Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :
img

De Complete Beginnersgids voor het DASH Dieet

1438 Views

De Complete Beginnersgids voor het DASH Dieet

Hoge bloeddruk treft wereldwijd meer dan 1,1 miljard mensen.

Helaas dit aantal stijgt nog steeds. In feite, een recente studie bleek dat het aantal mensen met hoge bloeddruk in de laatste 40 jaar is verdubbeld.

Dit is een ernstige gezondheids-zorg, zoals mensen met een hoge bloeddruk een hoger risico op gezondheid aandoeningen hebben zoals hart-en vaatziekten, nierfalen en beroerte.

Van voeding wordt gedacht een belangrijke rol in de ontwikkeling van hoge bloeddruk te spelen. Dit heeft wetenschappers en beleidsmakers specifieke dieetbehoeften strategieën te ontwikkelen om het te helpen verminderen.

Dit artikel is een gedetailleerd overzicht van het DASH-dieet, die werd ontworpen voor de bestrijding van hoge bloeddruk en het verminderen van het risico op hart- en vaatziekten.

Wat is het DASH-dieet?

DASH staat voor D ietary A pproaches naar S top H ypertension.

Het is een dieet dat vaak wordt aanbevolen voor mensen die willen voorkomen of de behandeling van hypertensie (hoge bloeddruk) en hun risico op hart-en vaatziekten te verminderen.

De DASH-voeding is gericht op fruit, groenten, volle granen en mager vlees.

Het dieet is ontworpen nadat onderzoekers was opgevallen dat een hoge bloeddruk veel minder vaak voorkomt bij mensen die een plantaardig dieet volgden, zoals veganisten en vegetariërs , dan vleeseters.

Dit leidde onderzoekers om een ​​dieet dat liberale hoeveelheden van de voedingsstoffen die leek de mensen te beschermen tegen hoge bloeddruk.

Het resultaat was het DASH-dieet, dat rijk is aan groenten en fruit en bevat een aantal magere eiwit bronnen zoals kip, vis en bonen. Het dieet is laag in rood vlees, zout, toegevoegde suikers en vetten.

Men denkt dat een van de belangrijkste redenen waarom mensen met hoge bloeddruk kan profiteren van dit dieet is omdat het de hoeveelheid zout wat ze eten is vermindert.

De reguliere DASH dieet programma beveelt aan dat mensen niet meer dan 2300 mg natrium per dag (of 1 theelepel) eten, wat in lijn is met de meeste nationale richtlijnen.

De lagere-zout versie raadt aan dat mensen niet meer dan 1.500 mg natrium per dag (of 3/4 van een theelepel eten).

kortom: het DASH-dieet werd ontworpen om hoge bloeddruk te verlagen. Het is rijk aan fruit, groenten en magere eiwitten, maar het beperkt rood vlees, zout, toegevoegde suikers en vetten.

Het DASH-dieet verlaagt de bloeddruk

Bloeddruk is een maat voor de kracht op uw bloedvaten en organen waar het bloed doorheen stroomt. Het gaat hier om twee getallen:

 • Systolische druk: De druk in de bloedvaten als uw hart klopt.
 • Diastolische druk: De druk in de bloedvaten tussen de hartslagen, wanneer je hart in rust is.

Normale bloeddruk voor volwassenen is een systolische druk onder 120 mmHg en een diastolische druk lager dan 80 mmHg. Dit is gewoonlijk geschreven met de systolische druk boven de diastolische druk, zoals zo geschreven: 120/80.

Mensen met een bloeddrukmeting van 140/90 worden beschouwd als hoge bloeddruk.

Interessant is dat het DASH-dieet heeft aangetoond dat een lagere bloeddruk bij zowel gezonde mensen en mensen met een hoge bloeddruk.

Bovendien, dit wordt al bereikt hoewel de mensen niet afvallen of hun zout-inname te beperken.

Echter, wanneer inname van natrium werd beperkt, vonden zij dat het DASH dieet verlaagde bloeddruk nog verder. In feite waren de sterkste daling van de bloeddruk bij mensen met de laagste inname van zout.

Deze zoutarm DASH-dieet resultaten waren het meest indrukwekkend bij mensen die al een hoge bloeddruk hadden, en deze terug te brengen met een gemiddelde van 11 punten.Bij mensen met een normale bloeddruk, verlaagde bloeddruk zo’n drie punten.

