Kurkuma is mogelijk het meest effectieve voedingssupplement dat er is.

Veel studies laten zien dat het grote voordelen heeft voor uw lichaam en hersenen.

Hier zijn de top 10 bewezen gezondheidsvoordelen van kurkuma.

1.Kurkuma bevat bioactieve verbindingen met krachtige medicinale eigenschappen

Kurkuma is het kruid dat kerrie zijn gele kleur geeft.

Aanbiedingen deze maand

UPGRADE jouw eigen SPOTIFY account

Spotify Premium + Videoland voor slecht €24,99

Netflixs accounts 1,3,6 of 12 maanden

Videoland en Disney+ accounts

Nieuw: Telegraaf Premium Digitaal

Fox Sports en Ziggo Sport Go

Profiteer nu van deze aanbiedingen

Het wordt al duizenden jaren in India gebruikt als een kruiden- en medicinaal kruid.

Deze verbindingen worden curcuminoïden genoemd, de belangrijkste daarvan is curcumine.

Curcumine is het belangrijkste actieve ingrediënt in kurkuma. Het heeft krachtige ontstekingsremmende effecten en is een zeer sterke antioxidant(1).

De curcumine gehalte van kurkuma is echter niet zo hoog … het is ongeveer 3% in gewicht (2).

De meeste onderzoeken naar dit kruid gebruiken kurkuma extracten die voornamelijk curcumine bevatten, met doseringen van meestal meer dan 1 gram per dag. Het zou heel moeilijk zijn om deze hoeveelheid te bereiken, met behulp van alleen de kurkuma kruiden in uw voeding.

Daarom om de volledige effecten te ervaren, moet u een extract nemen dat significante hoeveelheden curcumine bevat.

Helaas wordt curcumine slecht geabsorbeerd in de bloedbaan. Het consumeren van zwarte peper kan helpen omdat het piperine bevat … een natuurlijke stof die de opname van curcumine met 2000% verbetert (3).

Ik geef persoonlijk de voorkeur om de absorptie te verbeteren door het slikken van een paar hele peperkorrels samen met mijn curcumine supplement, .

Curcumine is ook in vet oplosbaar, dus wellicht een goed idee om het te nemen met een vette maaltijd.

Kortom: Kurkuma bevat curcumine, een stof met krachtige ontstekingsremmende en antioxiderende eigenschappen. De meeste studies gebruikten kurkuma-extracten die gestandaardiseerd zijn om grote hoeveelheden curcumine op te nemen.

2. Curcumine bevat ontstekingsremmende eigenschappen

Ontstekingen zijn ongelooflijk belangrijk.

Het helpt het lichaam tegen vreemde indringers en heeft ook een rol bij het repareren van schade.

Zonder ontsteking zouden pathogenen zoals bacteriën gemakkelijk onze lichamen kunnen overnemen en ons doden.

Hoewel acute (kortdurende) ontsteking gunstig is, kan het een groot probleem worden wanneer het chronisch (langdurig) is en op ongepaste wijze wordt ingezet tegen het eigen weefsels van het lichaam.

Men gelooft nu dat chronische ontstekingen een belangrijke rol speelt in bijna elke chronische, westerse ziekte. Dit omvat hartaandoeningen, kanker, metabool syndroom, Alzheimer en verschillende degeneratieve aandoeningen (456).

Daarom is alles wat kan helpen bij de bestrijding van chronische ontstekingen van potentieel belang bij het voorkomen en zelfs behandelen van deze ziekten.

Het blijkt dat curcumine sterk ontstekingsremmend werkt, het is zo krachtig dat het overeenkomt met de effectiviteit van sommige ontstekingsremmende medicijnen (7).

Zonder verder in te gaan op de technische details (ontstekingen zijn uiterst ingewikkeld), het belangrijkste is dat curcumine een bioactieve stof bevat die ontstekingen op moleculair niveau bestrijdt (10, 11, 12).

In verscheidene studies komt de kracht goed overeenkwam met ontstekingsremmende geneesmiddelen … behalve dan zonder de bijwerkingen (13, 14).

Kortom: Chronische ontstekingen dragen bij aan veel voorkomende Westerse ziekten. Curcumine kan vele moleculen onderdrukken waarvan bekend is dat ze een belangrijke rol spelen bij ontstekingen.

3. Kurkuma verhoogt dramatisch de antioxiderende capaciteit van het lichaam

Oxidatieve schade wordt verondersteld één van de mechanismen achter veroudering en vele ziekten te zijn.

Het gaat om vrije radicalen, zeer reactieve moleculen met ongepaarde elektronen.

Vrije radicalen reageren vaak met belangrijke organische stoffen, zoals vetzuren, eiwitten of DNA.

De belangrijkste reden waarom antioxidanten zo heilzaam zijn, is dat ze ons lichaam beschermen tegen vrije radicalen.

