Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :
img

11 Kruiden en supplementen voor diabetes

1434 Views

11 Kruiden en supplementen voor diabetes

Een gezonde voeding, lichaamsbeweging en bepaalde medicijnen zijn de hoekstenen van preventie en behandeling diabetes.

Echter, sommige kruiden en supplementen hebben ook potentiële voordelen.

Interessant is dat velen van hen bleken anti-diabetische eigenschappen te bevatten, met inbegrip om de bloedsuikerspiegel te verlagen het verbeteren van bloedlipiden en insulinegevoeligheid.

Dit is een lijst van de meest veelbelovende kruiden en supplementen voor diabetes.

1. Kurkuma

Kurkuma is een kruid dat curry zijn gele kleur geeft. Het bevat een stof genaamd curcumine, die verschillende medicinale eigenschappen heeft, waaronder anti-diabetische effecten.

Studies hebben aangetoond dat curcumine heeft de mogelijkheid om lagere bloedsuikerspiegel te verlagen . Een recente studie bleek dat het nemen van slechts 300 mg per dag van zeer zuivere curcuminoïden verlaagde bloedsuikerspiegel met bijna 18%(1, 2).

Een andere studie bij meer dan 200 prediabetics bleek dat het nemen van 1,5 gram van curcumine voor 9 maanden bèta-cel functie verbeterde en de ontwikkeling van diabetes type 2 tijdens de studie verhinderden(3).

Andere studies hebben aangetoond dat de ontstekingsremmende en antioxiderende effecten van curcumine het risico op hartziekten en andere complicaties van diabetes kunnen verlagen(4, 5, 6, 7, 8).

Kortom: Kurkuma het kruid dat curry zijn gele kleur geeft. Het bevat de werkzame stof genaamd curcumine, dat de bloedsuikerspiegel kan verlagen en het risico op diabetes verminderen.

2. Gember

Vers en gesneden gember

Gember is een populair kruid gebruikt in de keuken en als huismiddeltjes.

Het kan ook een aantal symptomen van diabetes verbeteren.

Een studie bij 88 deelnemers bleek dat het nemen 3 gram gember per dag gedurende acht weken verminderde nuchtere bloedsuiker en HbA1c niveaus, dat een maat is voor de gemiddelde bloedsuikerspiegel in de laatste 2-3 maanden(9).

Verscheidene andere studies met doses variërend van 2-3 gram in totaal hebben soortgelijke effecten(10, 11, 12).

Gember blijkt ook ontstekingsremmende en antioxiderende effecten te bevatten(10, 13, 14, 15).

Tenslotte, ook bewijs suggereert dat de werkzame stoffen gevonden in gember kan bijdragen aan het voorkomen van veranderingen in eiwitten veroorzaakt door een hoge bloedsuikerspiegel. Deze wijzigingen kunnen cellen, zenuwen en bloedvaten veroorzaken(16, 17).

Kortom: Gember is een medicinale, culinaire plant die kan helpen de bloedsuikerspiegel te verlagen, ontsteking te bestrijden en te voorkomen van sommige negatieve uitkomsten van diabetes.

3. Kaneel

Kaneel is bekend supplement voor diabetes. Echter, het bewijs voor het gebruik ervan is tegenstrijdig.

Vele laboratorium studies hebben aangetoond dat kaneel kan helpen verbeteren insulineresistentie, verlaagd de absorptie van glucose na een maaltijd en het bestrijden van ontstekingen. Maar veel grote onderzoeken bij mensen hebben geen consistente resultaten laten zien(18, 19, 20, 21).

Sommige studies tonen geen significante effecten, terwijl andere verbeteringen in nuchtere bloedsuikerspiegel, totale cholesterol, “het slechte” LDL-cholesterol en ” het goede” HDL-cholesterol laten zien.

Toch hebben de meeste studies aangetoond dat er verbeteringen zijn in nuchtere en de gemiddelde bloedsuikerspiegel(19, 20, 22, 23, 24, 25).

Een ander probleem met kaneel aanbevelen als een aanvulling voor diabetes is dat de twee belangrijkste soorten kaneel – Ceylon en Cassia – hebben verschillende effecten. Bovendien, noch is het goed bestudeerd.

Er zijn aanwijzingen dat Cassia kaneel effectiever is in het verlagen van de bloedsuikerspiegel, en de meeste studies bij mensen heeft men Cassia kaneel gebruikt(26).

Echter, Cassia kaneel heeft een hoog gehalte aan cumarine, dat potentieel leverschade kan veroorzaken als ze in overmaat worden genuttigd. Hoewel de huidige studies dit effect niet vonden, zijn ze te klein en te kort om te zeggen dat het zeker is(27).

