Ontgifting (detox) kuren zijn populairder dan ooit.

Deze kuren claimen het bloed te reinigen en schadelijke gifstoffen uit het lichaam te verwijderen.

Het is echter niet helemaal duidelijk hoe ze dit doen, wat ze zouden moeten elimineren en of ze eigenlijk werk.

Dit is een gedetailleerd overzicht van detox kuur en hun effecten op de gezondheid.

Aanbiedingen deze maand

UPGRADE jouw eigen SPOTIFY account

Spotify Premium + Videoland voor slecht €24,99

Netflixs accounts 1,3,6 of 12 maanden

Videoland en Disney+ accounts

Nieuw: Telegraaf Premium Digitaal

Fox Sports + Go accounts

Profiteer nu van deze aanbiedingen

Wat is een Detox kuur?

Detox kuren zijn over het algemeen korte-termijn dieet interventies die zijn ontworpen om toxines uit het lichaam te verwijderen.

Een typisch detox kuur bestaat uit een periode van vasten, gevolgd door een strikt dieet van fruit, groenten, vruchtensappen en water. Soms bevat een detox ook kruiden, theeën, supplementen en dubbelpunt reinigers of klysma’s.

Er wordt beweerd dat:

 • Laat de organen rusten door te vasten.
 • Stimuleert de lever om gifstoffen kwijt te raken.
 • Bevorderen van toxine eliminatie via uitwerpselen, urine en zweet.
 • Verbetering van de circulatie.
 • Geeft het lichaam gezonde voedingsstoffen.

Detox-therapieën worden meestal aanbevolen vanwege blootstelling aan giftige chemicaliën in het milieu of dieet. Deze omvatten verontreinigende stoffen, synthetische chemicaliën, zware metalen en andere schadelijke verbindingen.

Van deze diëten wordt ook beweerd dat ze helpen met verschillende gezondheidsproblemen, waaronder obesitas, spijsverteringsproblemen, auto-immuunziekten, ontstekingen, allergieën, opgeblazen gevoel en chronische vermoeidheid (1) .

Er is echter geen onderzoek door mensen naar detox-diëten, en de handvol onderzoeken die zijn gepubliceerd, hebben aanzienlijke beperkingen (23).

 Kortom: Detoxen zijn korte termijn interventies die zijn ontworpen om toxines uit het lichaam te verwijderen. Er wordt beweerd dat ze helpen met verschillende gezondheidsproblemen.

De meest voorkomende manieren om te ontgiften

Er zijn veel manieren om een detox kuur te doen, variërend van totale uithongering en sap tot eenvoudiger voedingsaanpassingen.

De meeste detox kuren hebben betrekking op ten minste een van de volgende (1):

 • Vasten voor 1-3 dagen.
 • Het drinken van vers fruit en groentesappen, smoothies, water en thee.
 • Alleen specifieke vloeistoffen drinken, zoals zout water of citroensap.
 • Het elimineren van voedingsmiddelen met een hoog gehalte aan zware metalen, verontreinigingen en allergenen.
 • Het nemen van supplementen of kruiden.
 • Alle allergene voedingsmiddelen vermijden en deze vervolgens langzaam opnieuw introduceren.
 • Het gebruik van laxeermiddelen, darm reinigen of klysma’s.
 • Regelmatig sporten.
 • Volledig afschaffen van alcohol, koffie, sigaretten en geraffineerde suiker.

De verschillende detox kuren variëren in intensiteit en duur.

Kortom: Er zijn veel soorten detoxen. Sommigen hebben betrekking op vasten, het eten van specifieke voedingsmiddelen, het vermijden van schadelijke ingrediënten en het nemen van supplementen.

Welke gifstoffen worden geëlimineerd?

Detox kuur identificeren zelden de specifieke toxines die ze willen verwijderen of hoe ze precies worden geëlimineerd.

In feite is er weinig tot geen bewijs dat detox diëten eigenlijk alle “gifstoffen” uit je lichaam verwijderen.

Wat nog belangrijker is, er is echt geen wetenschappelijk bewijs dat de bewering ondersteunt dat onze lichamen vol zitten met gifstoffen en gereinigd moeten worden.

