Is couscous gezond? Top 7 gezondheids- en voedingsvoordelen

Ooit beschouwd als een Noord-Afrikaanse delicatesse, wordt couscous nu over de hele wereld gegeten.

In feite is het te vinden in de schappen van de meeste supermarkten.

Hoewel vaak aangezien voor graan, is het gemaakt van kleine balletjes durum tarwe of griesmeel.

Er zijn drie soorten couscous: Marokkaans, Israëlisch en Libanees. Marokkaanse couscous is de kleinste en meest gemakkelijk verkrijgbare versie.

Israëlische of parelcouscous is ongeveer zo groot als peperkorrels en duurt langer om te koken. Het neigt om een ​​meer fijnere smaak en een taaiere textuur te hebben. Libanese couscous is de grootste van de drie en duurt het langst om te koken.

Hier zijn de top 7 gezondheids- en voedingsvoordelen van couscous.

1. Rijk aan selenium

Eén van de belangrijkste voedingsstoffen in couscous is selenium.

Slechts een 165 gram couscous bevat meer dan 60% van de aanbevolen inname.

Selenium is een essentieel mineraal met veel gezondheidsvoordelen. Het is een krachtige antioxidant die je lichaam helpt beschadigde cellen te herstellen en ontstekingen te verminderen (1).

Het speelt ook een rol bij de gezondheid van de schildklier. Het is essentieel voor een goede schildklierfunctie, beschermt het tegen schade en draagt ​​bij aan de hormoonproductie (234).

Het selenium in couscous kan helpen om het risico op hartaandoeningen te verlagen door ontstekingen en oxidatieve stress in uw lichaam te verminderen. De antioxiderende effecten kunnen ook bijdragen aan het verminderen van de opbouw van plaque en LDL-cholesterol op aderen en wanden van de aderen (15).

Kortom: Selenium is een belangrijke antioxidant die helpt uw ​​lichaam te beschermen. Couscous is een uitzonderlijke bron van deze voedingsstof.

2. Kan helpen om uw risico op kanker te verminderen

Het selenium in couscous kan ook helpen het risico op kanker te verlagen (6).

Een beoordeling van 69 onderzoeken, waaronder meer dan 350.000 mensen toonde aan dat hoge niveaus van selenium kunnen beschermen tegen bepaalde kankers. Hoewel het effect geassocieerd was met het eten van voedingsmiddelen die selenium bevatten, in plaats van supplementen in te nemen (7).

Sommige studies hebben specifiek selenium tekort gekoppeld aan een verhoogd risico op prostaatkanker. Het gebruik van voldoende hoeveelheden selenium in combinatie met vitamine C en E, heeft echter aangetoond dat het het risico op longkanker bij rokers verlaagd(8910).

Kortom: Het consumeren van selenium via voedingsmiddelen zoals couscous kan het risico op bepaalde soorten kanker helpen verminderen.

3. Verhoogt uw immuunsysteem

Het selenium in couscous kan je immuunsysteem ook een boost geven.

Deze antioxidant helpt ontstekingen te verminderen en verhoogt de immuniteit door oxidatieve stress in uw lichaam te verminderen (111).

Onderzoeken hebben aangetoond, dat hoewel verhoogde bloedspiegels van selenium de immuunrespons verhogen, een tekort de immuuncellen en hun functie kan schaden (12).

Selenium speelt ook een rol bij de regeneratie van vitamine C en E, die beide de werking van het immuunsysteem bevorderen.

Kortom: Door het verlagen van oxidatieve stress kan het selenium in couscous uw immuunsysteem stimuleren.

4. Goede bron van plantaardige eiwitten

Ongeveer 16-20% van je lichaam bestaat uit eiwitten, die zijn gemaakt van aminozuren. Aminozuren zijn betrokken bij bijna elk metabolisch proces in uw lichaam.

Het is belangrijk om eiwitten uit dierlijke en / of plantaardige bronnen te consumeren. Couscous is een goede bron van plantaardig eiwit, met 6 gram per 165 gram (1314).