Daarom, als kaneel wordt gebruikt als een aanvulling, Ceylon kaneel is een veiliger keuze.

Kortom: Kaneel kan bloedsuikerspiegel en bloedlipiden niveaus verbeteren. Echter, het bewijs is tegenstrijdig. Het is ook belangrijk om de juiste vorm van kaneel te kiezen.

4. Uien

rode Uien

Het vermogen dat uien de bloedsuikerspiegel kan verlagen is goed bestudeerd bij dieren en in het laboratorium(28, 29, 30).

Helaas hebben slechts weinig studies deze effecten bij mensen onderzocht. Toch zijn de resultaten bemoedigend.

Een studie bij type 1 en type 2 diabetes bleek dat het consumeren van 100 gram rauwe, rode ui veroorzaakte een significante daling van een hoge bloedsuikerspiegel bij beide typen patiënten wanneer het wordt geconsumeerd met een maaltijd die suiker bevat(31).

Andere, minder recente studies hebben ook geconstateerd dat de consumptie van ui met de maaltijden kunnen helpen bij het verlagen van de bloedsuikerspiegel na een maaltijd(32, 33, 34).

Terwijl het bewijs slechts voorlopig is, het toevoegen van ui aan uw voeding lijkt een makkelijke manier te zijn om uw bloedsuikerspiegel onder controle te houden.

Conclusie: Het gebruik van ui bij de behandeling van diabetes is niet uitgebreid bestudeerd bij de mens. Echter, sommige aanwijzingen zijn dat het toevoegen van ui aan uw voeding kan helpen om uw bloedsuikerspiegel onder controle te houden.

5. Zwarte komijn

Zwarte komijn (Nigella sativa), is het zaad van een bloem die een geschiedenis van gebruik in de traditionele geneeskunde heeft.

Veel reageerbuis en dierlijke studies hebben aangetoond dat zwarte komijn de mogelijkheid heeft om ontsteking te bestrijden , lagere bloedlipiden, bestrijden van bacteriën en het beschermen van het hart en de lever bij ziekte(35, 36, 37).

Vergelijkbare studies hebben ook ontdekt dat zwarte komijn kan beschermen tegen bepaalde complicaties van diabetes (38, 39, 40, 41).

Een recent overzicht van 23 studies met meer dan 1500 deelnemers bleek dat zwarte komijn aanzienlijk de nuchtere bloedsuikerspiegel en HbA1c verminderd in meer dan de helft van de onderzochten studies(42).

Andere studies hebben geconstateerd dat zwarte komijn de mogelijkheid heeft om hoge bloedsuikerspiegel te verlagen en bloedlipiden bij patiënten met diabetes te verbeteren(43, 44, 45, 46).

Echter meer onderzoek is nodig om deze effecten te bevestigen en de geschikte dosering.

Kortom: Zwarte komijn is een zaad dat belofte toont in bloedsuikerspiegel- en lipidengehalte van bloed te verbeteren, evenals het hart en de lever te beschermen tegen ziektes.

6. Fenegriek

Fenegriek is een kruid vaak gebruikt in de keuken en voor vele home remedies aandoeningen.

 Studies over het gebruik van fenegriek bij diabetici is niet consistent, maar een groot onderzoek was gebleken dat fenegriek daalde aanmerkelijk nuchtere bloedsuikerspiegel, gemiddelde bloedsuikerspiegel  2-3 maanden (HbA1c) en cholesterol(47).

Andere hebben ook geconstateerd dat fenegriek hielp bij het verlagen van de bloedsuikerspiegel, maar hoeveel impact het heeft, is niet duidelijk(48, 49, 50).

Interessant, fenegriek kan helpen voorkomen van diabetes in de eerste plaats. Een andere recente studie bleek dat dagelijkse suppletie van fenegriek meer dan drie jaar aanzienlijk het aantal mensen die diabetes ontwikkeld tijdens de studie verminderd(51).

Echter, kan een maagklachten een neveneffect zijn.

Kortom: Resultaten zijn inconsistent, maar fenegriek kan een verscheidene aan verschillende maatregelen van bloedsuikerspiegel verbeteren of zelfs het risico van het ontwikkelen van diabetes verkleinen. Bijwerkingen kunnen echter een zorg zijn.

7. Aloë Vera

Verse Aloë Vera bladeren met water druppels

Aloe vera is een huis en tuin plant die ook bekend staat om zijn voordelen voor de gezondheid, misschien wel het meest bekend voor de kalmerende pijn tegen een zonnebrand.

Echter, het is momenteel ook uitgebreid bestudeerd voor andere toepassingen, inclusief een oraal supplement om de symptomen van diabetes te verbeteren.

