Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :
img

Citroensap: Zuur of basisch, en doet het er toe?

1840 Views

Citroensap: Zuur of basisch, en doet het er toe?

Citroensap wordt gezegd dat het een gezond drankje is met ziekte-bestrijdende eigenschappen.

Het is  populair vanwege zijn vermeende alkalische effecten. Echter, citroensap heeft ontegenzeggelijk lage pH en moet daarom worden beschouwd als zuur, niet alkalisch.

Dit artikel onderzoekt waarom sommige mensen beschouwen citroensap alkalisch te zijn, ondanks de zure pH, en wat doet het met je lichaam.

Wat is pH?

Het discuseren van zure versus alkalisch voedingsmiddelen, is het belangrijk om het concept pH te begrijpen.

Simpel gezegd, de pH is een waarde dat aangeeft hoe zuur of basisch een oplossing is op een schaal van 0-14. Een pH van 7 wordt beschouwd als neutraal. Elke pH-waarde beneden 7 wordt zuur beschouwd en elke pH boven 7 wordt als alkalisch beschouwd.

Op de pH-schaal, het verschil tussen aangrenzende getallen representeert een tienvoudige verschil in zuurgraad. Bijvoorbeeld, een pH van 5 is 10 keer zuurder dan pH 6 en 100 keer zuurder dan een pH van 7.

Omdat ze een hoog gehalte aan citroenzuur bevatten, hebben citroenen een zure pH.Volgens metingen heeft citroensap een pH tussen 2 en 3.

Dit maakt dat citroensap 10.000-100.000 keer zuurder is dan water.

Kortom: pH’s in voedingsmiddelen is een maat voor de zuurgraad. De pH in citroensap ligt tussen 2 en 3, wat betekent dat het zuur is.

De veronderstelde voordelen van alkaliserende voedingsmiddelen

Hoop van amandelen

Het alkalisch dieet heeft aan populariteit gewonnen in de afgelopen jaren.

Het is gebaseerd op het principe dat het voedsel dat je eet de pH van uw lichaam kan veranderen.

Om het recht te zetten, is er geen bewijs ter ondersteuning van het alkaline dieet.Volgens het onderzoek, het voedsel dat je eet heeft zeer weinig effect op de pH-waarde van uw bloed.

Niettemin, categoriseert het alkaline dieet voedsel in één van de drie groepen:

  • Verzurende voedingsmiddelen: vlees, gevogelte, vis, zuivel, eieren en alcohol.
  • Neutrale voedingsmiddelen: natuurlijke vetten, zetmeel en suikers.
  • Alkaliserende voedingsmiddelen: fruit, noten, peulvruchten en groenten.

Voorstanders geloven dat het eten van grote hoeveelheden van verzurende voedingsmiddelen de pH-waarde van uw lichaam kan leiden tot het zuurder worden, het verhoogt uw kwetsbaarheid voor ziekten en aandoeningen.

Bijvoorbeeld, velen geloven dat het lichaam steelt alkaline calcium uit je botten als buffer voor de verzurende gevolgen van de voedingsmiddelen die je eet.

Sommigen geloven ook dat kanker alleen groeit in zure milieus en dat kan worden voorkomen of genezen als u een alkalisch dieet volgt.

Dus, de volgers van dit dieet doen een poging hun gezondheid te verbeteren en hun risico van ziekte te beperken door verzurende voedingsmiddelen en het begunstigen van alkaliseren in plaats daarvan.

Kortom: Sommige mensen geloven dat alkalische voedingsmiddelen verlagen pH van hun lichaam, waardoor ze de gezondheid bevorderen en het voorkomen van ziekten.

Waarom citroensap wordt gezien als alkaliserend ondanks zijn zure pH

Of een levensmiddel een zure of basische effect op het lichaam heeft, heeft het weinig te maken met de pH van dat voedsel, voordat het wordt verteerd.

In plaats daarvan hangt het ervan of zure of alkalische bijproducten ontstaan zodra het is verteerd en verwerkt door het lichaam.

Een methode om te schatten welk soort bijproduct een levensmiddel zal produceren staat bekend als de “as”-analysetechniek.

