Een hoog cholesterolgehalte in het bloed is een bekende risicofactor voor hart- en vaatziekten.

Al tientallen jaren wordt mensen verteld dat de cholesterol in de voeding verhoogt cholesterolgehalte in het bloed en veroorzaakt hartaandoeningen.

Dit idee is misschien 50 jaar geleden een rationele conclusie geweest op basis van de beschikbare wetenschap, maar meer recent bewijsmateriaal ondersteunt dit niet meer.

Dit artikel gaat nader in op het huidige onderzoek naar cholesterol uit voeding en de rol die het speelt in cholesterolgehalte in het bloed en hartziekten.

Disney+ en Netflix abonnement

Onbeperkt Films kijken

Nu voor slechts vanaf €29,99 

NAAR DEAL >>>

Wat is cholesterol?

Cholesterol is een wasachtige, vetachtige substantie die van nature voorkomt in het menselijk lichaam.

Veel mensen denken dat cholesterol schadelijk is, maar de waarheid is dat het essentieel is voor je lichaam om te functioneren.

Cholesterol draagt ​​bij aan de membraanstructuur van elke cel in uw lichaam.

Je lichaam heeft het ook nodig om hormonen en vitamine D te maken en verschillende andere belangrijke functies uit te voeren. Simpel gezegd, je zou zonder het niet kunnen overleven.

Je lichaam maakt alle cholesterol die het nodig heeft, maar het absorbeert ook een relatief kleine hoeveelheid cholesterol uit bepaald voedingsmiddelen, zoals vlees, eieren en volvette zuivelproducten.

Kortom: Cholesterol is een wasachtige, vetachtige substantie die mensen nodig hebben om te overleven. Je lichaam maakt cholesterol en neemt het op uit het voedsel dat je eet.

Cholesterol en lipoproteïnen

Wanneer mensen praten over cholesterol in relatie tot de gezondheid van het hart, praten ze meestal niet over cholesterol zelf.

Ze verwijzen eigenlijk naar de structuren die cholesterol in de bloedbaan vervoeren. Dit worden lipoproteïnen genoemd.

Lipoproteïnen zijn gemaakt van vet (lipide) aan de binnenkant en eiwit aan de buitenkant.

Er zijn verschillende soorten lipoproteïnen, maar de twee meest relevante voor de gezondheid van het hart zijn lipoproteïne met lage dichtheid (LDL) en lipoproteïne met hoge dichtheid (HDL).

Lipoproteïne met lage dichtheid (LDL)

LDL maakt 60-70% uit van de totale lipoproteïnen in het bloed en is verantwoordelijk voor het dragen van cholesteroldeeltjes door het hele lichaam.

Het wordt vaak aangeduid als “slecht” cholesterol omdat het in verband is gebracht met atherosclerose of de opbouw van plaque in slagaders.

Veel cholesterol gedragen door LDL-lipoproteïnen is geassocieerd met een verhoogd risico op hartaandoeningen. Hoe hoger het niveau, hoe groter het risico(1, 2).

Er zijn verschillende soorten LDL, voornamelijk opgesplitst naar grootte. Ze worden vaak geclassificeerd als klein, dicht LDL of groot LDL.

Onderzoek heeft aangetoond dat mensen met overwegend kleine deeltjes een groter risico lopen op het ontwikkelen van hartziekten dan mensen met overwegend grote deeltjes(3).

Toch is de belangrijkste risicofactor niet de grootte van LDL-deeltjes. Het is het nummer. Deze meting wordt LDL-deeltjesaantal of LDL-P genoemd.

In het algemeen gesproken, hoe groter het aantal LDL-deeltjes dat u heeft, hoe groter uw risico op het ontwikkelen van hartziekten.

Hoge-dichtheid Lipoproteïne (HDL)

HDL neemt overtollig cholesterol op in uw hele lichaam en brengt het terug naar uw lever, waar het kan worden gebruikt of uitgescheiden.

Er zijn aanwijzingen dat HDL beschermt tegen de opeenhoping van plaque in uw bloedvaten (4, 5).

