Citroenzuur komt van nature voor in citrusvruchten, vooral citroenen en limoenen. Het is wat hen hun scherpe, zure smaak geeft.

Een gefabriceerde vorm van citroenzuur vaak gebruikt als additief in voedingsmiddelen, reinigingsmiddelen en voedingssupplementen.

Deze gefabriceerde vorm verschilt echter van wat van nature in citrusvruchten wordt aangetroffen.

Om deze reden kun je je afvragen of het goed of slecht voor je is.

Aanbiedingen deze maand

UPGRADE jouw eigen SPOTIFY account

Spotify Premium + Videoland voor slecht €24,99

Netflixs accounts 1,3.6 of 12 maanden

Videoland en Disney+ accounts

Nieuw: Telegraaf Premium Digitaal

Fox Sports + Go accounts

Profiteer nu van deze aanbiedingen

Dit artikel legt de verschillen tussen natuurlijk en gefabriceerd citroenzuur uit en onderzoekt de voordelen, het gebruik en de veiligheid ervan.

Wat is citroenzuur?

Citroenzuur werd voor het eerst afgeleid van citroensap door een Zweedse onderzoeker in 1784 ( 1 ).

De geurloze en kleurloze verbinding werd geproduceerd uit citroensap tot het begin van 1900 toen onderzoekers ontdekten dat het ook gemaakt kon worden van de zwarte schimmel Aspergillus niger, die citroenzuur creëert wanneer het zich voedt met suiker ( 1 , 2 ).

Vanwege het zuur smakende karakter, wordt citroenzuur voornamelijk gebruikt als smaak- en conserveringsmiddel, vooral in frisdranken en snoep.

Het wordt ook gebruikt voor het stabiliseren of bewaren van medicijnen en als een ontsmettingsmiddel tegen virussen en bacteriën.

Kortom: Citroenzuur is een verbinding die oorspronkelijk is afgeleid van citroensap. Het wordt tegenwoordig gemaakt van een specifiek type schimmel en gebruikt in verschillende toepassingen.

Natuurlijke voedselbronnen

Citrusvruchten en hun sappen zijn de beste natuurlijke bronnen van citroenzuur ( 3 ).

In feite is het woord citroen afkomstig van het Latijnse woord citrus ( 2 ).

Voorbeelden van citrusvruchten zijn:

 • citroenen
 • limoen
 • sinaasappels
 • grapefruits
 • mandarijnen
 • pomelo

Andere vruchten bevatten ook citroenzuur maar in kleinere hoeveelheden. Waaronder:

 • ananas
 • aardbeien
 • frambozen
 • cranberries
 • kersen
 • tomaten

Dranken of voedingsproducten die deze vruchten bevatten – zoals ketchup in het geval van tomaten – bevatten ook citroenzuur.

Hoewel citroenzuur niet van nature voorkomt, is het ook een bijproduct van de productie van kaas, wijn en zuurdesembrood.

Het citroenzuur dat wordt vermeld in de ingrediënten van voedingsmiddelen en supplementen wordt gemaakt – niet wat natuurlijk wordt gevonden in citrusvruchten ( 4 ).

Dit komt omdat het produceren van dit additief uit citrusvruchten te duur is en de vraag veel groter is dan het aanbod.

Kortom: Citroenen, limoenen en andere citrusvruchten zijn de belangrijkste natuurlijke bronnen van citroenzuur. Ander fruit dat veel minder bevat, omvat bepaalde bessen, kersen en tomaten.

Kunstmatige bronnen en toepassingen

De eigenschappen van citroenzuur maken het een belangrijk additief voor een verscheidenheid aan industrieën.

Voedingsmiddelen en dranken gebruiken naar schatting 70% van het verwerkte citroenzuur, farmaceutische en voedingssupplementen gebruiken 20% en de resterende 10% gaat naar reinigingsmiddelen ( 4 ).

Voedingsindustrie

Gefabriceerd citroenzuur is één van de meest voorkomende voedingssupplementen ter wereld.

Het wordt gebruikt om de zuurgraad te verhogen, de smaak te verbeteren en ingrediënten te behouden ( 5 ).

Frisdranken, vruchtensappen, poedervormige dranken, snoepjes, diepvriesproducten en sommige zuivelproducten bevatten vaak vervaardigd citroenzuur.

Het wordt ook toegevoegd aan ingeblikte groenten en fruit ter bescherming tegen botulisme, een zeldzame maar ernstige ziekte veroorzaakt door de toxine producerende Clostridium botulinum- bacterie.

Geneesmiddelen en voedingssupplementen

Citroenzuur is een industriële grondstof in medicijnen en voedingssupplementen.

Het wordt toegevoegd aan geneesmiddelen die helpen de werkzame bestanddelen te stabiliseren en te behouden en die worden gebruikt om de smaak van kauw- en siroopgebaseerde medicijnen te verbeteren of te maskeren ( 6 ).

Minerale supplementen, zoals magnesium en calcium, kunnen citroenzuur bevatten – in de vorm van citraat – en de absorptie verbeteren.

Desinfecteren en reinigen

Citroenzuur is een nuttig ontsmettingsmiddel tegen een verscheidenheid aan bacteriën en virussen ( 7 , 8 , 9 ).

