Ad Clicks :Ad Views :
img

10 Bewezen gezondheidsvoordelen van kurkuma en curcumine

2062 Views

10 Bewezen gezondheidsvoordelen van kurkuma en curcumine

Kurkuma is de meest effectieve voedingssupplement die er bestaat.

Veel kwalitatief hoogwaardige studies tonen aan dat het grote voordelen heeft voor uw lichaam en de hersenen.

Hier is de top 10 bewezen gezondheidsvoordelen van kurkuma.

1. Kurkuma bevat bioactieve stoffen met krachtige medicinale eigenschappen

Kurkuma is het kruid dat kerrie zijn gele kleur geeft.

Het wordt gebruikt in India al voor duizenden jaren als kruid en als geneeskrachtig kruid.

Deze verbindingen worden curcuminoïden genoemd, de belangrijkste daarvan is curcumine.

Curcumine is het belangrijkste actieve ingrediënt in kurkuma. Het heeft krachtige ontstekingsremmende werking en is een zeer sterk antioxidant(1).

De curcumine inhoud van kurkuma is echter niet zo hoog… het is ongeveer 3% van het gewicht(2).

De meeste van de studies over het gebruik van dit kruid zijn kurkuma extracten die meestal curcumine bevatten, met doseringen van meestal meer dan 1 gram per dag. Zou het heel goed moeilijk zijn om deze levels gewoon met de kurkuma specerij in uw voedsel te bereiken.

Daarom als je wilt om de volledige effecten te ervaren, dan moet u een extract nemen dat significante hoeveelheden curcumine bevat.

Curcumine wordt helaas slecht geabsorbeerd in de bloedbaan. Het helpt om zwarte peper mee te consumeren, waarin piperine… een natuurlijke stof die de absorptie van curcumine tot 2000 % verbetert(3).

Ik slik liever een paar peperkorrels met mijn curcumine supplement, om de absorptie te bevorderen.

Curcumine is ook in vet oplosbaar, dus wellicht een goed idee om het te nemen met een vette maaltijd.

Kortom: Kurkuma bevat curcumine, een stof met krachtige ontstekingsremmende en antioxiderende eigenschappen. De meeste studies gebruiken kurkuma extracten die grote hoeveelheden curcumine bevatten.

2. Curcumine bevat ontstekingsremmende eigenschappen

Kurkuma in Houten Kom

Ontstekingen zijn ongelooflijk belangrijk.

Het helpt het lichaam te beschermen tegen vreemde indringers en ook een rol bij het herstel van de schade.

Zonder ontstekingen, kunnen ziekteverwekkers zoals bacteriën ons lichaam gemakkelijk overnemen en ons doden.

Hoewel acute (korte termijn) ontstekingen heilzaam zijn, kan het een groot probleem worden als het chronisch (langdurig) en onevenredig ingezet wordt tegen lichaamseigen weefsels.

Men denkt zelfs dat chronische slechts lage niveaus van ontstekingen  een belangrijke rol speelt in bijna elke chronische westerse ziekte. Dit omvat hart-en vaatziekten, kanker, stofwisselingsziektes, ziekte van Alzheimer en diverse degeneratieve aandoeningen(4, 5, 6).

Daarom, alles wat kan helpen bij het bestrijden van de chronische ontstekingen is van potentieel belang bij het voorkomen en zelfs de behandeling van deze ziekten.

Het blijkt dat curcumine sterk ontstekingsremmende eigenschappen heeft, het is zo krachtig dat deze overeenkomt met de effectiviteit van sommige ontstekingsremmende geneesmiddelen(7).

Zonder verder in te gaan op de technische details (ontstekingen zijn uiterst ingewikkeld), het belangrijkste is dat curcumine een bioactieve stof bevat die ontstekingen op moleculair niveau bestrijdt (10, 11, 12).

In verscheidene studies komt de kracht goed overeenkwam met ontstekingsremmende farmaceutische geneesmiddelen … behalve dan zonder de bijwerkingen (13, 14).

Kortom: Chronische ontstekingen staan bekend dat het bijdraagt aan veel voorkomende westerse ziekten. Curcumine kan vele moleculen die bekend staan dat ze een grote rol spelen om ontstekingen te remmen.

3. Kurkuma verhoogt drastisch de antioxidant-capaciteit van het lichaam

Kurkuma in Kom en Lepel

Oxidatieve schade wordt beschouwd als een van de mechanismen achter veroudering en vele ziektes.

Het gaat om vrije radicalen, zeer reactieve moleculen met ongepaarde elektronen.

Vrije radicalen hebben de neiging te reageren met belangrijke organische stoffen, zoals vetzuren, eiwitten of DNA.

De belangrijkste reden waarom antioxidanten zo gunstig voor ons lichaam, omdat ze ons beschermen tegen vrije radicalen.

Curcumine is toevallig een krachtig antioxidant die vrije radicalen kan neutraliseren vanwege zijn chemische structuur(15, 16).

