Hoge bloeddruk treft wereldwijd meer dan 1,1 miljard mensen.
Helaas neemt dit aantal toe. Een recent onderzoek heeft zelfs aangetoond dat het aantal mensen met hoge bloeddruk de afgelopen 40 jaar is verdubbeld(1).

Dit is een ernstig probleem voor de gezondheid, omdat mensen met hoge bloeddruk een groter risico lopen op gezondheidsproblemen zoals hartaandoeningen, nierfalen en beroertes(2).

Van voeding wordt gedacht een belangrijke rol in de ontwikkeling van hoge bloeddruk te spelen. Dit heeft ertoe geleid dat wetenschappers en beleidsmakers specifieke voedingsstrategieën hebben ontwikkeld om deze te helpen verminderen(34).

Dit artikel is een gedetailleerd overzicht van het DASH dieet, welke is ontworpen voor de bestrijding van hoge bloeddruk en het verminderen van het risico op hart- en vaatziekten.

Aanbiedingen deze maand

UPGRADE jouw eigen SPOTIFY account

Spotify Premium + Videoland voor slecht €24,99

Netflixs accounts 1,3,6 of 12 maanden

Videoland en Disney+ accounts

Nieuw: Telegraaf Premium Digitaal

Fox Sports + Go accounts

Profiteer nu van deze aanbiedingen

Wat is het DASH dieet?

DASH staat voor D ietary A pproaches naar S top H ypertension.

Het is een dieet dat vaak wordt aanbevolen aan mensen die hypertensie (hoge bloeddruk) willen voorkomen of behandelen en het risico op hartaandoeningen willen verlagen.

Het DASH dieet is gericht op fruit, groenten, volkoren granen en mager vlees.

Het dieet is ontworpen nadat onderzoekers hebben opgemerkt dat hoge bloeddruk veel minder vaak voorkomt bij diegenen die een plantaardig dieet volgden zoals veganisten en vegetariërs dan vleeseters.

Dit leidde ertoe dat onderzoekers een dieet ontwikkelden dat royale hoeveelheden voedingsstoffen opleverde die mensen leken te beschermen tegen hoge bloeddruk(56).

Het resultaat het DASH dieet, dat rijk is aan fruit en groenten en dat wat mager is eiwitbronnen zoals kip, vis en bonen. Het dieet bevat weinig rood vlees, zout, toegevoegde suikers en vet.

Er wordt gedacht dat één van de belangrijkste redenen waarom mensen met hoge bloeddruk kunnen profiteren van dit dieet is omdat het de hoeveelheid zout die ze eten minder is.

Het reguliere DASH-dieetprogramma beveelt aan dat mensen niet meer dan 2.300 mg natrium per dag (of 1 theelepel) eten, wat in overeenstemming is met de meeste nationale richtlijnen.

De zoutarme versie beveelt aan dat mensen niet meer dan 1500 mg natrium per dag (of 3/4 theelepeltje) eten.

Kortom: Het DASH dieet is ontworpen om hoge bloeddruk te verlagen. Het is rijk aan fruit, groenten en magere eiwitten, maar het beperkt rood vlees, zout, toegevoegde suikers en vet.

Het DASH dieet verlaagt de bloeddruk

Bloeddruk is een maat voor de kracht op uw bloedvaten en organen waar het bloed doorheen stroomt. Het gaat hier om twee getallen:

 • Systolische druk: De druk in de bloedvaten als uw hart klopt.
 • Diastolische druk: De druk in de bloedvaten tussen de hartslagen, wanneer je hart in rust is.

Normale bloeddruk voor volwassenen is een systolische druk van minder dan 120 mmHg en een diastolische druk van minder dan 80 mmHg. Normaal gesproken wordt dit geschreven met de systolische bloeddruk boven de diastolische druk, zoals deze: 120/80.

Mensen met een bloeddrukwaarde van 140/90 worden geacht hoge bloeddruk te hebben.

Interessant is dat het DASH dieet de bloeddruk verlaagt bij zowel gezonde mensen als bij mensen die al een hoge bloeddruk hebben.

Dit wordt al bereikt ook al hebben mensen geen gewicht verloren of hun zoutinname beperkt(78).

Toen de inname van natrium beperkt was, bleek echter dat het DASH dieet de bloeddruk nog verder deed dalen. In feite werden de grootste bloeddrukdalingen waargenomen bij mensen met de laagste inname van zout(9).