Het wordt vaak aangeduid als het “goede” cholesterol omdat cholesterol gedragen door HDL-deeltjes geassocieerd is met een verlaagd risico op hartaandoeningen(6, 7, 8).

Kortom: Lipoproteïnen zijn deeltjes die cholesterol door het lichaam vervoeren.Een hoog niveau van LDL-lipoproteïne is geassocieerd met een groter risico op hartaandoeningen, terwijl hogere niveaus van HDL-lipoproteïne uw risico verlagen.

Hoe beïnvloedt een cholesterolverlagend dieet het cholesterolgehalte in het bloed?

De hoeveelheid cholesterol in uw dieet en de hoeveelheid cholesterol in uw bloed zijn heel verschillende dingen.

Hoewel het logisch lijkt dat het eten van cholesterol het cholesterolgehalte in het bloed verhoogt, werkt het meestal niet zo.

Het lichaam reguleert de hoeveelheid cholesterol in het bloed door de productie van cholesterol te beheersen.

Wanneer uw cholesterolinname door de voeding daalt, maakt uw lichaam meer. Als je grotere hoeveelheden cholesterol eet, maakt je lichaam minder aan(9, 10).

Daarom hebben voedingsmiddelen met een hoog cholesterolgehalte bij de meeste mensen een zeer laag effect op het cholesterolgehalte in het bloed (11, 12).

Bij sommige mensen veroorzaakt cholesterolrijk voedsel echter een stijging van het cholesterolgehalte in het bloed. Deze mensen vormen ongeveer 25% van de bevolking en worden vaak ‘hyperresponders’ genoemd. Deze neiging wordt als genetisch beschouwd(13, 14).

Hoewel het cholesterol in de voeding het LDL bij deze personen licht verhoogt, lijkt het hun risico op een hartaandoening niet te vergroten(15, 16).

Dit komt omdat de algemene toename van LDL-deeltjes typisch een toename in grote LDL-deeltjes weerspiegelt, niet in kleine, dichte LDL. Mensen met voornamelijk grote LDL-deeltjes hebben eigenlijk een lager risico op hartaandoeningen (3).

Hyperresponders ervaren ook een toename van HDL-deeltjes, die de toename van LDL compenseert door overtollig cholesterol terug naar de lever te transporteren voor verwijdering uit het lichaam (17).

Dus hoewel hyperresponders verhoogde cholesterolwaarden ervaren wanneer ze hun cholesterol in de voeding verhogen, blijft de verhouding van LDL tot HDL-cholesterol bij deze personen hetzelfde en lijkt hun risico op hartaandoeningen niet te stijgen.

Natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen in voeding, en het is mogelijk dat sommige mensen nadelige effecten zien door meer cholesterolrijk voedsel te eten.

Kortom: De meeste mensen kunnen zich effectief aanpassen aan een hogere inname van cholesterol. Daarom heeft cholesterol in de voeding weinig effect op het cholesterolgehalte in het bloed.

Cholesterol en hart-en vaatziekten

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, hart-en vaatziekten wordt niet alleen veroorzaakt door cholesterol.

Er zijn veel factoren betrokken bij de ziekte, waaronder ontsteking , oxidatieve stress, hoge bloeddruk en roken.

Terwijl hartaandoeningen vaak worden veroorzaakt door de lipoproteïnen die cholesterol rondleiden, cholesterol uit de voeding heeft hier weinig tot geen effect op.

De mythen over cholesterol zijn gebaseerd op slecht onderzoek

De oorspronkelijke studies die een verband vonden tussen cholesterol in de voeding en hartziekte waren gebrekkig.

Een van de oorspronkelijke experimenten ontdekte deze link na het voederen van cholesterol aan konijnen, dit zijn herbivoren die van nature geen cholesterol consumeren.

Hoewel deze resultaten niet relevant zijn voor ziekten bij de mens, leidde het onderzoek tot een toename van klinische studies die erop gericht waren dezelfde relatie bij mensen aan te tonen.

Helaas waren veel van de studies die volgden ook slecht uitgevoerd en onderzoekers hebben informatie selectief uitgesloten om resultaten te beïnvloeden.

