Bulletproof koffie is een calorierijke koffiedrank die bedoeld is als vervanging voor het ontbijt.

Het bestaat uit 2 470 ml koffie, 2 eetlepels (28 gram) ongezouten boter en 1-2 eetlepels (15-30 ml) MCT-olie gemengd in een blender.

Het werd oorspronkelijk gepromoot door Dave Asprey, de maker van het Bulletproof Dieet. De koffie geproduceerd en op de markt gebracht door het bedrijf van Asprey is vermoedelijk vrij van mycotoxinen. Er is echter geen bewijs dat dit het geval is.

Bulletproof koffie is steeds populairder geworden, vooral bij mensen op een paleo- of koolhydraatarme dieet.

Aanbiedingen deze maand

UPGRADE jouw eigen SPOTIFY account

Spotify Premium + Videoland voor slecht €24,99

Netflixs accounts 1,3.6 of 12 maanden

Videoland en Disney+ accounts

Nieuw: Telegraaf Premium Digitaal

Fox Sports + Go accounts

Profiteer nu van deze aanbiedingen

Hoewel het bij een gelegenheid het drinken van bulletproof koffie waarschijnlijk onschadelijk is, is het niet raadzaam om er een routine van te maken.

Hier zijn 3 mogelijke nadelen van Bulletproof koffie.

1. Weinig voedingsstoffen

Asprey en andere promotors raden aan elke dag Bulletproof koffie te gebruiken in plaats van ontbijt.

Hoewel Bulletproof koffie veel vet bevat – wat uw eetlust vermindert en u energie geeft – ontbreekt het aan verschillende voedingsstoffen.

Door Bulletproof koffie te drinken, vervangt u effectief een voedzame maaltijd met een slechte vervanger.

Hoewel boter wat CLA, butyraat en vitamine A en K2 bevat, is MCT-olie een geraffineerd en verwerkt vet met vrijwel geen essentiële voedingsstoffen.

Als u drie maaltijden per dag eet , zal het vervangen van het ontbijt door Bulletproof koffie waarschijnlijk uw totale hoeveelheid voedingsstoffen met ongeveer een derde verminderen.

Kortom: Promoters van Bulletproof koffie adviseren dat je het drinkt in plaats van ontbijt. Als u dat wel doet, wordt de totale hoeveelheid voedingsstoffen in uw voeding aanzienlijk verminderd.

2. Hoog in verzadigd vet

Bulletproof koffie bevat zeer veel verzadigd vet.

Hoewel de gezondheidseffecten van verzadigde vetten controversieel zijn, menen veel gezondheidswerkers dat een hoge inname een belangrijke risicofactor is voor verschillende ziekten en moet worden vermeden ( 1 ).

Hoewel sommige studies een hoge inname van verzadigd vet met een verhoogd risico op hartaandoeningen associëren , vinden anderen geen significante verbanden ( 2 ).

Niettemin adviseren de meeste officiële voedingsrichtlijnen en gezondheidsautoriteiten mensen om hun inname te beperken.

Hoewel verzadigd vet een deel van een gezonde voeding kan zijn wanneer het in redelijke hoeveelheden wordt geconsumeerd, kan het schadelijk zijn in enorme doses.

Als u zich zorgen maakt over verzadigd vet of een hoog cholesterolgehalte , overweeg dan om uw inname van Bulletproof-koffie te beperken of om het geheel te vermijden.

Kortom: Bulletproof koffie bevat veel verzadigde vetten. Hoewel de gevolgen voor de gezondheid zeer controversieel zijn en niet duidelijk zijn vastgesteld, bevelen officiële richtlijnen toch aan de inname van verzadigd vet te beperken.

3. Kan uw cholesterolgehalte verhogen

Er zijn veel onderzoeken uitgevoerd naar koolhydraatarme en ketogeen diëten, die vaak veel vet bevatten en mogelijk Bulletproof-koffie bevatten.

Het grootste deel van dit onderzoek bevestigt dat deze diëten uw gehaltes van totaal en LDL (slecht) cholesterol niet verhogen – tenminste gemiddeld ( 3 ).

Naast andere voordelen nemen uw triglyceriden en het gewicht af terwijl uw HDL (goede) cholesterol omhoog gaat ( 4 ).

Maar niet iedereen reageert op dezelfde manier op een vetrijk dieet. Sommige mensen zien een dramatische toename van het totale en LDL (slechte) cholesterol, evenals andere markers van het risico op hartziekten ( 5 ).

Voor diegenen die cholesterol problemen hebben tijdens een koolhydraatarm of ketogeen dieet, is het eerste wat u moet doen overmatige inname van verzadigd vet vermijden. Dit omvat Bulletproof koffie.

Kortom: Ketogeen diëten rijk aan verzadigd vet kunnen het cholesterolgehalte en andere risicofactoren voor hartziekten bij sommige mensen verhogen. Voor degenen met een verhoogd gehalte, is het beste om Bulletproof koffie te vermijden.

Voor wie is het goed om Bulletproof koffie te drinken?

Alles bij elkaar genomen, kan Bulletproof koffie voor sommige mensen werken – vooral degenen die een ketogeen dieet volgen en geen verhoogd cholesterolgehalte hebben.

Wanneer u naast een gezonde voeding gebruikt, kan Bulletproof koffie u helpen gewicht te verliezen en uw energieniveau te verhogen.

Als u vindt dat deze ochtenddrank uw welzijn en kwaliteit van leven verbetert, is het misschien de verminderde voedingsstofwaarde waard.

Voor de zekerheid moet iedereen die Bulletproof koffie drinkt regelmatig zijn bloedplaatjes laten meten om er zeker van te zijn dat je het risico op hartaandoeningen en andere aandoeningen niet verhoogt.