Deze zoutarme DASH dieet resultaten waren het meest indrukwekkend bij mensen die al een hoge bloeddruk hadden, waardoor deze met gemiddeld 11 punten daalde. Bij mensen met een normale bloeddruk verlaagde het de bloeddruk met drie punten(5).

Dit komt overeen met andere onderzoeken die hebben aangetoond dat het beperken van de zoutinname de bloeddruk kan verlagen, vooral bij diegenen die een hoge bloeddruk hebben(10).

Het is echter belangrijk op te merken dat een verlaging van de bloeddruk niet altijd leidt tot een verminderd risico op hartaandoeningen of overlijden(11).

Kortom: Het volgen van een DASH voedingspatroon is effectief bij het verlagen van de bloeddruk, vooral bij mensen die al een hoge bloeddruk hebben.

Kun je afvallen met het DASH dieet?

Van het DASH dieet is aangetoond dat het de bloeddruk verlaagt, ongeacht of mensen afvallen of niet.

Als u echter al een hoge bloeddruk heeft, is de kans groot dat u het advies heeft gekregen om af te vallen.

Dit komt omdat hoe meer u weegt, hoe hoger uw bloeddruk waarschijnlijk zal zijn(121314).

Bovendien is aangetoond dat het verliezen van gewicht de bloeddruk verlaagt(1516).

Sommige studies hebben aangetoond dat mensen kunnen afvallen met het DASH dieet(171819).

Diegenen die echter afvallen op het DASH-dieet hebben een gecontroleerd calorietekort gehad, wat betekent dat ze te horen kregen dat ze minder calorieën moesten eten dan ze gebruikten.

Aangezien het DASH dieet veel vetrijke, suikerachtige voedingsmiddelen verwijdert, kunnen mensen merken dat ze hun calorie inname automatisch verminderen en afvallen. Andere mensen moeten hun inname bewust beperken(20).

Hoe dan ook, als u wilt afvallen met het DASH dieet, moet u toch uw calorie inname verminderen, zodat u minder calorieën binnenkrijgt dan u verbruikt.

Kortom: Het DASH dieet kan u helpen af ​​te vallen. Om te voorkomen dat er gewichtsverlies optreedt, moet u er echter voor zorgen dat u minder calorieën eet dan u verbrandt.

Andere potentiële gezondheidsvoordelen

Het is goed gedocumenteerd dat het DASH dieet kan helpen de bloeddruk te verlagen. Het dieet heeft echter extra voordelen.

Hier zijn een aantal bewezen voordelen van het DASH dieet:

 • Verlaagt risico op kanker: Uit een recent onderzoek bleek dat mensen die het DASH dieet volgen, een lager risico hadden op sommige vormen van kanker, waaronder darm- en borstkanker(21).
 • Verlaagt risico op metabool syndroom: Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat het DASH dieet uw risico op het ontwikkelen van het metabool syndroom tot 81% vermindert( 22 , 23 ).
 • Verlaagt risico op diabetes: Het volgen van het DASH dieet is gekoppeld aan een lager risico op het ontwikkelen van diabetes type 2. Sommige studies hebben ook aangetoond dat het de insulineresistentie kan verbeteren(2425).
 • Verlaagt het risico op hart- en vaatziekten: Een recente review toonde aan dat het volgen van een DASH dieet bij vrouwen geassocieerd was met een 20% lager risico op hartaandoeningen en een 29% lager risico op beroerte(26).

Veel van deze beschermende effecten zijn toegeschreven aan het hoge groente- en fruitgehalte van het DASH dieet. Dit komt omdat het eten van meer groenten en fruit over het algemeen gekoppeld is aan een verminderd ziekterisico ( 27 , 28 , 29 , 30 ).

Kortom: Een DASH voedingspatroon kan uw risico op sommige vormen van kanker, diabetes, hartziekten en het metabool syndroom verlagen.

Werkt het DASH dieet voor iedereen?

Eén van de belangrijkste bevindingen van DASH dieetstudies was dat de grootste verlagingen van de bloeddruk werden waargenomen bij mensen met de laagste inname van zout.

Hoewel dit interessant is, zijn de voordelen van zoutbeperking voor de gezondheid en levensduur niet duidelijk. Bij mensen met hoge bloeddruk is aangetoond dat een vermindering van de zoutinname de bloeddruk aanzienlijk beïnvloedt(6).

