Een kater is de reactie van je lichaam als je te veel alcohol drinkt.

Symptomen zijn vermoeidheid, misselijkheid, hoofdpijn, gevoeligheid voor licht, uitdroging of duizeligheid die enkele uren kan aanhouden.

Onderzoek naar katers is beperkt en de precieze processen erachter zijn slecht begrepen.

Er wordt gedacht dat het lichaam specifieke hormonale en immuun responsen ervaart tijdens een kater die verschillende symptomen teweegbrengt(123).

Aanbiedingen deze maand

UPGRADE jouw eigen SPOTIFY account

Spotify Premium + Videoland voor slecht €24,99

Netflixs accounts en Gift Cards

Videoland en Disney+ accounts

Nieuw: Sweat Fitness programma voor vrouwen

Fox Sports + Go accounts

Profiteer nu van deze aanbiedingen

Hoewel er geen bekende remedie voor katers is, kunnen verschillende voedingsmiddelen en dranken de symptomen verlichten(4).

Hier zijn de 23 beste voedingsmiddelen en dranken om een ​​kater te verzachten.

1 Bananen

Alcohol blokkeert de productie van een hormoon dat je lichaam helpt om water vast te houden, wat leidt tot uitdroging en het verlies van elektrolyten zoals kalium en natrium(5).

Bananen zijn vooral rijk aan kalium en kunnen helpen om de voorraad van je lichaam aan te vullen. Eén middelgrote banaan bevat 12% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) voor deze voedingsstof(6).

2. Eieren

Eieren zijn rijk aan cysteïne, een aminozuur dat door uw lichaam wordt gebruikt om de antioxidant glutathione te produceren.

Het drinken van alcohol vermindert de voorraden glutathione in het lichaam. Zonder dit is het moeilijk voor je lichaam om de toxische bijproducten van het alcohol metabolisme af te breken (78).

Het eten van cysteïne-rijke eieren is een geweldige manier om glutathione in je lichaam te verhogen en mogelijk kater symptomen te verbeteren.

3. Watermeloen

Omdat hoofdpijn wordt geassocieerd met een kater en meestal het gevolg is van uitdroging en verminderde bloedtoevoer naar de hersenen, kan het eten van een watermeloen helpen(910).

Watermeloen is rijk aan L-citrulline, een voedingsstof die de bloedstroom kan verhogen (11).

Bovendien kan het hoge watergehalte u helpen opnieuw te hydrateren.

4. Augurken

Augurken bevatten een hoog gehalte aan natrium, een elektrolyt dat tijdens overmatig drinken is uitgeput.

Het eten van augurken of het drinken van het sap kan helpen je natriumgehalte te verhogen en je kater te overwinnen.

Een augurk bevat ongeveer 13% van de ADH voor natrium. Nog beter is 75 ml augurken sap levert ongeveer 20% van de ADH(1213).

Houd er rekening mee dat het natriumgehalte van augurken per merk kan variëren.

5. Honing

Vanwege de hoge fructose-inhoud kan honing kater symptomen verbeteren. In feite kan het tussen 34,8% en 39,8% fructose bevatten, afhankelijk van het soort(14).

Hoewel onderzoek over dit onderwerp beperkt is, kan fructose helpen uw lichaam sneller te ontdoen van alcohol(1516).

In een studie bij 50 volwassenen bleek dat honing de snelheid van alcohol eliminatie met maximaal 32,4% verhoogde(15).

Ondanks het vermogen om de snelheid waarmee uw lichaam zich van alcohol bevrijdt te verhogen, leek fructose in een ander onderzoek de intensiteit van de kater symptomen niet te verminderen(17).

Toch moet het eten van honing en ander voedsel met fructose niet worden uitgesloten als een mogelijke manier om je beter te voelen na te veel drinken.

6. Crackers

Crackers bevatten snelwerkende koolhydraten die uw bloedglucose tijdens een kater kunnen verhogen en daarmee verband houdende symptomen kunnen verbeteren.

Wanneer de lever alcohol verwerkt, richt hij zich niet langer op het reguleren van de bloedsuikerspiegel. Dit is de reden waarom een ​​lage bloedsuikerspiegel het gevolg kan zijn van overmatig drinken, vooral bij mensen met diabetes. Het eten van koolhydraten verhoogt de bloedsuikerspiegel(1819).