Je lichaam is eigenlijk heel goed in staat zichzelf te reinigen, door de lever, uitwerpselen, urine en zweet. De lever maakt giftige stoffen onschadelijk en zorgt er vervolgens voor dat ze uit het lichaam worden vrijgegeven(3, 4, 5, 6, 7).

Desondanks zijn er enkele chemicaliën die mogelijk niet zo gemakkelijk worden verwijderd door deze processen, waaronder persistente organische verontreinigende stoffen, ptalaten, bisfenol A (BPA) en zware metalen(3, 8, 9, 10, 11).

Deze hebben de neiging zich op te hopen in vetweefsel of bloed en het kan heel lang duren, zelfs jaren voordat het lichaam het kwijtgeraakt (12, 13, 14).

Over het algemeen worden deze componenten vandaag echter verwijderd uit of beperkt in commerciële producten(15).

Dat gezegd hebbende, er is weinig bewijs dat detox kuren eigenlijk helpen om een ​​van deze verbindingen te verwijderen.

Kortom: Detox kuren identificeren zelden de specifieke gifstoffen die ze verwijderen en er is weinig bewijs dat ze zelfs gifstoffen verwijderen. Je lichaam kan zich ontdoen van de meeste gifstoffen via de lever, uitwerpselen, urine en zweet.

Werkt een detox kuur?

Sommige mensen rapporteren meer gefocust en energiek gevoel tijdens en na detox kuren.

Dit verbeterde welzijn kan echter eenvoudigweg te wijten zijn aan het elimineren van bewerkte voedingsmiddelen, alcohol en andere ongezonde stoffen uit uw dieet.

Het kan ook dat de vitaminen en mineralen die voorheen ontbraken nu wel aanwezig zijn.

Aan de andere kant melden veel mensen ook dat ze zich tijdens de detox periode erg onwel voelen.

Er is enig bewijs uit dierstudies dat aangeeft dat koriander, een algen genaamd Chlorella, en verschillende soorten fruitzuren en pectine kunnen helpen bij het verwijderen van toxische metalen en organische verontreinigende stoffen(2).

Detox kuren en gewichtsverlies

Momenteel hebben maar heel weinig wetenschappelijke onderzoeken de effectiviteit van detox kuren voor afvallen onderzocht (2).

Hoewel sommige mensen snel veel gewicht verliezen, lijkt dit te wijten te zijn aan het verlies van vocht- en koolstof factoren, in plaats van aan vet. Dit gewicht wordt daarom meestal snel teruggewonnen zodra u weer normaal begint te eten.

De gewichtsverlieseffecten van een detox kuur, het “citroen-detox-dieet” genoemd, zijn onlangs onderzocht bij vrouwen met overgewicht in Korea. Het gaat om het consumeren van slechts een mix van biologische esdoorn of palmsiropen en citroensap gedurende 7 dagen.

Dit dieet verminderde aanzienlijk het lichaamsgewicht, de body mass index, het percentage lichaamsvet, de taille-tot-heup ratio en de tailleomtrek, naast het verminderen van ontstekingsmarkers in het lichaam (16).

De resultaten wijzen ook op een gunstig effect op hormonen door het verminderen van de insulineresistentie en het circuleren van leptine niveaus.

Als een detox kuur ernstige calorie restrictie met zich meebrengt, zal het zeker leiden tot gewichtsverlies en verbeteringen in de metabole gezondheid.

Dit type “crash” -dieet leidt echter waarschijnlijk niet tot lange termijn resultaten tenzij u uw levensstijl op hetzelfde moment verandert.

Kortom: Onderzoek naar het verband tussen detox kuren en gewichtsverlies ontbreekt. Sommigen geven aan dat detox kuren kunnen helpen bij gewichtsverlies op korte termijn.

Detox kuren, kort vasten en stress

Verschillende soorten detox kuren hebben vergelijkbare effecten dan die van korte-termijn vasten.

Vasten op korte termijn kan bij sommige mensen verschillende ziektemarkeringen verbeteren, waaronder een verbeterde leptine- en insulinegevoeligheid (1718).