Bij mensen met een normale bloeddruk zijn de effecten van het verminderen van de zoutinname echter veel kleiner( 10 ).

Dit kan deels worden verklaard door de theorie dat sommige mensen “zoutgevoelig” zijn, wat betekent dat sommige mensen gevoeliger zijn voor zout en dat het een groter effect heeft op hun bloeddruk( 31 ).

Kortom: Het verlagen van de zoutinname vanaf zeer hoge niveaus is gunstig voor de meeste mensen. Verdere zoutbeperking, zoals geadviseerd over het DASH dieet, kan alleen maar heilzaam zijn voor mensen die “zoutgevoelig” zijn en een hoge bloeddruk hebben.

Het beperken van teveel zout is niet goed voor je

Het eten van te weinig zout is in verband gebracht met gezondheidsproblemen, zoals een verhoogd risico op hartaandoeningen, insulineresistentie en vochtretentie.

De zoutarme versie van het DASH dieet beveelt aan dat mensen niet meer dan 1500 mg natrium (ongeveer 3/4 theelepel) per dag eten.

Het is op dit moment echter onduidelijk of er voordelen zijn om de zoutinname zo laag te houden, zelfs bij mensen met hoge bloeddruk(32).

In feite is uit een recent onderzoek gebleken dat het huidige bewijs geen verband aantoont tussen zoutinname en het risico op overlijden door hartaandoeningen. Dit ondanks het feit dat een lagere zoutinname een bescheiden verlaging van de bloeddruk veroorzaakte( 11 ).

Over het algemeen eten de meeste mensen teveel zout. Dit betekent dat het verlagen van uw zoutinname van zeer hoge hoeveelheden van 9-12 gram per dag naar 5-6 gram per dag nuttig kan zijn(11).

Dit doel kan gemakkelijk worden bereikt door de hoeveelheid sterk verwerkt voedsel in uw dieet te verminderen en vooral onbewerkt voedsel te eten.

Kortom: Hoewel het verminderen van de zoutinname door bewerkte voedingsmiddelen voordelig is voor de meeste mensen. Het eten van te weinig zout kan ook schadelijk zijn.

Wat te eten op het dieet

Het DASH dieet bevat geen specifieke voedingsmiddelen om te eten.

In plaats daarvan beveelt het een voedingspatroon aan dat zich richt op het aantal porties van verschillende voedingsgroepen.

Het aantal porties dat u kunt eten, is afhankelijk van het aantal calorieën dat u moet eten om uw doelen te bereiken. Hieronder vindt u een uitleg van het aantal porties dat u moet mikken, op basis van een dieet met 2000 calorieën.

Volkoren granen: 6-8 porties per dag

Voorbeelden van volkoren granen omvatten tarwe of volkoren brood, volkoren ontbijtgranen, tarwekiemen, bruine rijst, bulgur, quinoa, couscous en havermout.

Voorbeelden van een portie omvatten:

 • 1 sneetje volkoren brood
 • 28 gram droge, volkoren graanproducten
 • 1/2 kopje gekookte rijst, pasta of granen

Groenten: 4-5 porties per dag

Alle groenten zijn toegestaan ​​met het DASH dieet. Dit omvat broccoli, wortelen, bloemkool, groene bonen en kool, om een paar te noemen.

Voorbeelden van een portie omvatten:

 • 225 gran rauwe bladgroenten zoals spinazie en boerenkool
 • 115 gram rauwe of gekookte groenten zoals broccoli, wortelen, squash en tomaten
 • 125 ml groentesap

Fruit: 4-5 porties per dag

Als je de DASH-aanpak volgt, zul je veel fruit eten. Voorbeelden van fruit dat je kunt eten zijn appels, peren, perziken, bessen en tropisch fruit zoals ananas en mango.

Voorbeelden van een portie omvatten:

 • 1 middelgrote vrucht of 45 gram van gedroogde vruchten
 • 90 gram verse, bevroren of ingeblikt fruit
 • 90 ml vruchtensap

Zuivelproducten: 2-3 porties per dag

Zuivelproducten op een DASH dieet moeten laag zijn in vet . Voorbeelden hiervan zijn magere melk en magere kaas en yoghurt.

Voorbeelden van een portie omvatten:

 • 1 kopje magere melk of yoghurt
 • 50 gram van magere kaas

Magere kip, vlees en vis: 6 of minder porties per dag

Kies mager vlees en tracht een portie van rood vlees slechts af en toe te eten niet meer dan een of twee keer per week.

