Citroenen en limoenen zijn enkele van de populairste citrusvruchten ter wereld.

Hoewel ze veel gemeen hebben, zijn ze ook duidelijk anders.

Dit artikel bespreekt de belangrijkste overeenkomsten en verschillen tussen citroenen en limoenen.

Wat zijn citroenen en limoenen?

Citroenen en limoenen zijn twee verschillende soorten fruit die – hoewel genetisch anders – nauw verwant zijn.

Aanbiedingen deze maand

UPGRADE jouw eigen SPOTIFY account

Spotify Premium + Videoland voor slecht €24,99

Netflixs accounts en Gift Cards

Videoland en Disney+ accounts

Nieuw: Sweat Fitness programma voor vrouwen

Fox Sports + Go accounts

Profiteer nu van deze aanbiedingen

Een citroen heeft een gele schil en een limoen een groene schil. Een citroen heeft bijvoorbeeld pitjes en een veel dikkere schil dan een limoen. Het vruchtvlees van een limoen heeft meer geur en bevat twee keer zo veel sap als een citroen( 1 ).

Zowel citroenen en limoenen – evenals sinaasappels, mandarijnen, citroen en grapefruit – behoren tot de bredere categorie van citrusvruchten.

Citroenen en limoenen worden nu over de hele wereld geteeld. Toch groeien citroenen – formeel bekend als Citrus limon – meestal in gematigde klimaten, terwijl limoenen (of citrus aurantifolia ) beter groeien in tropische en subtropische gebieden ( 1 ).

Zowel verse als verwerkte vormen van citroenen en limoenen worden in een aantal verschillende industrieën gebruikt.

Deze twee vruchten staan ​​bekend om hun zure smaak en worden wereldwijd in een verscheidenheid aan culinaire toepassingen gebruikt. Ze kunnen worden gebruikt bij het koken, het bewaren van voedsel of gewoon om smaak af te geven.

De essentiële oliën van citroenen en limoenen vaak gebruikt voor cosmetische en medicinale doeleinden. Ze zijn ook opgenomen in veel huishoudelijke reinigingsproducten vanwege hun geur- en antibacteriële eigenschappen.

Hebben veel gemeen

Hoewel citroenen en limoenen duidelijk verschillende vruchten zijn, delen ze veel van dezelfde kenmerken – vooral als het gaat om hun voedingswaarde en potentiële gezondheidsvoordelen.

Voedingswaarde vergelijkbaar

Een portie van 100 gram van beide vruchten levert de volgende voedingsstoffen op ( 2 ):

CitroenenLimoenen

Calorieën
2930

Koolhydraten
9 gram11 gram
Vezels3 gram3 gram
Vet0 gram0 gram
Eiwitten1 gram1 gram
Vitamine C 88% van de ADH 48% van de ADH
Ijzer 3% van de ADH
3% van de ADH
Kalium4% van de ADH 3% van de ADH
Vitamine B6 4% van de ADH 2% van de ADH
Vitamine B9 (folaat) 3% van de ADH 2% van de ADH

Qua gehalte aan macronutriënten – koolhydraten, eiwitten en vetten – zijn citroenen en limoenen in essentie identiek aan limoenen en nemen ze een onbeduidende voorsprong in koolhydraten- en caloriegehalte.

Citroenen leveren meer vitamine C dan limoenen, maar beide leveren een belangrijke voedingsbijdrage van deze vitamine.

Over het algemeen bieden citroenen een iets grotere hoeveelheid vitamines en mineralen, waaronder kalium, folaat en vitamine B6.

Delen van bepaalde gezondheidsvoordelen

Het is bekend dat traditionele kruiden medicijnen citrusvruchten gebruiken – zoals citroenen en limoenen – voor hun medicinale werking ( 3 ).

Vitamine C – één van de belangrijkste voedingsstoffen in deze citrusvruchten – staat bekend om zijn antioxiderende eigenschappen en speelt een belangrijke rol bij het ondersteunen van een gezond immuunsysteem ( 4 ).

Citrusvruchten bevatten ook veel andere plantaardige stoffen met bekende antioxiderende, ontstekingsremmende en antibacteriële eigenschappen ( 3 ).

Meerdere studies suggereren dat deze verbindingen een rol kunnen spelen bij het voorkomen van hartziekten en bepaalde soorten kanker, waaronder borst- en darmkanker ( 3 , 5 , 6 , 7 ).