Kwalitatief onderzoek vond geen link met hart-en vaatziekten

Meer recente studies van hogere kwaliteit hebben aangetoond dat cholesterol in de voeding niet geassocieerd is met een verhoogd risico op hartziekten(18, 19).

Er is veel onderzoek gedaan naar eieren specifiek. Eieren zijn een belangrijke bron van cholesterol in de voeding, maar een aantal studies hebben aangetoond dat het eten van hen wordt niet geassocieerd met een verhoogd risico op hartziekten(20, 21, 22, 23, 24).

Bovendien kunnen eieren zelfs helpen bij het verbeteren van uw lipoproteïnen profielen, die uw risico zouden kunnen verlagen.

Eén studie vergeleek in het bijzonder de effecten van hele eieren en dooiervrije eivervanger op cholesterolgehalte.

Personen die drie hele eieren per dag aten, hadden een grotere toename van HDL-deeltjes en een grotere afname van LDL-deeltjes dan degenen die een equivalente hoeveelheid eivervanger consumeerden(25).

Het is echter belangrijk op te merken dat het eten van eieren een risico kan vormen voor diabetici, althans in de context van een regulier Westers dieet. Sommige studies tonen een verhoogd risico op hartziekten bij diabetici die eieren eten(26).

Kortom: Cholesterol in de voeding heeft geen verband met het risico op hartaandoeningen. Van hoog cholesterol voedsel, zoals eieren, is aangetoond dat het veilig en gezond is.

Moet u voedingsmiddelen met een hoog cholesterolgehalte vermijden?

Jarenlang is dat mensen verteld voedingsmiddelen met een hoog cholesterolgehalte kunnen hartaandoeningen veroorzaken.

De hierboven genoemde studies hebben echter duidelijk gemaakt dat dit niet het geval is (9).

Het is nu zo dat veel voedingsmiddelen met een hoog cholesterolgehalte ook tot de gezondste voedingsmiddelen op de planeet behoren.

Deze omvatten rundvlees, hele eieren, volvette zuivelproducten, visolie , schaaldieren, sardines en lever.

Deze voedingsmiddelen zijn ongelooflijk voedzaam, dus vermijd ze niet alleen vanwege hun cholesterolgehalte.

Kortom: De meeste voedingsmiddelen met een hoog cholesterolgehalte zijn ook supergezond en voedzaam. Dit omvat hele eieren, visolie, sardines en lever.

Manieren om een hoog cholesterolgehalte te verlagen

Als u een hoog cholesterolgehalte heeft, kunt u het vaak verlagen door eenvoudige veranderingen in de levensstijl.

Verliezen van extra gewicht kan bijvoorbeeld helpen bij het omkeren van hoog cholesterol.

Verschillende onderzoeken tonen aan dat een bescheiden gewichtsverlies van 5-10% het cholesterol kan verlagen en het risico op hartaandoeningen bij mensen met overgewicht kan verlagen(27, 28, 29, 30, 31).

Er zijn er ook veel voedingsmiddelen die kunnen helpen bij het verlagen van het cholesterolgehalte . Deze omvatten avocado’s, peulvruchten, noten, sojavoedsel, fruit en groenten(32, 33, 34, 35).

Het toevoegen van deze voedingsmiddelen aan uw dieet kan helpen het cholesterol te verlagen en het risico op hartaandoeningen te verminderen.

Fysiek actief zijn is ook belangrijk. Studies hebben aangetoond dat lichaamsbeweging positieve effecten heeft op het cholesterolgehalte en de gezondheid van het hart(36, 37, 38).

Kortom: Een hoog cholesterolgehalte kan in veel gevallen worden verlaagd door eenvoudige veranderingen in levensstijl. Het verliezen van extra gewicht, het verhogen van fysieke activiteit en het eten van een gezond dieet kunnen allemaal helpen het cholesterol te verlagen en de gezondheid van het hart te verbeteren.

Tot slot

Hoog cholesterolgehalte in het bloed is een risicofactor voor hartziekten.

Echter, cholesterol in de voeding heeft bij de meeste mensen weinig tot geen effect op het cholesterolgehalte in het bloed.

Nog belangrijker is dat er geen significant verband bestaat tussen het cholesterol dat u eet en uw risico op hartaandoeningen.

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.