Castorolie is een multifunctionele plantaardige olie die mensen al duizenden jaren gebruiken.

Het wordt gemaakt door het extraheren van olie uit de zaden van de Ricinus communis plant.

Deze zaden die bekend staan ​​als castorbonen, bevatten giftige enzym ricine. Het verwarmingsproces dat de castorbonen ondergaat, deactiveert het echter, zodat de olie veilig is te gebruiken.

Castorolie heeft een aantal medicinale, industriële en farmaceutische toepassingen.

Ook vaak gebruikt als een additief in voedingsmiddelen, medicijnen en huidverzorgingsproducten, evenals een industrieel smeermiddel en biodiesel brandstof component.

In het oude Egypte werd castorolie gebruikt als brandstof in lampen, gebruikt als een natuurlijk middel om aandoeningen zoals oogirritatie te behandelen en zelfs aan zwangere vrouwen te geven om de bevalling te stimuleren ( 1 ).

Vandaag de dag blijft castorolie een populair natuurlijke behandeling voor veel voorkomende aandoeningen waaronder constipatie en huidaandoeningen en vaak gebruikt in natuurlijke schoonheidsproducten.

Hier zijn 7 voordelen en het gebruik van castorolie.

1. Een krachtige laxerende werking

Misschien is één van de meest bekende medicinale toepassingen voor castorolie is als een natuurlijk laxeermiddel.

Het is geclassificeerd als een stimulerend laxeermiddel. Dat betekent dat het de beweging van de spieren verhoogt die ontlasting door de darmen duwen, waardoor de darmen worden schoongemaakt.

Stimulerende laxeermiddelen werken snel en vaak gebruikt om tijdelijke obstipatie te verlichten.

Wanneer via de mond geconsumeerd, wordt castorolie afgebroken in de dunne darm, waarbij ricinolzuur, het belangrijkste vetzuur in castorolie vrijkomt. Het ricinolzuur wordt vervolgens door de darm geabsorbeerd, waardoor een sterk laxerend effect wordt gestimuleerd( 2 ).

In feite hebben verschillende studies aangetoond dat castorolie constipatie kan verlichten.

Een studie toonde bijvoorbeeld aan dat wanneer oudere mensen castorolie gebruikten, ze verminderde symptomen van obstipatie ondervonden, waaronder minder inspanning tijdens de ontlasting en lagere gemelde gevoelens van onvolledige stoelgang( 3 ).

Hoewel castorolie als veilig wordt beschouwd in kleine doses, kunnen grotere hoeveelheden buikkrampen, misselijkheid, braken en diarree veroorzaken( 4 ).

Hoewel gebruikt om obstipatie te verlichten, wordt castorolie niet aanbevolen als een behandeling voor langetermijn kwesties.

Kortom: Castorolie gebruikt als een natuurlijke remedie voor constipatie. Het kan echter bijwerkingen zoals kramp en diarree veroorzaken en mag niet worden gebruikt om chronische obstipatie te behandelen.

2. Een natuurlijke vochtinbrengende crème

Castorolie is rijk aan ricinolzuur, een enkelvoudig onverzadigd vetzuur.

Deze vetten werken als bevochtigingsmiddelen en kunnen worden gebruikt om de huid te hydrateren.

Bevochtigingsmiddelen behouden vocht door het voorkomen van vochtverlies via de buitenste laag van de huid( 5 ).

Castorolie vaak in cosmetica gebruikt om hydratatie te bevorderen. Ook vaak toegevoegd aan producten als lotions, make-up en reinigingsmiddelen.

Je kunt deze rijke olie ook op zichzelf gebruiken als een natuurlijk alternatief voor vochtinbrengende crèmes en lotions in de winkel.

Veel populaire vochtinbrengende producten in winkels bevatten mogelijk schadelijke ingrediënten zoals conserveringsmiddelen, parfums en kleurstoffen, die de huid kunnen irriteren en de algehele gezondheid kunnen schaden( 5 ).

Het verruilen van deze producten voor castorolie kan uw blootstelling aan deze additieven helpen verminderen.

Bovendien is castorolie goedkoop en kan worden toegepast op het gezicht en lichaam.

Castorolie is dikke substantie, dus vaak gemengd met andere huidvriendelijke oliën zoals amandel-, olijf- en kokosolie om een ​​ultra-hydraterende vochtinbrengende crème te maken.

Hoewel het aanbrengen van castorolie op de huid voor de meesten als veilig wordt beschouwd, kan het bij sommige mensen een allergische reactie veroorzaken( 6 ).

