img

Cassave: gezondheidsvoordelen en gevaren

1612 Views

Cassave: gezondheidsvoordelen en gevaren

Cassave is een knolgewas algemeen geconsumeerd in ontwikkelingslanden. Het biedt een aantal belangrijke voedingsstoffen en resistent zetmeel, dat voordelen voor de gezondheid kan hebben.

Aan de andere kant kan cassave gevaarlijke gevolgen hebben, vooral als het rauw en in grote hoeveelheden wordt gegeten.

Dit artikel zal de unieke eigenschappen van cassave onderzoeken om te bepalen of het een gezond en veilig voedsel voor u is om in uw voeding op te nemen.

Wat is Cassave?

Cassave heeft een nootachtige smaak, is een zetmeelrijke wortel of knol. Afkomstig uit Zuid-Amerika, het is een belangrijke bron van calorieën en koolhydraten voor mensen in ontwikkelingslanden.

Het wordt geteeld in tropische gebieden vanwege zijn vermogen om moeilijke groeiomstandigheden te doorstaan – in feite is het een van de meest droogte-tolerante gewassen(1).

In de Verenigde Staten, wordt cassave vaak yuca genoemd kan ook als maniok of Braziliaanse arrowroot worden aangeduid.

De meest gebruikte deel van cassave is de wortel, dat zeer veelzijdig is. Het kan geheel worden gegeten, geraspt of gemalen tot meel om brood en crackers te maken.

Bovendien is cassave bekend als grondstof die wordt gebruikt om tapioca van te maken.

Personen met een voedselallergie hebben vaak baat bij het gebruik van cassave wortel bij het koken en bakken, want het is glutenvrij, graanvrij en noten-vrij.

Een belangrijke opmerking is dat de cassave wortel moet worden gekookt voordat het wordt gegeten. Rauwe cassave kan giftig zijn, die in een later hoofdstuk zal worden besproken.

Samenvatting: Cassave is een veelzijdige knolgewas dat in verschillende delen van de wereld wordt verbruikt. Het moet worden gekookt voordat het wordt gegeten.

Bevat een aantal belangrijke voedingsstoffen

Een 100 gram portie gekookte cassave bevat 112 calorieën. Hiervan zijn 98% koolhydraten en de rest is een kleine hoeveelheid eiwitten en vet.

Dit portie voorziet ook vezels, evenals een aantal vitaminen en mineralen(2).

De volgende voedingsstoffen in 100 g van gekookte cassave(2):

 • Calorieën: 112
 • Koolhydraten: 27 gram
 • Vezels: 1 gram
 • Thiamine: 20% van de ADH
 • Fosfor: 5% van de ADH
 • Calcium: 2% van de ADH
 • Riboflavine: 2% van de ADH

Gekookte cassave bevat ook kleine hoeveelheden ijzer, vitamine C en niacine(2).

Over het geheel genomen de voedingsprofiel van cassave is onopvallend. Hoewel het wel een aantal vitaminen en mineralen biedt maar de hoeveelheden zijn minimaal.

Er zijn vele andere wortelgroenten die je kunt eten dat aanzienlijk meer voedingsstoffen bevat zoals bieten en zoete aardappelen, om er twee te noemen.

Samenvatting: Cassave is een belangrijke bron van koolhydraten en ook een kleine hoeveelheid vezels, vitaminen en mineralen.

Verwerking van cassave vermindert de voedingswaarde

Tapioca Parels op een witte plaat

Het verwerken van cassave door afpellen, hakken en koken vermindert aanzienlijk de voedingswaarde(2).

Dit komt omdat veel van de vitaminen en mineralen worden vernietigd door verwerking, evenals de meeste van de vezels en resistent zetmeel(2).

Dus, de meer populaire verwerkt vormen van cassave — zoals tapioca en garri — hebben zeer beperkte voedingswaarde.

Bijvoorbeeld, 28 gram van tapioca parels biedt niets anders dan calorieën en een kleine hoeveelheid van een paar mineralen(3).

Gekookte cassave wortel is één bereidingsmethode dat heeft aangetoond de meeste voedingsstoffen te behouden, met uitzondering van vitamine C die gevoelig is voor warmte en eenvoudig in het water verdwijnt (2).

Samenvatting: Terwijl cassave verschillende voedingsstoffen bevat, verwerkingsmethoden verlagen aanzienlijk  de voedingswaarde door het vernietigen van vitaminen en mineralen.

Het is hoog in calorieën

Cassave bevat 112 calorieën per 100 gram portie, dat vrij hoog is in vergelijking met andere wortelgroenten(2).

Bijvoorbeeld, dezelfde portie zoete aardappelen levert 76 calorieën en dezelfde hoeveelheid bieten geeft slechts 44(4, 5).

