Citroensap is naar verluidt een gezonde drank met ziekte bestrijdende eigenschappen.

Het is  populair vanwege zijn vermeende alkalische effecten. Citroensap heeft echter een ontegensprekelijk lage pH en moet daarom als zuur en niet als alkalisch worden beschouwd.

Dit artikel onderzoekt waarom sommige mensen denken dat citroensap alkalisch is, ondanks de zure pH, en wat dat met je lichaam doet.

Wat is pH?

Bij het bespreken van zure versus alkaliserende voedingsmiddelen, is het belangrijk om het concept van pH te begrijpen.

Aanbiedingen deze maand

UPGRADE jouw eigen SPOTIFY account

Spotify Premium + Videoland voor slecht €24,99

Netflixs accounts 1,3,6 of 12 maanden

Videoland en Disney+ accounts

Nieuw: Telegraaf Premium Digitaal

Fox Sports + Go accounts

Profiteer nu van deze aanbiedingen

Simpel gezegd, pH is een waarde die beoordeelt hoe zuur of alkalisch een oplossing is op een schaal van 0-14. Een pH van 7 wordt als neutraal beschouwd. Elke pH-waarde onder 7 wordt als zuur beschouwd en elke pH-waarde boven 7 wordt beschouwd als alkalisch.

Op de pH-schaal vertegenwoordigt het verschil tussen aangrenzende getallen een tienvoudig verschil in zuurgraad. Een pH van 5 is bijvoorbeeld 10 keer zachter dan een pH van 6 en 100 keer meer zuur dan een pH van 7.

Omdat ze een hoog gehalte aan citroenzuur bevatten, hebben citroenen een zure pH.

Citroensap heeft een pH-waarde tussen 2 en 3, waardoor het 10.000-100.000 keer zachter is dan water.

Kortom: De pH-waarde van een voedingsmiddel is een maat voor de zuurgraad.De pH van citroensap ligt tussen de 2 en 3, wat betekent dat het zuur is.

De veronderstelde voordelen van alkaliserende voedingsmiddelen

Het alkalisch dieet heeft aan populariteit gewonnen in de afgelopen jaren.

Het is gebaseerd op het principe dat het voedsel dat je eet de pH van je lichaam kan veranderen.

Om het recht te zetten, is er geen bewijs ter ondersteuning van het alkaline dieet.Volgens onderzoek hebben de voedingsmiddelen die je eet, weinig effect op de pH van je bloed.

Niettemin, categoriseert het Alkalisch Dieet voedsel in één van de drie groepen:

  • Verzurende voedingsmiddelen: vlees, gevogelte, vis, zuivel, eieren en alcohol.
  • Neutrale voedingsmiddelen: natuurlijke vetten, zetmeel en suikers.
  • Alkaliserende voedingsmiddelen: fruit, noten, peulvruchten en groenten.

Voorstanders geloven dat het eten van grote hoeveelheden verzurende voedingsmiddelen ervoor kan zorgen dat de pH van uw lichaam zuurder wordt, waardoor uw kwetsbaarheid voor ziekten en aandoeningen verhoogt.

Velen geloven bijvoorbeeld dat het lichaam alkalisch calcium uit je botten steelt als buffer voor de verzurende gevolgen van de voedingsmiddelen die je eet.

Sommigen geloven ook dat kanker alleen groeit in zure milieus en dat het kan worden voorkomen of zelfs genezen als je een alkalisch dieet eet.

Daarom trachten aanhangers van dit dieet hun gezondheid te verbeteren en het risico op ziekte te verminderen door het beperken van verzurende voedingsmiddelen en in plaats daarvan voorkeur te geven aan alkaliserende voedingsmiddelen.

Kortom: Bepaalde mensen geloven dat alkalisch voedsel de pH van het lichaam verlaagt, waardoor de gezondheid wordt bevorderd en ziekten worden voorkomen.

Waarom citroensap wordt beschouwd als alkalisch ondanks zijn zure pH

Of een levensmiddel een zure of basische effect op het lichaam heeft, heeft het weinig te maken met de pH van dat voedsel, voordat het wordt verteerd.

In plaats daarvan hangt het ervan af of zure of basische bijproducten worden aangemaakt als het eenmaal is verteerd en verwerkt door uw lichaam.