Beoordelingen van recente studies hebben aangetoond dat aloë vera aanzienlijk de nuchtere bloedsuikerspiegel kan verminderen.

Een studie wees uit dat aloe vera verminderd HbA1c, een maat voor de gemiddelde bloedsuikerspiegel in de afgelopen 2-3 maanden, met 1,05%, wat erg veelbelovend is (52).

Andere onderzoeken hebben hetzelfde effect gevonden(53, 54).

Toch zijn grotere studies nodig om deze gezondheidsvoordelen te bevestigen, en wat ongemakkelijk en mogelijk gevaarlijke neveneffecten van de consumptie van aloë vera zijn ook gemeld(55, 56).

Kortom: Verschillende onderzoeken hebben geconstateerd dat aloe vera kan helpen verlagen van hoge bloedsuikerspiegel. Er zijn echter meer studies nodig om de effectiviteit en veiligheid te bevestigen.

8. Berberine

Berberine is een supplement afgeleid van planten. Het is al lang onderzocht op anti-diabetische effecten.

Door een verscheidenheid van mechanismen, kan berberine helpen bij het verbeteren van bloedlipiden niveaus, lagere ontsteking en een lagere bloedsuikerspiegel(57, 58, 59, 60).

In een drie maanden durend onderzoek bij 36 patiënten, berberine supplementen waren bijna net zo effectief als metformine, een diabetes medicijn dat bij helpt bij het beheersen van de bloedsuikerspiegel.

In feite, daalde berberine HbA1c van 9.47% naar 7,48%. Interessant is dat minder dan 7,0% is goed gecontroleerde voor diabetici en minder dan 6,0% wordt als normaal beschouwd. Ook nuchtere bloedsuikerspiegel daalde met 36 procent(61).

Helaas wordt berberine zeer slecht geabsorbeerd, waardoor de dosering meestal vrij hoog is. In één studie, zo’n 34,5% van de patiënten hadden bijwerkingen, zoals diarree, winderigheid en buikpijn(57).

Echter het lijkt dat berberine effectief is en wetenschappers blijven onderzoeken naar manieren ter verbetering van haar vermogen om te worden geabsorbeerd.

Kortom: Berberine is een supplement dat lijkt effectief te zijn bij het verlagen van hoge bloedsuikerspiegel, bloedlipiden niveaus en ontsteking. Het wordt echter slecht geabsorbeerd en heeft verveelde bijwerkingen.

9. Blauwe bosbessen

Stapel van Bosbessen

Verschillende bessen uit de Vaccinium familie, zoals bosbessen kunnen helpen symptomen van diabetes te bestrijden.

Grote observationele studies hebben aangetoond dat de consumptie van bessen wordt geassocieerd met een lager risico op het ontwikkelen van diabetes type 2(62).

Veel laboratorium en dierlijke studies is gebleken dat de bessen in de familie van de bosbes en hun bladeren bezitten eigenschappen die helpen aan een lagere bloedsuikerspiegel en bestrijden van ontstekingen en oxidatieve schade(62, 63, 64).

Enkele studies bij mensen zijn ook veelbelovende resultaten gevonden.

Een studie wees uit dat het nemen van blauwe bosbes extract drie keer per dag gedurende twee maanden verlaagd nuchtere bloedsuikerspiegel met 16,3%, na de maaltijd en de bloedsuikerspiegel met 13,5% en HbA1c met 7,3% (65).

Een andere studie bleek dat bosbes supplementen aanzienlijk bloedsuikerspiegel na de maaltijd verlaagd(66).

Ook het drinken van een bosbes smoothie gedurende zes weken bleek de gevoeligheid voor insuline bij mensen met pre-diabetes te verbeteren(67).

Hoewel het bewijsmateriaal over bessen en diabetes is nog steeds zeer voorlopig, het lijkt wel zeer veelbelovend te zijn.

Kortom: Een paar kleine studies hebben geconstateerd dat de bessen van Vaccinium familie kunnen helpen de bloedsuikerspiegel te verlagen. Echter zijn meer studies nodig.

10. Chroom

Chroom supplementen voor diabetes zijn controversieel.

Hoewel sommige studies geen effecten hebben aangetoond, verschillende studies tonen aan het vermogen om de bloedsuikerspiegel te verlagen(48, 68, 69, 70).

Helaas zijn de meeste van de studies klein bij de mens, waardoor de resultaten onbetrouwbaar zijn(48).

Chroom kan helpen het verlagen van de bloedsuikerspiegel bij mensen met diabetes, maar meer kwalitatief hoogstaande studies zijn nodig om het te bevestigen de doeltreffendheid ervan en het bepalen van de juiste vorm en dosering.

