Courgette is een soort zomerpompoen met veel culinaire toepassingen.

Hoewel het vaak gekookt wordt geserveerd, genieten veel mensen ook van rauwe courgette, omdat het geweldig is in salades, met dips, als een wrap, of zelfs in een spiraalvorm om koolhydraatarme noedels te maken.

Er is echter bezorgdheid dat het eten van rauwe courgette slecht kan zijn voor uw gezondheid.

Dit artikel helpt bij het beantwoorden van de vraag – kun je rauwe courgettes eten?

18 Maanden Spotify Premium

Nu eenmalig slechts €14,99

Meer informatie

Gezondheidsvoordelen

Hoewel courgette vaak als een groente wordt behandeld, wordt het botanisch geclassificeerd als een vrucht. Net als ander fruit, kan het brede scala aan voedingsstoffen op vele manieren uw gezondheid ten goede komen.

Hier zijn enkele manieren waarop het eten van courgette je gezondheid kan verbeteren :

  • Vol met voedingsstoffen. Courgette levert vitamines, mineralen en andere heilzame plantaardige stoffen waaronder polyfenolen. Deze verbindingen werken als antioxidanten, die uw cellen beschermen tegen schade door vrije radicalen ( 1 , 2 ).
  • Bevordert een gezonde spijsvertering. Water en zowel de oplosbare als onoplosbare vezels in courgette kunnen helpen om het risico op obstipatie te verminderen . Oplosbare vezels fungeren ook als voedingsbron voor uw vriendelijke darmbacteriën ( 3 , 4 ).
  • Kan gewichtsverlies bevorderen. Courgette is rijk aan water en vezels en bevat weinig calorieën. Deze eigenschappen kunnen uw eetlust afremmen en helpen gewicht te verliezen ( 5 , 6 ).
  • Bevordert een gezonde bloedsuikerspiegel. Courgette heeft weinig koolhydraten en is een goede bron van vezels. Voedingen met veel vezels van fruit en groenten kunnen de bloedsuikerspiegel helpen onderdrukken bij mensen met type 2-diabetes ( 7 ).
  • Kan de gezondheid van het hart verbeteren. Courgette is een goede bron van oplosbare vezels, vitamine C en kalium, die allemaal de risicofactoren voor hartziekten kunnen verlagen ( 8 , 9 , 10 ).
  • Kan een gezonde visie bevorderen. Courgette biedt bètacaroteen en vitamine C, die een gezond gezichtsvermogen bevorderen. Ze bevatten ook de antioxidanten luteïne en zeaxanthine, die het risico op leeftijdsgerelateerde oogaandoeningen kunnen verminderen ( 11 , 12 ).

Kortom: Courgette is in verband gebracht met veel gezondheidsvoordelen, waaronder verbeterde spijsvertering, gewichtsverlies, gezonde bloedsuikerspiegels, een gezond gezichtsvermogen en een verbeterde gezondheid van het hart.

Mogelijke risico’s

In de meeste gevallen is rauwe courgette veilig om te eten met weinig tot geen bijwerkingen.

U kunt echter af en toe een extreem bittere tegenkomen. Deze bitterheid komt van cucurbitacinen, verbindingen die worden aangetroffen in leden van de Cucurbitaceae-familie, waaronder pompoen, courgette en kalebassen ( 13 , 14 ).

Inname van voedingsmiddelen met een hoog gehalte aan cucurbitacinen is in verband gebracht met vergiftiging en de dood bij schapen en runderen. Bij de mens zijn ze in verband gebracht met misselijkheid, braken, diarree, haaruitval en zelfs de dood ( 14 , 15 ).

Deze effecten waren echter meestal geassocieerd met etende leden van de Cucurbitaceae-familie die grote hoeveelheden cucurbitacines bevatten, zoals bepaalde kalebassen – niet in de handel gekweekte variëteiten ( 16 ).

Hoewel cucurbitacinevergiftiging gevaarlijk is, komt het zelden voor bij de winkel gekochte courgettes, omdat leveranciers selectief gewassen met een laag cucurbitacinegehalte fokken. Wees in plaats daarvan voorzichtig bij het eten van wilde courgette, omdat ze waarschijnlijk een hogere waarde hebben in deze verbindingen ( 15 , 17 ).

Dat gezegd hebbende, als je in courgette bijt en het smaakt extreem onaangenaam en bitter, is het het beste om het uit te spugen en de hele vrucht weg te gooien om het risico van cucurbitacine-toxiciteit te vermijden.

Een ander potentieel neveneffect van het eten van rauwe courgette is een opgeblazen gevoel. Dit wordt veroorzaakt door voedingsstoffen zoals cellulose, een structureel bestanddeel van planten celwanden en oplosbare vezels, die worden gefermenteerd door je gezonde darmbacteriën en gas produceren als bijwerking ( 4 ).

Ten slotte is er net als bij elke onbewerkte vruchten er een potentieel risico op besmetting door bacteriën of parasieten ( 18 ).

Om het risico op voedselvergiftiging te minimaliseren, moet u het fruit grondig met koud water wassen terwijl u de schil met een zachte borstel schrobt. Bewaar gesneden courgette in de koelkast ( 19 , 20 ).

Het schrobben van de courgette met een zachte borstel voordat u het opeet, helpt de bacteriën op de schil te verminderen en vermindert ook de residuen van bestrijdingsmiddelen die op verse producten worden aangetroffen (21).

Kortom: Rauwe courgette is over het algemeen veilig om te eten, maar in sommige gevallen kan het erg bitter zijn. Dit geeft aan dat het rijk is aan cucurbitacinen, zijn verbindingen die giftig kunnen zijn. Het is echter zeer onwaarschijnlijk dat cucurbitacin vergiftiging voorkomt bij commerciële variëteiten.

Veiligheid en voorzorgsmaatregelen

Commerciële courgette zijn veilig om rauw te eten.

Ze zijn heerlijk, ongelooflijk gezond en kunnen op verschillende manieren worden genoten.

Als je echter in een extreem bittere courgette bijt, is het beste om deze weg te gooien. Dit is een teken van hoge concentraties cucurbitacinen die schadelijk kunnen zijn.

Hoewel het onwaarschijnlijk is dat je een extreem bittere courgette uit de supermarkt koopt.

Dat gezegd hebbende, is het merendeel van de producten die worden gekocht bij supermarkten of boerderijen veilig en gezond om rauw of gekookt te eten.

Was de courgette grondig om het risico van besmetting door bacteriën te voorkomen. Zorg er daarnaast voor dat u het op de juiste manier opbergt in de koelkast voor later gebruik.

Kortom: Commerciële rauwe courgette is meestal veilig, heerlijk en heel gezond. Zorg ervoor dat u het grondig wast om het risico op voedselvergiftiging te minimaliseren en op de juiste manier op te slaan. Als je er ééñ vindt die erg bitter smaakt, gooi hem dan weg.

Tot slot

Courgettes zijn veilig om rauw te eten met weinig risico.

Ze worden selectief gekweekt en geteeld om weinig cucurbitacinen te bevatten, dit zijn verbindingen die van nature voorkomen in courgette, pompoen en kalebassen die in hoge doses giftig kunnen zijn.

Als je echter bijt in courgette en het is buitengewoon bitter, kun je het beste de hele vrucht weggooien om het risico van cucurbitacine vergiftiging te vermijden, wat gevaarlijk kan zijn.

Zorg er ook voor dat je de courgette goed wast om sporen van bacteriën of parasieten in de natuur te verwijderen die mogelijk voedselvergiftiging kunnen veroorzaken.