Maar curcumine verbetert ook de activiteit van de enzymen lichaamseigen antioxidant(17, 18, 19).

Op die manier, curcumine levert een één-tweetje tegen vrije radicalen. Het blokkeert ze rechtstreeks, dan stimuleert het de lichaamseigen antioxidant mechanismen.

Kortom: Curcumine heeft krachtige antioxidant effecten. Het neutraliseert vrije radicalen, dan stimuleert het de lichaamseigen antioxidant enzymen.

4. Curcumine goed voor hersenfunctie

Vroeger werd aangenomen dat neuronen niet kunnen delen en vermenigvuldigen na vroege kindertijd.

Het is echter bekend dat dit wel gebeurt.

De neuronen kunnen nieuwe verbindingen vormen, maar in bepaalde gebieden van de hersenen, kunnen ze ook vermenigvuldigen en in aantal toenemen.

Een van de belangrijkste oorzaken van dit proces is van hersenen-afkomstige neurotrofe factor (BDNF), een soort van groeihormoon in de hersenen(20).

Veel voorkomende hersenaandoeningen zijn gekoppeld aan verminderde niveaus van dit hormoon. Dit omvat depressie en ziekte van Alzheimer(21, 22).

Interessant is dat curcumine verhoogd hersenspiegels van BDNF(23, 24).

Door dit te doen, kan het effectief zijn bij het vertragen of zelfs omkeren van veel hersenaandoeningen en leeftijd gerelateerde afname van de hersenfunctie (25).

Er is ook de mogelijkheid dat het zou kunnen helpen bij het verbeteren van het geheugen en het maakt je slimmer. Logisch gezien de effecten ervan op BDNF niveaus, maar dit moet zeker worden getest bij menselijke studies(26).

Kortom: Curcumine stimuleert niveaus van de hersenhormoon BDNF, die de groei van nieuwe neuronen verhoogt en bestrijdt verschillende degeneratieve processen in de hersenen.

5. Curcumine leidt tot diverse verbeteringen die uw risico op hart-en vaatziekten kan verlagen

Grote houten lepel gevuld met kurkuma poeder

Hart-en vaatziekten is de belangrijkste doodsoorzaak in de wereld(27).

Het is onderzocht voor vele decennia en onderzoekers hebben veel geleerd over waarom het gebeurt.

Het blijkt dat hart-en vaatziekten ongelooflijk ingewikkeld is en er zijn verschillende dingen die daaraan bijdragen.

Curcumine kan helpen het ziekteproces van hart-en vaatziekten om te keren (28).

Misschien het belangrijkste voordeel van curcumine als het gaat om hart-en vaatziekten, verbetert de functie van het endotheel, dat is de bekleding van de bloedvaten.

Het is bekend dat endotheel disfunctie een belangrijke oorzaak van hart-en vaatziekten en omvat het onvermogen om het endotheel de bloeddruk te reguleren, bloedstolling en diverse andere factoren(29).

Meerdere studies suggereren dat curcumine leidt tot verbeteringen in endotheel functie(30, 31).

Maar curcumine vermindert ook ontstekingen en oxidatie (zoals hierboven), die ook belangrijk zijn voor hart-en vaatziekten.

 

Kortom: Curcumine heeft gunstige effecten op de verschillende factoren die een rol spelen bij hart-en vaatziekten. Het verbetert de functie van het endotheel.

6. Kurkuma kan helpen voorkomen (en misschien zelfs behandelen) van kanker

Kanker is een vreselijke ziekte, gekenmerkt door een ongecontroleerde groei van cellen.

Er zijn vele verschillende vormen van kanker, maar ze hebben een aantal gemeenschappelijke kenmerken waarvan sommige lijken te worden beïnvloed door curcumine supplementen (33).

Onderzoekers bestuderen curcumine als heilzaam kruid in de behandeling van kanker. Het kan invloed hebben op kanker groei, ontwikkeling en verspreid op moleculair niveau(34).

Studies hebben aangetoond dat het angiogenese (de groei van nieuwe bloedvaten in tumoren), metastase (verspreiding van kanker) kan verminderen en bijdragen aan de dood van kankercellen(35).

Meerdere studies hebben aangetoond dat curcumine de groei van kankercellen kan verminderen in het laboratorium en de groei van tumoren bij proefdieren remmen (36, 37).

Of hoge dosis curcumine (bij voorkeur een absorptie-versterker zoals peper) behandeling van kanker kan helpen bij de mens moet nog goed worden getest.

Er is echter ook enig bewijs dat het kan helpen voorkomen kanker in de eerste plaats, met name kanker van het spijsverteringsstelsel (zoals darmkanker).

In een studie bij 44 mannen met laesies in de dikke darm dat soms kanker wordt, 4 gram curcumine per dag gedurende 30 dagen verminderde het aantal laesies met 40%(38).