Voedingsmiddelen worden verbrand in een laboratorium en simuleren wat er gebeurt tijdens de spijsvertering. De pH van de as wordt gebruikt om de voedingsmiddelen hetzij zure of alkalische te classificeren. Ash analyse is de reden waarom voedingsmiddelen soms van wordt gezegd dat ze  zuur of alkaline “as” produceren(1).

Echter, ash-analyse is een onnauwkeurige schatting, zodat de wetenschappers nu de voorkeur hebben om een andere formule te gebruiken die kwaliteiten van voedingsmiddelen op basis van hun potentiële nierzuur belasting (PRAL).

De PRAL van een bepaald levensmiddel is de hoeveelheid zuur dat naar verwachting de nieren bereikt nadat het lichaam het voedsel metaboliseert(2, 3, 4).

Normaal gesproken houden de nieren het bloed pH constant door zich te ontdoen van overtollig zuur of base via de urine.

Zure voedingsstoffen zoals eiwitten, fosfor en zwavel verhogen de hoeveelheid zuur die de nieren moeten uitfilteren. Vlees en granen, die de neiging hebben om deze voedingsstoffen te bevatten, krijgen daarom een positieve PRAL score(4).

Anderzijds, fruit en groenten zijn rijk aan alkalische voedingsstoffen zoals kalium, calcium en magnesium . Deze uiteindelijk verminderen de hoeveelheid zuur dat de nieren zullen moeten filteren, en dus krijgen ze een negatief PRAL score(4).

Net als andere vruchten, citroensap produceert alkalisch bijproducten als het eenmaal is gemetaboliseerd. Daarom heeft het een negatief PRAL score.

Dit is waarom sommige mensen citroensap beschouwen alkalisch te zijn hoewel het een zure pH heeft voordat het wordt verteerd.

Kortom: Eenmaal verteerd en gemetaboliseerd, citroensap produceert alkalisch bijproducten, die de urine meer alkalisch maken. Daarom wordt het gezien als alkaliserend, ondanks de zure pH voordat het wordt verteerd.

Citroensap kan uw urine, maar niet uw bloed alkaliseren

Lemon Slice

Veel voorstanders van het alkalisch dieet gebruiken pH teststrips om de alkaliniteit van hun urine te controleren. Zij geloven dat dit helpt hen te bepalen hoe alkaline hun lichaam werkelijk is.

Wat ze niet beseffen is dat citroensap de pH van de urine meer alkalisch kan maken, het hoeft niet hetzelfde effect op de pH van je bloed te hebben.

In feite verscheidene studies hebben aangetoond dat het voedsel dat je eet een zeer beperkt effect heeft op bloed-pH(5, 6, 7).

Om te illustreren hoe weinig dat is, onderzoekers schatten dat u 8 kg van sinaasappelen zou moeten eten — die zijn vergelijkbaar met die van citroenen alkaliserende potentieel — dit zal uw bloed pH verhogen met slechts 0,2 procent(1, 8).

De reden dat voedingsmiddelen hebben dergelijke beperkte invloed op de pH van het bloed is omdat uw lichaam heeft pH niveaus tussen 7,35 – 7,45 nodig voor uw cellen om goed te kunnen blijven functioneren(5)

Als uw bloed pH-waarden buiten dit normale bereik vallen, omdat je in een toestand genaamd metabole acidose of metabolische alkalosis bent, die gevaarlijk kunnen zijn of zelfs fataal indien onbehandeld(9).

Echter, dit komt zelden voor, omdat je lichaam heel goed is in het voorkomen van bloed pH-waarden die buiten het normale bereik vallen. Een van de manieren waarop dit niveau constant blijft is via de nieren die filteren overtollige zuren uit via de urine(10).

Dit is de reden waarom uw urine zuurder kan worden voor een paar uur nadat je een grote steak hebt gegeten of minder zuur nadat u een dieet volgt in alkaliserende voedingsmiddelen(4, 5).

Maar hoewel de zuurgraad van urine kan variëren ten gevolge van het voedsel dat u eet, de pH van het bloed is constant. Dus zelfs het drinken van citroensap leidt tot meer alkalische urine, dat hoeft geen invloed op de pH van bloed te hebben.