Vijf crackers (30 gram) bevatten ongeveer 22 gram koolhydraten(20).

7. Noten

Vanwege hun hoge magnesiumgehalte, kunnen noten een oplossing zijn voor je kater.

Overmatig alcohol gebruik kan magnesium in uw cellen uitputten. Als gevolg hiervan kan het aanvullen van magnesium voorrad de symptomen helpen behandelen(2122).

Een 71 gram van amandelen bevat bijna 50% van de ADH voor magnesium(23).

8. Spinazie

Spinazie is rijk aan foliumzuur, een voedingsstof die mogelijk wordt verminderd door zwaar drinken.

Een evaluatie van het onderzoek wees uit dat alcohol de absorptie van foliumzuur beïnvloedt, en chronische alcoholinname kan leiden tot een tekort (24).

Het eten van spinazie kan u helpen om voldoende foliumzuur te behouden na het drinken van alcohol. Een 180 gram gekookte spinazie levert 66% van de ADH op(25).

9. Avocado

Het eten van avocado’s na een nacht van zwaar drinken kan helpen de lage kaliumgehalte te verhogen door alcohol gebruik en uitdroging.

In feite bevat een avocado (136 gram) 20% van de ADH voor dit mineraal (26).

Bovendien in onderzoek is aangetoond dat avocado’s verbindingen bevatten die beschermen tegen leverbeschadiging. Omdat teveel drinken een aanslag op je lever is, kunnen avocado’s vooral gunstig zijn voor katers(27).

10. Vlees

Vlees en andere voedingsmiddelen met veel eiwitten kunnen uw lichaam helpen om een ​​kater beter te hanteren.

Onderzoek toont aan dat alcohol voorkomt dat uw lichaam bepaalde aminozuren opneemt. In feite kan chronisch alcohol gebruik leiden tot aminozuur tekort(2829).

Je lichaam breekt eiwit af in aminozuren, waardoor het een goede keuze is tijdens een kater.

Drie ons (85 gram) rundvlees bevat bijna 25 gram eiwit, terwijl drie gram (84 gram) kippenborst 13 gram bevat(3031).

11. Havermout

Havermout bevat complexe koolhydraten die zorgen voor een langzame en gestage afgifte van suiker in de bloedbaan en kan helpen bij kater ymptomen.

Eén studie toonde aan dat het eten van een ontbijt vol complexe koolhydraten in plaats van geraffineerde suikers leidde tot een beter humeur en verminderde vermoeidheid(32).

Het nemen van havermout na een nacht van zwaar drinken kan helpen met kater gerelateerde angst, vermoeidheid of een lage bloedsuikerspiegel.

12. Bosbessen

Bosbessen zijn rijk aan voedingsstoffen die ontstekingen in je lichaam bestrijden, wat handig is als je een kater hebt(33).

Een onderzoek bij 20 mannen bleek dat de bloedspiegels van verschillende ontstekingsverbindingen na alcohol gebruik stegen(34).

Dus het eten van bosbessen na teveel te hebben gedronken, kan helpen gerelateerde ontstekingen te bestrijden.

13. Noedelsoep met kip

Noedelsoep met kip is een populaire remedie tegen griep of verkoudheid. Het kan echter ook nuttig zijn voor katers.

Onderzoek toont aan dat noedelsoep met kip u kan helpen rehydrateren, vooral vanwege het hoge natriumgehalte(35).

Een 245 gram van noedelsoep met kip verschaft 35% van het ADH voor natrium(36).

14. Sinaasappelen

Sinaasappelen zijn rijk aan vitamine C, wat kan voorkomen dat uw lichaam glutathion verliest.

Glutathion is een antioxidant die helpt uw ​​lichaam te ontdoen van alcohol en vaak wordt verlaagd tijdens alcohol gebruik(3738).

Het eten van sinaasappelen kan je de vitamine C geven die je nodig hebt om het glutathion gehalte stabiel te houden en zelfs je kater te genezen (3940).

15. Asperge

Asperge bevat bepaalde verbindingen in die een kater kunnen verlichten.