Dit is wat cassave zo’n belangrijk gewas maakt voor ontwikkelingslanden, want het is een belangrijke bron van calorieën(2).

Echter, kan de hoge aantal calorieën meer kwaad dan goed voor de algemene bevolking te doen.

Het regelmatig consumeren van calorierijke voedingsmiddelen is geassocieerd met gewichtstoename en obesitas, zo consumeer cassave met mate en in redelijke porties(6, 7).

Een geschikte dosering is ongeveer 1 / 3-1 / 2 kop (73-113 gram).

Samenvatting: Cassava bevat een groot aantal calorieën, dus consumeer met mate en in de juiste grootte van de porties.

Hoog in resistent zetmeel

Stukken van Cassave Root en Bladeren

Cassave rijk aan resistent zetmeel , een soort zetmeel die de spijsvertering omzeilt en heeft eigenschappen die vergelijkbaar zijn oplosbare vezels.

Consumeren van voedingsmiddelen die rijk zijn aan resistent zetmeel kan verschillende voordelen voor de algemene gezondheid hebben (8).

Allereerst, resistent zetmeel voedt de gunstige bacteriën in je darmen, wat kan bijdragen tot het verminderen van ontstekingen en het bevorderen van een gezonde spijsvertering(8, 9).

Resistent zetmeel is ook onderzocht voor haar vermogen om bij te dragen tot een betere metabole gezondheid en het risico op obesitas en diabetes type 2 te verminderen.

Dit is te wijten aan zijn potentieel om bloedsuiker te verbeteren, naast haar rol bij het bevorderen van de volheid en het verminderen van de eetlust(10, 11, 12, 13).

De voordelen van resistent zetmeel zijn veelbelovend, maar het is belangrijk om op te merken dat veel verwerkingsmethoden van resistent zetmeel cassave’s kunnen verlagen(14, 15).

Producten gemaakt van cassave, zoals meel, neigen ernaar lager in resistente zetmeel te zijn dan cassave wortel die gekookt en vervolgens afgekoeld in zijn gehele vorm (14, 15).

Samenvatting: Cassave in zijn gehele vorm is rijk aan resistent zetmeel, dat bekend staat om zijn rol in het voorkomen van bepaalde metabole omstandigheden en darmgezondheid te bevorderen.

Bevat antinutriënten

Een van de belangrijkste wat cassave nekt is de inhoud van antinutriënten .

Antinutriënten zijn plantaardige stoffen die kunnen interfereren met de spijsvertering en remmen de opname van vitaminen en mineralen in het lichaam.

Deze zijn niet een zorg voor de meeste gezonde mensen, maar hun effecten zijn belangrijk om in gedachten te houden.

Ze hebben meer kans om de impact van populaties die risico lopen op ondervoeding. Interessant, dit omvat populaties die afhankelijk zijn van cassave als een hoofdvoedsel.

Hier zijn de belangrijkste anti-nutriënten gevonden in cassave:

 • Saponinen: Antioxidanten die vermoedelijk nadelen zijn, zoals een verminderde opname van bepaalde vitamines en mineralen(16).
 • Fytaten: Deze antinutrient kan interfereren met de absorptie van magnesium, calcium, ijzer en zink(2, 17).
 • Tannines: Bekend om vermindering van de verteerbaarheid van eiwitten en interfereren met de absorptie van ijzer, zink, koper en thiamine(2).

De effecten van antinutriënten zijn meer prominent aanwezig wanneer ze worden verbruikt vaak als onderdeel  vaneen voedingswaarde ontoereikend dieet.

Zolang je alleen cassave consumeert bij gelegenheid dan zullen de antinutriënten geen belangrijke reden tot bezorgdheid zijn.

In feite, onder bepaalde omstandigheden, antinutriënten zoals tannines en saponinen hebben eigenlijk gunstige effecten op de gezondheid(18, 19, 20).

Samenvatting: De antinutriënten in cassave kunnen interfereren met de absorptie van bepaalde vitaminen en mineralen en kunnen de spijsvertering leed veroorzaken. Dit is vooral een zorg voor bevolkingsgroepen die afhankelijk zijn van cassave als hoofdvoedsel.

Kan gevaarlijke effecten hebben in sommige omstandigheden

cassave Yuca

Cassave kan gevaarlijk zijn als rauw geconsumeerd, in grote hoeveelheden of wanneer het niet goed is voorbereid.

Dit komt omdat rauwe cassave bevat stoffen, genaamd cyanogene glycosiden , zodat er cyanide kan vrijkomen in het lichaam wanneer het wordt gebruikt(21).

Wanneer vaak gegeten, deze verhogen het risico van cyanide vergiftiging, die de schildklier en zenuwfunctie kan verminderen. Het wordt geassocieerd met verlamming en orgaanschade en kan fataal zijn(21, 22).