Kortom: Citroensap kan een alkaliserende effect op uw urine hebben. Nochtans, in tegenstelling tot het uitgangspunt van het Alkaline dieet heeft het zeer weinig invloed op de pH van je bloed.

Maakt de pH van voedsel wat uit?

Voorstanders van het alkalisch dieet lijken te geloven dat het voedsel dat je eet uw gezondheid kan beïnvloeden doordat ze de pH-waarde van uw bloed beïnvloeden. Ze beweren over het algemeen dat alkalisch voedingsmiddelen voorkomen botverlies en hebben de mogelijkheid om te voorkomen of te behandelen van kanker.

Echter, zoals hierboven is besproken, deze theorie gaat volledig voorbij aan de rol die uw nieren spelen bij het reguleren van de pH van uw bloed, er worden andere methoden gebruikt om de pH in je lichaam te handhaven(5, 6, 7).

Bovendien, in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, veel grote onderzoeken hebben geconcludeerd dat verzurende diëten hebben geen invloed op het calcium niveau in het lichaam(11, 12, 13).

In feite, koppelen verscheidene studies eigenlijk eiwitrijke diëten, die worden verondersteld zuur-vormend te zijn, met gezondere botten(14, 15, 16).

Wat betreft de effecten die sommige mensen denken dat verzurende voedingsmiddelen hebben op kanker, rapporten een alomvattende evaluatie zien geen direct verband bestaat tussen de hoeveelheid verzurende voedsel dat je eet en uw risico van het ontwikkelen van de ziekte(17).

Niettemin kan een alkalisch dieet een aantal voordelen voor de gezondheid van bepaalde personen bieden.

Bijvoorbeeld, mensen met een nierziekte is het meestal nodig om hun eiwitinname te beperken . Een alkalisch dieet kan enigszins de noodzaak van deze verminderen(18, 19).

Het kan ook het risico verminderen op nierstenen die gevoelig zijn voor het ontwikkelen daarvan(20).

Er is echter meer onderzoek is nodig naar deze vermeende voordelen voordat er conclusies kunnen worden getrokken.

Kortom: Je lichaam is ontworpen om de pH van het bloed binnen een nauwe, gezonde bereik te houden. Het voedsel dat je eet heeft zeer weinig effect op de pH waarde.

Andere voordelen van citroensap

Lemonade Pitcher met schijfjes citroen

Ondanks het feit dat het zeer weinig alkaliserend effect heeft op het bloed, regelmatig drinken van citroensap kan diverse andere voordelen voor de gezondheid bevorderen.

Bijvoorbeeld, het citroensap is rijk aan vitamine C , een krachtige antioxidant die helpt om het immuunsysteem sterk te houden en voorkomt en gevecht tegen ziektes(21).

Een 30 ml citroensap biedt ongeveer 23% van uw dagelijkse behoefte aan vitamine C(22).

Wat meer, het drinken van een vitamine-C-rijke drank, zoals citroenwater , bij de maaltijd kan helpen bij het verhogen van uw absorptie van sommige mineralen, waaronder ijzer(23).

Citroensap bevat ook kleine hoeveelheden antioxidanten die kunnen helpen het risico op hart- en vaatziekten te verminderen door het versterken van de bloedvaten, het verminderen van ontstekingen en het voorkomen van de ophoping van plaque(24, 25).

Bovendien sommige studies rapporteren dat regelmatige consumptie van citroensap kan helpen voorkomen de vorming van bepaalde typen nierstenen(26, 27, 28, 29).

Kortom: Regelmatige consumptie van citroensap kan het immuunsysteem versterken, verhogen opname van mineralen, risicofactoren voor hart-en vaatziekten verkleinen en het voorkomen van bepaalde vormen van nierstenen.

Tot Slot

Citroensap heeft een zure pH voordat het wordt verteerd. Echter, wanneer gemetaboliseerd door het lichaam, produceert het alkalisch bijproducten.

Deze alkalische bijproducten kunnen uw urine meer alkalisch maken, maar hebben zeer weinig effect op de pH-waarde van uw bloed.

Daarom zijn alle gezondheidsvoordelen dat citroensap kan bieden onwaarschijnlijk van haar vermeende alkaliserende effect te komen.

 

 

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Pinterest

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

drie × 5 =

It is main inner container footer text