Ad Clicks :Ad Views :
img

Detox kuur. Werkt detox nu echt of is het onzin

2188 Views

Detox kuur. Werkt detox nu echt of is het onzin

Ontgifting (detox) kuren zijn populairder dan ooit.

Deze kuren beweren het bloed te reinigen en schadelijke toxines uit het lichaam te elimineren.

Het is echter niet duidelijk hoe ze dit doen, wat ze moeten elimineren en indien zij feitelijk wel werken.

Dit is een gedetailleerd overzicht van detox kuur en hun effecten op de gezondheid.

Wat is een Detox kuur?

Detox kuren zijn over het algemeen een kort termijn dieet ontwikkeld om giftige stoffen uit het lichaam te elimineren.

Een typische detox dieet gaat om een periode van vasten gevolgd door een streng dieet van fruit, groenten, vruchtensappen en water. Soms bevat een detox ook kruiden, thee, supplementen die de dikke darm reinigt of klysma’s.

er wordt beweerd dat:

 • De organen rusten door te vasten.
 • Het stimuleren van de lever om zich te ontdoen van gifstoffen.
 • Bevorderen van toxine eliminatie via uitwerpselen, urine en zweet.
 • Verbetering van de circulatie.
 • Het lichaam gezonde voedingsstoffen geven.

Detox kuren worden het meest aanbevolen vanwege blootstelling aan toxische stoffen in het milieu of dieet. Deze stoffen omvatten, synthetische stoffen, zware metalen en andere schadelijke stoffen.

Deze kuren worden ook genoemd voor diverse gezondheidsproblemen, zoals obesitas, spijsverteringsproblemen, auto-immuunziekten, ontstekingen, allergieën, opgeblazen gevoel en chronische vermoeidheid(1).

Echter, een menselijke onderzoek naar detox kuur ontbreekt, een handjevol studies die zijn gepubliceerd lijden aan belangrijke beperkingen(2, 3).

 Kortom: Ontgiftingsdrankjes zijn op korte termijn interventies ontworpen om gifstoffen uit het lichaam te elimineren. er wordt beweerd dat het zou helpen met verschillende gezondheidsproblemen.

De meest gangbare manieren om te detoxen

Er zijn vele manieren om te doen aan een detox kuur, variërend van totale uithongering en het eten en drinken van groente en fruitsapjes.

De meeste detox kuren omvatten ten minste één van de volgende(1):

 • Vasten voor 1-3 dagen.
 • Het drinken van verse groenten en fruit sappen, smoothies, water en thee.
 • Drinken alleen specifieke vloeistoffen, zoals zout water of citroen sap.
 • Elimineren van voedingsmiddelen hoog aan zware metalen, contaminanten en allergenen.
 • Het nemen van supplementen of kruiden.
 • Het vermijden van alle allergene voedingsmiddelen, en dan langzaam herinvoering van hen.
 • Het gebruik van laxeermiddelen, darm reinigen of klysma’s.
 • Regelmatig te sporten.
 • Volledig afschaffen van alcohol, koffie, sigaretten en geraffineerde suiker.

De verschillende detox kuren variëren in intensiteit en duur.

Kortom: Er zijn vele soorten detoxen. Sommigen van hen betrekken vasten, het eten van bepaalde voedingsmiddelen, het vermijden van schadelijke stoffen en het nemen van supplementen.

Welke gifstoffen worden geëlimineerd?

Detox kuur wordt zelden geïdentificeerd welke specifieke toxines die ze beogen te verwijderen of hoe ze precies deze elimineren.DETOXEN

In feite is er weinig tot geen bewijs dat detox kuren eigenlijk “toxinen” uit je lichaam verwijderen.

Wat nog belangrijker is, er is eigenlijk geen wetenschappelijk bewijs van de bewering dat ons lichaam vol zit met giftige stoffen en daarom zal moeten worden gereinigd.

