Ad Clicks :Ad Views :
img

Cellulitis oorzaken & behandelingen

1567 Views

Cellulitis

Cellulitis is een cosmetische aandoening het is te herkennen aan een huid met putjes en bultjes en soms zelfs pijnlijke plekken. Het is een veel voorkomend probleem, en beïnvloedt tot 90% van de vrouwen(1).

Hoewel cellulitis niet een bedreiging is voor uw fysieke gezondheid, wordt het vaak gezien als lelijk en ongewenst. Dit kan een bron van stress en angst zijn voor degenen die er last van hebben.

Dit artikel onderzoekt de oorzaken van cellulitis, of uw voeding een rol speelt en wat u kunt doen om zich ervan te ontdoen.

Wat is cellulitis?

Cellulitis, of gynoid lipodystrofie , is een aandoening waarbij de huid op sommige plaatsen putjes en bultjes bevat “sinaasappelschil-achtig.”

Het wordt veroorzaakt door veranderingen in de structuur van de vetcellen en bindweefsel dat onder het oppervlak van de huid ligt(2, 3).

Deze veranderingen kunnen leiden dat uw vetcellen te groot worden en in het bindweefsel onder de huid naar buiten wordt geduwd.

Bovendien kunnen veranderingen in de bloedtoevoer naar gebieden die getroffen zijn door cellulitis dat resulteert in extra vloeistof dat zich in het weefsel verzamelt.

Het zorgt ervoor dat uw huid een hobbelige verschijning heeft die wordt geassocieerd met cellulitis.

Interessant cellulitis komt vrijwel uitsluitend bij vrouwen voor en ontwikkelt zich meestal op de dijen, billen en buik.

Het is vaak gecategoriseerd op basis van de ernst:

 • Klasse 0: Geen cellulitis.
 • Klasse 1: gladde huid bij het staan, maar sinaasappelhuid verschijnt bij het zitten.
 • Klasse 2: Huid heeft een sinaasappelhuid uiterlijk bij het opstaan en zitten.
 • Klasse 3: Huid heeft sinaasappelhuid uiterlijk bij het staan met diepe putjes en verhoogde bultjes gebieden.

Echter, er is momenteel geen standaard methode voor het evalueren en categoriseren van deze aandoening.

Samenvatting: Cellulitis is een aandoening waarbij uw huid kuiltjes en bultjes bevat. Het meest van invloed op vrouwen, vooral rond de buik, dijen en billen.

Wat zijn de oorzaken cellulitis?

De reden dat mensen cellulitis ontwikkelen is nog steeds niet volledig begrepen, maar zeer waarschijnlijk wordt het veroorzaakt door een combinatie van factoren.

De meest voorkomende theorieën betrekken zich tot hormonen, geslacht, levensstijl en ontstekingen. Evenwel leeftijd, genetische gevoeligheid en lichaamsvorm spelen een rol.

Hormonen

Cellulitis ontstaat door veranderingen in de omvang en structuur van vetcellen.

Dat is waarom er is gesuggereerd dat hormonen zoals insuline en catecholamine, die bij de vetafbraak en opslag betrokken zijn, een belangrijke rol kan spelen in de vorming ervan(4).

Zo is gesuggereerd dat een hormonale onbalans dat bevordert vet aanmaak meer dan vetafbraak, zoals hoge niveaus van insuline, kan een persoon ook een hoger risico op het ontwikkelen van cellulitis(5).

Bovendien, gezien het feit dat cellulitis vrijwel uitsluitend wordt gezien bij vrouwen, denkt men dat het vrouwelijke geslachtshormoon oestrogeen een rol kan spelen.

Na de puberteit ontwikkelt vrouwen vaak cellulitis. Het heeft ook de neiging te verergeren in tijden wanneer vrouwen veranderingen ervaren in de oestrogeenspiegel, zoals zwangerschap en menopauze .

Echter, ondanks deze speculatie, de precieze rol die hormonen spelen bij de vorming van cellulitis is momenteel niet bekend.

Geslacht

Vrouwen hebben veel meer kans op het ontwikkelen van cellulitis dan mannen(6).

Een van de redenen hiervoor betreft de verschillen in de manier waarop vrouwen bindweefsel en vetcellen worden gerangschikt onder de huid(4).

Vrouwen hebben een groot aantal vetcellen die verticaal onder de huid staan, de bovenkant van de cellen tegen het bindweefsel onder een rechte hoek.

In tegenstelling, mannen hebben de neiging om een ​​kleiner aantal vetcellen die horizontaal zijn gerangschikt, zodat ze plat tegen elkaar aan liggen.