Houd er rekening mee dat dierlijke eiwitten alle essentiële aminozuren bevatten die uw lichaam niet kan produceren, waardoor het een compleet eiwit is.

Plantaardige eiwitten bevatten slechts enkele essentiële aminozuren en worden met uitzondering van soja en quinoa als onvolledig beschouwd.

Plantaardige eiwitten zijn essentieel in vegetarische en veganistische diëten, waardoor couscous een optimale voedingskeuze is. Het moet echter worden gecombineerd met andere plantaardige eiwitten om ervoor te zorgen dat u alle essentiële aminozuren krijgt.

Voeding met veel plantaardig eiwit zijn in verband gebracht met een lager risico op beroerte, kanker en overlijden door hartaandoeningen (141516).

Kortom: Couscous is een goede bron van plantaardig eiwit, dat kan worden opgenomen in vegetarische en niet-vegetarische diëten.

5. Kan helpen bij het afvallen

Couscous op basis van graan bevat minder calorieën dan granen zoals rijst en quinoa. Een 165 gram bevat minder dan 200 calorieën, waardoor het een goede keuze is voor mensen op een calorie beperkt dieet.

Couscous is ook relatief rijk aan eiwitten voor een voedsel op basis van tarwe of graan. Met 6 gram per 165 gram is het eiwitrijker dan veel andere soorten pasta of bewerkte granen.

Bovendien werken het eiwit- en vezelgehalte samen om de spijsvertering te vertragen en kunnen ze de eetlust en honger urenlang remmen na een maaltijd(17181920).

Deze twee voedingsstoffen helpen ook om het hormoon ghreline te onderdrukken, wat gevoelens van honger opwekt (212223).

Bovendien kunnen voedingen met een hoog eiwitgehalte bijdragen aan een hogere stofwisseling, wat betekent dat je na een maaltijd meer calorieën kunt verbranden(24252627).

Kortom:De eiwitten en vezels in couscous werken samen om het gevoel van volheid te verhogen, wat kan bijdragen aan een lagere calorie-inname en mogelijk gewichtsverlies.

6. Bevordert gezonde bloedsuikerniveaus

Vezels en eiwitten gecombineerd helpen je om een ​​gezonde bloedsuikerspiegel te behouden.

Bloedsuiker pieken treden op als de bloedsuikerspiegel snel stijgt en daalt na een maaltijd. Op korte termijn kan dit gevoelens van Lethargie (slaapzucht) en zelfs honger veroorzaken.

Op de lange termijn kunnen hoge bloedsuikerspiegels het vermogen van uw lichaam om de bloedsuikerspiegel effectief te verlagen, verminderen. Dit kan u een risico op diabetes opleveren.

Couscous bevat 2 gram vezels per 165 gram en heeft een gematigde glycemische indexwaarde van 65. Dit betekent dat couscous in vergelijking met andere koolhydraten een matige invloed heeft op de bloedsuikerspiegel.

Het vezel- en eiwitgehalte werken samen om de bloedsuiker pieken te verminderen na een maaltijd.

Een deel van de vezel in couscous lost op in water om een ​​gelachtige substantie in je darmen te vormen, wat de absorptie van koolhydraten helpt vertragen (282930).

Ondertussen duurt het langer voordat eiwit tijdens het spijsverteringsproces afgebroken wordt. Zo kan het bijdragen aan een meer gelijkmatige bloedsuikerstijging en -daling na maaltijden (22313233).

Kortom:Vezels en eiwitten helpen de opname van koolhydraten te vertragen, wat leidt tot stabielere bloedsuikerspiegels na de maaltijd. Couscous is een goede bron van vezels en eiwitten.

7. Zeer eenvoudig te bereiden

Couscous wordt vaak beschouwd als een gezond alternatief voor pasta omdat het gemaakt is van volkoren meel. Andere soorten pasta zijn meestal verwerkte produkten.

Goed gekookt is couscous licht en luchtig. Bovendien heeft het de neiging om de smaak van andere ingrediënten aan te nemen, waardoor het zeer veelzijdig is.