Voorbeelden van een portie omvatten:

 • 28 gram gebakken vlees, kip of vis
 • 1 ei

Noten, zaden en peulvruchten: 4-5 porties per week

Deze omvatten voedingsmiddelen zoals amandelen, pinda’s, hazelnoten, walnoten, zonnebloempitten, lijnzaad, bruine bonen, linzen en spliterwten.

Voorbeelden van een portie omvatten:

 • 50 gram van noten
 • 2 eetlepels pindakaas
 • 2 eetlepels of een 15 gram van zaden
 • 65 gram gekookte peulvruchten

Vetten en Oliën: 2-3 porties per dag

Het DASH dieet beveelt aan dat u plantaardige oliën kiest boven andere oliën. Deze omvatten margarines en oliën zoals koolzaad, maïs, olijf-of saffloerolie. Zij raden u ook aan om voor low-fat mayonaise en lichte salade dressing te kiezen.

Voorbeelden van een portie omvatten:

 • 1 theelepel zachte margarine
 • 1 theelepel plantaardige olie
 • 1 eetlepel mayonaise
 • 2 eetlepels slasaus

Snoep en toegevoegde suikers: 5 of minder porties per week

Toegevoegde suikers worden tot een minimum beperkt op het DASH dieet, dus beperk je inname van snoep, frisdrank en tafelsuiker. Het DASH-dieet vereist ook dat je ongeraffineerde suikers en alternatieve suikers, zoals agavesiroop.

Voorbeelden van een portie omvatten:

 • 1 eetlepel suiker
 • 1 beker limonade
 • 1 eetlepel gelei of jam

Kortom: Het DASH-dieet bevat geen specifieke voedingsmiddelen om te eten. In plaats daarvan is het een voedingspatroon dat zich richt op porties van voedselgroepen.

Het DASH dieet: een voorbeeldmenu voor één week

Hier is een voorbeeld van een één-week DASH dieet maaltijd plan gebaseerd op 2000 calorieën:

maandag

 • Ontbijt: 1 kop (90 gram) van havermout met 1 kop (240 ml) van magere melk, 1/2 kop (75 gram) van bosbessen en 1/2 kop (120 ml) van verse jus d’orange.
 • Snack: 1 middelgrote appel en 1 kop (285 gram) van magere yoghurt.
 • Lunch: Tonijn en mayonaise sandwich gemaakt met 2 sneetjes volkoren brood, 1 eetlepel mayonaise, 1,5 koppen (113 gram) van groene salade en 80 gram van tonijn in blik. 1 kop (248 gram) van groentesoep.
 • Snack: 1 middelgrote banaan.
 • Diner: 85 gram mager kipfilet gebakken in 1 theelepel plantaardige olie met 1/2 kop (75 gram) van broccoli en 1/2 kop (75 gram) van wortelen.Geserveerd met 1 kop (190 gram) van de bruine rijst.

dinsdag

 • Ontbijt: 2 sneetjes volkoren toast met 1 theelepel margarine en 1 eetlepel gelei of jam. 1/2 kop (120 ml) van verse jus d’orange en 1 middelgrote appel.
 • Snack: 1 middelgrote banaan.
 • Lunch. Een 85 gram mager kippenborst met 150 gram groene salade, 45 gram van magere kaas en 190 gram van de bruine rijst.
 • Snack: 1/2 kop (30 gram) van ingeblikte perziken en 1 kop (285 gram) van magere yoghurt.
 • Diner: 85 gram van zalm gekookt in 1 theelepel plantaardige olie met 1 kop (300 gram) van gekookte aardappelen en 1,5 koppen (225 gram) van gekookte groenten.

woensdag

 • Ontbijt: 1 kop (90 gram) van havermout met 1 kop (240 ml) van magere melk en 1/2 kop (75 gram) van bosbessen. 1/2 kop (120 ml) van verse jus d’orange.
 • Snack: 1 middelgrote sinaasappel.
 • Lunch: 2 sneetjes volkoren brood, 85 gram magere kalkoen, 45 gram van magere kaas, 1 theelepel margarine, 1/2 kop (38 gram) van de groene salade en 1 / 2 kop (38 gram) van cherry tomaten.
 • Snack: 4 volkoren crackers met 45 gram van kwark en 1/2 kop (75 gram) van ananas in blik.
 • Diner: 170 gram van kabeljauwfilet, 1 kop (200 gram) van aardappelpuree, 1/2 kop (75 gram) van groene erwten en 1/2 kop (75 gram) van broccoli.

