geven aan dat aloë de insulineproductie in pancreascellen kan stimuleren, maar dit is niet bevestigd. Verschillende andere mechanismen kunnen hierbij betrokken zijn(613).

Gebruik: De beste dosis en vorm zijn onbekend. DE doses die in onderzoeken zijn getest, omvatten dagelijks 1.000 mg in capsules of 2 eetlepels (30 ml) van aloë sap per dag in gesplitste doses(1314).

Voorzorgsmaatregelen: Aloë kan met verschillende medicijnen op elkaar inwerken, dus neem contact op met uw arts voordat u het gebruikt. Het mag nooit worden ingenomen met het hart geneesmiddel Digoxine(15).

Kortom: Capsules of sap gemaakt van aloëbladeren kunnen helpen bij het verlagen van de bloedsuikerspiegel en A1C bij mensen met prediabetes of diabetes type 2. Toch kan Aloë in wisselwerking treden met verschillende medicijnen, met name digoxine.

5. Berberine

Berberine is geen specifiek kruid, maar eerder een bitter smakend bestanddeel dat wordt gewonnen uit de wortels en stelen van bepaalde planten, waaronder goldenseal en phellodendron(16).

Een beoordeling van 27 studies bij mensen met diabetes type 2 heeft vastgesteld dat het gebruik van berberine in combinatie met veranderingen in voeding en levensstijl de nuchtere bloedsuikerspiegel verminderde met 0,9 mmol/l en A1C met 0,71% in vergelijking met alleen een dieet- en levensstijlveranderingen of een placebo(16).

In de review werd ook opgemerkt dat berberine supplementen naast diabetes medicatie de bloedsuikerspiegel hielpen verlagen, meer dan medicatie alleen(16).

Hoe het werkt: Berberine kan de insulinegevoeligheid verbeteren en de suikeropname uit uw bloed in uw spieren verhogen, wat de bloedsuikerspiegel helpt verlagen(17).

Gebruik: Een typische dosis is 300-500 mg 2-3 maal daags ingenomen bij grote maaltijden(17).

Voorzorgsmaatregelen: Berberine kan spijsverteringsstoornissen veroorzaken, waaronder obstipatie, diarree of gas, die kan worden verbeterd met een lagere (300 mg) dosis. Berberine kan in wisselwerking staan ​​met verschillende medicijnen, dus neem contact op met uw arts voordat u dit supplement gebruikt (1718).

Kortom: Berberine gemaakt van de wortels en stengels van bepaalde planten, kan helpen om de nuchtere bloedsuikerspiegel en A1C te verlagen. Bijwerkingen zijn verstoorde spijsvertering, die kan verbeteren met een lagere dosis.

6. Vitamine D

Vitamine D tekort wordt als een potentiële risicofactor voor diabetes type 2 beschouwd(19).

In een onderzoek had 72% van de deelnemers met diabetes type 2 aan het begin van het onderzoek een tekort aan vitamine D(20).

Na twee maanden dagelijks een 4.500-IU supplement van vitamine D te hebben ingenomen, verbeterden zowel de nuchtere bloedsuikerspiegel als A1C. In feite had 48% van de deelnemers een A1C die een goede regulering van de bloedsuikerspiegel vertoonde, tegenover slechts 32% vóór de studie(20).

Hoe het werkt: Vitamine D kan de functie van alvleeskliercellen die insuline aanmaken verbeteren en de gevoeligheid van uw lichaam voor insuline verhogen(2122).

Gebruik: Vraag uw arts om een ​​vitamine D bloedtest om de beste dosis voor u te bepalen. De actieve vorm is D3 of cholecalciferol, dus zoek naar deze naam op supplement potjes(23).

Voorzorgsmaatregelen: Vitamine D kan milde tot matige reacties veroorzaken met verschillende soorten medicijnen, dus vraag uw arts of apotheker om advies(23).