Dit is in lijn met andere studies die hebben gevonden dat het beperken van de zoutinname de bloeddruk kan verlagen, vooral bij degenen die een hoge bloeddruk hebben.

Echter, het is belangrijk op te merken dat er een daling van de bloeddruk niet altijd te vertalen is naar een verminderd risico op hart-en vaatziekten of overlijden.

kortom: een DASH voedingspatroon is effectief in het verlagen van de bloeddruk, vooral bij mensen die al hoge bloeddruk hebben.

Kunt u gewicht verliezen met het DASH-dieet?

Appels, druiven, een vork en een mes op Schalen

Het DASH dieet is om de bloeddruk te verlagen, ongeacht of mensen afvallen of niet.

Echter, als je al een hoge bloeddruk hebt, is de kans groot dat je al geadviseerd bent om gewicht te verliezen.

Dit komt omdat hoe meer je weegt, hoe hoger uw bloeddruk waarschijnlijk is.

Daarnaast heeft afvallen aangetoond bloeddruk te lagen.

Sommige studies hebben aangetoond dat mensen kunnen afvallen op het DASH-dieet.

Echter, degenen die gewicht verloren met het DASH-dieet in een gecontroleerde calorie tekort, wat betekent dat ze werden verteld om minder calorieën te eten dan gebruikelijk.

Gezien het feit dat de DASH-dieet snijdt veel vetrijke, suikerhoudende voedingsmiddelen, kunnen mensen vinden dat zij automatisch hun calorie-inname verminderen en afvallen. Andere mensen kunnen bewust hun inname hebben beperkt.

Hoe dan ook, als je gewicht wil verliezen op een DASH-dieet, nog steeds moet u uw calorie-inname verminderen.

kortom: het DASH-dieet zou kunnen helpen gewicht te verliezen.Echter, voor gewichtsverlies, moet je nog steeds  ervoor zorgen dat je minder calorieën eet dan je brandt.

Andere potentiële gezondheidsvoordelen

Het is goed gedocumenteerd dat het DASH-dieet kan helpen de bloeddruk te verlagen. Het dieet heeft extra voordelen.

Hier zijn een aantal geregistreerde voordelen van het DASH-dieet:

 • Verlaagt risico op kanker: Een recente evaluatie is gebleken dat mensen na het DASH-dieet een lager risico op sommige vormen van kanker hadden, met inbegrip van darm en borstkanker.
 • Verlaagt metabool syndroom risico: Sommige studies hebben aangetoond dat de DASH dieet vermindert het risico op metabool syndroom met maximaal 81%.
 • Verlaagt risico op diabetes: Naar aanleiding van het DASH-dieet dat gekoppeld is aan een lager risico op het ontwikkelen van diabetes type 2. Sommige studies hebben ook aangetoond dat insuline resistentie kan verbeteren.
 • Verlaagt hartkwaalrisico: Een recente beoordeling toonde aan dat bij vrouwen na een DASH-achtig dieet werd geassocieerd met een 20% lager risico op hart-en vaatziekten en een 29% lager risico op een beroerte.

Veel van deze beschermende effecten zijn toegeschreven aan de hoge groenten en fruit inhoud van het DASH dieet. Dit komt omdat in het algemeen het eten van meer groenten en fruit is gekoppeld aan een verminderd risico op de ziektes.

kortom: een DASH voedingspatroon kan uw risico op sommige vormen van kanker, diabetes, hart-en vaatziekten en het metabool syndroom verminderen.

Werkt het DASH-dieet voor iedereen?

Eén van de belangrijkste bevindingen van het DASH-dieet studies was dat de grootste daling van de bloeddruk werd gezien bij mensen met de laagste inname van zout.

Hoewel dit is interessant, de voordelen van zout beperking voor de gezondheid en levensduur zijn niet duidelijk. Voor mensen met een hoge bloeddruk, is het aangetoond dat het verminderen van de inname van zout dat het aanzienlijke invloed heeft op de bloeddruk.

Echter, bij mensen met normale bloeddruk, de effecten van het verminderen zoutinname zijn veel kleiner.

Dit kan gedeeltelijk worden verklaard door de theorie dat sommige mensen “zout gevoelig” betekent sommige mensen gevoeliger voor zout zijn en dat het een groter effect heeft op de bloeddruk.

kortom: Het verlagen van de zoutinname van een zeer hoog niveau is gunstig voor de meeste mensen. Verder zout beperking, zoals geadviseerd bij het DASH-dieet, kan alleen gunstig zijn voor mensen die “zout gevoelig” en een hoge bloeddruk hebben.

