Specerijen

Dragon en 8 verrassende voordelen en toepassingen

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Dragon, of Artemisia dracunculus L., is een vaste kruidachtige vaste plant dat afkomstig is van de composietenfamilie. Het wordt veel gebruikt voor smaak-, geur- en medicinale doeleinden(1).

Het heeft een subtiele smaak en past goed bij gerechten als vis, rundvlees, kip, asperges, eieren en soepen.

Hier zijn 8 verrassende voordelen en toepassingen van dragon.

1. Bevat nuttige voedingsstoffen maar weinig calorieën en koolhydraten

Dragon bevat weinig calorieën en koolhydraten en bevat voedingsstoffen die gunstig kunnen zijn voor uw gezondheid.

Slechts één eetlepel (2 gram) gedroogde dragon levert(2):

  • Calorieën: 5
  • Koolhydraten: 1 gram
  • Mangaan: 7% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH)
  • IJzer: 3% van de ADH
  • Kalium: 2% van de ADH

Mangaan is een essentiële voedingsstof die een rol speelt in de gezondheid van de hersenen, de groei, het metabolisme en de vermindering van oxidatieve stress in uw lichaam(345).

IJzer is de sleutel tot celfunctie en bloedproductie. Een ijzertekort kan leiden tot bloedarmoede en tot vermoeidheid en zwakte(67).

Kalium is een mineraal dat cruciaal is voor een goede hart-, spier- en zenuwfunctie. Bovendien heeft onderzoek aangetoond dat het de bloeddruk kan verlagen(8).

Hoewel de hoeveelheden van deze voedingsstoffen in dragon niet aanzienlijk zijn, kan het kruid toch uw algehele gezondheid ten goede komen.

Kortom: Dragon is arm aan calorieën en koolhydraten en bevat de voedingsstoffen mangaan, ijzer en kalium, wat gunstig kan zijn voor uw gezondheid.

2. Kan helpen de bloedsuikerspiegel te verlagen door de insulinegevoeligheid te verbeteren

Insuline is een hormoon dat helpt glucose naar uw cellen te transporteren, zodat u het voor energie kunt gebruiken.

Factoren zoals voeding en ontsteking kunnen leiden tot insulineresistentie, resulterend in verhoogde bloedsuikerspiegels(9).

Dragon bleek de insulinegevoeligheid te helpen verbeteren en de manier waarop uw lichaam glucose gebruikt.

Uit een onderzoek van zeven dagen bij dieren met diabetes bleek dat het extract van dragon de bloedglucose concentraties met 20% verlaagde, in vergelijking met een placebo(10).

Bovendien onderzocht een studie van 90 dagen het effect van dragon op insulinegevoeligheid, insulinesecretie en glycemische controle bij 24 mensen met gestoorde glucosetolerantie.

Degenen die vóór het ontbijt en het diner 1.000 mg dragon kregen, ondervonden een ruime afname van de totale insulinesecretie, wat kan helpen om de bloedsuikerspiegel gedurende de dag in evenwicht te houden(11).

Kortom: Dragon kan helpen de bloedsuikerspiegel te verlagen door de insulinegevoeligheid te verbeteren en door de manier waarop uw lichaam glucose metaboliseert.

3. Kan slaap verbeteren en slaappatronen reguleren

Onvoldoende slaap is in verband gebracht met slechte gezondheidsresultaten en kan het risico op aandoeningen zoals diabetes type 2 en hartaandoeningen verhogen.

Veranderingen in werkschema’s, hoge stressniveaus of drukke levensstijlen kunnen bijdragen aan een slechte slaapkwaliteit(1213).

Slaappillen of Hypnotica worden vaak gebruikt als slaap hulpmiddelen, maar kunnen leiden tot complicaties, met inbegrip van depressie of medicijn misbruik(1415).

De Artemisia-plantengroep, die dragon bevat wordt gebruikt als een remedie voor verschillende gezondheidsproblemen, waaronder een slechte nachtrust.

In één onderzoek bij muizen leken de planten van Artemisia een kalmerend effect te bieden en hielpen ze bij het reguleren van het slaappatroon(16).

