castor olie

7 Voordelen en het gebruik van castor olie

Castor olie is een multifunctionele plantaardige olie die mensen al duizenden jaren gebruiken.

Het is gemaakt door het extraheren van olie uit de zaden van de Ricinus communis plant.

Deze zaden die bekend staan ​​als castorbonen, bevatten giftige enzym ricine. Het verwarmingsproces dat de castorbonen ondergaat, deactiveert het echter, zodat de olie veilig is te gebruiken.

Castor olie heeft een aantal medicinale, industriële en farmaceutische toepassingen.

Ook vaak gebruikt als een additief in voedingsmiddelen, medicijnen en huidverzorgingsproducten, evenals een industrieel smeermiddel en biodiesel brandstof component.

In het oude Egypte castor olie nog steeds gebruikt als brandstof in lampen, gebruikt als een natuurlijk middel om aandoeningen zoals oogirritatie te behandelen en zelfs aan zwangere vrouwen te geven om de bevalling te stimuleren ( 1 ).

Vandaag de dag blijft castor olie een populair natuurlijke behandeling voor veel voorkomende aandoeningen zoals constipatie en huidaandoeningen en vaak gebruikt in natuurlijke schoonheidsproducten.

Hier zijn 7 voordelen en het gebruik van castor olie.

1. Een krachtige laxerende werking

Misschien is één van de meest bekende medicinale toepassingen voor castor olie is als een natuurlijk laxeermiddel.

Het is geclassificeerd als een stimulerend laxeermiddel. Dat betekent dat het de beweging van de spieren verhoogt die ontlasting door de darmen duwen, waardoor de darmen worden schoongemaakt.

Stimulerende laxeermiddelen werken snel en vaak gebruikt om tijdelijke obstipatie te verlichten.

Wanneer via de mond geconsumeerd, wordt castor olie afgebroken in de dunne darm, waarbij ricinolzuur, het belangrijkste vetzuur in castor olie vrijkomt. Het ricinolzuur wordt vervolgens door de darm geabsorbeerd, waardoor een sterk laxerend effect ontstaat( 2 ).

In feite hebben verschillende studies aangetoond dat castor olie constipatie kan verlichten.

Een onderzoek toonde bijvoorbeeld aan dat wanneer oudere mensen castor olie gebruikten ze minder symptomen van obstipatie ondervonden, met inbegrip van minder persen tijdens de ontlasting en lagere gerapporteerde gevoel van onvolledige stoelgang( 3 ).

Hoewel castor olie in kleine doses als veilig is, kunnen grotere hoeveelheden buikkramp, misselijkheid, braken en diarree veroorzaken( 4 ).

Hoewel gebruikt om obstipatie te verlichten, wordt castor olie niet aanbevolen als een behandeling voor lange termijn kwesties.

Kortom: Castor olie gebruikt als een natuurlijke remedie voor constipatie. Het kan echter bijwerkingen zoals kramp en diarree veroorzaken en mag niet worden gebruikt om chronische obstipatie te behandelen.

2. Een natuurlijke moisturizer

Castor olie is rijk aan ricinolzuur, een enkelvoudig onverzadigd vetzuur.

Deze soorten van vetten fungeren als bevochtigingsmiddel en gebruikt om de huid te hydrateren.

Bevochtigingsmiddelen behouden vocht door het voorkomen van vochtverlies via de buitenste laag van de huid( 5 ).

Castor olie vaak in cosmetica gebruikt om hydratatie te bevorderen. Ook vaak toegevoegd aan producten als lotions, make-up en reinigingsmiddelen.

U kunt deze rijke olie ook als een natuurlijk alternatief gebruiken voor moisturizers en lotions die in de winkel verkrijgbaar zijn.

Veel populaire vochtinbrengende producten in winkels bevatten mogelijk schadelijke ingrediënten zoals conserveringsmiddelen, parfums en kleurstoffen. Deze kunnen de huid irriteren en de algehele gezondheid schaden( 5 ).

Het verruilen van deze producten voor castor olie kan uw blootstelling aan deze additieven helpen verminderen.

Bovendien castor olie is goedkoop en kan worden toegepast op het gezicht en lichaam.

Castor olie is dikke substantie, dus vaak gemengd met andere huidvriendelijke oliën zoals amandel-, olijf- en kokosolie om een ​​ultra-hydraterende vochtinbrengende crème te maken.

Hoewel het aanbrengen van castor olie op de huid veilig is voor de meeste, kan het een allergische reactie veroorzaken bij sommige mensen ( 6 ).