Het beperken van te veel zout Is niet goed voor je

Zout Shaker en Pile

Het eten van te weinig zout is gekoppeld aan gezondheidsproblemen, zoals een verhoogd risico op hart-en vaatziekten, insulineresistentie en het vasthouden van vocht.

De zoutarm versie van het DASH dieet adviseert mensen eten om niet meer dan 1500 mg natrium (ongeveer 3/4 theelepel) per dag te eten.

Echter, het is nog onduidelijk of er enig voordeel aan het verminderen van de inname van zout zo laag, zelfs bij mensen met een hoge bloeddruk.

In feite, een recente evaluatie is gebleken dat de huidige gegevens een verband tussen zoutinname en het risico op overlijden door hart-en vaatziekten niets laten zien. Dit ondanks het feit dat het verlagen van de inname van zout veroorzaakt een bescheiden daling van de bloeddruk.

Over het algemeen de meeste mensen eten te veel zout. Dit betekent het verlagen van zout inname van zeer grote hoeveelheden van 9-12 gram per dag naar 5-6 gram per dag kan gunstig zijn.

Deze doelstelling kan eenvoudig worden bereikt door het verminderen van de hoeveelheid sterk bewerkte voedingsmiddelen in uw voeding en het eten van vooral onbewerkt voedsel.

kortom: Hoewel het verminderen van de zoutinname van verwerkte voedingsmiddelen gunstig is voor de meeste mensen, het eten van te weinig zout kan ook schadelijk zijn.

Wat te eten op het dieet (het DASH Dieet Eetschema)

Mix van Diverse Vruchten

Het DASH-dieet bevat geen lijst van specifieke voedingsmiddelen die je moet eten.

In plaats daarvan adviseert men een voedingspatroon dat zich richt op het aantal porties van de verschillende groepen voedingsmiddelen.

Het aantal porties dat je kunt eten hangt af van hoeveel calorieën je nodig hebt om je doelen te bereiken. Hieronder staat een uitleg over het aantal porties die u na kunt streven, gebaseerd op een 2000-calorie dieet.

Volle granen: 6-8 porties per dag

Voorbeelden van hele granen bevatten tarwe of volkoren brood, volkoren ontbijtgranen, tarwekiemen, bruine rijst, bulgur, quinoa, couscous en havermout.

Voorbeelden van een portie omvatten:

 • 1 sneetje volkoren brood
 • 28 gram droge, volkoren graanproducten
 • 1/2 kopje gekookte rijst, pasta of granen

Groenten: 4-5 porties per dag

Alle groenten zijn toegestaan ​​met het DASH-dieet. Dit omvat broccoli, wortelen, bloemkool, groene bonen en kool, om een paar te noemen.

Voorbeelden van een portie omvatten:

 • 1 kopje rauwe bladgroenten zoals spinazie en boerenkool
 • 1/2 kopje rauwe of gekookte groenten zoals broccoli, wortelen, squash en tomaten
 • 1/2 kopje groentesap

Fruit: 4-5 porties per dag

Als je het DASH-dieet volg zult u veel fruit eten. Voorbeelden van fruit die je kunt eten zijn onder meer appels, peren, perziken, bessen en tropische vruchten zoals ananas en mango.

Voorbeelden van een portie omvatten:

 • 1 middelgrote vrucht of 1/4 kop van gedroogde vruchten
 • 1/2 kop verse, bevroren of ingeblikt fruit
 • 1/2 kop vruchtensap

Zuivelproducten: 2-3 porties per dag

Zuivelproducten op een DASH-dieet moet laag zijn in vet . Voorbeelden hiervan zijn magere melk en magere kaas en yoghurt.

Voorbeelden van een portie omvatten:

 • 1 kopje magere melk of yoghurt
 • 50 gram van magere kaas

Mager kip, vlees en vis: 6 of minder porties per dag

Kies mager vlees en tracht een portie van rood vlees slechts af en toe te eten niet meer dan een of twee keer per week.

Voorbeelden van een portie omvatten:

 • 28 gram gebakken vlees, kip of vis
 • 1 ei

Noten, zaden en peulvruchten: 4-5 porties per week

Deze voedingsmiddelen omvatten, zoals amandelen, pinda’s, hazelnoten, walnoten, zonnebloempitten, lijnzaad, bruine bonen, linzen en spliterwten.