Kortom: Vitamine D tekort komt veel voor bij mensen met diabetes type 2. Suppletie met vitamine D kan de algehele bloedsuikerspiegel verbeteren. Houd er rekening mee dat vitamine D kan interageren met bepaalde medicijnen.

7. Gymnema

Gymnema sylvestre is een kruid dat wordt gebruikt als een behandeling voor diabetes in de Ayurvedische traditie van India. De hindoeïstische naam voor de plant – gurmar – betekent ‘suikervernietiger'(6).

In één onderzoek ondervonden mensen met diabetes type 2 die 400 mg dagelijks gymnema extract namen gedurende 18-20 maanden een daling van 29% in nuchtere bloedsuikerspiegel. A1C daalde van 11,9% aan het begin van het onderzoek tot 8,48%(24).

Verder onderzoek suggereert dat dit kruid kan bijdragen aan een verlaging van de bloedsuikerspiegel en A1C bij type 1 (insulineafhankelijke) diabetes en het verlangen naar snoep kan verminderen door de smaak van zoet in uw mond te onderdrukken(2526).

Hoe het werkt: Gymnema sylvestre kan de opname van suiker in uw darm verminderen en de opname door de cellen van suiker uit uw bloed bevorderen. Vanwege het effect op diabetes type 1, wordt ervan uitgegaan dat Gymnema sylvestre op de een of andere manier insuline-producerende cellen in uw pancreas kan helpen(626).

Gebruik: de aanbevolen dosis is 200 mg Gymnema sylvestre extract van het blad tweemaal daags bij de maaltijd(24).

Voorzorgsmaatregelen: Gymnema sylvestre kan de bloedsuikerspiegel effecten van insuline verbeteren, dus gebruik het alleen met de hulp van een arts als u insuline injecties neemt. Het kan ook de bloedspiegels van sommige geneesmiddelen beïnvloeden en één geval van leverbeschadiging is gemeld(27).

Kortom: Gymnema sylvestre kan de nuchtere bloedsuikerspiegel verlagen en A1C bij diabetes type 1 en type 2 verlagen, hoewel er meer onderzoek nodig is. Als u insuline injecties nodig heeft, is het essentieel om uw arts te raadplegen voordat u dit supplement probeert.

8. Magnesium

Lage concentraties magnesium in het bloed zijn waargenomen bij 25-38% van de mensen met diabetes type 2 en komen vaker voor bij diegenen die hun bloedsuikerspiegel niet goed onder controle hebben (28).

In een systematische review gaven acht van de 12 onderzoeken aan dat het geven van magnesium supplementen gedurende 6-24 weken aan gezonde mensen of mensen met diabetes type 2 of prediabetes hielp nuchtere bloedsuikerspiegels te verlagen in vergelijking met een placebo.

Bovendien veroorzaakte elke toename van 50 mg magnesium consumptie een verlaging van de nuchtere bloedsuikerspiegel met 3% bij degenen die deelnamen aan de studies met lage magnesiumgehalte in het bloed(29).

Hoe het werkt: Magnesium is betrokken bij normale insulinesecretie en insulineactie in de weefsels van uw lichaam(29)

Gebruik: Doses die worden verstrekt aan mensen met diabetes en zijn meestal 250 tot 350 mg per dag. Zorg ervoor dat u magnesium bij een maaltijd inneemt om de absorptie te verbeteren(2930).

Voorzorgsmaatregelen: Vermijd magnesiumoxide, dat uw risico op diarree kan verhogen. Magnesium supplementen kunnen een wisselwerking hebben met verschillende medicijnen, zoals sommige diuretica en antibiotica, dus neem contact op met uw arts of apotheker voordat u het gebruikt(31).

Kortom: Magnesium tekort komt veel voor bij mensen met diabetes type 2. Onderzoeken suggereren dat magnesium supplementen kunnen helpen om uw nuchtere bloedsuikerspiegel te verlagen.

9. Alfa-liponzuur

Alfa-liponzuur, of ALA, is een vitamine-achtige samenstelling en een krachtig antioxidant geproduceerd in uw lever en aangetroffen in sommige voedingsmiddelen, waaronder spinazie, broccoli en rood vlees (32).

