Sojasaus is een populair marinadesaus, vooral in de Chinese en Japanse keuken, maar het is mogelijk niet geschikt voor alle dieetplannen.

Als je je voeding aanpast om zout te verminderen, gluten te vermijden of soja te elimineren kan coconut aminos een goed alternatief zijn.

Dit artikel gaat in op wat de wetenschap zegt over dit steeds populairder wordende alternatief voor sojasaus en legt uit waarom het misschien een gezondere optie is.

Wat is coconut aminos en is het gezond?

Coconut aminos is een zoute, hartige marinadesaus gemaakt van het gefermenteerde sap van kokospalm en zeezout.

Aanbiedingen deze maand

UPGRADE jouw eigen SPOTIFY account

Spotify Premium + Videoland voor slecht €24,99

Netflixs accounts 1,3,6 of 12 maanden

Videoland en Disney+ accounts

Nieuw: Telegraaf Premium Digitaal

Fox Sports + Go accounts

Profiteer nu van deze aanbiedingen

De suikerhoudende vloeistof wordt gebruikt om een ​​verscheidenheid aan voedingsproducten te produceren.

Coconut aminos is qua kleur en consistentie vergelijkbaar met lichte sojasaus, waardoor het een eenvoudige vervanging is in recepten.

Het is niet zo rijk als traditionele sojasaus en heeft een mildere, zoetere smaak. Maar verrassend genoeg smaakt het niet als kokosnoot.

Coconut aminos is geen belangrijke bron van voedingsstoffen, maar het kan een goede optie zijn voor mensen met bepaalde voedingsbeperkingen.

Het is soja-, tarwe- en glutenvrij, waardoor het een gezonder alternatief is voor sojasaus voor mensen met bepaalde allergieën of voedselgevoeligheden.

Mensen vermijden vaak sojasaus vanwege het hoge natrium (zout) gehalte. Coconut aminos bevat 90 mg natrium per theelepel (5 ml), terwijl traditionele sojasaus ongeveer 280 mg natrium in dezelfde portie bevat(12).

Als je probeert om natrium in je voeding te verminderen, kunnen coconut aminos een goede zoutarme  alternatief zijn voor sojasaus. Het is echter geen natriumarm voedsel en moet nog steeds spaarzaam worden gebruikt, omdat het gemakkelijk snel wordt toegevoegd als u meer dan 1-2 theelepels (5-10 ml) per keer eet.

Kortom: Coconut aminos is een marinadesaus die vaak wordt gebruikt in plaats van sojasaus. Hoewel het geen rijke bron van voedingsstoffen is, is het minder zout dan sojasaus en vrij van veel voorkomende allergenen, waaronder gluten en soja.

Heeft het voordelen voor de gezondheid?

Sommige beweren dat coconut aminos een breed scala aan gezondheidsvoordelen heeft, waaronder het verminderen van het risico op hartziekten, het beheersen van bloedsuikerspiegel en het bevorderen van gewichtsverlies. Onderzoek dat deze beweringen ondersteunt zijn er nauwelijks.

Veel van de gezondheidsclaims zijn gebaseerd op het feit dat rauwe kokosnoot en kokospalm verschillende voedingsstoffen bevat waarvan bekend is dat ze een positief effect hebben op de gezondheid (3).

Sommige van de voedingsstoffen die aanwezig zijn in kokospalm zijn kalium, zink, magnesium en sommige antioxidanten en polyfenol verbindingen.

Coconut aminos is echter een gefermenteerde vorm van kokospalmsap en heeft mogelijk niet hetzelfde voedingsprofiel als de verse versie.

In werkelijkheid bestaat er geen wetenschappelijk onderzoek naar kokosnoot-aminozuren en de mogelijke effecten ervan op de gezondheid van de mens.

Zelfs als coconut aminos deze voedingsstoffen bevatten, zou de hoeveelheid die je zou moeten consumeren voor meetbare gezondheidsvoordelen niet de moeite waard zijn. Je bent veel beter af om ze uit het onbewerkte voedingsmiddelen te halen.

Kortom: De meeste gezondheidsclaims die aan coconut aminos worden toegeschreven, zijn afgeleid van het voedingsprofiel van de kokospalm waaruit het is gemaakt. Onderzoek dat meetbare gezondheidsvoordelen ondersteunt is niet beschikbaar.

Hoe vergelijkbaar is het met andere sojasaus vervangers?

Coconut aminos is slechts één optie van een verscheidenheid aan mogelijke sojasaus alternatieven. Sommige kunnen een betere keuze zijn dan andere, afhankelijk van het bedoelde gebruik.

Vloeibare aminozuren

Vloeibare aminozuren worden gemaakt door sojabonen te behandelen met een zure chemische oplossing die het soja-eiwit afbreekt tot vrije aminozuren. Het zuur wordt vervolgens geneutraliseerd met natriumbicarbonaat. Het eindresultaat is een donkere, zoute saus vergelijkbaar met sojasaus.

Net als coconut aminos is vloeibare amino glutenvrij. Het bevat echter soja, waardoor het niet geschikt is voor mensen die deze stof vermijden.

Vloeibare aminozuren hebben 320 mg natrium in één theelepel (5 ml) – veel hoger dan de 90 mg natrium in dezelfde hoeveelheid coconut aminos (4).

