Diatomeeënaarde is een uniek soort zand dat bestaat uit gefossiliseerde algen.

Het wordt al tientallen jaren ontgonnen en heeft tal van industriële toepassingen.

Meer recentelijk is het als een voedingssupplement op de markt verschenen, waarvan wordt beweerd dat het verschillende gezondheidsvoordelen heeft.

Dit artikel geeft een gedetailleerd beeld van diatomeeënaarde en de gevolgen voor de gezondheid.

Wat is Diatomeeënaarde?

Diatomeeënaarde is een van nature voorkomend zand dat wordt gewonnen uit de aarde.

Het bestaat uit microscopische skeletten van algen, bekend als diatomeeën, die gedurende miljoenen jaren versteend zijn(1).

Er zijn twee hoofdtypen diatomeeënaarde: voedselkwaliteit, geschikt voor consumptie, en filterkwaliteit, die giftig is voor de mens, maar veel industriële toepassingen kent.

De diatomeeën in diatomeeënaarde bestaan ​​grotendeels uit een chemische verbinding die silica wordt genoemd.

Silica (siliciumdioxide) wordt veel aangetroffen in de natuur, van zand en rotsen tot planten en mensen.Diatomeeënaarde is echter een geconcentreerde bron van silica, waardoor het uniek is (2).

In de handel verkrijgbare diatomeeënaarde is naar verluidt 80 tot 90% siliciumdioxide, verschillende andere spoormineralen en kleine hoeveelheden ijzeroxide (roest)(1).

Kortom: Diatomeeënaarde is een soort zand dat bestaat uit gefossiliseerde algen.Het is rijk aan silica, een stof die veel industriële toepassingen kent.

Voedingsgeschikt en niet voedingsgeschikt

Silica bestaat in twee hoofdvormen, kristallijn en amorf (niet-kristallijn).

De scherpe kristallijne vorm lijkt op glas onder een microscoop. Het heeft eigenschappen die het wenselijk maken voor tal van industriële toepassingen.

De twee belangrijkste soorten diatomeeënaarde variëren in hun concentraties van kristallijn silica:

  • Voedingsgeschikt: Dit type bevat 0,5-2% kristallijn silica en wordt gebruikt als een insecticide en als anti-klontermiddel in de landbouw- en voedingsmiddelenindustrie(3, 4).
  • Niet Voedingsgeschikt: Ook wel bekend als non-food kwaliteit, dit type bevat naar verluidt meer dan 60% kristallijn silica. Het is giftig voor zoogdieren maar heeft vele industriële toepassingen, waaronder waterfiltratie en de productie van dynamiet.

Kortom: Diatomeeënaarde van voedselkwaliteit is laag in kristallijn silica en wordt als veilig beschouwd voor mensen. Het non-food type is rijk aan kristallijn silica en is giftig.

Diatomeeënaarde als een insecticide

Voedingsgeschikte diatomeeënaarde wordt vaak gebruikt als een insecticide.

Wanneer het in contact komt met een insect, verwijdert het silica de wasachtige buitenste laag van het exoskelet van het insect.

Zonder deze coating kan de insect geen water vast houden en sterft het aan uitdroging (5, 6).

Sommige boeren geloven door het toevoegen van diatomeeënaarde aan het voer van dieren doodt inwendige wormen en parasieten door soortgelijke mechanismen, maar dit gebruik blijft onbewezen(7).

Kortom: Diatomeeënaarde is een insecticide dat werkt door de wasachtige buitenste laag van het exoskelet van insecten te verwijderen. Sommigen geloven dat het ook parasieten kan doden, maar dit moet nog verder worden onderzocht.

Heeft het diatomeeënaarde gezondheidsvoordelen?

Voedingsgeschikt diatomeeënaarde is recent populair geworden voor mensen als voedingssupplement.

Er wordt beweerd dat het de volgende voordelen voor de gezondheid heeft:

  • Reinigen van het spijsverteringskanaal.
  • Ondersteuning van een gezonde spijsvertering.
  • Verbeteren van cholesterol en gezondheid van het hart.
  • Het lichaam voorzien van mineralen en sporenelementen.
  • Verbetert de gezondheid van de botten.
  • Bevorderen van haargroei.
  • Bevorderen van de gezondheid van de huid en sterke nagels.

Er zijn echter niet veel menselijke studies van hoge kwaliteit gedaan op diatomeeënaarde als een supplement, dus de meeste claims van gezondheidsvoordelen zijn theoretisch en anekdotisch.

Kortom: Fabrikanten van supplementen beweren dat diatomeeënaarde veel voordelen voor de gezondheid heeft, maar deze zijn in onderzoeken niet bewezen.