Misschien curcumine wordt gebruikt samen met traditionele kankerbehandeling. Het is nog te vroeg om met zekerheid zeggen, maar het ziet er veelbelovend uit en dit wordt intensief bestudeerd.

Kortom: Curcumine leidt tot een aantal veranderingen op moleculair niveau die kunnen helpen bij het voorkomen en misschien zelfs kanker te behandelen.

7. Curcumine kan nuttig zijn in de preventie en behandeling van de ziekte van Alzheimer

Ziekte van Alzheimer is de meest voorkomende neurodegeneratieve ziekte in de wereld en een belangrijke oorzaak van dementie.

Helaas is er nog geen goede behandeling beschikbaar voor de ziekte van Alzheimer.

Daarom is voorkomen in de eerste plaats van het grootste belang.

Er is goed nieuws aan de horizon, want curcumine heeft aangetoond dat het de bloed-hersenen barrière kruist(39).

Het is bekend dat ontstekingen en oxidatieve schade een rol spelen bij de ziekte van Alzheimer. Zoals we weten, curcumine heeft gunstige effecten op alle twee(40).

Maar een belangrijk kenmerk van de ziekte van Alzheimer is een ophoping van eiwitten ophopingen genaamd Amyloïde plaques. Studies tonen aan dat curcumine helpt deze plaque te verwijderen(41).

Of curcumine het echt kan vertragen of zelfs omkeren van de progressie van de ziekte van Alzheimer moet goed worden onderzocht.

Kortom: Curcumine kan de bloed-hersenbarrière en blijkt te leiden tot diverse verbeteringen in het ziekteproces van Alzheimer.

8. Artritispatiënten reageren zeer goed op curcumine suppletie

Een plaat vol kurkuma poeder

Artritis is een veelvoorkomend probleem in de westerse landen.

Er zijn verschillende types, maar meest impliceren een soort ontsteking in de gewrichten.

Aangezien curcumine ontstekingsremmend is, is het logisch dat het voor artritis helpen kan. Verschillende studies tonen aan dat het klopt.

In een studie bij patiënten met reumatoïde artritis, curcumine was zelfs effectiever dan een ontstekingsremmend geneesmiddel(42).

Vele andere studies hebben gekeken naar de effecten van curcumine met betrekking op artritis en merkte op dat verschillende symptomen verbeterde(43, 44).

Kortom: Artritis is een veel voorkomende aandoening gekenmerkt door gewrichtsontsteking. Vele studies tonen aan dat curcumine kan helpen bij de behandeling van artritis symptomen en soms effectiever zijn dan ontstekingsremmende geneesmiddelen.

9. Curcumine heeft ongelooflijke voordelen tegen depressie

Kurkuma Roots en Powder

Curcumine heeft aangetoond enkele goede resultaten in de behandeling van depressie.

In een studie werden 60 patiënten verdeeld in drie groepen(45).

Eén groep nam prozac, een andere groep nam één gram curcumine en de derde groep nam zowel prozac en curcumine.

Na 6 weken had curcumine geleid tot verbeteringen die vergelijkbaar waren met prozac. De groep met zowel prozac en curcumine verging het beste.

Volgens deze (kleine) studie, curcumine is net zo effectief als een antidepressivum.

Depressie is ook gekoppeld aan lagere niveaus van BDNF en een krimpende hippocampus, een gebied in de hersenen die een rol speelt bij het leren en het geheugen.

Curcumine verhoogt BNDF niveaus, mogelijk omkeren van een aantal van deze wijzigingen(46).

Er zijn ook aanwijzingen dat curcumine kan de neurotransmitters serotonine en dopamine in de hersenen stimuleren(47, 48).

Kortom: Een studie bij 60 depressieve patiënten toonde aan dat curcumine was even werkzaam als Prozac die symptomen van depressie verlichten.

10.Curcumine kan helpen vertragen van veroudering en strijd tegen leeftijdsgebonden chronische ziekten

Als curcumine echt kan helpen voorkomen van hart-en vaatziekten, kanker en de ziekte van Alzheimer … dan zou dit duidelijke voordelen hebben voor een langer leven.

Om deze reden is curcumine zeer populair als een natuurlijk anti-aging supplement(49).

Maar gezien het feit dat oxidatie en ontstekingen worden verondersteld een rol te spelen bij veroudering, curcumine bevat wellicht effecten die veel verder gaan dan alleen preventie van ziektes(50).

11. Nog iets?

Als u een kurkuma / curcumine supplement wilt kopen, dan is er een uitstekende selectie op Vitaminestore met goede recensies van klanten.

Ik stel voor dat u een met bioperine (een andere naam voor piperine), dat is de stof die de absorptie van curcumine verbetert met 2000%.

Zonder deze stof zal het meeste curcumine de W.C. pot in verdwijnen.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4 + vier =

This div height required for enabling the sticky sidebar