Een reageerbuisstudie toonde aan dat het effectief kan zijn bij de behandeling of preventie van humaan norovirus, een belangrijke oorzaak van door voedsel overgedragen ziekten ( 10 ).

Citroenzuur commercieel verkocht als een algemeen ontsmettingsmiddel en reinigingsmiddel voor het verwijderen van zeepresten, harde watervlekken, kalk en roest.

Het wordt gezien als een veiliger alternatief voor conventionele desinfecterende en reinigende producten zoals chloor ( 1 ).

Kortom: Citroenzuur is een veelzijdig additief voor voedingsmiddelen, dranken, medicijnen en voedingssupplementen, evenals voor het reinigen en desinfecteren van producten.

Gezondheidsvoordelen en lichaamsgebruik

Citroenzuur heeft veel indrukwekkende voordelen voor de gezondheid en functies.

Bruikbare energie

Citraat – een nauw verwant molecuul van citroenzuur – is het eerste molecuul dat ontstaat tijdens een proces dat de citroenzuurcyclus wordt genoemd.

Ook bekend als de tricarboxylzuur (TCA) of Krebs-cyclus, helpen deze chemische reacties in uw lichaam voedsel om te zetten in bruikbare energie ( 11 ).

Mensen en andere organismen halen het grootste deel van hun energie uit deze cyclus.

Verbetert de opname van voedingsstoffen

Aanvullende mineralen zijn beschikbaar in verschillende vormen.

Maar niet alle vormen zijn gelijk aan elkaar, omdat je lichaam het effectiever gebruikt.

Citroenzuur verbetert de biologische beschikbaarheid van mineralen, waardoor uw lichaam ze beter kan absorberen ( 12 , 13 , 14 ).

Calciumcitraat vereist bijvoorbeeld geen maagzuur voor absorptie. Het heeft ook minder bijwerkingen – zoals gas, opgeblazen gevoel of obstipatie – dan een andere vorm genaamd calciumcarbonaat ( 15 , 16 ).

Calciumcitraat is dus een betere optie voor mensen met minder maagzuur, zoals oudere volwassenen.

Evenzo wordt magnesium in de citraatvorm vollediger geabsorbeerd en is het meer biologisch beschikbaar dan magnesiumoxide en magnesiumsulfaat ( 17 , 18 , 19 ).

Citroenzuur verbetert ook de absorptie van zink supplementen ( 20 ).

Kan beschermen tegen nierstenen

Citroenzuur – in de vorm van kaliumcitraat – voorkomt de vorming van nieuwe nierstenen en breekt de reeds gevormde nierstenen af ( 21 , 22 , 23 ).

Nierstenen zijn vaste massa’s gemaakt van kristallen die meestal afkomstig zijn uit uw nieren.

Citroenzuur beschermt tegen nierstenen door uw urine minder gunstig te maken voor de vorming van stenen ( 24 ).

Nierstenen vaak behandeld met citroenzuur als kaliumcitraat. Het consumeren van voedsel dat rijk is aan deze natuurlijke zuurachtige citrusvruchten, kan echter soortgelijke steenpreventie voordelen bieden ( 3 , 25 ).

Kortom: Citroenzuur helpt bij het energiemetabolisme, de opname van mineralen en de preventie of behandeling van nierstenen.

Veiligheid en risico’s

Gefabriceerd citroenzuur wordt algemeen erkend als veilig( 5 ).

Er bestaan ​​geen wetenschappelijke studies die de veiligheid van vervaardigd citroenzuur onderzoeken wanneer het gedurende lange perioden in grote hoeveelheden wordt geconsumeerd.

Toch zijn er meldingen geweest van ziekte en allergische reacties op het additief.

Een rapport vond gewrichtspijn met zwelling en stijfheid, spier- en maagpijn, evenals kortademigheid bij vier personen nadat ze voedingsmiddelen met gefabriceerd citroenzuur hadden geconsumeerd ( 4 ).

Deze zelfde symptomen werden niet waargenomen bij mensen die natuurlijke vormen van het zuur consumeerden, zoals citroenen en limoenen .

Onderzoekers erkenden dat ze niet konden bewijzen dat het geproduceerde citroenzuur verantwoordelijk was voor die symptomen, maar adviseerde om het gebruik ervan in voedingsmiddelen en dranken nader te bestuderen.

In beide gevallen suggereerden de wetenschappers dat de symptomen waarschijnlijk verband hielden met de schimmel die werd gebruikt om het citroenzuur te produceren in plaats van de verbinding zelf.

Kortom: Een klein rapport suggereert dat de schimmelresten van vervaardigd citroenzuur kunnen leiden tot allergieën en andere ziektes, maar dit moet nog worden bewezen.

Tot slot

Citroenzuur komt van nature voor in citrusvruchten , maar synthetische versies – gemaakt van een soort schimmel – worden vaak toegevoegd aan voedingsmiddelen, medicijnen, supplementen en reinigingsmiddelen.

Hoewel schimmelresten van het productieproces in zeldzame gevallen allergieën kunnen veroorzaken, wordt citroenzuur over het algemeen als veilig beschouwd.