Tamari

Tamari is een Japanse marinadesaus gemaakt van gefermenteerde sojabonen. Het is donkerder, rijker en smaakt iets minder zout dan traditionele sojasaus.

Hoewel het niet geschikt is voor soja-vrije diëten, is één van de onderscheidende kenmerken van Tamari dat het meestal wordt gemaakt zonder tarwe. Om deze reden is het een populaire keuze voor mensen die een gluten- en tarwevrije dieet volgen.

Tamari heeft meer dan 300 mg natrium per theelepel (5 ml) en is dus minder geschikt voor natriumarme diëten in vergelijking met coconut aminos (5).

Zelfgemaakte sojasaus alternatieven

Voor de zelfgemaakte marinadesaus is er een brede selectie van mogelijke recepten voor zelfgemaakte sojasaus vervangers.

Zelfgemaakte sojasaus alternatieven kunnen bronnen elimineren van soja, tarwe en gluten. Net als kokosnoot-aminozuren, kunnen ze een goede keuze zijn voor diegenen die deze allergenen willen of moeten vermijden.

Hoewel recepten variëren, voegen zelfgemaakte sauzen meestal suiker uit melasse of honing toe. Dit kan een probleem zijn voor diegenen die hun bloedsuikerspiegel willen beheersen.

Hoewel coconut aminos gemaakt zijn van een suikerachtige substantie, heeft het een laag suikergehalte vanwege het fermentatieproces. Het bevat slechts één gram suiker per theelepel (5 ml), waarvan het onwaarschijnlijk is dat het een significante invloed heeft op uw bloedsuikerspiegel.

Veel zelfgemaakte recepten bevatten natriumrijke ingrediënten, zoals bouillon of keukenzout. Afhankelijk van de gebruikte hoeveelheden kunnen deze minder geschikt zijn dan kokosnoot aminozuren voor diegenen die proberen om natrium in hun voeding te verminderen.

Vis en oestersaus

Vis en oestersauzen worden vaak gebruikt om sojasaus in recepten te vervangen, maar om verschillende redenen.

Oestersaus is een dikke, rijke saus gemaakt van gekookte oesters. Het lijkt meer op een donkere sojasaus, hoewel met name minder zoet. Het wordt meestal gekozen als een alternatief voor donkere sojasaus vanwege de dikke textuur en culinaire toepassing. Dus niet voor een bepaald gezondheidsvoordeel.

Coconut aminos zouden geen goede vervanging zijn voor donkere sojasaus, omdat het te dun en licht is.

Vissaus is een dunnere, lichtere en zoutere marinadesaus gemaakt van gedroogde vis. Het wordt meestal gebruikt in gerechten in Thaise stijl en is zowel gluten- als soja-vrij.

Vissaus bevat veel natrium, dus het is geen goede alternatief vervanging voor sojasaus voor diegenen die proberen hun zoutinname te verminderen (6).

Bovendien zijn vis- en oestersausen geen geschikte vervangers voor vegetarische of veganistische diëten.

Kortom: Coconut aminos hebben een lager natriumgehalte dan de meeste andere populaire sojasaus alternatieven, terwijl ze ook vrij zijn van veel voorkomende allergenen. Het is misschien niet zo nuttig voor sommige culinaire gerechten.

Zijn er nadelen aan het gebruik van coconut aminos?

Sommige mensen beweren dat de smaak van coconut aminos te zoet en te zacht is in vergelijking met sojasaus, waardoor het ongeschikt is voor bepaalde recepten. Dit is natuurlijk gebaseerd op persoonlijke voorkeur.

Ongeacht de geschiktheid vanuit een culinair oogpunt, hebben kokosnoot-aminozuren een aantal nadelen in de manier van kosten en toegankelijkheid.

Het is een beetje een nichemarktpunt en niet overal verkrijgbaar. Hoewel het online kan worden besteld, kunnen de verzendkosten hoog zijn.

Coconut aminos is aanzienlijk duurder dan traditionele sojasaus. Gemiddeld kost het 45-50% meer per vloeibare ons (30 ml) dan sojasaus.

Kortom: Sommigen vinden de smaak van coconut aminos minder aantrekkelijk voor bepaalde recepten, maar de grotere nadelen zijn de hoge kosten en de beperkte beschikbaarheid.

Tot slot

Coconut aminos is een populair alternatief voor sojasaus gemaakt van gefermenteerd kokosnoten palmsap.

Het is soja-, tarwe- en glutenvrij en veel lager in natrium dan sojasaus, waardoor het een goed alternatief is.

Hoewel het vaak wordt geassocieerd met dezelfde gezondheidsvoordelen als kokospalm, zijn er geen studies die dit bevestigen.

Het is niet rijk aan voedingsstoffen en moet niet als voedingsmiddel voor de gezondheid worden beschouwd. Bovendien is het belangrijk om te onthouden dat coconut aminos niet volledig zoutvrij is. Dus de portiegrootte moet nog steeds worden gecontroleerd voor mensen op een natriumarm dieet.

Bovendien is het duurder en minder goed verkrijgbaar dan traditionele sojasaus, wat voor sommige mensen een aanzienlijke belemmering kan zijn.

Over het algemeen is coconut aminos een goed alternatief voor sojasaus. Smaakvoorkeuren variëren, maar je zult niet weten of je het lekker vindt totdat je het probeert.

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.