Om af te vallen, moet je minder calorieën eten dan je verbrandt. In theorie klinkt dit eenvoudig.

De grip op uw voedselinname in de moderne voedingsomgeving kan echter lastig zijn.

Het tellen van calorieën is een manier om dit probleem aan te pakken en vaak gebruikt om af te vallen.

Dit is een gedetailleerde handleiding over het tellen van calorieën, alles wat u wilt weten wordt hier uitgelegd.

Wat zijn calorieën?

Calorieën zijn een maat voor energie, normaal gesproken gebruikt om de energie-inhoud van voedingsmiddelen en dranken te meten.

Technisch gezien wordt een calorierijk gedefinieerd als de hoeveelheid energie die nodig is om de temperatuur van 1 kilogram water met 1 graad Celsius te verhogen.

Je gebruikt de calorieën die je eet en drinkt voor essentiële functies zoals ademhalen en denken, maar ook voor dagelijkse activiteiten zoals wandelen, praten en eten.

Het overtollige aantal calorieën dat u eet, wordt opgeslagen als vet en als u consequent meer eet dan dat u verbrandt, zal dit na verloop van tijd gewichtstoename veroorzaken.

Kortom: Een calorie is een maat voor energie. In de wetenschap wordt het gedefinieerd als de hoeveelheid energie die nodig is om de temperatuur van 1 kilogram water met 1 graad Celsius te verhogen.

Waarom calorieën tellen

Het is heel gewoon om te horen dat calorieën er niet toe doen en het tellen van calorieën is een verspilling van tijd.

Als het echter om uw gewicht gaat, tellen calorieën mee.

Dit is een feit dat keer op keer bewezen is in wetenschappelijke experimenten die overeten studies worden genoemd.

Deze onderzoeken vragen mensen om opzettelijk te veel te eten en vervolgens de impact op hun gewicht en gezondheid te meten.

Alle onderzoeken naar overeten hebben aangetoond dat wanneer mensen meer calorieën eten dan ze verbranden, ze aankomen(12345678).

Dit simpele feit betekent dat het tellen van calorieën en het beperken van uw inname effectief kan zijn om gewichtstoename te voorkomen of gewicht te verliezen, zolang u erin slaagt zich eraan te houden.

Een review wees uit dat programma’s voor gewichtsverlies waaronder het tellen van de calorieën tot een gemiddelde van ongeveer 3,3 kg meer gewichtsverlies leidden dan degenen die dat niet deden (9).

Kortom: Als je meer calorieën eet dan u verbrandt, word u zwaarder. Het tellen van calorieën kan je helpen minder calorieën te eten en af ​​te vallen.

Hoeveel calorieën moet je eten?

Hoeveel calorieën u nodig heeft, hangt af van factoren zoals geslacht, leeftijd, gewicht en activiteitsniveau.

Een 25-jarige mannelijke atleet heeft bijvoorbeeld meer calorieën nodig dan een 70-jarige vrouw die niet sport.

Als u probeert af te vallen, moet u een calorietekort creëren door minder te eten dan uw lichaam verbrandt.

Gebruik deze calculator (opent in nieuw tabblad) om te bepalen hoeveel calorieën je per dag moet eten.

Deze calculator is gebaseerd op het Mifflin-St Jeor vergelijking, dit is een nauwkeurige manier om caloriebehoeften te schatten(1011).

Kortom: De exacte hoeveelheid calorieën die u nodig heeft, is afhankelijk van een aantal verschillende factoren, waaronder uw geslacht, leeftijd, gewicht en activiteitenniveau. Gebruik de calculator hierboven om uw dagelijkse behoefte uit te werken.

Hoe u uw porties kunt wegen en meten

De portiegroottes zijn toegenomen en in sommige restaurants kan een enkele maaltijd twee of drie keer meer bieden wat de gemiddelde persoon nodig heeft.

“Portie vervorming” is de term voor wanneer u grote hoeveelheden voedsel als de norm beschouwt. Het kan gewichtstoename veroorzaken en gewichtsverlies belemmeren(141516).

Over het algemeen zijn mensen niet erg goed in het inschatten hoeveel ze eten(17181920).

Het tellen van calorieën kan u helpen om overeten te bestrijden door u een beter begrip te geven van hoeveel u werkelijk verbruikt.

Om het echter te laten werken, moet u portiegrootte correct noteren. Hier zijn enkele algemene manieren om portiegroottes te meten:

 • Weegschalen: De meest nauwkeurige manier om te bepalen hoeveel je eet is om je voedsel te wegen. Dit kan echter tijdrovend zijn en is niet altijd even praktisch.
 • Maatbekers: Standaard volume maatregelen zijn iets sneller en gemakkelijker te gebruiken dan een weegschaal, maar kan nog steeds tijdrovend en onhandig zijn.
 • Vergelijkingen: Het gebruik van vergelijkingen met veelgebruikte items is snel en gemakkelijk, vooral als u niet thuis bent. Het is echter ook veel minder nauwkeurig.

