Cellulitis is een cosmetische aandoening het is te herkennen aan een huid met putjes en bultjes en soms zelfs pijnlijke plekken. Het komt vaak voor en treft tot 98% van de vrouwen (1).

Hoewel cellulitis geen bedreiging vormt voor je lichamelijke gezondheid, wordt het vaak als lelijk en ongewenst gezien. Dit kan het een bron van stress en angst voor degenen die het hebben.

Dit artikel onderzoekt de oorzaken van cellulitis, of je voeding een rol speelt en wat je kunt doen om ervan af te komen.

Wat is cellulitis?

Cellulitis of gynoid lipodystrofie , is een aandoening waarbij de huid op sommige plaatsen putjes en bultjes bevat “sinaasappelschil-achtig.”

Aanbiedingen deze maand

UPGRADE jouw eigen SPOTIFY account

Netflixs accounts en Gift Cards

Videoland en Disney+ accounts

Nieuw: Sweat Fitness programma voor vrouwen

Fox Sports + Go accounts

Profiteer nu van deze aanbiedingen

Het wordt veroorzaakt door veranderingen in de structuur van de vetcellen en bindweefsels die onder het huidoppervlak liggen (23).

Deze veranderingen kunnen ervoor zorgen dat uw vetcellen erg groot worden en naar buiten drukken in het bindweefsel onder uw huid.

Bovendien kunnen veranderingen in de bloedtoevoer naar door cellulitis aangetaste gebieden resulteren in extra vochtophoping in het weefsel.

Dit geeft je huid het hobbelige uiterlijk dat wordt geassocieerd met cellulitis.

Interessant is dat cellulitis bijna alleen bij vrouwen wordt gezien en zich meestal in de dijen, buik en billen ontwikkelt.

Het is vaak gecategoriseerd op basis van de ernst:

 • Klasse 0: Geen cellulitis.
 • Klasse 1: gladde huid bij het staan, maar sinaasappelhuid verschijnt bij het zitten.
 • Klasse 2: Huid heeft een sinaasappelhuid uiterlijk bij het opstaan en zitten.
 • Klasse 3: Huid heeft sinaasappelhuid uiterlijk bij het staan met diepe putjes en verhoogde bultjes gebieden.

Er is echter momenteel geen standaardmethode voor het evalueren en categoriseren van deze aandoening.

Kortom: Cellulitis is een aandoening waarbij uw huid kuiltjes en bultjes bevat. Het meest van invloed op vrouwen, vooral rond de buik, dijen en billen.

Wat veroorzaakt cellulitis?

De reden waarom mensen cellulitis ontwikkelen is nog steeds niet volledig begrepen, maar het wordt waarschijnlijk veroorzaakt door een combinatie van factoren.

De meest voorkomende theorieën zijn hormonen, geslacht, levensstijl en ontsteking. Leeftijd, genetische gevoeligheid en lichaamsvorm kunnen echter ook een rol spelen.

Hormonen

Cellulitis ontwikkelt zich als gevolg van veranderingen in de grootte en structuur van uw vetcellen.

Daarom is gesuggereerd dat hormonen zoals insuline en catecholaminen, die betrokken zijn bij de afbraak en opslag van vet, een sleutelrol kunnen spelen in de vorming ervan(4).

Er is bijvoorbeeld gesuggereerd dat hormonale onbalans die de vet aanwinst bevordert ten gevolge van vetafbraak, zoals hoge niveaus van insuline, een persoon een hoger risico kan geven cellulitis te ontwikkelen (5).

Aangezien cellulitis bijna alleen bij vrouwen wordt gezien, denkt men dat het vrouwelijke geslachtshormoon oestrogeen een rol kan spelen.

Na de puberteit ontwikkelt vrouwen vaak cellulitis. Het heeft ook de neiging te verergeren in tijden wanneer vrouwen veranderingen ervaren in de oestrogeenspiegel, zoals zwangerschap en menopauze .

Ondanks deze speculatie is de precieze rol die hormonen spelen in cellulitis vorming momenteel echter niet bekend.

Geslacht

Vrouwen ontwikkelen veel vaker cellulitis dan mannen (6).

Een van de redenen hiervoor is dat er verschillen zijn in de manier waarop het bindweefsel en de vetcellen van vrouwen onder de huid zijn gerangschikt (4).

Vrouwen hebben een groot aantal vetcellen die verticaal onder de huid staan, waarbij de bovenkanten van de cellen het bindweefsel in een rechte hoek ontmoeten.