Kortom: Castorolie kan vocht in de huid inbrengen. Het kan bij sommigen allergische reacties veroorzaken.

3. Bevordert wondgenezing

Het aanbrengen van castorolie op wonden creëert een vochtige omgeving die genezing bevordert en voorkomt dat zweren uitdrogen.

Venelex is een populaire zalf gebruikt in klinische omgevingen om wonden te behandelen. Het bevat een mix van castorolie en Peru balsem, een balsem afkomstig van de Myroxylon boom( 7 ).

Castorolie stimuleert weefsel groei zodat een barrière tussen de wond en de omgeving ontstaat, het vermindert daardoor het risico op infectie.

Het vermindert ook de uitdroging en verhoorning, de opeenhoping van dode huidcellen die de wondgenezing kunnen vertragen( 8 ).

Uit onderzoek is gebleken dat zalven die castorolie bevatten, bijzonder nuttig kunnen zijn bij het genezen van decubitus, een soort wond die ontstaat door langdurige druk op de huid.

Één studie keek naar de wondgenezing effecten van een zalf met castorolie in 861 verpleeghuisbewoners met decubitus.

Degenen wiens wonden werden behandeld met castorolie ondervonden hogere genezingspercentages en kortere genezingstijden dan die behandeld waren met andere behandelingsmethoden( 9 ).

Kortom: Castorolie helpt wonden te helen door de groei van nieuw weefsel te stimuleren, droogheid te verminderen en de opbouw van dode huidcellen te voorkomen.

4. Indrukwekkende ontstekingsremmende werking

Ricinolzuur het belangrijkste vetzuur in castorolie, heeft indrukwekkende ontstekingsremmende eigenschappen.

Studies hebben aangetoond dat wanneer castorolie plaatselijk aanbrengt, het ontsteking vermindert en pijn verlicht.

De pijn verminderende en ontstekingsremmende eigenschappen van castorolie kunnen bijzonder nuttig zijn voor mensen met een ontstekingsziekte zoals reumatoïde artritis of psoriasis.

Dier- en reageerbuisstudies hebben aangetoond dat ricinolzuur vermindert pijn en zwelling ( 10 ).

Eén studie toonde aan dat behandeling met een gel met ricinolzuur leidde tot een vermindering van pijn en ontsteking bij toepassing op de huid.( 11 ).

Hetzelfde onderzoek toonde aan dat ricinolzuur de ontsteking veroorzaakt door menselijke reumatoïde artritiscellen meer hielp verminderen dan een andere behandeling.

Afgezien van het potentieel van castorolie om ontstekingen te verminderen kan het helpen de droge geïrriteerde huid te verlichten bij mensen met psoriasis, dankzij de hydraterende eigenschappen.

Hoewel deze resultaten veelbelovend zijn, zijn meer menselijke studies nodig om de effecten van castorolie op ontstekingsaandoeningen te bepalen.

Kortom: Castorolie bevat veel ricinolzuur, een vetzuur waarvan is aangetoond dat het helpt bij het verminderen van pijn en ontsteking in reageerbuis- en dierstudies.

5. Vermindert acne

Acne is een huidaandoening die mee-eters, puistjes en grote pijnlijke bultjes op het gezicht en lichaam kan veroorzaken.

Het komt het meest voor bij tieners en jonge volwassenen en kan een negatief effect hebben op het zelfvertrouwen.

Castorolie heeft een aantal eigenschappen die kunnen helpen acne symptomen te verminderen .

Ontsteking wordt beschouwd als een factor in de ontwikkeling en ernst van acne, dus het aanbrengen van castorolie op de huid kan helpen ontstekingsgerelateerde symptomen te verminderen( 12 ).

Acne vaak geassocieerd met een verstoring van bepaalde soorten bacteriën op de huid, waaronder van Staphylococcus aureus ( 13 ).

Castorolie heeft antimicrobiële eigenschappen die kunnen helpen bij het bestrijden van bacteriële overgroei wanneer aangebracht op de huid.

Een onderzoek wees uit dat castorolie extract een aanzienlijk antibacterieel vermogen heeft, het remde de groei van verschillende bacteriën zoals Staphylococcus aureus( 14 ).

Castorolie is ook een natuurlijke vochtinbrengende crème, dus het kan helpen de ontstoken en geïrriteerde huid te kalmeren die typerend is voor mensen met acne.

Kortom: Castorolie helpt ontstekingen te bestrijden, bacteriën te verminderen en geïrriteerde huid te kalmeren. Die allemaal kunnen nuttig zijn voor mensen op zoek naar naar een natuurlijk middel tegen acne.