Een studie bij muizen merkte op dat citroenzuur – een specifieke verbinding die voorkomt in citrusvruchten – een beschermend effect heeft tegen ontsteking in hersenen en lever ( 8 ).

Onderzoek naar de mogelijke medicinale en farmacologische voordelen van citroenen en limoenen is echter momenteel beperkt tot dier- en reageerbuisstudies.

Uiteindelijk is meer onderzoek nodig om te bepalen of deze vruchten effectief aandoeningen bij mensen kunnen behandelen.

Kortom: Citroenen en limoenen zijn vergelijkbaar qua voedingswaarde. Ze bevatten ook veel van dezelfde plantaardige stoffen die een rol kunnen spelen bij het verminderen van ontstekingen en het voorkomen van bepaalde ziekten.

Verschil van smaak en uiterlijk

Hoewel citroenen en limoenen veel overeenkomsten vertonen, hebben ze ook enkele duidelijke verschillen.

Fysieke verschillen

Misschien is één van de meest voor de hand liggende verschillen tussen citroenen en limoenen hun uiterlijk.

Citroenen zijn meestal fel geel, terwijl limoenen meestal groen zijn. Bepaalde soorten limoenen worden echter geel als ze rijpen, waardoor het onderscheid iets moeilijker wordt.

Limoenen zijn ook kleiner en ronder dan citroenen. Ze kunnen in grootte variëren, maar hebben meestal een diameter van 3-6 centimeter.

In vergelijking, citroenen 7-12 cm in diameter en hebben een meer ovale of langwerpige vorm.

Smaak verschillen

Qua smaak zijn deze twee citrusvruchten vergelijkbaar. Ze zijn beiden zuur, en het eten van fruit alleen zal waarschijnlijk resulteren in dezelfde zure gezichtsuitdrukking.

Limoenen hebben de neiging echter om een ​​beetje zoet te zijn, terwijl citroenen meestal wat meer bittere smaak hebben.

Citroenen worden soms omschreven als zuriger dan limoenen, maar dit kan meer te maken hebben met de bitterheid ervan. Deze waarneming varieert ook afhankelijk van uw individuele smaak.

Kortom: Limoenen zijn meestal zoeter en kleiner dan citroenen, terwijl citroenen groter en iets bittere zijn.

Culinair gebruik is iets anders

Als het gaat om koken, worden beide citrusvruchten op vergelijkbare manieren gebruikt.

Beide zijn uitstekende toevoegingen aan saladedressings, sauzen, marinades, drankjes en cocktails. Welke je kiest, is waarschijnlijk gebaseerd op het smaakprofiel van het gerecht.

Omdat citroenen bitterder zijn, worden ze vaak gebruikt voor hartige gerechten, terwijl de zoetheid van limoenen geschikt is voor bredere toepassingen in zowel hartige als zoete gerechten.

Houd in gedachten dat dit geen vaste regel is – er zijn altijd uitzonderingen. Citroen is bijvoorbeeld het aangewezen ingrediënt in bepaalde zoete dranken zoals margarita’s of limeade. Het kan ook worden gevonden in desserts zoals Key Lime Pie.

Over het algemeen gesproken zie je eerder limoenen in zoete gerechten dan in citroenen.

Deze twee soorten citrusvruchten kunnen veilig worden gebruikt in verschillende kookscenario’s zonder het gerecht te verpesten – maar het is belangrijk om de bitterzoete smaakbalans in gedachten te houden.

Hoewel geen van beide keuzes verkeerd is, is de ene misschien beter dan de andere, afhankelijk van uw specifieke gerecht.

Kortom: In de keuken worden citroenen en limoenen vaak op dezelfde manier gebruikt. Citroenen worden echter niet zo vaak gebruikt in zoete gerechten vanwege hun bitterheid.

Tot slot

Citroenen en limoenen zijn twee populaire citrusvruchten met verschillende opties voor culinaire, medicinale en praktische toepassingen.

Limoenen zijn klein, rond en groen, terwijl citroenen meestal groter, ovaalvormig en fel geel zijn.

Ze zijn qua voedingswaarde bijna identiek en delen veel van dezelfde potentiële gezondheidsvoordelen.

Beide vruchten zijn zuur maar limoenen hebben de neiging om zoeter te zijn, terwijl citroenen een meer bittere smaak hebben. Deze smaakverschillen drijven typisch hun verschillende culinaire toepassingen.