Dit maakt het waarschijnlijker dat de vetcellen bij vrouwenl “recht op staan” in het bindweefsel en zichtbaar zijn onder de huid.

Deze structurele verschillen legt uit waarom cellulitis bijna uitsluitend voorkomt bij vrouwen.

Lifestyle

Het uiterlijk van cellulitis kan worden verergerd door de ophoping van vocht in de omringende weefsels.

Er is gesuggereerd dat er wijzigingen in de bloedsomloop van cellulitis getroffen gebieden gedeeltelijk de schuld hiervoor zou kunnen zijn(2).

Sommige wetenschappers hebben ook gesuggereerd dat dit kan worden veroorzaakt door een inactieve levensstijl.

Langdurige periodes van zitten wordt verondersteld het verminderen van de doorbloeding en deze veranderingen veroorzaken in gebieden die gevoelig zijn voor cellulitis.

Ontsteking

Een andere theorie is dat cellulitis is een bindweefsel aandoening veroorzaakt door een chronische ontsteking.

Sommige wetenschappers hebben onderzocht dat immuuncellen die zijn verbonden met een chronische ontsteking, zoals macrofagen en lymfocyten zijn aangetroffen in-cellulitis weefsel(7).

Echter, anderen hebben geen aanwijzingen gevonden voor een ontstekingsreactie op deze gebieden.

Samenvatting: De precieze reden waarom mensen cellulitis ontwikkelen  is onbekend, maar het is waarschijnlijk te wijten aan factoren zoals genetica, hormonen en levensstijl.

Speelt voeding een rol in de ontwikkeling van cellulitis?

De rol van voeding bij het ontstaan ​​en de behandeling van cellulitis is niet goed onderzocht.

Een groep wetenschappers heeft gesuggereerd dat voeding met grote hoeveelheden koolhydraten kan cellulitis erger maken.

Dit is omdat ze denken dat de niveaus van het hormoon insuline kan verhogen en hierdoor bevorderen ze de toename van het totale lichaamsvet (5, 6).

Bovendien, is er ook gesuggereerd dat voeding dat veel zout bevat de vocht retentie kan toenemen, mogelijk waardoor het erger lijkt.

Er is echter nog weinig bewijs die deze theorie ondersteunt.

Dat gezegd hebbende, het is nog steeds een goed idee om ervoor te zorgen dat uw voeding bevat geen buitensporige hoeveelheid geraffineerde suikers of koolhydraten. Het is ook belangrijk om een gezond gewicht te behouden en blijf goed gehydrateerd.

Dit komt omdat gewichtstoename en veroudering zijn gekoppeld aan een verhoogd risico op cellulitis. Dus het behoud van een gezonde, evenwichtige voeding kan nuttig zijn(8).

Desalniettemin, gezien het feit dat cellulitis bij bijna alle vrouwen voorkomt, volledig vermijden van het is niet mogelijk.

Samenvatting: Het is nog onduidelijk welke rol voeding speelt bij de behandeling en preventie van cellulitis. Echter, het handhaven van een gezonde voeding, gehydrateerd blijven en het vermijden van gewichtstoename kan nuttig zijn.

Het wordt beter (of erger) als men gewicht verliest

Gewichtsverlies wordt vaak aangeprezen als een goede manier om zich te ontdoen van cellulitis.

Gewichtstoename kan zeker het nog erger maken, vooral als je al te zwaar bent, maar de effectiviteit van gewichtsverlies als een behandeling is niet duidelijk (1, 9).

Een kleine studie wees uit dat het verliezen van gewicht kan bijgedragen tot een vermindering van de ernst van cellulitis bij de meeste mensen, vooral bij mensen die te zwaar zijn(10).

Echter, ongeveer 32% van de mensen in deze studie bleek dat afvallen eigenlijk hun cellulitis verergerden.

De reden hiervoor is niet bekend, maar kan door andere factoren komen. Bij voorbeeld verschillen in de structuur en elasticiteit van het bindweefsel, en vasthouden van vocht kan bijdragen aan het uiterlijk van cellulitis(11).

Over het algemeen, zullen de meeste mensen vinden dat gewichtsverlies verbetert het uiterlijk van cellulitis, maar dit is niet gegarandeerd het geval voor iedereen.

Samenvatting: Gewichtstoename kan cellulitis verergeren. Echter, gewichtsverlies  kan niet altijd helpen en kan het nog erger voor sommige mensen maken.

Welke behandelingen zijn beschikbaar?

Hoewel er geen bekende remedie voor cellulitis is, is er een breed scala van behandelingen beschikbaar voor de betrokkenen die bezorgd zijn over hun uiterlijk.

