Cat’s claw is een populair kruiden supplement en komt van
een stekelige struik die in de tropische gebieden van Zuid- en Midden-Amerika groeit.

Het zou een aantal aandoeningen helpen bestrijden, waaronder infecties, kanker, artritis en de ziekte van Alzheimer1 ).

Slechts enkele van deze voordelen worden echter door de wetenschap ondersteund.

Dit artikel vertelt je alles wat je moet weten over cat’s claw, inclusief de voordelen, bijwerkingen en dosering.

Wat is Cat’s Claw?

Cat’s claw ook wel kattenklauw genoemd (Uncaria tomentosa) is een tropische stekelige struik en wel tot 30 meter hoog kan worden . De naam komt van zijn doornen, die lijken op de klauwen van een kat.

Het komt voornamelijk voor in het Amazone-regenwoud en in andere tropische gebieden in Zuid- en Midden-Amerika.

De twee meest voorkomende soorten zijn Uncaria tomentosa en Uncaria guianensis. Het eerste is het soort dat vaak wordt gebruikt in supplementen(2).

De schors en wortel al eeuwenlang in Zuid-Amerika gebruikt als een traditioneel medicijn voor vele aandoeningen, zoals ontstekingen, kanker en infecties.

Cat’s claw supplementen kunnen worden ingenomen als een vloeibaar extract, capsule, poeder of thee.

Kortom: Cat’s claw is een tropische stekelige struik die al eeuwenlang als traditioneel medicijn wordt gebruikt. Tegenwoordig vaak geconsumeerd als supplement vanwege de vermeende gezondheidsvoordelen.

Potentiële gezondheidsvoordelen

Cat’s claw is in populariteit gestegen als een kruiden supplement vanwege de vermeende gezondheidsvoordelen – hoewel alleen de onderstaande beweringen worden ondersteund door voldoende onderzoek.

Kan uw immuunsysteem stimuleren

Cat’s claw kan uw immuunsysteem ondersteunen en mogelijk helpen om infecties effectiever te bestrijden.

Een kleine studie onder 27 mannen toonde aan dat het eten van 700 mg cat’s claw extract gedurende 2 maanden hun aantal witte bloedcellen verhoogt, die betrokken zijn bij het bestrijden van infecties( 3 ).

Een andere kleine studie bij vier mannen die zes weken lang cat’s claw extract kregen, noteerde dezelfde resultaten ( 4 ).

Cat’s claw lijkt zowel te werken door het stimuleren van je immuunrespons als door het kalmeren van een overactief immuunsysteem ( 3 , 5 ).

De ontstekingsremmende eigenschappen kunnen verantwoordelijk zijn voor de immuun voordelen ( 6 ).

Ondanks deze veelbelovende resultaten is meer onderzoek nodig.

Kan symptomen van artrose verlichten

Artrose is de meest voorkomende gewrichtsaandoening in Nederland, met pijnlijke en stijve gewrichten tot gevolg ( 7 ).

In één studie bij 45 mensen met artrose in de knie resulteerde het innemen van 100 mg cat’s claw extract gedurende 4 weken in verminderde pijn tijdens fysieke activiteit. Er zijn geen bijwerkingen gemeld.

Er was echter geen verandering in pijn in rust of kniezwelling ( 8 ).

In een onderzoek van acht weken verminderde een supplement van cat’s claw en maca wortel – een Peruaanse medicinale plant – pijn en stijfheid bij mensen met artrose. Bovendien hadden deelnemers minder vaak pijnmedicatie nodig ( 9 ).

Een andere proef testte een dagelijks mineraal supplement naast 100 mg cat’s claw extract bij mensen met osteoporose. Na 1-2 weken verbeterden de gewrichtspijn en functie vergeleken met degenen die de supplementen niet innamen ( 10 ).

Na acht weken waren de voordelen echter niet aanwezig.

Er moet ook worden opgemerkt dat het moeilijk kan zijn om de specifieke acties van cat’s claw te bepalen in onderzoeken die meerdere supplementen tegelijkertijd testen.

Wetenschappers geloven dat cat’s claw de symptomen van artrose kan verlichten door zijn ontstekingsremmende eigenschappen ( 6 , 8 ).

Houd in gedachten dat er meer onderzoek nodig is naar cat’s claw en artrose( 11 ).

Kan de symptomen van reumatoïde artritis verlichten

Reumatoïde artritis is een auto-immuunziekte die warme, opgezwollen, pijnlijke gewrichten veroorzaakt( 12 ).

Sommige studies suggereren dat cat’s claw de symptomen kan helpen verlichten.

Een onderzoek bijvoorbeeld bij 40 mensen met reumatoïde artritis bepaalde dat 60 mg cat’s claw extract per dag naast reguliere medicatie resulteerde in een vermindering van 29% van het aantal pijnlijke gewrichten in vergelijking met een controlegroep ( 13 ).

Net als bij artrose wordt cat’s claw geacht de ontsteking in uw lichaam te verminderen , waardoor de symptomen van reumatoïde artritis hierdoor afnemen ( 6 ).

