Courgette is een zomerpompoen in de plantenfamilie Cucurbitaceae, naast meloenen, spaghettipompoen en komkommers.

Het kan tot meer dan 1 meter lang worden maar meestal geoogst wanneer het nog niet is volgroeid, gewoonlijk onder de 20 centimeter.

Hoewel courgettes vaak als groente worden beschouwd, botanisch geclassificeerd als een vrucht. Het komt voor in verschillende soorten, die variëren in kleur van diepgeel tot donkergroen.

Terwijl pompoenen zijn ontstaan ​​in Noord- en Zuid-Amerika, werd deze specifieke variëteit voor het eerst ontwikkeld in het begin van de 19e eeuw in Italië ( 1 ).

Disney+ en Netflix abonnement

Onbeperkt Films kijken

Nu voor slechts €29,99 

NAAR DEAL >>>

Courgette in de volksgeneeskunde gebruikt om verkoudheden, pijn en verschillende gezondheidsproblemen te behandelen. Niet alle toepassingen worden echter door de wetenschap ondersteund.

Hier zijn 12 bewezen voordelen van courgette.

1. Rijk aan veel voedingsstoffen

Courgette is rijk aan verschillende vitamines, mineralen en andere heilzame plantaardige stoffen.

Eén kop (223 gram) gekookte courgette levert ( 2 ):

 • Calorieën: 17
 • Eiwitten: 1 gram
 • Vet: minder dan 1 gram
 • Koolhydraten: 3 gram
 • Suiker: 1 gramVezels: 1 gram
 • Vitamine A: 40% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid(ADH)
 • Mangaan: 16% van de ADH
 • Vitamine C: 14% van de ADH
 • Kalium: 13% van de ADH
 • Magnesium: 10% van de ADH
 • Vitamine K: 9% van de ADH
 • Foliumzuur: 8% van de ADH
 • Koper: 8% van de ADH
 • Fosfor: 7% van de ADH
 • Vitamine B6: 7% van de ADH
 • Thiamine: 5% van de ADH

Het bevat ook kleine hoeveelheden ijzer, calcium, zink en verschillende andere B-vitamines.

In het bijzonder kan het ruime vitamine A- gehalte uw visie en immuunsysteem ondersteunen.

Rauwe courgette biedt een vergelijkbaar voedingsprofiel als gekookte courgette, maar wat minder vitamine A en meer vitamine C , een voedingsstof die door koken meestal wordt verminderd.

Kortom: Courgette bevat een verscheidenheid aan vitamines, mineralen en heilzame plantaardige stoffen. Gekookte courgette is bijzonder rijk aan vitamine A, hoewel rauwe courgettes iets minder bevatten.

2. Rijk aan antioxidanten

Courgette is ook rijk aan antioxidanten.

Antioxidanten zijn heilzame plantaardige stoffen die uw lichaam helpen beschermen tegen schade door vrije radicalen.

Carotenoïden – zoals luteïne, zeaxanthine en bèta-caroteen – zijn bijzonder overvloedig in courgette ( 3 ).

Deze kunnen uw ogen, huid en hart ten goede komen en bieden ook enige bescherming tegen bepaalde soorten kanker, waaronder prostaatkanker ( 4 ).

Onderzoek wijst uit dat de schil van de plant de hoogste gehaltes van antioxidanten herbergt. Gele courgettes kunnen iets hogere gehaltes bevatten dan lichtgroene ( 5 , 6 ).

Kortom: Courgette heeft verschillende antioxidanten die verschillende gezondheidsvoordelen kunnen bieden. De hoogste gehaltes zijn te vinden in de schil.

Draagt ​​bij aan een gezonde spijsvertering

Courgette kan op verschillende manieren een gezonde spijsvertering bevorderen .

Om te beginnen, het is rijk aan water, dat ontlasting kan verzachten. Dit maakt ze gemakkelijker te passeren en vermindert uw kansen op constipatie ( 7 ).

Courgette bevat ook zowel oplosbare als onoplosbare vezels.

Onoplosbare vezels voegen meer volume toe aan ontlasting en helpen voedsel gemakkelijker door uw darm te bewegen, wat het constipatie risico verder vermindert. Dit voordeel wordt vergemakkelijk als u voldoende vocht in uw voeding hebt ( 8 ).

Ondertussen voedt oplosbare vezels de nuttige bacteriën die in uw darm leven. Deze vriendelijke bacteriën produceren op hun beurt korte keten vetzuren (SCFA’s) die uw darmcellen voeden ( 9 ).