Je lichaam is eigenlijk heel geschikt voor zelf zuivering, door de lever, ontlasting, urine en zweet. De lever maakt giftige stoffen onschadelijk, en zorgt ervoor dat ze vrijkomen uit het lichaam(3, 4, 5, 6, 7).

Desondanks zijn er enkele chemicaliën die niet zo gemakkelijk verwijderd worden door deze werkwijzen, waaronder persistente organische verontreinigende stoffen, ftalaat, bisphenol A (BPA) en zware metalen(3, 8, 9, 10, 11).

Deze accumuleren in het vetweefsel of bloed en kan een lange tijd zelfs jaren, voordat het lichaam zich ervan ontdoet(12, 13, 14).

Echter, in het algemeen zijn deze verbindingen al verwijderd of beperkt in commerciële producten vandaag de dag(15).

Dat gezegd zijnde, er is weinig bewijs dat detox kuren daadwerkelijk helpen bij het verwijderen van één van deze verbindingen.

Kortom: Detox kuren identificeren zelden de specifieke gifstoffen die ze willen verwijderen, en er is weinig bewijs dat zij zelfs toxines verwijderen. Uw lichaam kan de meeste giftige stoffen via de lever, uitwerpselen, urine en zweet zelf verwijderen.

Werkt een detox kuur?

Sommige mensen rapporteren meer gefocust en energiek gevoel tijdens en na de detox diëten.

Deze verbeterde welzijn kan echter eenvoudig worden veroorzaakt door het elimineren van verwerkt voedsel, alcohol en andere ongezonde stoffen uit uw voeding.
DETOX KUUR

Het kan ook dat de vitaminen en mineralen die voorheen ontbraken nu wel aanwezig zijn.

Aan de andere kant, veel mensen vertellen ook een gevoel van zeer onwel tijdens de detox periode.

Er zijn aanwijzingen uit dierproeven dat aangeeft dat koriander, algen genaamd chlorella, en verschillende soorten fruitzuren en pectine kan helpen de giftige metalen en organische verontreinigende stoffen te elimineren(2).

Detox kuren en gewichtsverlies

Momenteel zijn er zeer weinig wetenschappelijke studies die de effectiviteit van detox kuren onderzocht te hebben op gewichtsverlies(2).

Terwijl sommige mensen in korte tijd snel veel gewicht verliezen, lijkt dit te wijten aan het verlies van vocht en koolhydraten in plaats van vet. Dit gewicht wordt dan ook meestal weer snel meer als je eenmaal begint met normaal eten.

Het gewichtsverlies effect van een detox kuur, genoemd de “citroen detox kuur (dieet),” werd onlangs onderzocht bij bij Koreaanse vrouwen met overgewicht. Het gaat om het consumeren van slechts een mengsel van organische esdoorn of palmstroop en citroensap voor 7 dagen.

Dit dieet verminderd aanzienlijk het lichaamsgewicht, body mass index, vetpercentage, taille tot heup ratio en tailleomtrek. Naast de vermindering van de markers van ontstekingen in het lichaam (16).

De resultaten geven ook een gunstig effect op de hormonen door het verminderen van insulineresistentie en circuleren leptine niveaus.

Als een detox kuur ernstige calorie beperking omvat, dan zal het zeer zeker leiden tot gewichtsverlies en verbeteringen in de stofwisseling gezondheid.

Echter, dit soort “crash” kuren zal waarschijnlijk niet leiden tot lange-termijn resultaten, tenzij u uw levensstijl op hetzelfde moment ook veranderd.

Kortom: Studies koppelen detox kuur met gewichtsverlies. Sommigen geven aan dat detox diëten en gewichtsverlies op korte termijn helpen kunnen.

Detox kuren, kort vasten en stress

Verschillende soorten detox kuren hebben vergelijkbare effecten dan die van korte-termijn vasten.

Korte termijn vasten kan diverse ziekte makers verbeteren bij sommige mensen, waaronder verbeterde leptine en insuline gevoeligheid(17, 18).