Volgens één reageerbuisstudie hebben extracten in asperges meer dan een verdubbeling van de effectiviteit van bepaalde enzymen die helpen bij het afbreken van alcohol en ook beschermen van levercellen tegen schade(41).

Hoewel er momenteel geen onderzoek is naar het effect van asperges op katers, kan het eten van deze groente het proberen waard zijn.

16. Zalm

Zalm is rijk aan omega-3-vetzuren die uitstekend zijn in het verminderen van ontstekingen in uw lichaam(42).

Aangezien het drinken van alcohol het aantal verbindingen dat ontstekingen veroorzaakt kan verhogen, kan het eten van zalm of andere vette vis een goede manier zijn om kater symptomen te verlichten (43).

17. Zoete aardappelen

Zoete aardappelen bevatten verschillende voedingsstoffen die u kunnen helpen sneller een kater te overwinnen.

Een 200 gram gekookte zoete aardappel bevat meer dan 750% van de ADH voor vitamine A, 14% van de ADH voor magnesium en 27% van de ADH voor kalium (44).

Vitamine A kan helpen om de ontsteking die gepaard gaat met katers te bestrijden, terwijl magnesium en kalium nodig zijn om het  te vervangen wat verloren gaat tijdens alcohol gebruik(454647).

18. Gember

Uitgebreid onderzoek ondersteunt het gebruik van gember als een effectief middel tegen misselijkheid (484950).

De anti-misselijkheidseffecten van gember maken het een mogelijke behandeling voor maagklachten geassocieerd met katers.

Het kan alleen worden gegeten, in smoothies of als thee.

19. Water

Drinkwater is één van de belangrijkste dingen die je kunt doen tegen een kater.

Aangezien alcohol een vochtafdrijver is, zorgt het ervoor dat u vaker plassen en leidt tot meer waterverlies. Water kan deze verloren gegane vloeistoffen aanvullen(5152).

20. Tomatensap

Tomatensap is misschien een goede drank om te drinken met een kater.

Onderzoek toont aan dat tomaten verbindingen bevatten die beschermen tegen leverbeschadiging. Overmatig alcoholgebruik kan leiden tot leverschade, waardoor tomaten de effecten van alcohol gebruik kunnen tegengaan(535455).

Bovendien bleek uit één reageerbuis studie dat tomatensap de snelheid kan versnellen waarmee enzymen alcohol verwerken (56).

21. Groene thee

Groene thee kan ook helpen bij het bestrijden van katers.

Eén studie toonde aan dat verbindingen in groene thee de concentratie van alcohol in het bloed bij ratten aanzienlijk verlaagden. Aanvullend onderzoek toont vergelijkbare effecten bij muizen die groene thee-extracten kregen (5758).

Hoewel onderzoek alleen bij dieren is uitgevoerd, kan de effectiviteit van groene thee bij het verbeteren van de kater symptomen zich vertalen naar mensen.

22. Kokoswater

Omdat hydratatie zo’n belangrijk onderdeel is van het herstel van de kater, kan het drinken van kokoswater het gemakkelijker maken om over een kater heen te komen.

Kokoswater bevat veel elektrolyten. Een 240 ml kokoswater heeft respectievelijk 11% en 17% van de ADH voor natrium en kalium(59).

Als resultaat heeft onderzoek aangetoond dat kokoswater net zo effectief is als traditionele sportdranken voor rehydratie(6061).

23. Koffie

Ten slotte kan koffie nuttig zijn voor het verslaan van een kater.

De consumptie van koffie is in sommige onderzoeken gekoppeld aan een verminderde ontsteking, maar het onderzoek is verdeeld(626364).

Als u echter uw kater moeheid wilt verbeteren en alerter wilt worden, is koffie een goede keuze(65).

Tot slot

Hoewel er geen magische remedie is tegen een kater, kunnen verschillende voedingsmiddelen en drankjes je helpen je beter te voelen.

De beste manier om een ​​kater te voorkomen, is om alcohol helemaal te vermijden of met mate te drinken.

Als je merkt dat je lijdt aan een kater, kan het nuttigen van een aantal van de voedingsmiddelen of dranken op deze lijst je binnen een mum van tijd weer normaal voelen.

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.