Hier zijn enkele algemene portiegroottes in vergelijking met huishoudelijke artikelen die u kunnen helpen bij het schatten van uw portiegroottes:

 • 1 portie van rijst of pasta (1/2 kopje): een computermuis of afgeronde handvol.
 • 1 portie vlees (45 gram): een spel kaarten.
 • 1 portie vis (45 gram): een cheque boek.
 • 1 portie kaas (1,5 ml): een lippenstift of de grootte van uw duim.
 • 1 portie van vers fruit (1/2 kopje): een tennisbal.
 • 1 portie van groene bladgroenten (1 kop): een honkbal.
 • 1 portie fruit (1/2 kopje): een computermuis.
 • 1 theelepel olijfolie: 1 vingertop.
 • 2 eetlepels pindakaas: een pingpong bal.

Het tellen van calorieën is geen exacte wetenschap, zelfs als u porties weegt en meet.

Het is echter niet nodig om absoluut precies op de hoogte te zijn van uw metingen. Zorg ervoor dat u uw inname zo nauwkeurig mogelijk noteert.

U moet heel voorzichtig zijn met het opnemen van items met veel vet en / of suiker, zoals pizza, ijs en olie. Het onderschatten van deze voedingsmiddelen kan een groot verschil maken tussen uw geregistreerde en werkelijke inname.

Om uw schattingen te verbeteren, kunt u in het begin weegschalen gebruiken om u een beter idee te geven van hoe groot/veel een deel eruit ziet. Dit zou u moeten helpen nauwkeuriger te zijn, zelfs als u ermee stopt(21).

Kortom: U kunt weegschalen, maatbekers of portiegrootte schatten om te bepalen hoeveel je eet. Weegschalen zijn het nauwkeurigste.

De kwaliteit van de voeding is belangrijk

Calorieën zijn handig om te volgen hoeveel je eet, maar ze vertellen je niet veel over de kwaliteit van uw voeding(22).

Als het gaat om voedsel en het menselijk lichaam, is een calorie niet noodzakelijk een calorie.

Zo zou bijvoorbeeld 100 calorieën van broccoli uw gezondheid anders beïnvloeden dan 100 calorieën frieten.

Dit is belangrijk omdat uw algehele voedingspatroon en de soorten voedsel die u eet, een effect hebben op uw gezondheid(232425).

Bovendien kunnen de effecten van verschillende voedingsmiddelen op honger, eetlusthormonen en de hoeveelheid calorieën die u verbrandt aanzienlijk variëren.

Het is het beste om uw voeding te baseren op voedingsmiddelen van hoge kwaliteit van planten of dieren die minimaal zijn verwerkt.

Hoogwaardige voedingsmiddelen bieden niet alleen voordelen voor de gezondheid, maar maken het ook een stuk gemakkelijker om op de lange termijn minder calorieën te consumeren.

Kortom: Het baseren van uw voeding op minimaal bewerkte voedingsmiddelen is gunstig voor de gezondheid en het gewichtsverlies op de lange termijn.

5 Tips om te slagen met calorieën tellen

Hier zijn 5 tips om calorieën te tellen:

 • Wees voorbereid: Voordat u begint, download een calorieën tellen app of online tool, beslissen hoe je de porties meet of schat en maak een maaltijdsplan .
 • Lees voedseletiketten: Voedseletiketten bevatten veel nuttige informatie voor het tellen van calorieën. Zorg ervoor dat u de aanbevolen portiegrootte op de verpakking controleert.
 • Vermijden van verleiding: Ontdoen van al het junkfood in uw huis. Dit zal u helpen kiezen voor gezondere snacks en het gemakkelijker maken om uw doelen te bereiken.
 • Streef naar langzaam en stabiel gewichtsverlies: Niet te snel uw calorie inname verlagen. Hoewel u sneller gewicht verliest, kunt u zich slecht voelen en zult u minder snel vasthouden aan uw plan.
 • Brandstof voor uw training: De meest succesvolle gewichtsverlies programma’s omvatten zowel dieet als lichaamsbeweging. Zorg ervoor dat je genoeg eet om nog steeds energie te hebben om te sporten.

Kortom: Streef naar langzaam en stabiel gewichtsverlies en zorg dat je een plan hebt. Het lezen van voedseletiketten en minder junkfood in het huis kan ook nuttig zijn voor succes.

Moet je calorieën tellen?

” Calorieën in, calorieën uit ” is zeker niet het enige dat telt voor een optimale gezondheid.

Echter, als het gaat om gewichtsverlies, tellen calorieën wel mee.

Hoewel het niet past bij iedereen, kan het tellen van calorieën een effectieve manier zijn om af te vallen en het weg te houden.

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.