donderdag

 • Ontbijt: 1 kop (90 gram) van havermout met 1 kop (240 ml) van magere melk en 1/2 kop (75 gram) van frambozen. 1/2 kop (120 ml) van verse jus d’orange.
 • Snack: 1 middelgrote banaan.
 • Lunch: Salade gemaakt met 130 gram van gegrilde tonijn, 1 gekookt ei, 2 kopjes groene salade, 1/2 kop (38 gram) van cherry tomaten, 2 eetlepels vetarme slasaus en 2 sneetjes hele tarwe toast.
 • Snack: 1/2 kop (30 gram) van ingeblikte peren en 1 kop (285 gram) van magere yoghurt.
 • Diner: 85 gram van varkenshaas met 1 kop (150 gram) van gemengde groenten en 1 kop (190 gram) van de bruine rijst.

vrijdag

 • Ontbijt: 2 gekookte eieren, 2 sneetjes bacon van kalkoen met 1/2 kop (38 gram) van cherry tomaten, 1/2 kop (80 gram) van gebakken bonen, 2 sneetjes volkoren toast en 1 theelepel margarine. 1/2 kopje verse jus d’orange (120 ml).
 • Snack: 1 middelgrote appel.
 • Lunch: 2 sneetjes volkoren brood, 1 eetlepel magere mayonaise, 45 gram van magere kaas, 1/2 kop (38 gram) van de groene salades en 1/2 kop (38 gram) Cherry-tomaten.
 • Snack: 1 kopje fruitsalade.
 • Diner: Spaghetti en gehaktballen gemaakt met 1 kopje van spaghetti en 115 gram van kalkoen gehaktballen. 1/2 kop (75 gram) van groene erwten.

zaterdag

 • Ontbijt: 2 sneetjes volkoren toast met 2 eetlepels pindakaas, 1 middelgrote banaan, 2 eetlepels gemengde zaden en 1/2 kopje verse jus d’orange (120 ml).
 • Snack: 1 middelgrote appel.
 • Lunch: 85 gram van gegrilde kip, 1 kop geroosterde groenten en 1 kopje couscous.
 • Snack: 1/2 kop (30 gram) van gemengde bessen en 1 kop (285 gram) van magere yoghurt.
 • Diner: 85 gram van varkensvlees steak en 1 kop (150 gram) van ratatouille met 1 kop (190 gram) van de bruine rijst, 1/2 kopje linzen en 45 gram magere kaas.
 • Dessert: Low-fat chocoladepudding.

zondag

 • Ontbijt: 1 kop (90 gram) van havermout met 1 kop (240 ml) van magere melk, 1/2 kop (75 gram) van bosbessen en 1/2 kop (120 ml) van verse jus d’orange.
 • Snack: 1 middelgrote peer.
 • Lunch: Kip salade gemaakt met 85 gram mager kipfilet, 1 eetlepel mayonaise, 2 koppen (150 gram) van groene salade, 1/2 kop (75 gram) van cherry tomaten, 1/2 eetlepel zaden en 4 volkoren crackers.
 • Snack: 1 banaan en 1/2 kop (70 gram) van amandelen.
 • Diner: 85 gram van roast beef met 1 kop (150 gram) van gekookte aardappelen, 1/2 kop (75 gram) van broccoli en 1/2 kop (75 gram) van groene erwten.

Kortom: Er zijn een verscheidenheid aan maaltijden die je kunt eten met dit dieet. Hier boven is slechts een voorbeeld van wat een week op het dieet eruit zou kunnen zien.

Hoe maak je je het dieet meer DASH

Omdat er geen vaste voedingsmiddelen met het DASH dieet zijn. U kunt uw huidige dieet aanpassen aan de DASH-richtlijnen door het volgende te doen:

 • Eet meer groenten en fruit.
 • Swap geraffineerde granen voor volkoren granen.
 • Kies vetvrije of vetarme zuivelproducten.
 • Kies magere eiwitbronnen, zoals vis, gevogelte en bonen.
 • Kook met plantaardige oliën.
 • Beperk uw inname van voedingsmiddelen met een hoog toegevoegde suikers, zoals frisdrank en snoep.
 • Beperk uw inname van voedingsmiddelen rijk aan verzadigde vetten zoals vette vleeswaren, volvette zuivelproducten en oliën zoals kokos en palmolie.

