Er is veel hype over de vermeende gezondheidsvoordelen van detox water.

Ja, gehydrateerd blijven is belangrijk voor de gezondheid.

Daarom wordt er vaak aanbevolen om acht glazen water per dag te drinken.

Sommige mensen denken echter dat het toevoegen van extra ingrediënten aan water de voordelen voor de gezondheid verhoogt.

Het resultaat, detox water genoemd, zou je lichaam helpen om gifstoffen kwijt te raken, je energieniveau te verbeteren en je te helpen af ​​te vallen.

Hier is een gedetailleerd overzicht van detox water. Het scheidt de ware gezondheidsvoordelen van de mythen.

Wat is Detox Water?

Detox water is water dat doordrenkt is met de smaken van vers fruit , groenten of kruiden. Het wordt soms aangeduid als met fruit doordrenkt water of water met een fruitsmaak.

Je kunt thuis op veel verschillende manieren detox water maken met elke combinatie van fruit, groenten en kruiden die je lekker vindt.

Omdat het is gemaakt door het toevoegen van smaak, in plaats van het maken van sap, detox water bevat zeer weinig calorieën . Dat maakt het een populaire drank voor detox diëten zoals de “citroen detox” of “Master Cleanse.”

Detox water wordt ook vaak aanbevolen bij gewichtsverlies plannen, vooral in plaats van dranken met een hoog suikergehalte zoals suikerhoudende frisdrank en vruchtensappen.

Kortom: Detox water wordt gemaakt door het toevoegen van water met fruit, groenten of kruiden. Je kunt thuis zelf een verscheidenheid aan smaken maken.

Hoe maak je detox water

Het maken van detox water thuis is zeer eenvoudig. Alles wat je nodig hebt is water en een selectie van fruit, groenten en kruiden.

Snijd eenvoudig uw ingrediënten in stukken en voeg ze toe aan warm of koud water, afhankelijk van uw voorkeur. Hoe meer van een ingrediënt je gebruikt, hoe sterker de smaak zal zijn.

Als je een koud drankje drinkt, kun je het detox water 1-12 uur in de koelkast laten staan ​​om de smaken dieper te laten trekken. Zorg ervoor dat je de ingrediënten na die tijd verwijdert, zodat ze niet beginnen te ontbinden.

Als je haast hebt, kun je je fruit en kruiden verpletteren of kneuzen voordat je ze gebruikt. Zo kun je sneller smaken vrijgeven.

Hier zijn een aantal populaire detox water recept combinaties:

Kortom: Om detox water te maken, voeg fruit, groenten en kruiden toe aan water en laat het dan staan. Het snijden of kneuzen van fruit en kruiden kan helpen meer van hun smaken vrij te maken.

Gezondheidsclaims over detox water

Detox water heeft naar verluidt veel voordelen voor de gezondheid, waaronder:

  • Gewichtsverlies.
  • Verwijdering van gifstoffen of detox.
  • Balanceren van de pH van het lichaam.
  • Een betere spijsvertering.
  • Het stimuleren van het immuunsysteem.
  • Het verbeteren van stemming.
  • Energieniveaus verhogen.
  • Verbetering van uw uiterlijk.

De exacte eigenschappen van detox water zijn afhankelijk van de ingrediënten die u gebruikt en de sterkte van de aftreksel.

Veel van de gezondheidsclaims voor detox water kunnen echter worden toegeschreven aan het water zelf, en niet aan de ingrediënten waarmee het op smaak is gebracht.

Dat komt omdat je niet zoveel voedingsstoffen uit de ingrediënten in detox water krijgt, vooral niet in vergelijking met het eten ervan in hun hele vorm.

Kortom: Er is beweerd dat Detox water helpt bij het verwijderen van gifstoffen, helpt bij het afvallen, de pH-waarde in evenwicht brengt en uw immuunsysteem stimuleert.

Echte gezondheidsvoordelen

Hieronder vindt u een gedetailleerd overzicht van de wetenschap achter de gezondheidsclaims van detox water. Een paar zijn bewezen, zelfs als ze in sommige gevallen een beetje overdreven zijn.

Helpt bij het afvallen

Het drinken van water kan helpen bij het afvallen , en dit geldt ook voor detox water. Er is aangetoond dat water uw stofwisselingssnelheid tijdelijk verhoogt, zodat u meer calorieën verbrandt.

Studies hebben aangetoond dat het drinken van een halve liter water uw stofwisseling met maximaal 30% kan verhogen(1, 2).

In feite hebben mensen die de aanbevolen hoeveelheid water drinken als onderdeel van een gewichtsverliesprogramma de neiging om meer gewicht te verliezen dan degenen die dat niet doen(3, 4, 5, 6).

Een studie toonde aan dat volwassenen met overgewicht die een halve liter water dronken vóór hun maaltijden 40% meer gewicht verloren dan degenen die dat niet deden(7).