Voorbeelden van een portie omvatten:

 • 1/3 kop of 50 gram van noten
 • 2 eetlepels pindakaas
 • 2 eetlepels of een 15 gram van zaden
 • 1/2 kopje gekookte peulvruchten

Vetten en Oliën: 2-3 porties per dag

De DASH-dieet raadt u aan om plantaardige oliën te kiezen ten opzichte van andere oliën. Deze omvatten margarines en oliën zoals koolzaad, maïs, olijf-of saffloerolie. Zij raden u ook aan om voor low-fat mayonaise en lichte salade dressing te kiezen.

Voorbeelden van een portie omvatten:

 • 1 theelepel zachte margarine
 • 1 theelepel plantaardige olie
 • 1 eetlepel mayonaise
 • 2 eetlepels slasaus

Snoep en toegevoegde suikers: 5 of minder porties per week

Toegevoegde suikers worden tot een minimum beperkt op een DASH-dieet, dus beperk uw inname van snoep, frisdrank en tafelsuiker. Het DASH-dieet vereist dat u ook ongeraffineerde suikers en alternatieve bronnen van suiker te beperken, zoals agavesiroop.

Voorbeelden van een portie omvatten:

 • 1 eetlepel suiker
 • 1 eetlepel gelei of jam
 • 1 beker limonade

kortom: het DASH-dieet bevat geen lijst van specifieke voedingsmiddelen om te eten. In plaats daarvan, het is een voedingspatroon gericht op porties van voedsel groepen.

Het DASH-Dieet: Een voorbeeld Menu voor één Week

Hier is een voorbeeld van een één-week DASH-dieet maaltijd plan gebaseerd op 2000 calorieën:

maandag

 • Ontbijt: 1 kop (90 gram) van havermout met 1 kop (240 ml) van magere melk, 1/2 kop (75 gram) van bosbessen en 1/2 kop (120 ml) van verse jus d’orange.
 • Snack: 1 middelgrote appel en 1 kop (285 gram) van magere yoghurt.
 • Lunch: tonijn en mayonaise sandwich gemaakt met 2 sneetjes volkoren brood, 1 eetlepel mayonaise, 1,5 koppen (113 gram) van groene salade en 80 gram van tonijn in blik. 1 kop (248 gram) van groentesoep.
 • Snack: 1 middelgrote banaan.
 • Diner: 85 gram mager kipfilet gebakken in 1 theelepel plantaardige olie met 1/2 kop (75 gram) van broccoli en 1/2 kop (75 gram) van wortelen.Geserveerd met 1 kop (190 gram) van de bruine rijst.

dinsdag

 • Ontbijt: 2 sneetjes volkoren toast met 1 theelepel margarine en 1 eetlepel gelei of jam. 1/2 kop (120 ml) van verse jus d’orange en 1 middelgrote appel.
 • Snack: 1 middelgrote banaan.
 • Lunch: 85 gram mager kippenborst met 2 koppen (150 gram) van groene salade, 45 gram van magere kaas en 1 kop (190 gram) van de bruine rijst.
 • Snack: 1/2 kop (30 gram) van ingeblikte perziken en 1 kop (285 gram) van magere yoghurt.
 • Diner: 85 gram van zalm gekookt in 1 theelepel plantaardige olie met 1 kop (300 gram) van gekookte aardappelen en 1,5 koppen (225 gram) van gekookte groenten.

woensdag

 • Ontbijt: 1 kop (90 gram) van havermout met 1 kop (240 ml) van magere melk en 1/2 kop (75 gram) van bosbessen. 1/2 kop (120 ml) van verse jus d’orange.
 • Snack: 1 middelgrote sinaasappel.
 • Lunch: 2 sneetjes volkoren brood, 85 gram magere kalkoen, 45 gram van magere kaas, 1 theelepel margarine, 1/2 kop (38 gram) van de groene salade en 1 / 2 kop (38 gram) van cherry tomaten.
 • Snack: 4 volkoren crackers met 45 gram van kwark en 1/2 kop (75 gram) van ananas in blik.
 • Diner: 170 gram van kabeljauwfilet, 1 kop (200 gram) van aardappelpuree, 1/2 kop (75 gram) van groene erwten en 1/2 kop (75 gram) van broccoli.