Kortom: Uit sommige gegevens blijkt dat chroom effectief is in het verlagen van de bloedsuikerspiegel. Helaas, veel van deze studies waren te klein en dus is er een sterker bewijs nodig.

11. Magnesium

Pil fles met witte capsules

Onderzoekers hebben onlangs geleerd dat magnesium een rol bij diabetes kan spelen.

Terwijl het bekend is dat hoge niveaus van insuline kan magnesium de bloedsuikerpegels verlagen, dat betekent niet dat supplementen met magnesium nuttig is.

Echter, een beoordeling met inbegrip bij meer dan 600.000 deelnemers bleek dat mensen die de hoogste hoeveelheden magnesium uit hun voeding consumeerden hadden een 17% lager risico op het ontwikkelen van diabetes dan degenen die het minst magnesium verbruikten(71).

In dezelfde studie bleek dat voor elke 100 mg toename van de inname van magnesium per dag, het risico op diabetes daalde tot 13%.

Dit bewijs is alleen observationele, dus er is geen bewijs dat supplementen of het verhogen van de inname van magnesium gunstig is. Maar het is van belang om voldoende magnesium uit je voeding te verkrijgen.

Bovendien hebben een aantal reviews ook onderzocht de effecten van magnesium supplementen.

Zij vonden dat magnesium lagere nuchtere bloedsuikerspiegel bij mensen die risico lopen op het krijgen van diabetes helpen kan, en het kan ook helpen verlagen van de gemiddelde bloedsuikerspiegel over 2-3 maanden HbA1c bij mensen met diabetes (72, 73).

Echter, het is niet duidelijk of magnesium supplementen gunstig zijn voor alle mensen die een risico lopen op diabetes. Het kan alleen gunstig zijn voor degenen die niet genoeg magnesium uit hun voeding verkrijgen in de eerste plaats(72).

Kortom: Voldoende magnesium is belangrijk voor het beheersen van de bloedsuikerspiegel bij diabetici. Echter, magnesium supplementen zijn alleen voor degenen die lage magnesium bloedspiegels hebben.

Andere kruiden en supplementen

Talloze kruiden en supplementen zijn onderzocht op hun mogelijke voordelen voor diabetes, maar de meeste van hen hebben slechts voorlopig bewijs.

  • Vitamine C: Vitamine C is een antioxidant die ontstekingen kunnen bestrijden en het verbeteren van de gevoeligheid voor insuline. Echter het bewijs is erg tegenstrijdig, en het is onduidelijk of het echte voordeel heeft(74, 75, 76, 77).
  • Co-enzym Q10: Co-enzym Q10 of ubiquinon, een enzym betrokken bij de productie van energie. Enkele voorlopige aanwijzingen kan oxidatieve schade bestrijden en de bescherming bieden voor de nieren en zenuw functie bij diabetici(78, 79, 80).
  • Koriander: Koriander, is een veelvoorkomend kruid. In het lab, koriander extract heeft enzymen gestabiliseerd die helpen doorbreken van complexe koolhydraten in suikers. Zij kan ook een antioxidant en lipide verlagende effecten hebben(81, 82, 83).
  • Rozemarijn: Rozemarijn is een populaire culinaire kruid met een breed scala van gezonde eigenschappen. Kan diabetici voordeel bevatten, maar alle studies tot op heden zijn uitgevoerd in reageerbuizen of bij dieren(84, 85, 86).
  • Knoflook: Knoflook is goed gedocumenteerde anti-diabetische effecten, waaronder het verlagen van hoge bloedsuikerspiegel en de bestrijding van ontstekingen. De meeste van deze effecten zijn alleen onderzocht bij dieren (87, 88, 89, 90).

Kortom: Veel meer kruiden en supplementen, met inbegrip van knoflook, koriander en vitamine C, hebben eigenschappen die nuttig zou kunnen zijn voor mensen met diabetes. Echter, ze zijn nog niet voldoende onderzocht bij de mens.

Tot Slot

Veel kruiden en supplementen kunnen degenen van profiteren met of het risico op diabetes hebben. Echter, de meeste dienen beter te worden bestudeerd met betrekking tot veiligheid, doeltreffendheid en dosering.

Hoewel geen van deze keuzemogelijkheden worden gebruikt om voeding en levensstijl te veranderen of medicijnen te vervangen, kunnen zij helpen bij het verbeteren van sommige symptomen of risicofactoren voor diabetici.

Als u denkt over het proberen van kruiden of supplementen, overleg dan met uw arts om te bepalen hoe ze kunt toepassen in uw behandelplan. Dit is vooral belangrijk als u momenteel medicijnen gebruikt die mogelijk moeten worden aangepast.

 

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Pinterest

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

12 + vijftien =

It is main inner container footer text