Dit kan gedeeltelijk worden verklaard door een stijging van de stofwisseling, maar kan ook te wijten zijn aan het effect van water op uw eetlust. Drinkwater is gelinkt aan verminderde honger, dus als u vóór de maaltijd water drinkt, eet u mogelijk minder (8, 9).

Verbetert de gezondheid van de spijsvertering

Hydratatie is belangrijk voor de gezondheid van de spijsvertering en het onderhouden van een regelmatige stoelgang. Chronische uitdroging kan constipatie veroorzaken, waardoor u opgeblazen voelt krijgt(1011121314).

Als u veel water drinkt, kan het voedsel soepel door uw darm gaan en voorkomen dat u last krijgt van obstipatie.

Verbetert stemmings- en energieniveaus

Zelfs milde uitdroging kan de stemming, concentratie en energieniveaus beïnvloeden.

Studies hebben aangetoond dat uitdrogingsniveaus van ongeveer 1% de stemming aanzienlijk kunnen verminderen, de concentratietijd kunnen verminderen en hoofdpijn kunnen veroorzaken(15161718).

In een studie werd gekeken naar volwassenen die minder dan 1,2 liter water per dag verbruikten. Toen ze hun waterinname verhoogden naar 2,5 liter per dag, waren ze gelukkiger, hadden ze meer energie en voelden ze zich rustiger (19).

Als u niet genoeg drinkt, kan het verhogen van uw waterinname uw humeur verbeteren en u meer energie geven.

Verhoogt de immuunfunctie

Dit is een bewering over detox water dat een beetje overdreven is.

Het is waar dat het eten van fruit en groenten en zelfs vruchtensappen je immuunsysteem kan ondersteunen (2021).

Met name is aangetoond dat vitamine C uw immuunsysteem ten goede komt wanneer het regelmatig wordt geconsumeerd(22, 23, 24, 25).

De hoeveelheid van deze voedingsstoffen die u zou krijgen van een drankje zoals detox water is echter waarschijnlijk minimaal en zeer variabel.

Hoewel het theoretisch mogelijk is, is het onwaarschijnlijk dat detox water enig betekenisvol effect heeft op de immuunfunctie.

Kortom: Detox water drinken kan u helpen gewicht te verliezen, een betere spijsvertering te hebben en u gelukkiger te maken. U krijgt echter al deze voordelen door regelmatig water te drinken.

Mythen over detox water

Er zijn ook veel mythes rond detox water.

Sommige hiervan worden niet door de wetenschap ondersteund, maar andere zijn ronduit onjuist gebleken.

Mythe 1: Het ontgift je lichaam

Ontgifting is een populaire claim voor veel diëten, reinigingsproducten en voedingsproducten zoals detox water.

Detox producten beweren vaak dat ze de gezondheid en het welzijn bevorderen door giftige stoffen uit het lichaam te verwijderen en helpen bij het afvallen.

Zowel toxines als detox zijn echter vage termen die niet echt definiëren wat wordt geëlimineerd of hoe het gebeurt.

Uw lichaam is goed ontworpen om detox trajecten te elimineren van toxines in het lichaam. Er is momenteel geen bewijs dat een product of een dieet ze versnelt of ze efficiënter maakt(26).

Meer details: Detox kuur: Werken deze echt of is het onzin!?

Mythe 2: Het brengt je pH in evenwicht

Alkaliserende voedingsmiddelen en dranken zijn op dit moment een populaire voedingstrend.

Ze zouden een meer basische omgeving in het lichaam bevorderen. Volgens de zuur-alkalische theorie van de ziekte, zal dit een betere gezondheid bevorderen.

Deze theorie wordt echter niet door de wetenschap ondersteund, omdat het onmogelijk is om de pH van je bloed of cellen te veranderen via het voedsel dat je eet (27) .

Mythe 3: Het verbetert uw uiterlijk

Zoals met veel andere detox producten, beweren sommige mensen dat detox water gifstoffen uit je huid verwijdert en het uiterlijk verbetert.

Er is echter weinig bewijs om deze claims te onderbouwen.

Drinkwater zal de hydratatie van je huid verbeteren als je uitgedroogd bent. Het uiterlijk van je skin wordt echter niet gewijzigd, tenzij de uitdroging ernstig is (2829).

Er is geen bewijs dat detox water effectiever is dan gewoon water.

Kortom: Detox water zal u niet helpen toxines uit uw lichaam te spoelen of het meer basisch te maken. Er is ook geen bewijs dat het de huid verbetert.

Tot slot

Het idee dat je de detox weg van je lichaam kunt versnellen en verbeteren door detox water te drinken, is onjuist.

Dat gezegd hebbende, het is nog steeds een gezond drankje met een paar gezondheidsvoordelen. Toch kunt u waarschijnlijk de meeste van deze voordelen krijgen door regelmatig water te drinken.

Mensen vinden het vaak saai om gewoon water te drinken.

Als het drinken van water met fruit en groenten betekent dat je meer water en minder suikerhoudende dranken drinkt, dan kan het alleen maar een goede zaak zijn.

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.