Bovendien is het vrij eenvoudig om voor te bereiden. De westerse versie die in supermarkten wordt verkocht is vooraf gestoomd en gedroogd. Voeg water of bouillon toe, kook en roer het met een vork.

Couscous kan worden toegevoegd aan salades of worden geserveerd als bijgerecht met vlees en groenten.

Het kan ook worden gecombineerd met groenten of een ander graan, zoals quinoa, bruine rijst of farro, om meer voedingsstoffen en aminozuren aan uw maaltijd toe te voegen.

Kortom:Couscous is eenvoudig te bereiden en neemt de smaak van andere ingrediënten over, waardoor het een eenvoudige toevoeging aan maaltijden is.

Gezondheidsoverwegingen voor couscous

Hoewel couscous enkele voedingsstoffen bevat, moet u een paar dingen overwegen voordat u het gebruikt.

Hoog in gluten

Griesmeel wordt gemaakt door het endosperm van durum tarwe te scheiden. Het wordt beschouwd als een hoog gluten product.

Omdat couscous gemaakt is van griesmeel bevat het gluten. Dit maakt het verboden voor mensen met een glutenintolerantie of allergie.

Hoewel slechts ongeveer 1% van de bevolking een glutenallergie heeft die bekend staat als coeliakie, denkt men dat 0,5-13% van de mensen een  glutengevoeligheid heeft. Daarom kan het consumeren van couscous schadelijk zijn voor deze personen (343536).

Kan bloedsuikerspiegel pieken veroorzaken

Hoewel couscous wat bloedsuiker verlagende eiwitten en vezels bevat, is het vrij hoog in koolhydraten, met 36 gram per 165 gram.

Mensen met bloedsuiker problemen of diabetes moeten voorzichtig zijn bij het eten van matig tot koolhydraatrijk voedsel. Deze voedingsmiddelen kunnen een piek in de bloedsuikerspiegel veroorzaken, wat een aantal negatieve gevolgen voor de gezondheid kan hebben (37).

Het consumeren van couscous met andere bronnen van eiwitten of vezels is ideaal om uw bloedsuikerspiegel in balans te houden.

Lager in essentiële voedingsstoffen

Hoewel couscous vezels, kalium en sommige andere voedingsstoffen bevat, wordt het niet als een goede bron van hen beschouwd.

De vezel in volkoren granen en tarwe werkt als een prebioticum om de spijsvertering en de algehele darmgezondheid te helpen verbeteren. Volkoren granen zoals quinoa, bruine rijst en haver zijn echter betere bronnen van vezels dan couscous(383940).

Ook hebben onderzoeken aangetoond dat het nuttigen van een maaltijd dat rijk is aan kalium de doorbloeding kan verbeteren en het risico op een beroerte kan verminderen (41424344).

Hoewel couscous een kleine hoeveelheid kalium levert, fruit en plantaardig voedsel, waaronder avocado’s, bananen of aardappelen zijn betere bronnen van kalium.

Kortom:Couscous heeft veel koolhydraten en is misschien niet de beste keuze voor mensen met bloedsuiker problemen of een glutenallergie of -gevoeligheid. Het bevat ook minder essentiële voedingsstoffen dan andere voedingsmiddelen.

Tot slot

Couscous is rijk aan selenium en kan helpen je immuunsysteem te stimuleren en het risico op bepaalde ziektes en gezondheidsproblemen te verminderen.

Bovendien kan het gecombineerde vezel- en eiwitgehalte helpen bij het afvallen en helpen bij het stabiliseren van uw bloedsuikerspiegel.

Hoewel couscous gezondheids- en voedingsvoordelen heeft, is het misschien niet de beste koolhydraat beperkte keuze voor iedereen.

Het bevat gluten, waardoor het voor sommigen verboden is. Het bevat ook minder voedingsstoffen dan vergelijkbare volkoren granen.

Als u op zoek bent naar een antioxidantrijke koolhydraten en het niet erg vindt om gluten te eten, overweeg dan om couscous op uw bord te scheppen.

Show CommentsClose Comments

Leave a comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.