Bovendien kunnen SCFA’s helpen bij het verminderen van ontstekingen en symptomen van bepaalde darmaandoeningen, waaronder Prikkelbare-darmsyndroom
(PDS), de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa ( 9 , 10 , 11 ).

Kortom: Courgette is rijk aan water en vezels, twee verbindingen die een gezonde spijsvertering kunnen bevorderen door het verminderen van uw risico op constipatie en symptomen van verschillende darmaandoeningen.

4. Kan bloedsuikerspiegel verlagen

Courgette kan helpen bij het verlagen van de bloedsuikerspiegel bij mensen met diabetes type 2.

Bij 3 gram koolhydraten per gekookte 232 gram, biedt courgette een geweldig koolhydraatarm alternatief voor pasta voor mensen die de inname van koolhydraten willen verminderen. Het kan spiraalvormig of in plakjes worden gesneden om spaghetti, linguini of lasage noedels in gerechten te vervangen.

Koolhydraatarme diëten kunnen de bloedsuikerspiegel en insulineniveaus aanzienlijk verlagen, waardoor beide de bloedsuikerspiegels stabiel kunnen houden en de behoefte aan medicatie bij mensen met diabetes type 2 verlaagt( 12 , 13 ).

Bovendien helpt de vezels in courgette de bloedsuikerspiegel te stabiliseren en voorkomt het dat de bloedsuikerspiegel na de maaltijd stijgt. Voedingsmiddelen rijk aan vezels van fruit en groenten – waaronder courgettes – zijn consequent gekoppeld aan een lager risico op diabetes type 2( 14 ).

De vezels die wordt aangetroffen in courgette kan ook helpen om de insulinegevoeligheid te verhogen, wat kan helpen de bloedsuikerspiegel te stabiliseren ( 15 ).

Dierstudies merkten bovendien op dat het extract van courgetteschil kan helpen de bloedsuikerspiegel en het insulineniveau te verlagen. Dit kan te wijten zijn aan de krachtige antioxidanten in de schil( 16 ).

Er is echter menselijk onderzoek nodig voordat er sterke conclusies kunnen worden getrokken.

Kortom: Vezels in courgette kunnen de insulinegevoeligheid verhogen en de bloedsuikerspiegel stabiliseren, wat mogelijk het risico op diabetes type 2 verlaagt.

5. Kan de gezondheid van het hart verbeteren

Courgette kan ook bijdragen aan de gezondheid van het hart .

Het hoge vezelgehalte kan grotendeels verantwoordelijk zijn. Observatiestudies tonen aan dat mensen die meer vezels eten een lager risico op hartaandoeningen hebben ( 17 , 18 ).

Pectine, één type oplosbare vezel dat aanwezig is in courgette, lijkt bijzonder effectief te zijn in het verlagen van het totale en “slechte” LDL-cholesterolgehalte ( 19 , 20 ).

In een review van 67 onderzoeken verminderde het gebruik van zo weinig als 2-10 gram oplosbare vezels per dag gedurende ongeveer 1-2 maanden, het totale cholesterol met 1,7 mg / dl en het “slechte” LDL-cholesterol met 2,2 mg / dl ( 18 ).

Courgette is ook rijk aan kalium , wat kan helpen de hoge bloeddruk te verlagen door uw bloedvaten te verwijden. Gezondere bloeddruk is gekoppeld aan een lager risico op hartaandoeningen en beroertes ( 21 , 22 , 23 , 24 , 25 ).

Bovendien lijken voedingen die rijk zijn aan carotenoïden – die ook in courgettes worden aangetroffen – bijzonder beschermend tegen hartziekten ( 26 ).

Kortom: De vezels, kalium en carotenoïden in courgette kunnen de bloeddruk, cholesterol en andere risicofactoren voor hartaandoeningen verlagen.

6. Kan uw ooggezondheid verbeteren

Het toevoegen van courgette aan je voeding kan je ooggezondheid verbeteren.

Dat komt deels omdat courgette rijk is aan vitamine C en bèta-caroteen – twee voedingsstoffen die belangrijk zijn voor de gezondheid van het oog ( 27 , 28 ).

Courgette bevat ook de antioxidanten luteïne en zeaxanthine . Onderzoek toont aan dat deze antioxidanten zich kunnen ophopen in uw netvlies, waardoor uw zicht verbetert en uw risico op leeftijdsgerelateerde oogziekten verminderd ( 29 ).