Curcumine is een krachtige antioxidant die vrije radicalen kan neutraliseren vanwege de chemische structuur (1516).

Maar curcumine stimuleert ook de activiteit van de eigen antioxidanten enzymen van het lichaam(171819).

Op die manier levert curcumine een één-tweetje tegen vrije radicalen. Het blokkeert ze direct en stimuleert vervolgens de eigen antioxidant mechanismen van het lichaam.

Kortom: Curcumine heeft krachtige antioxiderende effecten. Het neutraliseert alleen vrije radicalen en stimuleert vervolgens de lichaamseigen antioxiderende enzymen.

4. Curcumine goed voor de hersenfunctie

Vroeger werd aangenomen dat neuronen na de vroege kinderjaren niet in staat waren om zich te delen en zich te vermenigvuldigen.

Het is nu echter bekend dat dit wel gebeurt.

De neuronen zijn in staat om nieuwe verbindingen te vormen, maar in bepaalde gebieden van de hersenen kunnen ze zich ook vermenigvuldigen en in aantal toenemen.

Een van de belangrijkste aanjagers van dit proces is Brain-derived neurotrophic-factor (BDNF), een type groeihormoon dat functioneert in de hersenen (20).

Veel voorkomende hersenaandoeningen zijn in verband gebracht met verlaagde niveaus van dit hormoon. Dit omvat depressie en de ziekte van Alzheimer (2122).

Interessant genoeg kan curcumine het breinniveau van BDNF verhogen (2324).

Door dit te doen, kan het effectief zijn bij het uitstellen of zelfs omkeren van veel hersenziekten en leeftijdsafhankelijke dalingen van de hersenfunctie (25).

Er is ook de mogelijkheid dat dit kan helpen het geheugen te verbeteren en u slimmer te maken. Logisch gezien de effecten op BDNF-niveaus, maar dit moet zeker worden getest door proeven (26).

Kortom: Curcumine verhoogt het hersenhormoon BDNF, waardoor de groei van nieuwe neuronen toeneemt en verschillende degeneratieve processen in de hersenen worden bestreden.

5. Curcumine leidt tot verschillende verbeteringen die uw risico op hartaandoeningen zouden moeten verlagen

Hartziekten zijn de grootste moordenaars ter wereld (27).

Het is al tientallen jaren bestudeerd en onderzoekers hebben veel geleerd over waarom het gebeurt.

Het blijkt dat hartziekten ongelooflijk ingewikkeld zijn en dat er verschillende dingen zijn die daaraan bijdragen.

Curcumine kan helpen het ziekteproces van hart-en vaatziekten om te keren (28).

Misschien het belangrijkste voordeel van curcumine als het gaat om hart-en vaatziekten, het verbetert de functie van het endotheel, dat is de bekleding van de bloedvaten.

Het is bekend dat endotheeldisfunctie een belangrijke oorzaak is van hartaandoeningen en het onvermogen van uw endotheel om de bloeddruk, bloedstolling en diverse andere factoren te reguleren(29).

Meerdere studies suggereren dat curcumine leidt tot verbeteringen in endotheelfunctie(30, 31).

Maar curcumine vermindert ook ontstekingen en oxidatie (zoals hierboven), die ook belangrijk zijn voor hart-en vaatziekten.

Kortom: Curcumine heeft gunstige effecten op de verschillende factoren die een rol spelen bij hart-en vaatziekten. Het verbetert de functie van het endotheel.

6. Kurkuma kan kanker helpen voorkomen (en misschien zelfs behandelen)

Kanker is een vreselijke ziekte die gekenmerkt wordt door ongecontroleerde groei van cellen.

Er zijn vele verschillende vormen van kanker, maar ze hebben een aantal gemeenschappelijke kenmerken waarvan sommige lijken te worden beïnvloed door curcumine supplementen (33).

Onderzoekers hebben curcumine bestudeerd als een heilzaam kruid bij de behandeling van kanker. Het kan de groei, ontwikkeling en verspreiding van kanker op moleculair niveau beïnvloeden(34).

Studies hebben aangetoond dat het angiogenese (groei van nieuwe bloedvaten in tumoren), metastase (verspreiding van kanker) kan verminderen, en ook kan bijdragen aan de dood van kankercellen(35).

Meerdere studies hebben aangetoond dat curcumine de groei van kankercellen in het laboratorium kan verminderen en de groei van tumoren bij proefdieren kan remmen(36, 37).

Of hoog gedoseerde curcumine (bij voorkeur met een absorptie-versterker zoals peper) kanker bij mensen kan helpen behandelen, moet nog goed worden getest.

Er is echter enig bewijs dat het kan helpen voorkomen dat kanker in de eerste plaats optreedt, vooral kankers van het spijsverteringsstelsel (zoals darmkanker).

In één onderzoek bij 44 mannen met laesies in de dikke darm die soms kankerverwekkend werden, verminderde 4 gram curcumine per dag gedurende 30 dagen het aantal laesies met 40%(38).