Hoewel deze resultaten veelbelovend zijn, is het bewijs zwak. Grotere, kwalitatief betere onderzoeken zijn nodig om deze voordelen te bevestigen.

Kortom: Onderzoek wijst uit dat het extract van cat’s claw uw immuunsysteem kan helpen verbeteren en symptomen van artrose en reumatoïde artritis kan verminderen. Er zijn echter meer studies nodig.

Niet gegronde gezondheidsclaims

Cat’s claw bevat verschillende krachtige verbindingen – zoals fenolzuren, alkaloïden en flavonoïden – die de gezondheid kunnen bevorderen ( 14 , 15 ).

Er is echter momenteel onvoldoende onderzoek om veel van de veronderstelde voordelen te ondersteunen, onder meer voor de volgende omstandigheden:

 • kanker
 • virale infecties
 • angst
 • allergieën
 • hoge bloeddruk
 • jicht
 • maag- en darmaandoeningen
 • astma
 • cysten van de eierstokken
 • AIDS

Vanwege het gebrek aan onderzoek is het onduidelijk of cat’s claw een effectieve of veilige behandelingsoptie is voor één van deze aandoeningen.

Kortom: Ondanks veel marketing claims is er onvoldoende bewijs om het gebruik van cat’s claw te ondersteunen voor aandoeningen zoals kanker, allergieën en aids.

Veiligheid en bijwerkingen

Hoewel bijwerkingen van cat’s claw zelden worden gemeld, is de beschikbare informatie om de algehele veiligheid te bepalen momenteel onvoldoende.

De hoge niveaus van tannines in cat’s claw kunnen bij grote hoeveelheden enkele bijwerkingen veroorzaken, waaronder misselijkheid , maagklachten en diarree( 1 )   .

Verslagen en reageerbuisstudies ondersteunen andere mogelijke bijwerkingen, waaronder lage bloeddruk, verhoogd risico op bloedingen, zenuwbeschadiging, anti-oestrogene effecten en nadelige effecten op de nierfunctie ( 16 , 17 , 18 ).

Dat gezegd hebbende, deze symptomen zijn zeldzaam.

Over het algemeen wordt geadviseerd de volgende groepen mensen cat’s claw te vermijden of te beperken:

 • Zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven. Cat’s claw is niet veilig om te nemen tijdens de zwangerschap of borstvoeding vanwege een gebrek aan veiligheidsinformatie.
 • Mensen met bepaalde medische aandoeningen. Degenen met bloedstoornissen, auto-immuunziekte, nierziekte, leukemie, problemen met de bloeddruk of die wachten op een operatie moeten cat’s claw vermijden ( 1 , 19 , 20 ).
 • Mensen die bepaalde medicijnen nemen. Omdat cat’s claw kan interfereren met sommige geneesmiddelen, zoals die voor bloeddruk, cholesterol, kanker en bloedstolling, moet u uw arts raadplegen voordat u hem inneemt ( 19 ).

Het gebrek aan veiligheidsinformatie betekent dat je altijd cat’s claw voorzichtig moet gebruiken.

Kortom: Er is onvoldoende onderzoek gedaan naar de risico’s van cat’s claw, hoewel bijwerkingen zelden voorkomen. Bepaalde populaties, zoals zwangere vrouwen of mensen met specifieke medische aandoeningen, moeten cat’s claw vermijden.

Dosering en dagelijks gebruik

Als u besluit cat’s claw te nemen, merk dan op dat er geen doseringsrichtlijnen zijn vastgesteld.

De WHO zegt echter dat een gemiddelde dagelijkse dosis 20-350 mg gedroogde schors is voor extracten of 300-500 mg voor capsules, genomen in 2-3 afzonderlijke doses gedurende de dag ( 21 ).

Studies hebben dagelijkse doses van 60 en 100 mg cat’s claw extract gebruikt voor respectievelijk de behandeling van reumatoïde artritis en osteoartritis van de knie ( 8 , 13 ).

Een potentieel risico is dat veel kruiden supplementen, waaronder cat’s claw, niet worden gereguleerd. Daarom is het het beste om cat’s claw van een gerenommeerde leverancier te kopen om het risico op besmetting te verminderen.

Kortom: Beschikbare informatie om doseringsrichtlijnen voor cat’s claw te ontwikkelen is onvoldoende. Gemiddelde dagelijkse doses variëren echter van 20-350 mg gedroogd bast-extract of 300-500 mg in capsulevorm.

Tot slot

Cat’s claw is een populair kruiden supplement van een tropische
stekelige struik .

Hoewel onderzoek om veel van de vermeende gezondheidsvoordelen te ondersteunen beperkt is, suggereert enig bewijs dat cats claw je immuunsysteem kan stimuleren en de symptomen van artrose en reumatoïde artritis kan verlichten.

Omdat de veiligheids- en doseringsrichtlijnen niet zijn vastgesteld, kan het beste zijn om uw arts eerst te raadplegen voordat u cat’s claw gebruikt.

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.