Eén methode om te schatten welk type bijproduct een levensmiddel zal produceren, staat bekend als de “asanalyse” -techniek.

Voedingsmiddelen worden in een laboratorium verbrand om te simuleren wat er gebeurt tijdens de spijsvertering. De pH van hun as wordt gebruikt om het voedsel als zuur of basisch te classificeren. Asanalyse is de reden waarom van voedingsmiddelen wordt gezegd dat het zure of alkalische “as” produceert(1).

Asanalyse is echter een onnauwkeurige schatting, daarom geven wetenschappers er de voorkeur aan om een ​​andere formule te gebruiken die voedingsmiddelen beoordeelt op basis van hun potentiële nierzuurbelasting (PRAL).

De PRAL van een bepaald voedingsmiddel is de hoeveelheid zuur die naar verwachting de nieren zal bereiken nadat het lichaam dat voedsel metaboliseert(2, 3, 4).

Normaal houden de nieren de pH van het bloed constant door overtollig zuur of base via de urine af te voeren.

Zure voedingsstoffen zoals eiwitten, fosfor en zwavel verhogen de hoeveelheid zuur die de nieren eruit moeten filteren. Vlees en granen, die deze voedingsstoffen bevatten, krijgen daarom een ​​positieve PRAL-score(4).

Aan de andere kant zijn fruit en groenten rijk aan alkalische voedingsstoffen zoals kalium, calcium  en magnesium . Deze verminderen uiteindelijk de hoeveelheid zuur die de nieren moeten uitfilteren en krijgen dus een negatieve PRAL-score(4).

Net als ander fruit, produceert citroensap alkalische bijproducten zodra het is gemetaboliseerd. Daarom heeft het een negatieve PRAL-score.

Dit is de reden waarom sommige mensen citroensap als alkalisch beschouwen, ondanks het feit dat het een zure pH heeft voordat het wordt verteerd.

Kortom: Als het eenmaal verteerd en gemetaboliseerd is, produceert citroensap alkalische bijproducten, waardoor de urine meer alkalisch wordt. Dit is waarom het wordt beschouwd als alkalisch, ondanks de zure pH voordat het wordt verteerd.

Citroensap kan uw urine alkaliseren, maar niet uw bloed

Veel voorstanders van het alkalische dieet gebruiken pH-teststrips om de alkaliteit van hun urine te controleren. Ze geloven dat dit hen helpt te bepalen hoe basisch hun lichaam werkelijk is.

Wat ze niet realiseren is dat citroensap de pH van de urine meer alkalisch kan maken, het heeft niet hetzelfde effect op de pH van uw bloed.

In feite tonen verschillende onderzoeken aan dat het voedsel dat je eet een zeer beperkt effect heeft op de pH van het bloed(5, 6, 7).

Om te illustreren hoe weinig dat is, onderzoekers schatten dat u het equivalent van 8 kg sinaasappelen zou moeten eten — die een alkaliserend vermogen vergelijkbaar met dat van citroenen hebben — dit zal uw bloed pH verhogen met slechts 0,2 procent(1, 8).

De reden waarom voedingsmiddelen zulke beperkte effecten op de pH van uw bloed hebben, is omdat uw lichaam de pH-waarden tussen 7.35 en 7.45 moet handhaven om ervoor te zorgen dat uw cellen goed functioneren(5)

Als de pH-waarde van uw bloed buiten dit normale bereik valt, bevindt u zich in een toestand die metabole acidose of metabole alkalose wordt genoemd en die gevaarlijk of zelfs dodelijk kan zijn als deze niet wordt behandeld(9).

Dit komt echter zelden voor omdat uw lichaam er goed in is te voorkomen dat de pH-waarden van het bloed buiten het normale bereik vallen. Een van de manieren waarop het niveaus constant houdt, is door de nieren te gebruiken om overtollige zuren door de urine te filteren(10).

Dit is de reden waarom uw urine zuurder kan worden voor een paar uur nadat je een grote steak hebt gegeten of minder zuur nadat je een dieet met veel alkalisch voedsel hebt gevolgd(4, 5).

