Camu camu, of Myrciaria dubia , is een zure bes vergelijkbaar met kersen.

Het komt van nature voor in het Amazone-regenwoud maar heeft wereldwijd aan populariteit gewonnen vanwege de vele beweerde voordelen voor de gezondheid.

Verse camu camu bessen zijn scherp van smaak, en daarom worden ze vaak in supplementvorm als poeders, pillen of als sap verkocht.

Camu camu wordt beschouwd als een superfood – voornamelijk vanwege een hoog gehalte aan bepaalde voedingsstoffen en krachtige plantaardige stoffen, waaronder vitamine C.

Hier zijn 7 bewezen voordelen voor de gezondheid van camu camu.

1. Rijk aan vitamine C

Camu camu is rijk aan vitamine C (1).

Vitamine C speelt veel belangrijke rollen in uw lichaam. Het helpt bijvoorbeeld om je immuunsysteem te versterken en is nodig voor de vorming van collageen , een eiwit dat je huid, botten en spieren ondersteunt ( 2 , 3 ).

Bovendien werkt vitamine C als een krachtige antioxidant en beschermt het uw cellen tegen onstabiele moleculen, de zogenaamde vrije radicalen. Hoewel vrije radicalen een normaal bijproduct zijn van de cellulaire functie, kunnen er te veel worden gevormd als gevolg van stress, slechte voeding en blootstelling aan vervuiling.

Wanneer vrije radicalen de antioxidanten in uw lichaam overtreffen, leidt dit tot een aandoening die oxidatieve stress wordt genoemd en die is gekoppeld aan chronische aandoeningen zoals diabetes, hartaandoeningen en kanker ( 4 ).

Het eten van voedingsmiddelen die rijk zijn aan antioxidanten waaronder vitamine C kan oxidatieve stress helpen voorkomen en schade door vrije radicalen bestrijden.

Camu camu bevat naar schatting maximaal 3 gram vitamine C per 100 gram fruit ( 5 ,6 ).

Vanwege de sterke zure smaak wordt het echter zelden vers gegeten en wordt het meestal in poedervorm verkocht. Omdat het poeder al het water heeft verwijderd, bevat het meer vitamine C per gram in vergelijking met de verse bessen.

Volgens voedingsetiketten van het product kan camu camu poeder tot 750% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) van vitamine C per theelepel (5 gram) leveren.

Houd er rekening mee dat de gehaltes van vitamine C in camu camu-producten kan variëren, afhankelijk van bijvoorbeeld waar het fruit werd verbouwd ( 5 , 6 ).

Kortom: Camu Camu is rijk aan vitamine C, een vitamine die als een krachtige antioxidant in je lichaam fungeert en van vitaal belang is voor de gezondheid van je huid en immuunsysteem.

2. Bevat krachtige antioxidanten

Camu Camu heeft indrukwekkende antioxiderende eigenschappen, omdat het vol zit met vitamine C en vele andere krachtige stoffen zoals flavonoïden antioxidanten, waaronder anthocyaninen en ellaginezuur ( 7 , 8 ).

Antioxidanten zijn stoffen die uw cellen beschermen tegen schade veroorzaakt door vrije radicalen. Overmatige vrije radicalen in uw lichaam kunnen na verloop van tijd leiden tot chronische aandoeningen zoals hartaandoeningen en kanker ( 9 ).

Het hoge gehalte aan antioxidanten van camu camu kan vooral ten goede komen aan degenen die sigaretten roken, omdat roken tot buitensporige hoeveelheden vrije radicalen leidt, wat leidt tot oxidatieve stress.

In een onderzoek van 1 week bij 20 mannelijke rokers hadden degenen die dagelijks 70 ml camu camu sap dronken met 1050 mg vitamine C, aanzienlijk minder oxidatieve stress en ontstekingsmarkers zoals C-reactief proteïne (CRP) ( 10 ) .

Bovendien waren er geen veranderingen in deze markers in de placebogroep die een vitamine C-tablet kregen. Dit geeft aan dat de combinatie van andere antioxidanten uit de Camu Camu bessen krachtiger antioxiderende effecten had dan alleen vitamine C.

Kortom: Camu camu bevat een combinatie van antioxidanten die reactieve moleculen, de zogenaamde vrije radicalen, bestrijden, wat in het bijzonder de gezondheid van rokers ten goede kan komen.

3. Kan ontstekingen bestrijden

Camu camu kan effectief zijn bij het verminderen van ontstekingen in uw lichaam ( 11 ).

Chronische ontsteking heeft een negatieve invloed op de gezondheid van uw cellen en is in verband gebracht met aandoeningen waaronder kanker, hartaandoeningen en auto-immuunziekten ( 12 ).

Camu camu fruitpulp bevat ellagic zuur, een antioxidant waarvan is aangetoond dat het het ontstekingsveroorzakende enzym aldosereductase remt ( 13 ).

Een onderzoek onder mannen die rookten, bleek dat het drinken van 70 ml camu camu sap met 1,050 mg vitamine C gedurende een week de ontstekingsmarkers interleukine (IL-6) en hooggevoelig C-reactief proteïne (hsCRP) aanzienlijk deed afnemen.

Dezelfde effecten werden niet gezien in een controlegroep die een tablet nam met dezelfde hoeveelheid vitamine C. Dit suggereert dat er een combinatie van nuttige componenten in camu camu kan zijn die uw lichaam helpen om ontstekingen te bestrijden ( 10 ).

De zaden van de camu camu vruchten bevatten ook krachtige ontstekingsremmende verbindingen, en een muizenstudie wees uit dat extract van de zaden ontsteking onderdrukte ( 14 ).