Echter, deze effecten zijn niet van toepassing op iedereen. Studies bij vrouwen hebben aangetoond dat zowel een 48 uur vasten en een periode van 3 weken met een verminderde calorie-inname de stresshormonen kan toenemen(19, 20).

En dit kan zorgen dat crash diëten een stressvolle ervaring zijn. Het gaat om de verleiding te weerstaan en het gevoel van honger en ontbering(21, 22).

Gunstige aspecten van detox kuren

Er zijn een paar aspecten van detox kuren die misschien voordelen voor de gezondheid bieden.

Deze omvatten(4).

 • Het vermijden van zware metalen en persistente organische verontreinigende stoffen.
 • Elimineren “toxinen” van lichaamsvet door het verlies van overtollig vet.
 • Sporten/bewegen en regelmatig zweten.
 • Het eten van onbewerkte voedzame en gezonde voeding.
 • Het vermijden van bewerkte voedingsmiddelen.
 • Het drinken van water en groene thee.
 • Het beperken van stress en een goede nachtrust.

Naar aanleiding van deze richtlijnen is in het algemeen verbonden met verbeterde gezondheid, ongeacht of het gaat om een detox of niet.

Kortom: Verschillende aspecten van de detox kuren zijn over het algemeen gekoppeld aan een betere gezondheid. Deze omvatten het vermijden van milieu-toxines, sporten, eten van voedzaam voedsel, water drinken, beperken van stress.

Veiligheid en bijwerkingen

Alvorens dit te doen een soort van ‘detox’, is het belangrijk om de mogelijke bijwerkingen te overwegen.

Ernstige calorie beperking

Verschillende detox kuren raden vasten of strenge caloriebeperking aan. Korte termijn vasten en beperkte calorie-inname kan leiden tot vermoeidheid, prikkelbaarheid en een slechte adem.

Langdurige vasten kunnen leiden tot energie, vitaminen en mineralen te kort, alsmede elektrolyt onbalans en zelfs de dood(23).

Verder kunnen dubbele punt zuiveringsmethoden, die soms worden aanbevolen tijdens detox, uitdroging, kramp, opgeblazen gevoel, misselijkheid en braken veroorzaken(24).

Overdosering

Sommige detox kuren kunnen het gevaar van overdosis aan supplementen, laxeermiddelen, diuretica en zelfs water.

Er is een gebrek aan regulering en toezicht in de detox-industrie, en vele detox voedingsmiddelen en supplementen hebben geen wetenschappelijke basis.

In het ergste geval kunnen de componenten van detox die niet overeenkomen met hun labels. Dit kan leiden tot een overdosis, wat resulteert in ernstige en zelfs dodelijke effecten(25).

Wie moet  detox kuur vermijden ?

Sommige groepen mensen mogen geen detox programma’s of caloriearme diëten beginnen, althans niet zonder overleg met een arts.

Dit geldt ook voor kinderen, jongeren, ouderen, zwangere of borstvoeding gevende vrouwen en mensen die bloedsuiker problemen of medische aandoeningen hebben, zoals diabetes of een eetstoornis.

Kortom: Detox kuren kunnen ernstige energie en inname van voedingsstoffen beperken. Sommige omvatten ook supplementen die schadelijk kunnen zijn. Sommige groepen mensen mogen nooit aan detox diëten meedoen.

Doe geen rare dingen met je lichaam

Meeste van de tijd doet je lichaam perfect werk van het verwijderen van toxines zonder enige extra hulp.

Echter, als je door een detox kuur je beter gaat voelen, dan is dat prima.

Maar dit heeft waarschijnlijk niets te maken met het elimineren van giftige stoffen maar gewoon het feit dat je minder troep naar binnen krijgt en gezonder eet.

Een veel slimmere aanpak is het voorkomen dat giftige dingen (junkfood,sigarettenrook, etc.) in uw lichaam komen.

Als je dat niet doet dan is er geen noodzaak om te ontgiften!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

5 × 1 =

It is main inner container footer text