Hoewel de zuurgraad van uw urine kan variëren als gevolg van het voedsel dat u eet, blijft de pH van uw bloed constant. Dus zelfs als het drinken van citroensap leidt tot meer alkalische urine, is het onwaarschijnlijk dat dit effect heeft op de pH van uw bloed.

Kortom: Citroensap kan een alkaliserend effect hebben op uw urine. In tegenstelling tot het uitgangspunt van het Alkalische Dieet, heeft het echter weinig invloed op de pH van uw bloed.

Maakt de pH van voedsel wat uit?

Voorstanders van het alkalisch dieet lijken te geloven dat het voedsel dat u eet uw gezondheid kan beïnvloeden door de pH van uw bloed te beïnvloeden. Ze beweren in het algemeen dat alkaliserende voedingsmiddelen botverlies voorkomen en het vermogen hebben om kanker te voorkomen of te behandelen.

Zoals hierboven besproken, gaat deze theorie echter volledig voorbij aan de rol die uw nieren spelen bij het reguleren van de pH van uw bloed, naast andere methoden die uw lichaam gebruikt om de pH te handhaven(5, 6, 7).

Bovendien zijn, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, veel grote beoordelingen geconcludeerd dat verzurende diëten geen invloed hebben op de calciumspiegels in het lichaam(11, 12, 13).

Sterker nog, verschillende studies koppelen daadwerkelijk eiwitrijke diëten, waarvan men denkt dat ze zuurvormend zijn, met gezondere botten(14, 15, 16).

Wat betreft de effecten die sommige mensen denken dat verzurende voedingsmiddelen hebben op kanker, rapporteert een uitgebreid overzicht geen direct verband tussen de hoeveelheid verzurende voedingsmiddelen die u eet en uw risico om de ziekte te ontwikkelen(17).

Desondanks kan een alkalisch dieet sommige gezondheidsvoordelen bieden aan bepaalde personen.

Mensen met een nieraandoening moeten bijvoorbeeld meestal hun eiwitinname  beperken . Het consumeren van een alkalisch dieet kan de behoefte hieraan enigszins verminderen(18, 19).

Het kan ook het risico op nierstenen verminderen die gevoelig zijn voor het ontwikkelen daarvan(20).

Er is echter meer onderzoek nodig naar deze beweerde voordelen voordat er sterke conclusies kunnen worden getrokken.

Kortom: Uw lichaam is ontworpen om de pH van uw bloed binnen een nauw, gezond bereik te houden. Het voedsel dat u eet, heeft weinig effect op deze pH.

Andere voordelen van citroensap

Ondanks dat het weinig alkaliserend effect op het bloed heeft, kan het regelmatig drinken van citroensap verschillende andere gezondheidsvoordelen bevorderen.

Er zit bijvoorbeeld veel vitamine c in  citroensap, een sterke antioxidant die helpt het immuunsysteem sterk te houden en ziekten voorkomt en bestrijdt (21).

Een 30 ml citroensap biedt ongeveer 23% van uw dagelijkse behoefte aan vitamine C(22).

Bovendien het drinken van een vitamine-C-rijke drank, zoals citroenwater , bij de maaltijd kan helpen bij het verhogen van uw absorptie van sommige mineralen, waaronder ijzer(23).

Citroensap bevat ook kleine hoeveelheden antioxidanten die het risico op hartaandoeningen kunnen verminderen door de bloedvaten te versterken, ontstekingen te verminderen en de ophoping van plaque te voorkomen(24, 25).

Sommige studies vermelden bovendien dat regelmatig gebruik van citroensap kan helpen de vorming van bepaalde soorten nierstenen te voorkomen(26, 27, 28, 29).

Kortom: Regelmatig consumeren van citroensap kan het immuunsysteem versterken, de opname van mineralen verhogen, risicofactoren voor hartziekten verminderen en bepaalde soorten nierstenen voorkomen.

Tot slot

Citroensap heeft een zure pH voordat het wordt verteerd. Echter, eenmaal gemetaboliseerd door het lichaam produceert het alkalische bijproducten.

Deze alkalische bijproducten kunnen uw urine alkalischer maken maar hebben zeer weinig effect op de pH van uw bloed.

Daarom is het onwaarschijnlijk dat de eventuele gezondheidsvoordelen die citroensap biedt, afkomstig zijn van het vermeende alkaliserende effect.

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.