Kortom: Castor olie kan vocht in de huid inbrengen. Het kan bij sommigen allergische reacties veroorzaken.

3. Bevordert wondgenezing

Het aanbrengen van castor olie op wonden creëert een vochtige omgeving die genezing bevordert en voorkomt dat zweren uitdrogen.

Venelex is een populaire zalf gebruikt in klinische omgevingen om wonden te behandelen. Het bevat een mix van castor olie en Peru balsem, een balsem afkomstig van de Myroxylon boom( 7 ).

Castor olie stimuleert weefsel groei zodat een barrière tussen de wond en de omgeving ontstaat, het vermindert daardoor het risico op infectie.

Het vermindert ook de uitdroging en verhoorningsproces, de opeenhoping van dode huidcellen die de wondgenezing kunnen vertragen( 8 ).

Studies hebben geconstateerd dat zalven met castor olie vooral nuttig zijn kunnen in genezing van decubitus, een type wond dat van langdurige druk op de huid ontwikkelt.

Één studie keek naar de wondgenezing effecten van een zalf met castor olie in 861 verpleeghuis bewoners met decubitus.

Degenen wiens wonden werden behandeld met castor olie ondervonden hogere genezingspercentages en kortere genezingstijden dan die behandeld waren met andere behandelingsmethoden( 9 ).

Kortom: Castor olie helpt wonden te helen door de groei van nieuw weefsel te stimuleren, droogheid te verminderen en de opbouw van dode huidcellen te voorkomen.

4. Indrukwekkende ontstekingsremmende werking

Ricinolzuur het belangrijkste vetzuur in castor olie, heeft indrukwekkende ontstekingsremmende eigenschappen.

Studies hebben aangetoond dat wanneer castor olie plaatselijk aanbrengt, het ontsteking vermindert en pijn verlicht.

De pijn verminderende en ontstekingsremmende eigenschappen van castor olie kunnen bijzonder nuttig zijn voor mensen met een ontstekingsziekte zoals reumatoïde artritis of psoriasis.

Dier- en reageerbuisstudies hebben aangetoond dat ricinolzuur vermindert pijn en zwelling ( 10 ).

Eén studie toonde aan dat behandeling met een gel met ricinolzuur leidde tot een vermindering van pijn en ontsteking bij toepassing op de huid.( 11 ).

Hetzelfde onderzoek toonde aan dat ricinolzuur de ontsteking veroorzaakt door menselijke reumatoïde artritiscellen meer hielp verminderen dan een andere behandeling.

Afgezien van het potentieel van castor olie om ontstekingen te verminderen kan het helpen de droge geïrriteerde huid te verlichten bij mensen met psoriasis, dankzij de hydraterende eigenschappen.

Hoewel deze resultaten veelbelovend zijn, zijn meer menselijke studies nodig om de effecten van castor olie op ontstekingsaandoeningen te bepalen.

Kortom: Castor olie bevat veel ricinolzuur, een vetzuur waarvan is aangetoond dat het helpt bij het verminderen van pijn en ontsteking in reageerbuis- en dierstudies.

5. Vermindert acne

Acne is een huidaandoening die mee-eters, puistjes en grote pijnlijke bultjes op het gezicht en lichaam kan veroorzaken.

Het komt het meest voor bij tieners en jonge volwassenen en kan een negatief effect hebben op het zelfvertrouwen.

Castor olie heeft een aantal eigenschappen die kunnen helpen acne symptomen te verminderen .

Ontsteking gezien als een factor in de ontwikkeling en de ernst van de acne, dus castor olie aanbrengen op de huid kan helpen verminderen ontsteking gerelateerde symptomen( 12 ).

Acne vaak geassocieerd met een verstoring van bepaalde soorten bacteriën op de huid, waaronder van Staphylococcus aureus ( 13 ).

Castor olie heeft antimicrobiële eigenschappen die kunnen helpen bij het bestrijden van bacteriële overgroei wanneer aangebracht op de huid.

Een onderzoek wees uit dat castor olie extract een aanzienlijk antibacterieel vermogen heeft, het remde de groei van verschillende bacteriën zoals Staphylococcus aureus( 14 ).

Castor olie is ook een natuurlijke vochtinbrengende crème. Het kan helpen de ontstoken en geïrriteerde huid te kalmeren die typerend is voor mensen met acne.

Kortom: Castor olie helpt ontstekingen te bestrijden, bacteriën te verminderen en geïrriteerde huid te kalmeren. Die allemaal kunnen nuttig zijn voor mensen op zoek naar naar een natuurlijk middel tegen acne.