Degenen die een algehele slechte voedingsstatus heeft en een lage inname van eiwitten hebben meer kans om deze effecten te ervaren, omdat eiwit helpt het lichaam te ontdoen van cyanide(21).

Dit is de reden waarom cyanide vergiftiging van cassave is een grotere zorg voor degenen die in de ontwikkelingslanden wonen. Veel mensen in deze landen lijden aan eiwit tekortkomingen en zijn afhankelijk van cassave als een belangrijke bron van calorieën(21).

Wat meer, in sommige gebieden van de wereld heeft cassave aangetoond dat het schadelijke chemische stoffen, zoals arseen en cadmium uit de bodem absorbeert. Dit kan het risico van kanker bij mensen die afhankelijk zijn van cassave als hoofdvoedsel toenemen(23).

Samenvatting: Regelmatige consumptie van cassave wordt geassocieerd met cyanide vergiftiging, vooral als het rauw geconsumeerd.

Hoe maak je Cassave Veiliger voor consumptie

Cassave is over het algemeen veilig wanneer deze goed is voorbereid en zo nu en dan gegeten in matige hoeveelheden. Een redelijke portie ongeveer 1 / 3-1 / 2 kopje.

Hier zijn een aantal manieren waarop u kunt cassave veiliger voor consumptie kunt maken(21, 24):

 • Schillen: De schil van cassavewortel bevat de meeste cyanide producerende verbindingen.
 • Inweken: Het inweken van cassave door het onderdompelen in water gedurende 48-60 uur voordat het wordt gekookt en gegeten kan de hoeveelheid schadelijke stoffen die het bevat te verminderen.
 • Koken: Omdat de schadelijke chemische stoffen worden aangetroffen in rauwe cassave, is het essentieel om het grondig te koken – door koken, braden of bakken, bijvoorbeeld.
 • Combineer hem met eiwit: Het eten van een aantal eiwitten, samen met cassave kan gunstig zijn, omdat eiwit helpt het lichaam te ontdoen van giftige cyanide(21).
 • Zorg voor een evenwichtige voeding: U kunt de schadelijke gevolgen van cassave voorkomen door een verscheidenheid van voedsel in uw voeding toe te passen en niet te vertrouwen als uw enige bron van voeding.

Het is belangrijk op te merken dat producten gemaakt van cassave wortel, zoals meel en tapioca, bevatten zeer weinig tot geen cyanide-inducerende verbindingen en zijn veilig voor menselijke consumptie.

Samenvatting: U kunt cassave veiliger voor consumptie maken met verschillende strategieën, met inbegrip van het gebruik van bepaalde bereidingsmethoden en consumeren in redelijke porties.

Hoe Cassava te gebruiken

Er zijn vele manieren waarop u kunt cassave in uw voeding kunt opnemen.

U kunt verschillende snacks en gerechten bereiden met de wortel alleen. Het wordt vaak gesneden en vervolgens gebakken of geroosterd, vergelijkbaar met de manier waarop je aardappelen zou bereiden.

Bovendien kan cassave worden fijngestampt of gemengd met roerbakgerechten, soepen en omeletten. Het wordt soms ook tot meel vermalen en gebruikt in brood en crackers.

U kunt het ook in de vorm van tapioca verkrijgen, een zetmeel van de cassave wortel door een proces van wassen en verpulveren.

Tapioca wordt vaak gebruikt als een bindmiddel voor puddingen, taarten en soepen.

Samenvatting: Cassave wordt meestal gebruikt op dezelfde manier dat je aardappelen zou gebruiken en maakt een uitstekende aanvulling op zowat elke gerecht. Het kan ook worden vermalen tot meel of genoten in de vorm van tapioca.

Tot Slot

Cassave bevat een aantal gezonde eigenschappen, maar de negatieve effecten lijken opwegen tegen de voordelen.

Niet alleen is het hoog in calorieën en anti-nutriënten – het kan cyanide vergiftiging veroorzaken bij verkeerd bereid of geconsumeerd in grote hoeveelheden.

Hoewel dit meestal een zorg is voor degenen die afhankelijk zijn van cassave als hoofdvoedsel, is het toch belangrijk om dat in gedachten te houden.

Bovendien-cassave gebaseerde producten zoals tapioca en garri zijn de giftige chemicaliën verwijdert en zijn niet gevaarlijk om te consumeren.

Over het algemeen, cassave is geen voedsel dat een vast onderdeel van uw voeding moet zijn. Als je eet het,  het goed bereiden en het eten in redelijke porties.

 • Facebook
 • Twitter
 • Google+
 • Pinterest

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

It is main inner container footer text