6. Vecht tegen schimmels

Candida albicans is een gist dat vaak tandheelkundige problemen veroorzaakt, zoals overmatige groei van de tandplak, tandvleesontstekingen en wortelkanaalinfecties( 15 ).

Castorolie heeft schimmelwerende eigenschappen en kan Candida helpen bestrijden, waardoor de mond gezond blijft.

Uit een reageerbuisstudie bleek dat castorolie Candida albicans uit besmette menselijke tandwortels verwijderde( 16 ).

Castorolie kan ook helpen bij het behandelen van met tandvlees verwante stomatitis. Een pijnlijke  aandoening waarbij een ontsteking van het slijmvlies in en rond de mond ontstaat. Dit is een veel voorkomend probleem bij oudere mensen die een kunstgebit dragen.

Een studie onder 30 ouderen met aan het gebit gerelateerde stomatitis toonde aan dat behandeling met castorolie leidde tot verbeteringen in de klinische symptomen van stomatitis, waaronder ontsteking( 17 ).

Een andere studie wees uit dat poetsen van een kunstgebit in een oplossing met castorolie leidde tot een aanzienlijke vermindering van Candida bij oudere mensen die een kunstgebit droegen( 18 ).

Kortom: Verschillende studies hebben aangetoond dat castorolie kan helpen bij het bestrijden van schimmelinfecties in de mond veroorzaakt door Candida albicans.

7. Houd uw haar en hoofdhuid gezond

Veel mensen gebruiken ricinusolie als natuurlijke conditioner voor het haar.

Droog of beschadigd haar kan vooral baat hebben bij een intense moisturizer zoals castorolie.

Het regelmatig aanbrengen van vetten zoals castorolie op het haar helpt de haarschacht te smeren, verhoogt de flexibiliteit en verkleint de kans op breuk( 19 ).

Castorolie kan ten goede komen aan diegenen die roos ervaren, een hoofdhuid aandoening die wordt gekenmerkt door een droge, schilferende huid op het hoofd.

Hoewel er vele verschillende oorzaken van roos zijn, is het in verband gebracht met seborrhoische dermatitis, een ontsteking huidaandoening die rode, schilferige vlekken op de hoofdhuid veroorzaakt( 20 ).

Vanwege het vermogen van castorolie om ontstekingen te verminderen, kan het een effectieve behandeling zijn voor roos die wordt veroorzaakt door seborrhoische dermatitis.

Het aanbrengen van castorolie op de hoofdhuid helpt de droge geïrriteerde huid te hydrateren en schilfering te verminderen.

Kortom: De vochtinbrengende en ontstekingsremmende eigenschappen van castorolie maken het een uitstekende optie om het haar zacht en gehydrateerd te houden en roosklachten te helpen verminderen.

Castorolie voorzorgsmaatregelen

Veel mensen gebruiken castorolie om verschillende problemen te behandelen, hetzij door de olie in te nemen of op de huid aan te brengen.

Hoewel castorolie over het algemeen veilig is voor gebruikt, kan het bij sommige mensen bijwerkingen en ongewenste bijwerkingen veroorzaken.

  • Opwekken van weeën: Soms gebruikt door medische professionals om de weeën op te wekken. Om deze reden moeten vrouwen in alle fasen van de zwangerschap het gebruik van castorolie vermijden ( 21 ).
  • Kan diarree veroorzaken: Een effectieve manier om constipatie te verlichten, maar u kunt diarree krijgen als u te veel neemt. Diarree kan uitdroging en verstoringen van de elektrolyten veroorzaken.
  • Kan allergische reacties veroorzaken: Het kan bij sommige mensen een allergische reactie veroorzaken wanneer op de huid aangebracht. Probeer eerst een kleine hoeveelheid op een klein stukje huid aan te brengen om te zien hoe uw lichaam reageert ( 22 ).

Kortom: Castorolie kan bij sommige mensen bijwerkingen veroorzaken, zoals allergische reacties en diarree. Het kan ook weeën opwekken, dus zwangere vrouwen moeten het vermijden.

Tot slot

Mensen gebruiken castorolie al duizenden jaren als een krachtige natuurlijke behandeling voor een verscheidenheid aan gezondheidsproblemen.

Het is aangetoond dat het helpt bij het verlichten van constipatie en het hydrateren van de droge huid.

Als u op zoek bent naar een betaalbare, veelzijdige olie, is castorolie een goede keuze.

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.