In tegenstelling, mannen hebben de neiging om een ​​kleiner aantal vetcellen die horizontaal zijn gerangschikt, zodat ze plat tegen elkaar liggen.

Dit maakt het veel waarschijnlijker dat de vetcellen bij vrouwen door het bindweefsel “recht op staan” en zichtbaar zijn onder de huid.

Deze structurele verschillen verklaren enigszins waarom cellulitis bijna uitsluitend bij vrouwen voorkomt.

Lifestyle

Het uiterlijk van cellulitis kan verergeren door de ophoping van vocht in de omliggende weefsels.

Er is gesuggereerd dat veranderingen in de bloedcirculatie van door cellulitis aangetaste gebieden hier gedeeltelijk de schuld van kunnen zijn (2).

Sommige wetenschappers hebben ook gesuggereerd dat dit kan worden veroorzaakt door een inactieve levensstijl.

Langdurige periodes van zitten worden verondersteld de bloedstroom te verminderen en deze veranderingen te veroorzaken in gebieden die vatbaar zijn voor cellulitis.

Ontsteking

Een andere theorie is dat cellulitis een bindweefselaandoening is die wordt veroorzaakt door chronische, laaggradige ontsteking.

Sommige wetenschappers hebben immuuncellen gevonden die zijn gekoppeld aan chronische ontstekingen, zoals macrofagen en lymfocyten, in door cellulitis aangetast weefsel (7).

Anderen hebben echter geen aanwijzingen gevonden voor een ontstekingsreactie op deze gebieden.

Kortom: De exacte reden waarom mensen cellulitis ontwikkelen is onbekend, maar er wordt gedacht dat dit te wijten is aan factoren zoals genetica, hormonen en levensstijl.

Speelt voeding een rol in de ontwikkeling van cellulitis?

De rol van voeding bij de ontwikkeling en behandeling van cellulitis is niet goed onderzocht.

Een groep wetenschappers heeft gesuggereerd dat een voeding met overmatige hoeveelheden koolhydraten cellulitis kan verergeren.

Dit komt omdat ze denken dat het de niveaus van het hormoon insuline kan verhogen en een toename van het totale lichaamsvet kan bevorderen (56).

Daarnaast is ook gesuggereerd dat een voeding met veel zout vochtretentie kan verhogen, waardoor het mogelijk slechter lijkt.

Er zijn echter momenteel zeer weinig aanwijzingen om deze theorieën te ondersteunen.

Dat gezegd hebbende, is het nog steeds een goed idee om ervoor te zorgen dat uw voeding geen overmatige hoeveelheden geraffineerde suikers of koolhydraten bevat. Het is ook belangrijk om gezond te blijven en goed gehydrateerd te blijven.

Dit komt omdat gewichtstoename en veroudering zijn gekoppeld aan een verhoogd risico op het ontwikkelen van cellulitis. Het onderhouden van een gezond en uitgebalanceerde voeding kan daarom nuttig zijn (8).

Niettemin, gezien het feit dat cellulitis bij bijna alle vrouwen voorkomt, is het volledig vermijden ervan mogelijk niet mogelijk.

Kortom: Het is momenteel onduidelijk welke rol dieet speelt bij de behandeling en preventie van cellulitis. Gezond blijven, gehydrateerd blijven en gewichtstoename vermijden kan echter nuttig zijn.

Het wordt beter (of erger) als men gewicht verliest

Gewichtsverlies wordt vaak gepromoot als een goede manier om van cellulitis af te komen.

Gewichtstoename kan het zeker verergeren, vooral als je al te zwaar bent, maar de effectiviteit van gewichtsverlies als een behandeling is niet duidelijk (1, 9).

Een kleine studie wees uit dat het afvallen hielp de ernst van cellulitis bij de meeste mensen te verminderen, vooral bij mensen met overgewicht (10).

Ongeveer 32% van de mensen in deze studie ontdekte echter dat het verliezen van gewicht hun cellulitis erger maakte.

De reden hiervoor is niet bekend, maar het kan te wijten zijn aan andere factoren. Verschillen in de structuur en elasticiteit van bindweefsel en vochtretentie kunnen bijvoorbeeld bijdragen aan het ontstaan ​​van cellulitis (11).

Over het algemeen zullen de meeste mensen merken dat gewichtsverlies het uiterlijk van cellulitis verbetert, maar dit is niet gegarandeerd voor iedereen het geval.

Kortom: Gewichtstoename kan cellulitis verergeren. Gewichtsverlies helpt echter niet altijd en kan het voor sommige mensen alleen maar erger maken.

Welke behandelingen zijn beschikbaar?