donderdag

 • Ontbijt: 1 kop (90 gram) van havermout met 1 kop (240 ml) van magere melk en 1/2 kop (75 gram) van frambozen. 1/2 kop (120 ml) van verse jus d’orange.
 • Snack: 1 middelgrote banaan.
 • Lunch: salade gemaakt met 130 gram van gegrilde tonijn, 1 gekookt ei, 2 kopjes groene salade, 1/2 kop (38 gram) van cherry tomaten, 2 eetlepels vetarme slasaus en 2 sneetjes hele tarwe toast.
 • Snack: 1/2 kop (30 gram) van ingeblikte peren en 1 kop (285 gram) van magere yoghurt.
 • Diner: 85 gram van varkenshaas met 1 kop (150 gram) van gemengde groenten en 1 kop (190 gram) van de bruine rijst.

vrijdag

 • Ontbijt: 2 gekookte eieren, 2 sneetjes bacon van kalkoen met 1/2 kop (38 gram) van cherry tomaten, 1/2 kop (80 gram) van gebakken bonen, 2 sneetjes volkoren toast en 1 theelepel margarine. 1/2 kopje verse jus d’orange (120 ml).
 • Snack: 1 middelgrote appel.
 • Lunch: 2 sneetjes volkoren brood, 1 eetlepel magere mayonaise, 45 gram van magere kaas, 1/2 kop (38 gram) van de groene salades en 1/2 kop (38 gram) Cherry-tomaten.
 • Snack: 1 kopje fruitsalade.
 • Diner: Spaghetti en gehaktballen gemaakt met 1 kopje van spaghetti en 115 gram van kalkoen gehaktballen. 1/2 kop (75 gram) van groene erwten.

zaterdag

 • Ontbijt: 2 sneetjes volkoren toast met 2 eetlepels pindakaas, 1 middelgrote banaan, 2 eetlepels gemengde zaden en 1/2 kopje verse jus d’orange (120 ml).
 • Snack: 1 middelgrote appel.
 • Lunch: 85 gram van gegrilde kip, 1 kop geroosterde groenten en 1 kopje couscous.
 • Snack: 1/2 kop (30 gram) van gemengde bessen en 1 kop (285 gram) van magere yoghurt.
 • Diner: 85 gram van varkensvlees steak en 1 kop (150 gram) van ratatouille met 1 kop (190 gram) van de bruine rijst, 1/2 kopje linzen en 45 gram magere kaas.
 • Dessert: Low-fat chocoladepudding.

zondag

 • Ontbijt: 1 kop (90 gram) van havermout met 1 kop (240 ml) van magere melk, 1/2 kop (75 gram) van bosbessen en 1/2 kop (120 ml) van verse jus d’orange.
 • Snack: 1 middelgrote peer.
 • Lunch: Kip salade gemaakt met 85 gram mager kipfilet, 1 eetlepel mayonaise, 2 koppen (150 gram) van groene salade, 1/2 kop (75 gram) van cherry tomaten, 1/2 eetlepel zaden en 4 volkoren crackers.
 • Snack: 1 banaan en 1/2 kop (70 gram) van amandelen.
 • Diner: 85 gram van roast beef met 1 kop (150 gram) van gekookte aardappelen, 1/2 kop (75 gram) van broccoli en 1/2 kop (75 gram) van groene erwten.

kortom: Er zijn een verscheidenheid aan maaltijden die je kunt eten met dit dieet. hierBoven is slechts een voorbeeld van wat een week op het dieet eruit zou kunnen zien.

Hoe u uw dieet meer DASH-achtige maakt

Omdat er geen vaste voedingsmiddelen met het DASH-dieet zijn, kunt u uw huidige dieet aanpassen aan de DASH-richtlijnen door het volgende te doen:

 • Eet meer groenten en fruit.
 • Swap geraffineerde granen voor volle granen.
 • Kies vetvrije of vetarme zuivelproducten.
 • Kies magere eiwitbronnen, zoals vis, gevogelte en bonen.
 • Kook met plantaardige oliën.
 • Beperk uw inname van voedingsmiddelen met een hoog toegevoegde suikers, zoals frisdrank en snoep.
 • Beperk uw inname van voedingsmiddelen rijk aan verzadigde vetten zoals vette vleeswaren, volvette zuivelproducten en oliën zoals kokos en palmolie.