6. Vecht tegen schimmels

Candida albicans is een gist dat vaak tandheelkundige problemen veroorzaakt, zoals overmatige groei van de tandplak, tandvleesontstekingen en wortelkanaalinfecties( 15 ).

Castor olie heeft schimmelwerende eigenschappen en kan Candida helpen bestrijden, waardoor de mond gezond blijft.

Een reageerbuisstudie wees uit dat castor olie Candida albicans uit besmette menselijke tandwortels elimineerde( 16 ).

Castor olie kan ook helpen bij het behandelen van met tandvlees verwante stomatitis. Een pijnlijke  aandoening waarbij een ontsteking van het slijmvlies in en rond de mond ontstaat. Dit is een veel voorkomend probleem bij oudere mensen die een kunstgebit dragen.

Een studie bij 30 ouderen met prothese gerelateerde stomatitis toonden aan dat de behandeling met castor olie heeft geleid tot verbeteringen in de klinische tekenen van stomatitis, met inbegrip van ontstekingen( 17 ).

Een andere studie wees uit dat poetsen van een kunstgebit in een oplossing met castor olie leidde tot een aanzienlijke vermindering van Candida bij oudere mensen die een kunstgebit droegen( 18 ).

Kortom: Verschillende studies hebben aangetoond dat castor olie kan helpen bij het bestrijden van schimmelinfecties in de mond veroorzaakt door Candida albicans.

7. Houd uw haar en hoofdhuid gezond

Veel mensen gebruiken castor olie als een natuurlijke conditioner.

Droog of beschadigd haar kan vooral baat hebben bij een intense moisturizer zoals castor olie.

Het regelmatig aanbrengen van vetten zoals castor olie op het haar helpt de haarschacht te smeren, verhoogt de flexibiliteit en verkleint de kans op breuk( 19 ).

Castor olie kan ten goede komen aan diegenen die roos ervaren, een hoofdhuid aandoening die wordt gekenmerkt door een droge, schilferende huid op het hoofd.

Hoewel er vele verschillende oorzaken van roos zijn, is het in verband gebracht met seborrhoische dermatitis, een ontsteking huidaandoening die rode, schilferige vlekken op de hoofdhuid veroorzaakt( 20 ).

Vanwege het vermogen van castor olie om ontstekingen te verminderen, kan het een effectieve behandeling zijn voor roos die wordt veroorzaakt door seborrhoische dermatitis.

Het aanbrengen van castor olie op de hoofdhuid helpt de droge geïrriteerde huid te hydrateren en schilfering te verminderen.

Kortom: De vochtinbrengende en ontstekingsremmende eigenschappen van castor olie maken het een uitstekende optie om het haar zacht en gehydrateerd te houden en roosklachten te helpen verminderen.

Castor olie voorzorgsmaatregelen

Veel mensen gebruiken castor olie om verschillende problemen te behandelen. Door de olie in te nemen of op de huid aan te brengen.

Hoewel castor olie over het algemeen veilig is voor gebruikt, kan het bij sommige mensen bijwerkingen en ongewenste bijwerkingen veroorzaken.

  • Opwekken van weeën: Soms gebruikt door medische professionals om de weeën te wekken. Om deze reden moeten vrouwen in alle fasen van de zwangerschap het gebruik van castor olie vermijden ( 21 ).
  • Kan diarree veroorzaken: Een effectieve manier om constipatie te verlichten, maar u kunt diarree krijgen als u teveel neemt. Diarree kan uitdroging en verstoringen van de elektrolyten veroorzaken.
  • Kan allergische reacties veroorzaken: Het kan bij sommige mensen een allergische reactie veroorzaken wanneer op de huid aangebracht. Probeer eerst een kleine hoeveelheid op een klein stukje huid aan te brengen om te zien hoe uw lichaam reageert ( 22 ).

Kortom: Castor olie kan bij sommige mensen bijwerkingen veroorzaken, zoals allergische reacties en diarree. Het kan ook arbeid veroorzaken, dus zwangere vrouwen moeten het vermijden.

Tot slot

Mensen gebruiken castor olie al duizenden jaren als een krachtige natuurlijke behandeling voor een verscheidenheid aan gezondheidsproblemen.

Het is aangetoond dat het helpt bij het verlichten van constipatie en het hydrateren van de droge huid.

Als u op zoek bent naar een betaalbare, veelzijdige olie, is castor olie een goede keuze.