Deze effecten zijn echter niet voor iedereen van toepassing. Studies bij vrouwen hebben aangetoond dat zowel een 48-uurs snelle en een periode van 3 weken met verminderde calorie-inname de niveaus van stresshormonen kan verhogen(19, 20).

Bovendien kunnen crash diëten een stressvolle ervaring zijn. Ze omvatten het weerstaan ​​van verleidingen en het voelen van honger en ontbering (2122).

Kortom: Sommige detox kuren lijken misschien op periodiek vasten, wat sommige biomarkers van de gezondheid kan verbeteren.

Gunstige aspecten van detox kuren

Er zijn een paar aspecten van detox kuren die misschien voordelen voor de gezondheid bieden(4).

Deze omvatten:

 • Vermijden van zware metalen en persistente organische verontreinigende stoffen.
 • Het elimineren van “toxines” van lichaamsvet door het verliezen van overmatig vet.
 • Sporten/bewegen en regelmatig zweten.
 • Het eten van onbewerkte voedzame en gezonde voeding.
 • Het vermijden van bewerkte voedingsmiddelen.
 • Het drinken van water en groene thee.
 • Het beperken van stress en een goede nachtrust.

Het volgen van deze richtlijnen houdt doorgaans verband met een verbeterde gezondheid, ongeacht of ze een detox inhouden of niet.

Kortom: Verschillende aspecten van detox kuren hangen over het algemeen samen met een betere gezondheid. Deze omvatten het vermijden van milieu toxines, sporten, eten van voedzaam voedsel, drinkwater, het beperken van stress en ontspanning.

Veiligheid en bijwerkingen

Voordat u een of andere vorm van “detox” doet, is het belangrijk om mogelijke bijwerkingen te overwegen.

Ernstige caloriebeperking

Verschillende detox kuren adviseren vasten of ernstige caloriebeperking. Kortdurend vasten en een beperkte calorie-inname kan leiden tot vermoeidheid, prikkelbaarheid en slechte adem.

Langdurig vasten kan leiden tot tekorten aan energie, vitaminen en mineralen, evenals een verstoorde elektrolytenbalans en zelfs de dood (23).

Bovendien kunnen darmreinigingsmethoden, die soms worden aanbevolen tijdens detoxen, uitdroging, krampen, een opgeblazen gevoel, misselijkheid en braken veroorzaken (24).

Overdosering

Sommige detox kuren kunnen het risico van een overdosis op supplementen, laxeermiddelen, diuretica en zelfs water inhouden.

Er is een gebrek aan regulering en monitoring in de detox-industrie, en veel detox-voedingsmiddelen en -supplementen hebben mogelijk geen wetenschappelijke basis.

In het ergste geval komen de componenten van detox-producten mogelijk niet overeen met hun labels. Dit kan leiden tot een overdosis, met ernstige of zelfs fatale gevolgen tot gevolg (25).

Wie moet  detox kuur vermijden?

Sommige groepen mensen mogen geen detox programma’s of caloriearme diëten beginnen, althans niet zonder overleg met een arts.

Dit omvat kinderen, adolescenten, ouderen, ondervoede, zwangere of zogende vrouwen en mensen met bloedsuiker problemen of medische aandoeningen, zoals diabetes of een eetstoornis.

Kortom: Detox kuren kunnen de inname van energie en voedingsstoffen ernstig beperken. Sommige bevatten ook benaderingen en supplementen die schadelijk kunnen zijn. Sommige groepen mensen mogen nooit detox-diëten doen.

Doe geen rare dingen met je lichaam

Mensen komen voortdurend toxische stoffen tegen.

Meestal doet je lichaam het perfect om ze te verwijderen zonder extra hulp.

Als je echter door een detox kuur begint te eten en je beter te voelen, dan is het iets geweldigs.

Maar dit heeft waarschijnlijk niets te maken met het verwijderen van gifstoffen, maar eenvoudig het feit dat je minder rommel in je lichaam stopt.

Een veel slimmere aanpak is om te voorkomen dat je in de eerste plaats giftige dingen (junkfood, sigarettenrook, enzovoort) in je lichaam stopt.

Als je dat niet doet dan is er geen noodzaak om te ontgiften!

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.