Crèmes en lotions

Veel crèmes en lotions beweren het uiterlijk van cellulitis te verminderen.

De actieve ingrediënten in deze producten bevatten meestal cafeïne , retinol en sommige plantaardige stoffen. Ze beweren te helpen bij het verbeteren van het uiterlijk van cellulitis door:

 • Het afbreken van vet
 • Het verbeteren van de bloedstroom
 • Verbeteren van de elasticiteit van de huid
 • Het verminderen van het vasthouden van vocht

Echter, deze producten zijn niet erg goed bestudeerd en de voordelen ervan zijn niet duidelijk(3).

Manuele manipulatie

Manuele manipulatie door het masseren van de huid met behulp van het zacht drukken. Er wordt van gezegd te helpen bij het afvoeren van overtollig vocht en het uiterlijk van cellulitis te verminderen(3).

Observationele studies hebben aangetoond dat deze techniek kan helpen het uiterlijk van cellulitis op korte termijn te verbeteren(3).

Geluidsgolven therapie

Geluidsgolven therapie (AWT) (ook wel shockwaves genoemd) stuurt lage-energie schokgolven op cellulitis getroffen weefsel. Men denkt dat dit kan helpen bij het verhogen van de bloedstroom, verminderen van het vasthouden van vocht en breekt het vet af.

Sommige studies melden dat AWT geschikt is voor het verminderen van het uiterlijk van cellulitis(12, 13, 14).

Nochtans hebben andere studies geen effect gevonden, en de resultaten zijn verdeeld. Meer studies zijn nodig om erachter te komen of AWT een effectieve behandeling is(3).

Laser of licht therapie

Krachtige laser of licht gebaseerde apparaten worden ofwel rechtstreeks gebruikt op de huid in een niet-invasieve procedure of onder de huid op een meer invasieve procedure.

Tot nu toe zijn de niet-invasieve behandelingen niet succesvol geweest(15, 16).

Studies van invasieve laserbehandeling bleek dat het kan helpen verbeteren van cellulitis uiterlijk(17, 18, 19, 20, 21).

Lichte invasieve lasertherapie wordt verondersteld te werken door het smelten van vetcellen en het bindweefsel dat de huid wringt en het hobbelig maakt. Het kan ook de huid verjongen en collageenproductie verhogen.

Studies dusver zijn zeer gering. Meer onderzoek is nodig(3, 22).

Radio frequentie behandeling

Radio frequente behandeling omvat het verwarmen van de huid met behulp van elektromagnetische radiogolven.

Zoals lasertherapie, werkt door het stimuleren van cel vernieuwing en collageenproductie en het afbreken van vetcellen.

De intensiteit van de behandeling kan worden aangepast door het veranderen van de frequentie van de radiogolven. Het wordt vaak gebruikt in combinatie met andere therapieën zoals massage.

Kortom, de meeste studies die radiofrequentie behandelingen onderzochten waren van slechte kwaliteit en lieten verdeelde resultaten zien(3).

Hierdoor is het momenteel niet bekend hoe effectief deze behandeling zijn, vooral op lange termijn.

Andere Behandelingen

Er zijn vele andere behandelingen die beweren het te kunnen behandelen en genezen van cellulitis, waaronder:

 • Supplementen: Met inbegrip van Ginkgo biloba , Centella asiatica en Melilotus officinalis .
 • Mesotherapie: Veel kleine injecties van vitaminen in de huid.
 • Kooldioxide therapie: Infusie van koolzuurgas onder de huid.
 • Steunkousen: Om te helpen met het vocht af te drijven.
 • Collageen injecties: Injectie van collageen in de getroffen gebieden.

De kwaliteit van de gegevens over deze cellulitis behandelingen zijn doorgaans zeer gering, waardoor het moeilijk is om er achter te komen hoe efficiënt ze zijn(3).

Samenvatting: Er zijn veel verschillende behandelingen beschikbaar voor cellulitis. Echter de  meeste studies van hen zijn van slechte kwaliteit, en er is weinig bekend over hun effecten op lange termijn.

Kunt u zich ontdoen van cellulitis?

Als u zich zorgen maakt over cellulitis, kunnen sommige van de hierboven besproken methoden het uiterlijk verbeteren.

Toch is er nog geen behandeling die heeft getoond dat het effectief kan zijn in het verwijderen op de lange termijn.

Algemeen, is het niet mogelijk om cellulitis volledig te verkomen. Echter, het eten van een gezonde voeding , lichaamsbeweging en een gezond gewicht kunnen helpen om het op afstand te houden.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

dertien − drie =

This div height required for enabling the sticky sidebar