Hoewel cellulitis niet bekend is, is er een breed scala aan behandelingen beschikbaar voor mensen die zich zorgen maken over het uiterlijk.

Crèmes en lotions

Veel crèmes en lotions beweren het uiterlijk van cellulitis te verminderen.

De actieve ingrediënten in deze producten bevatten meestal cafeïne , retinol en sommige plantaardige stoffen. Ze beweren dat ze het uiterlijk van cellulitis helpen verbeteren door:

 • Het afbreken van vet
 • Het verbeteren van de bloedstroom
 • Verbeteren van de elasticiteit van de huid
 • Het verminderen van het vasthouden van vocht

Deze producten zijn echter nog niet goed bestudeerd en de voordelen hiervan zijn niet duidelijk (3).

Handmatige manipulatie

Handmatige manipulatie omvat het masseren van de huid met zachte druk. Dit zou helpen overtollige vloeistof af te voeren en het uiterlijk van cellulitis te verminderen (3).

Uit observationele studies is gebleken dat deze techniek op korte termijn kan bijdragen aan het verminderen van het uiterlijk van cellulitis (3).

Akoestische golftherapie

Akoestische golftherapie (AWT) zendt energie-arme schokgolven door door cellulitis aangetast weefsel. Er wordt gedacht dat dit kan helpen de doorbloeding te verhogen, vochtretentie te verminderen en vet af te breken.

Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat AWT effectief is in het verminderen van cellulitis (121314).

Andere studies hebben echter geen effect gevonden en de resultaten zijn verdeeld. Meer studies zijn nodig om uit te zoeken of AWT een effectieve behandeling is (3).

Laser- of lichttherapie

Krachtige laser- of lichtapparaten worden direct op de huid gebruikt in een niet-invasieve procedure of onder de huid in een meer invasieve procedure gebruikt.

Tot nu toe zijn de niet-invasieve behandelingen niet erg succesvol geweest(15, 16).

Studies over invasieve lasertherapie hebben echter aangetoond dat dit kan bijdragen aan het verbeteren van de verschijning van cellulitis (1718192021).

Lichte invasieve lasertherapie wordt verondersteld te werken door het smelten van vetcellen en het bindweefsel dat de huid wringt en het hobbelig maakt. Het kan ook de huid verjongen en collageen productie verhogen.

Studies tot nu toe waren echter erg klein. Meer onderzoek is nodig (322).

Radiofrequentie behandeling

Radiofrequente behandeling omvat het verwarmen van de huid met behulp van elektromagnetische radiogolven.

Net als lasertherapie werkt het door huidvernieuwing en de productie van collageen aan te moedigen, evenals door vetcellen af ​​te breken.

De intensiteit van de behandeling kan worden aangepast door de frequentie van de radiogolven te wijzigen. Het wordt vaak gebruikt in combinatie met andere therapieën zoals massage.

Over het algemeen waren de meeste onderzoeken naar radiofrequentie behandelingen van slechte kwaliteit en produceerden gemengde resultaten (3).

Daarom is het momenteel niet bekend hoe effectief deze behandeling is, vooral op de lange termijn.

Andere behandelingen

Er zijn veel andere behandelingen die beweren cellulitis te behandelen en te genezen, waaronder:

 • Supplementen: Met inbegrip van Ginkgo biloba , Centella asiatica en Melilotus officinalis .
 • Mesotherapie: Veel kleine injecties van vitaminen in de huid.
 • Kooldioxide therapie: Infusie van koolzuurgas onder de huid.
 • Steunkousen: Om te helpen met het vocht af te drijven.
 • Collageen injecties: Injectie van collageen in de getroffen gebieden.

De kwaliteit van het bewijs over deze cellulitis behandelingen is over het algemeen echter erg laag, waardoor het moeilijk is om te weten hoe effectief ze zijn (3).

Kortom: Er zijn veel verschillende behandelingen beschikbaar voor cellulitis. De onderzoeken die de meeste onderzoeken uitvoeren, zijn echter van slechte kwaliteit en er is weinig bekend over hun langetermijneffecten.

Kunt u zich ontdoen van cellulitis?

Als u zich zorgen maakt over cellulitis, kunnen sommige van de hierboven besproken methoden het uiterlijk verbeteren.

Desalniettemin is er momenteel geen behandeling waarvan is aangetoond dat deze effectief is om deze op lange termijn te verwijderen.

Over het algemeen is het misschien niet mogelijk om cellulitis volledig te vermijden. Als u echter een gezond eet, terwijl u traint en een gezond gewicht aanhoudt, kunt u dit op afstand houden.

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.