Vanwege de kleine omvang van deze studie is echter meer onderzoek nodig naar het gebruik van dragon voor slaap, vooral bij mensen.

Kortom: Het is afkomstig van de Artemisia-groep, die een kalmerend effect kan hebben en de slaapkwaliteit kan verbeteren, hoewel dit potentiële voordeel nog niet bij de mens is bestudeerd.

4. Kan eetlust verhogen door leptineniveaus te verlagen

Verlies van eetlust kan om verschillende redenen voorkomen, zoals leeftijd, depressie of chemotherapie. Indien onbehandeld kan dit leiden tot ondervoeding en een verminderde kwaliteit van leven(1718).

Een onbalans in de hormonen ghreline en leptine kan ook een verminderde eetlust veroorzaken. Deze hormonen zijn belangrijk voor de energiebalans.

Ghreline wordt beschouwd als een hongerhormoon, terwijl leptine een verzadigingshormoon wordt genoemd. Wanneer ghreline niveaus stijgen veroorzaakt het honger. Omgekeerd veroorzaken stijgende leptine gehalte een vol gevoel(19).

Eén studie bij muizen onderzocht de rol van dragon-extract bij het stimuleren van de eetlust. De resultaten toonden een afname in insuline en leptine secretie en een toename in lichaamsgewicht.

Deze bevindingen suggereren dat dragon extract de hongergevoelens kan verhogen. Resultaten werden echter alleen gevonden in combinatie met een vetrijke voeding. Aanvullend onderzoek bij mensen is nodig om deze effecten te bevestigen (20).

Kortom: Leptine en ghreline zijn twee hormonen die de eetlust beheersen. Onderzoek heeft aangetoond dat dragon extract de eetlust kan verbeteren door het leptine gehalte in het lichaam te verlagen, hoewel onderzoek op mensenbasis ontbreekt.

5. Kan helpen bij het verlichten van pijn in verband met aandoeningen zoals artrose

In de traditionele volksgeneeskunde wordt dragon al lange tijd gebruikt om pijn te behandelen(21).

In een onderzoek van 12 weken werd gekeken naar de werkzaamheid van een voedingssupplement genaamd Arthrem – dat een dragon extract bevat – en het effect op pijn en stijfheid bij 42 mensen met artrose.

Personen die 150 mg Arthrem tweemaal daags innamen, zagen een significante verbetering van de symptomen, vergeleken met degenen die 300 mg tweemaal daags innamen en de placebogroep.

Onderzoekers suggereerden dat de lagere dosis mogelijk effectiever is gebleken, omdat deze beter werd getolereerd dan de hogere dosis(22).

Andere studies bij muizen bleek ook dat Artemisia-planten gunstig zijn bij de behandeling van pijn en stelden voor dat het zou kunnen worden gebruikt als een alternatief voor traditioneel pijnmanagement (21).

Kortom: Het wordt al lange tijd in de traditionele volksgeneeskunde gebruikt om pijn te behandelen. Supplementen die dragon bevatten kunnen gunstig zijn voor het verminderen van pijn geassocieerd met aandoeningen zoals artrose.

6. Kan antibacteriële eigenschappen bevatten en door voedsel overgedragen ziekten voorkomen

Er is een toenemende vraag naar voedingsondernemingen om natuurlijke additieven te gebruiken in plaats van synthetische chemicaliën om voedsel te helpen bewaren. Etherische oliën van planten zijn een populair alternatief (23).

Additieven worden toegevoegd aan voedsel om te helpen toevoegen van textuur, voorkomen van scheiding, bewaren van voedsel en remmen van bacteriën die door voedsel overgedragen ziekten, zoals E. coli veroorzaken.

Één studie werd gekeken naar de effecten van dragon etherische olie op Staphylococcus aureus en E. coli — twee bacteriën die voedselvergiftiging kan veroorzaken. Voor dit onderzoek werd Iraanse witte kaas behandeld met 15 en 1.500 µg/mL met dragon etherische olie.

De resultaten toonden aan dat alle monsters behandeld met etherische olie van dragon een antibacteriële impact hadden op de twee bacteriestammen in vergelijking met het placebo. Onderzoekers concludeerden dat dragon een effectief conserveermiddel in voedsel is(24).