Dit kan een lager risico op maculaire degeneratie inhouden, wat de belangrijkste oorzaak is van onomkeerbaar verlies van het gezichtsvermogen bij oudere volwassenen ( 30 , 31 ).

Bovendien kunnen voedingen rijk aan luteïne en zeaxanthine ook uw kans op staar verminderen, een vertroebeling van de lens die tot een slecht zicht kan leiden ( 32 ).

Kortom: Courgette is rijk aan mangaan-, luteïne-, zeaxanthine- en vitamine A- en C-voedingsstoffen die bijdragen aan een gezonde ogen en die het risico op leeftijdsgerelateerde oogaandoeningen kunnen verlagen.

7. Kan helpen bij het afvallen

Regelmatige consumptie van courgette kan u helpen gewicht te verliezen.

Deze vrucht is rijk aan water en heeft een lage caloriedichtheid , waardoor je je misschien verzadigd voelt ( 33 ).

Het vezelgehalte kan ook de honger verminderen en uw eetlust op afstand houden ( 34 ).

Bovendien koppelen onderzoeken consequent hoge inname van groente en fruit aan gewichtsverlies en een langzamere snelheid van gewichtstoename na verloop van tijd ( 35 , 36).

Bovendien lijkt inname van niet-zetmeelrijke, donkergroene of gele groenten – met vergelijkbare voedingsprofielen als courgette – bijzonder gunstig te zijn bij het afvallen.

Kortom: Courgette is rijk aan water en vezels en bevat nog weinig calorieën, die allemaal kunnen helpen de honger te verminderen en u te helpen een verzadigd gevoel te krijgen. Dit kan in de loop van de tijd tot gewichtsverlies leiden.

8-11. Andere potentiële voordelen

Courgette biedt mogelijk enkele extra voordelen. De meest goed onderzochte omvatten:

 1. Bot gezondheid. Courgette is rijk aan de antioxidanten luteïne en zeaxanthine, evenals vitamine K en magnesium, die allemaal kunnen bijdragen aan het versterken van botten ( 39 , 40 ).
 2. Anti-kanker effecten. Testbuis- en dierstudies geven aan dat courgettes extracten kunnen helpen de groei van bepaalde kankercellen te doden of te beperken . Er is echter meer menselijk onderzoek nodig ( 6 , 41 ).
 3. Een gezonde prostaat. Dieronderzoek toont aan dat courgette pitten extracten prostaathyperplasie kunnen helpen beperken, een vergroting van de prostaat die vaak urinaire en seksuele problemen bij oudere mannen veroorzaakt ( 42 ).
 4. Schildklierfunctie. Testen bij ratten onthult dat courgette schil extracten kunnen helpen de schildklierhormoonspiegels stabiel te houden. Maar meer onderzoek bij mensen is nodig ( 14 ).

Kortom: Courgette kan de gezondheid van de botten, de schildklier en de prostaat ten goede komen. Het kan ook antikanker eigenschappen hebben. Er is echter meer onderzoek nodig voordat er sterke conclusies kunnen worden getrokken.

12. Gemakkelijk toe te voegen aan uw maaltijd

Courgette is ongelooflijk veelzijdig en kan rauw of gekookt worden gegeten.

Hier zijn enkele manieren om het in uw maaltijden te verwerken:

 • Voeg het rauw toe aan salades.
 • Stoof het met andere zomerfruit en groenten om ratatouille te maken.
 • Vul met rijst, linzen of andere groenten en bak het dan.
 • Kook het en meng het dan in soepen.
 • Serveer het als een bijgerecht, gegrild of gebakken met een beetje knoflook en olie.
 • Probeer het gepaneerd en gebakken.
 • Spiraal het in spaghetti- of linguine-achtige noedels, of snijd het in plakjes om lasagnabladen te vervangen.
 • Bak het in brood, pannenkoeken, muffins of cakes.

In sommige culturen wordt courgettebloem beschouwd als een delicatesse. Je kunt het frituren of het rauw sprenkelen bovenop salades, soepen en stoofschotels.

Kortom: Courgette kan rauw worden gegeten of worden gekookt in soepen, stoofschotels, sandwiches, salades, gebakken produkten en meer.

Tot slot

Courgette is een veelzijdige pompoen rijk aan vitamines, mineralen en plantaardige stoffen.

Het kan verschillende gezondheidsvoordelen bieden, variërend van een betere vertering tot een lager risico op hartaandoeningen.

Courgette is goed voor je botten, schildklier en prostaat.

Als je nieuwsgierig bent, probeer dit zachte, milde fruit vandaag nog aan je maaltijd toe te voegen.