Hoewel deze resultaten veelbelovend zijn, is meer onderzoek nodig om de potentiële ontstekingsremmende voordelen van camu camu beter te begrijpen.

Kortom: Camu camu heeft aangetoond dat het ontstekingsmarkers vermindert, maar verder onderzoek is nodig om deze bevindingen te verduidelijken.

4-7. Andere potentiële voordelen

Wetenschappelijk onderzoek naar de mogelijke gezondheidsvoordelen van camu camu is beperkt.

Toch suggereren sommige onderzoeken dat camu camu de volgende voordelen kan bieden:

  1. Gewichtsverlies. Dierstudies geven aan dat de bes het lichaamsgewicht kan verlagen door het aantal verbrande calorieën te verhogen en de darmbacteriën positief te veranderen ( 15 , 16 ).
  2. Verbeterde bloedsuikerspiegel. Onderzoek bij 23 gezonde mensen toonde aan dat camu camu de piek in de bloedsuikerspiegel kan minimaliseren na het eten van een koolhydraatrijke maaltijd ( 17 ).
  3. Antimicrobiële eigenschappen. In een reageerbuisstudie verminderden de schil en zaden van camu camu de bacteriegroei van de mogelijk schadelijke bacteriën Escherichia coli en Streptococcus mutans ( 18 ).
  4. Gezondere bloeddruk. Uit reageerbuis- en menselijke studies is gebleken dat de bes de bloeddruk kan helpen verlagen door de verwijding van bloedvaten te bevorderen ( 19 , 20 ).

Het is belangrijk op te merken dat studies in deze gebieden beperkt zijn, en veel van het beschikbare onderzoek naar camu camu komt uit reageerbuis- en dierstudies.

Daarom zijn meer studies van hoge kwaliteit nodig om de potentiële gezondheidsvoordelen van camu camu te bevestigen.

Kortom: Camu camu kan antibacteriële eigenschappen hebben en kan helpen de bloeddruk, het gewicht en de bloedsuikerspiegel te verlagen. Er is echter meer onderzoek nodig om deze bevindingen te ondersteunen.

Hoe camu camu te gebruiken

Camu Camu is erg zuur, waardoor het voor de meeste mensen onaangenaam is om zelfstandig te eten.

In plaats daarvan kun je camu camu vinden in de vorm van pulp, poeder en sap – vaak gezoet om de smaak te verbeteren.

Toch is de bes het populairst in poedervorm. Dit is logisch, aangezien het water wordt verwijderd, waardoor de concentratie van camu camu hoger wordt en de houdbaarheid wordt verlengd.

Camu camu poeder kan eenvoudig worden toegevoegd aan smoothies, haver, muesli, yoghurten saladedressings. Het combineren met andere smaken maskeert de zure smaak en maakt het smakelijker.

Een goede tip is om na het koken altijd camu camu aan het eten toe te voegen om het verlies van voedingsstoffen te voorkomen, met name vitamine C ( 21 ).

Afgezien van deze vormen is camu camu verkrijgbaar als extracten en geconcentreerde supplementen.

Kortom: Camu camu is erg zuur, dus de meest gebruikelijke manier om het toe te voegen aan je voeding is door een poeder of een supplement.

Mogelijke bijwerkingen van camu camu

De mogelijke bijwerkingen van camu camu zijn gerelateerd aan het hoge vitamine C-gehalte.

Slechts 1 theelepel (5 gram) camu camu zou 682 mg vitamine C kunnen leveren, wat 760% van de ADH is voor deze voedingsstof.

De tolereerbare bovengrens (TUL) voor vitamine C is 2000 mg per dag. Hoeveelheden lager dan dit worden voor de meeste mensen als veilig beschouwd ( 22 , 23 ).

Het consumeren van overmatige hoeveelheden vitamine C kan spijsverteringsstoornissen veroorzaken, zoals diarree en misselijkheid. Deze symptomen verdwijnen meestal zodra de vitamine C-inname is verminderd ( 23 ).

Vitamine C bevordert de ijzerabsorptie, dus mensen met aandoeningen van ijzerstapeling – zoals hemochromatose – moeten mogelijk afzien van het nemen van camu camu ( 24 , 25 ).

Camu Camu is echter veilig voor de meeste mensen en vitamine C-overbelasting is zeldzaam omdat het een in water oplosbare voedingsstof is en daarom niet in uw lichaam wordt opgeslagen.

Zolang je je aan de aanbevolen portiegrootte houdt, is het onwaarschijnlijk dat je te veel vitamine C inneemt. Dat gezegd hebbende, is het een goede gewoonte om het etiket te controleren, omdat verschillende merken verschillende hoeveelheden vitamine C kunnen bevatten.

Als u medicijnen gebruikt, wordt het bovendien aanbevolen om contact op te nemen met uw arts voordat u een camu camu poeder of supplement gebruikt.

Kortom: Camu camu is een uitstekende bron van vitamine C. Toch kan het, bij overdosering leiden tot verstoring van de spijsvertering of ijzerstapeling bij daarvoor gevoelige personen.

Tot slot

Zowel de camu camu vruchten als zaden zijn rijk aan voedingsstoffen en krachtige antioxidanten, waaronder vitamine C en flavonoïden.

Sommige onderzoeken wijzen uit dat camu camu effectief kan zijn in het bestrijden van ontstekingen en het verlagen van de bloedsuikerspiegel en bloeddruk.

Hoewel verse camu camu vruchten een zure smaak hebben, kan het gemakkelijk aan uw voeding worden toegevoegd in de vorm van een poeder of een geconcentreerd supplement.