Misschien wordt curcumine op een dag gebruikt in combinatie met de gebruikelijke kankerbehandelingen. Het is te vroeg om zeker te zeggen maar het ziet er veelbelovend uit en dit wordt momenteel intensief bestudeerd.

Kortom: Curcumine leidt tot verschillende veranderingen op moleculair niveau die kanker kunnen helpen voorkomen en misschien zelfs behandelen.

7. Curcumine kan nuttig zijn bij het voorkomen en behandelen van de ziekte van Alzheimer

De ziekte van Alzheimer is de meest voorkomende neurodegeneratieve ziekte ter wereld en een belangrijke oorzaak van dementie.

Helaas is er nog geen goede behandeling beschikbaar voor de ziekte van Alzheimer.

Daarom is voorkomen in de eerste plaats van het grootste belang.

Er is goed nieuws aan de horizon, want curcumine heeft aangetoond dat het de bloed-hersenenbarrière kruist(39).

Het is bekend dat ontsteking en oxidatieve schade een rol spelen bij de ziekte van Alzheimer. Zoals we weten heeft curcumine gunstige effecten op beide(40).

Maar een belangrijk kenmerk van de ziekte van Alzheimer is een opeenhoping van eiwit klitten genaamd Amyloïde plaques. Studies tonen aan dat curcumine kan helpen deze plaques te verwijderen(41).

Of curcumine de progressie van de ziekte van Alzheimer werkelijk kan vertragen of zelfs omkeren, moet goed worden bestudeerd.

Kortom: Curcumine kan de bloed-hersenbarrière passeren en er is aangetoond dat dit tot verschillende verbeteringen in het pathologische proces van de ziekte van Alzheimer leidt.

8. Artritis patiënten reageren heel goed op suppletie met curcumine

Artritis is een veel voorkomend probleem in westerse landen.

Er zijn verschillende soorten, maar de meeste hebben betrekking op een soort ontsteking in de gewrichten.

Aangezien curcumine een krachtige ontstekingsremmer is, is het logisch dat het kan helpen bij artritis. Verschillende onderzoeken tonen aan dat dit waar is.

In een studie met patiënten met reumatoïde artritis was curcumine zelfs effectiever dan een ontstekingsremmend medicijn(42).

Veel andere studies hebben gekeken naar de effecten van curcumine op artritis en geconstateerde verbeteringen bij verschillende symptomen(43, 44).

Kortom: Artritis is een veel voorkomende aandoening die wordt gekenmerkt door gewrichtsontsteking. Veel studies tonen aan dat curcumine symptomen van artritis kan helpen behandelen en in sommige gevallen effectiever is dan ontstekingsremmende geneesmiddelen.

9. Studies tonen aan dat curcumine ongelooflijke voordelen heeft tegen depressie

Curcumine heeft enige belofte getoond in de behandeling van depressie.

In een studie werden 60 patiënten verdeeld in drie groepen(45).

Eén groep nam prozac, een andere groep nam één gram curcumine en de derde groep nam zowel prozac en curcumine.

Na 6 weken had curcumine geleid tot verbeteringen die vergelijkbaar waren met die van prozac. De groep die zowel prozac als curcumine nam verging het beste.

Volgens deze (kleine) studie, curcumine is even effectief als een antidepressivum.

Depressie is ook gekoppeld aan verminderde niveaus van hersen afgeleide neurotrofe factor en een krimpende hippocampus, een hersengebied met een rol in leren en geheugen.

Curcumine verhoogt de BNDF-niveaus, waardoor sommige van deze veranderingen mogelijk ongedaan worden gemaakt(46).

Er zijn ook aanwijzingen dat curcumine de neurotransmitters van de hersenen serotonine en dopamine kan stimuleren(47, 48).

Kortom: Een onderzoek bij 60 depressieve patiënten toonde aan dat curcumine even effectief was als prozac voor het verlichten van de symptomen van depressie.

10.Curcumine helpt veroudering te vertragen en leeftijdsgebonden chronische ziekten te bestrijden

Als curcumine echt kan helpen bij het voorkomen van hartaandoeningen, kanker en Alzheimer … dan zou dit duidelijke voordelen hebben voor een langer leven.

Om deze reden is curcumine erg populair geworden als een anti-aging supplement(49).

Maar omdat oxidatie en ontsteking vermoedelijk een rol spelen bij het ouder worden, kan curcumine effecten hebben die veel verder gaan dan alleen het voorkomen van ziektes(50).

11. Nog iets?

Als u een kurkuma / curcumine supplement wilt kopen, dan is er een uitstekende selectie op Vitaminestore met goede recensies van klanten.

Ik raad aan om er een te vinden met bioperine (een andere naam voor piperine), de stof die de absorptie van curcumine met 2000% verbetert.

Zonder deze stof zal het meeste curcumine de W.C. pot in verdwijnen.

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.