Effecten op de gezondheid van het bot

Silicium – de niet-geoxideerde vorm van silica – is een van de vele mineralen die in het menselijk lichaam worden opgeslagen.

De precieze rol is niet goed begrepen, maar het lijkt belangrijk voor de gezondheid van de botten en de structurele integriteit van nagels, haar en huid(8, 9, 10).

Vanwege het silicagehalte beweren sommigen dat het innemen van diatomeeënaarde helpt om je siliciumgehalte te verhogen.

Omdat dit soort siliciumdioxide zich niet vermengt met vloeistoffen, wordt het niet goed geabsorbeerd, of helemaal niet. Stel je voor dat je zand in water plaatst. De twee mengen zich gewoon niet.

Sommige onderzoekers speculeren dat silica kleine maar betekenisvolle hoeveelheden silicium kan vrijmaken die je lichaam kan absorberen, maar dit is onbewezen en onwaarschijnlijk(8).

Om deze reden heeft het nuttigen van diatomeeënaarde waarschijnlijk geen zinvolle voordelen voor gezondheid van de botten .

Kortom: Sommigen beweren dat siliciumdioxide in diatomeeënaarde silicium in je lichaam kan verhogen en botten kan versterken, maar dit is niet bewezen.

Effecten op gifstoffen

Een belangrijke gezondheidsclaim voor diatomeeënaarde is dat het kan helpen bij het ontgiften door “zuivering” van uw spijsverteringskanaal.

Deze claim is gebaseerd op zijn vermogen om zware metalen uit water te verwijderen, wat de eigenschap is dat diatomeeënaarde een populair industrieel filter is(11).

Er is echter geen wetenschappelijk bewijs dat dit mechanisme kan worden toegepast op de menselijke spijsvertering, of dat het een betekenisvol effect heeft op uw spijsverteringstelsel.

Nog belangrijker is dat er geen bewijs is voor het idee dat de lichamen van mensen vol zitten met giftige stoffen die moeten worden verwijderd.

Je lichaam is perfect in staat om gifstoffen zelf te neutraliseren en te verwijderen.

Kortom: Er is geen bewijs dat diatomeeënaarde helpt bij het verwijderen van gifstoffen uit het spijsverteringsstelsel.

Diatomeeënaarde kan de cholesterolniveaus verlagen

Tot op heden heeft slechts één klein menselijk onderzoek diatomeeënaarde als voedingssupplement onderzocht.

De 19 proefpersonen van de studie, die allemaal een voorgeschiedenis hadden van hoog cholesterolgehalte, namen het supplement drie keer per dag gedurende 8 weken.

In vergelijking met startniveaus, het totale cholesterol daalde met 13,2%(12).

LDL (het “slechte”) cholesterol en triglyceriden daalde ook licht, en HDL (het “goede”) cholesterol was toegenomen(12).

De bevindingen zijn interessant, maar omdat het onderzoek geen controlegroep bevatten, kan het niet bewijzen dat diatomeeënaarde feitelijk verantwoordelijk was voor het verlagen van het cholesterol.

De onderzoekers concludeerden dat er een placebo gecontroleerde studie vereist is.

Kortom: Een kleine studie vond dat diatomeeënaarde cholesterol en triglyceriden kan verlagen. Het ontwerp van de studie was erg zwak en verder onderzoek is nodig.

Veiligheid van diatomeeënaarde

Diatomeeënaarde van voedselkwaliteit is veilig om te consumeren. Het passeert uw spijsverteringsstelsel onveranderd en komt niet in de bloedbaan.

U moet echter heel voorzichtig zijn om diatomeeënaarde niet in te ademen.

Als u dat doet, zal het uw longen irriteren, net als het inademen van stof. Maar het silica maakt het uitzonderlijk schadelijk.

Het inademen van kristallijn silica kan ontstekingen en littekens in de longen veroorzaken, bekend als silicose.

Deze aandoening, die het meest voorkomt bij mijnwerkers, veroorzaakte in het jaar 2013 alleen al ongeveer 46.000 sterfgevallen(13, 14).

Omdat voedingsgeschikte diatomeeënaarde minder dan 2% kristallijn silica bevat, zou je denken dat het veilig is. Langdurige inademing kan echter nog steeds uw longen beschadigen(15).

Kortom: Voedingsgeschikte diatomeeënaarde is veilig om te consumeren, maar inhaleer het niet. Het kan ontstekingen en littekens in uw longen veroorzaken.

Tijd om een lijn in het zand te trekken

We willen allemaal op de een of andere manier de gezondheid verbeteren.

Hoewel sommige supplementen zeker kan helpen, is er absoluut geen bewijs dat diatomeeënaarde er één van hen is.

Het eten van zand is nog niet heilzaam voor de mens.

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.