Even over vers fruitsap porties, dit dieet raadt u aan om caloriearme dranken, zoals water, thee en koffie te drinken.

Kortom: Het is mogelijk om uw huidige dieet aan te passen aan het DASH dieet. Eet eenvoudig meer groenten en fruit, kies voor vetarme producten en magere eiwitten en beperk uw inname van verwerkt, vetrijk en suikerrijk voedsel.

Veel gestelde vragen

Als u erover denkt om de DASH-aanpak te gebruiken voor uw bloeddruk. Heeft u misschien een paar vragen over andere aspecten van uw levensstijl.

De meest gestelde vragen worden hieronder behandeld.

Kan ik koffie drinken op een DASH dieet?

Het DASH dieet bevat geen specifieke richtlijnen voor het voorschrijven van koffie. Sommige mensen vrezen echter dat cafeïnehoudende dranken zoals koffie hun bloeddruk kunnen verhogen.

Het is bekend dat cafeïne een kortdurende stijging van de bloeddruk kan veroorzaken(33).

Bovendien is deze stijging groter bij mensen met hoge bloeddruk( 34 , 35 ).

Uit een recent onderzoek bleek echter dat ondanks koffie een kortstondige (1-3 uur) verhoging van de bloeddruk veroorzaakte, het niet het langetermijnrisico op hoge bloeddruk of hartaandoeningen verhoogde( 33 ).

Voor de meeste gezonde mensen met een normale bloeddruk, 3-4 kopjes koffie per dag wordt beschouwd als veilig( 36 ).

De lichte stijging van de bloeddruk (5-10 mm Hg) veroorzaakt door cafeïne betekent echter dat mensen die al een hoge bloeddruk hebben. Het beste is om voorzichtiger te zijn met hun koffie consumptie.

Is lichaamsbeweging nodig op een DASH dieet?

Van het DASH dieet is aangetoond dat het zelfs effectiever is in het verlagen van de bloeddruk wanneer mensen ook actief zijn(18).

Gezien de onafhankelijke voordelen van lichaamsbeweging op de gezondheid, is dit niet verrassend.

Het wordt aanbevolen om de meeste dagen gemiddeld 30 minuten aan gematigde activiteit te doen. Ook is het belangrijk om iets te kiezen dat je leuk vindt, zodat je meer kans hebt om het vol te houden.

Voorbeelden van gematigde activiteiten zijn:

 • Wandelen 15 minuten
 • Hardlopen 10 minuten
 • Fietsen 6 minuten
 • Baantjes zwemmen 20 minuten
 • Huishoudelijk werk 60 minuten

Mag ik alcohol drinken op een DASH dieet?

Het drinken van teveel alcohol kan uw bloeddruk verhogen(37).

Sterker nog, regelmatig drinken van meer dan drie drankjes per dag is gekoppeld aan een verhoogd risico op hoge bloeddruk en hartaandoeningen( 38 ).

Op een DASH dieet wordt aanbevolen dat u spaarzaam alcohol drinkt. Twee of minder drankjes per dag voor mannen of maximaal één drankjes per dag voor vrouwen.

Kortom: U kunt met mate drinken van koffie en alcohol op het DASH dieet. Het combineren van het DASH dieet met lichaamsbeweging maakt het misschien nog effectiever.

Is het goed om het DASH dieet te proberen?

Voor sommige mensen kan de DASH dieet een makkelijk manier en een effectieve manier zijn om de bloeddruk te verlagen.

Het is echter vermeldenswaard dat het verlagen van de zoutinname tot 1.500 mg of minder niet is gekoppeld aan gezondheidsvoordelen. Dit omvat zoals een verminderd risico op hartaandoeningen of overlijden, ondanks het feit dat het de bloeddruk kan verlagen.

Bovendien is het DASH dieet zeer vergelijkbaar met de standaard vetarm dieet, waarvan uit grootschalige gecontroleerde onderzoeken niet is gebleken dat het het risico op overlijden vermindert(3940).

Als u een hoge bloeddruk heeft of een zoutgevoelig persoon bent, kan dit een goed dieet van aanpak voor jou zijn.

Maar als u verder gezond bent, zijn de voordelen van het volgen van het DASH-dieet onduidelijk.

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.