Even over vers fruitsap porties, dit dieet raadt u aan om caloriearme dranken, zoals water, thee en koffie te drinken.

kortom: Het is mogelijk om uw huidige dieet af te stemmen op het DASH-dieet. Eet gewoon meer groenten en fruit, kiest vetarme producten en magere eiwitten en beperk uw inname van verwerkte, hoog-vet en suikerhoudende voedingsmiddelen.

Veel gestelde vragen

Als je overweegt om het Dash aanpak voor uw bloeddruk te proberen, dan kan je wellicht nog een paar vragen hebben over andere aspecten van uw levensstijl.

De meest gestelde vragen worden hieronder behandeld.

Kan ik koffie drinken op een DASH-dieet?

Koffie in een blauwe kop

Het DASH-dieet bevat geen specifieke richtlijnen voor het voorschrijven van koffie . Echter, sommige mensen maken zich zorgen dat cafeïnehoudende dranken zoals koffie hun bloeddruk kan verhogen.

Het is bekend dat cafeïne een kortdurende verhoging van de bloeddruk kunnen veroorzaken.

Bovendien, deze stijging is groter bij mensen met een hoge bloeddruk.

Uit een recente evaluatie is gebleken dat ondanks koffie veroorzaakt op korte termijn (1-3 uur) verhoging van de bloeddruk, de lange termijn risico van hoge bloeddruk of hart-en vaatziekten is niet verhoogd.

Voor de meeste gezonde mensen met een normale bloeddruk, 3-4 kopjes koffie per dag wordt beschouwd als veilig.

Echter, de lichte stijging van de bloeddruk (5-10 mm Hg) veroorzaakt door cafeïne betekent dat mensen die al een hoge bloeddruk hebben moeten waarschijnlijk voorzichtig zijn met hun koffie consumptie.

Is lichaamsbeweging nodig op een DASH-Dieet?

Het DASH Dieet heeft aangetoond dat het zelfs meer effectief in het verlagen van de bloeddruk is bij mensen ook actief zijn.

Gezien de onafhankelijke voordelen van lichaamsbeweging op de gezondheid, is dit niet verwonderlijk.

Het is aan te raden om 30 minuten van matige activiteit de meeste dagen van de week te doen, en het is belangrijk om iets wat je van geniet te doen, zodat je meer kans hebt om het vol te houden.

Voorbeelden van matige activiteit zijn onder meer:

 • Wandelen 15 minuten
 • Hardlopen 10 minuten
 • Fietsen (6 minuten
 • Baantjes zwemmen 20 minuten
 • Huishoudelijk werk 60 minuten

Mag ik alcohol drinken op een DASH-dieet?

Glas rode wijn

Het drinken van teveel alcohol kan uw bloeddruk toenemen.

In feite, regelmatig drinken van meer dan drie glazen per dag is verbonden met een verhoogd risico op hoge bloeddruk en hartziekten.

Op een DASH-dieet, is het aanbevolen dat je alcohol met mate drinkt en niet meer dan de nationale richtlijnen van de overheid – twee of minder drankjes per dag voor mannen en één of minder drankjes per dag voor vrouwen.

kortom: U kunt koffie en alcohol drinken met mate op een DASH-dieet. Het combineren van de DASH-dieet met lichaamsbeweging kan het nog effectiever maken.

Moet je het DASH-dieet proberen?

Voor sommige mensen kan de DASH-dieet een makkelijk manier zijn en een effectieve manier om de bloeddruk te verlagen.

Echter, het is vermeldenswaard dat het verminderen van de inname van zout tot 1500 mg of minder is niet gekoppeld aan de harde voordelen voor de gezondheid, zoals een verlaagd risico op hart-en vaatziekten of dood, ondanks het feit dat het de bloeddruk kan verlagen.

Bovendien, het DASH dieet is zeer vergelijkbaar met de standaard vetarm dieet, dat grote gecontroleerde studies niet hebben aangetoond dat het risico op overlijden vermindert.

Niettemin, als u een hoge bloeddruk heeft of een zout-gevoelig persoon bent, kan dit een goed dieet van aanpak voor jou zijn.

Maar als je verder gezond bent, de voordelen van het volgen van de DASH-dieet zijn onduidelijk.

 

 • Facebook
 • Twitter
 • Google+
 • Pinterest

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

vijftien + elf =

It is main inner container footer text