Wanneer mensen met diabetes type 2 300, 600, 900 of 1200 mg ALA namen naast hun gebruikelijke diabetes behandeling gedurende zes maanden, namen de nuchtere bloedsuikerspiegel en A1C meer af naarmate de dosis toenam(32).

Hoe het werkt: ALA kan de insulinegevoeligheid en de opname van suiker in uw bloed en uw cellen verbeteren, hoewel het enkele maanden kan duren om deze effecten te ervaren. Het kan ook beschermen tegen oxidatieve schade veroorzaakt door een hoge bloedsuikerspiegel(32).

Gebruik: Doses zijn over het algemeen 600-1.200 mg per dag, in verdeelde doses vóór de maaltijd ingenomen(32).

Voorzorgsmaatregelen: ALA kan interfereren met therapieën voor de trage schildklier. Vermijden van zeer grote doses van ALA hebt u tekort van de vitamine B1 (thiamine) of strijd met alcoholisme(3334).

Kortom: ALA kan geleidelijk de nuchtere bloedsuikerspiegel en A1C verlagen, met grotere effecten bij dagelijkse doses tot 1.200 mg. Het vertoont ook antioxiderende effecten die schade door een hoge bloedsuikerspiegel kunnen verminderen. Toch kan het interfereren met therapieën voor schildklieraandoeningen.

10. Chroom

Chroom tekort vermindert het vermogen van uw lichaam om koolhydraten te gebruiken – omgezet in suiker – voor energie en verhoogt uw insuline behoeften(35).

In een review van 25 onderzoeken verlaagden chroom supplementen A1C met ongeveer 0,6% bij mensen met diabetes type 2 en de gemiddelde verlaging van de nuchtere bloedsuikerspiegel was ongeveer 0,8 mmol/l vergeleken met een placebo(636).

Een kleine hoeveelheid bewijs suggereert dat chroom ook kan helpen de bloedsuikerspiegel te verlagen bij mensen met diabetes type 1(37).

Hoe het werkt: Chroom kan de effecten van insuline versterken of de activiteit van pancreascellen ondersteunen die insuline produceren (6).

Gebruik: Een typische dosis is 200 mcg per dag, maar doses tot 1000 mcg per dag zijn getest bij mensen met diabetes en kunnen effectiever zijn. De chroompicolinaat vorm wordt waarschijnlijk het best geabsorbeerd(63638).

Voorzorgsmaatregelen: Bepaalde geneesmiddelen – zoals antacida en andere die worden voorgeschreven voor brandend maagzuur – kunnen de chroomabsorptie verminderen(35).

Kortom: Chroom kan de werking van insuline in uw lichaam en een lagere bloedsuikerspiegel bij mensen met diabetes type 2 – en mogelijk met type 1 – verbeteren, maar het zal de ziekte niet genezen.

Tot slot

Veel supplementen – waaronder kaneel, ginseng, andere kruiden, vitamine D, magnesium, probiotica en plantaardige stoffen zoals berberine – kunnen helpen de bloedsuikerspiegel te verlagen.

Houd er rekening mee dat u andere resultaten kunt ervaren dan wat studies hebben gevonden, op basis van factoren zoals duur, supplement kwaliteit en uw individuele diabetesstatus.

Bespreek supplementen met uw arts, vooral als u medicijnen of insuline gebruikt voor diabetes, omdat sommige van de bovengenoemde supplementen mogelijk een wisselwerking hebben met medicijnen en het risico verhogen dat de bloedsuikerspiegel te laag wordt.

In sommige gevallen kan het nodig zijn dat uw arts de dosis van uw diabetes medicatie op enig moment moet verlagen.

Probeer slechts één nieuw supplement tegelijk en controleer regelmatig uw bloedsuikerspiegel om eventuele veranderingen gedurende meerdere maanden te volgen. Als u dit doet, kunnen u en uw arts de gevolgen bepalen.

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.