Kortom: Etherische oliën van planten zijn een alternatief voor synthetische chemische voedingsadditieven. Onderzoek heeft uitgewezen dat etherische olie van dragon essentiële Staphylococcus aureus en E. coli, twee bacteriën die voedselvergiftiging kan veroorzaken te remmen.

7. Veelzijdig en gemakkelijk op te nemen in uw voeding

Omdat dragon een subtiele smaak heeft, kan het in verschillende gerechten worden gebruikt. Hier zijn enkele eenvoudige manieren om dragon in uw voeding op te nemen:

Voeg het toe aan roerei of gebakken eieren.
Gebruik het als garnering op geroosterde kip.
Meng het in sauzen, zoals pesto of aioli.
Voeg het toe aan vis, zoals zalm of tonijn.
Meng het met olijfolie en besprenkel de mix op de geroosterde groenten.

Dragon is er in drie verschillende soorten – Frans, Russisch en Spaans:

  • Franse dragon is het meest bekend en het beste voor culinaire doeleinden.
  • Russische dragon heeft een minder sterke smaak vergeleken met Franse dragon. Het verliest zijn smaak snel naarmate het langer wordt bewaard, dus het is het beste om het meteen te gebruiken. Het heeft meer bladeren die een geweldige aanvulling zijn in salades.
  • Spaanse dragon heeft meer smaak dan de Russische dragon, maar minder dan de Franse dragon. Het kan voor medicinale doeleinden worden gebruikt en als thee worden gezet.

Verse dragon is meestal alleen beschikbaar in het voorjaar en de zomer in koelere klimaten. Het is niet zo gemakkelijk verkrijgbaar als andere kruiden zoals koriander.

Kortom: Dragon is er in drie verschillende soorten – Frans, Russisch en Spaans. Het is een veelzijdig kruid dat op veel manieren kan worden gebruikt, bijvoorbeeld in eieren, kip, vis, groenten en in sauzen.

8. Andere potentiële gezondheidsvoordelen

Van dragon wordt beweerd dat het andere gezondheidsvoordelen biedt die nog niet uitgebreid zijn onderzocht.

  • Kan gunstig zijn voor de gezondheid van het hart: Het wordt vaak gebruikt in het hart-gezonde mediterrane dieet. De gezondheidsvoordelen van dit dieet zijn niet alleen gerelateerd aan het voedsel, maar ook aan de kruiden en specerijen die worden gebruikt(2526).
  • Kan ontsteking verminderen: Cytokinen zijn een eiwitten die een rol kunnen spelen bij ontstekingen. In één studie bij muizen bleek een significante afname van cytokinen na consumptie van dragon extract gedurende 21 dagen (2728).

Kortom: Het kan gunstig zijn voor de gezondheid van het hart en ontstekingen verminderen, hoewel deze voordelen niet grondig zijn onderzocht.

Hoe te bewaren

Verse dragon blijft het best in de koelkast. Spoel de steel en de bladeren eenvoudig af met koud water, wikkel ze losjes in een vochtige papieren doek en bewaar ze in een plastic zak. Deze methode helpt het kruid om vocht vast te houden.

Verse dragon blijft meestal vier tot vijf dagen in de koelkast goed. Zodra de bladeren bruin beginnen te worden is het tijd om het kruid weg te gooien.

Gedroogde dragon kan tot vier tot zes maanden in een luchtdichte pot op een koele, donkere omgeving worden bewaard.

Kortom: Verse dragon kan vier tot vijf dagen in de koelkast worden bewaard, terwijl gedroogde dragon op een koele, donkere plaats gedurende maximaal vier tot zes maanden kan worden bewaard.

Tot slot

Dragon heeft vele indrukwekkende gezondheidsvoordelen. Het kan de bloedsuikerspiegel verlagen, ontsteking en pijn verminderen, terwijl het de slaap, eetlust en de gezondheid van het hart verbetert.

Niet te vergeten, het is veelzijdig en kan worden toegevoegd aan een verscheidenheid van voedingsmiddelen.

Je kunt eenvoudig de vele voordelen plukken die dragon biedt door het toe te voegen aan je voeding.

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.