Dragon, of Artemisia dracunculus L., is een vaste kruidachtige plant dat afkomstig is van de composietenfamilie. Het wordt veel gebruikt voor smaak-, geur- en medicinale doeleinden(1).

Het heeft een subtiele smaak en past goed bij gerechten als vis, rundvlees, kip, asperges, eieren en soepen.

Hier zijn 8 verrassende voordelen en toepassingen van dragon.

1. Bevat nuttige voedingsstoffen maar weinig calorieën en koolhydraten

Dragon is arm aan calorieën en koolhydraten en bevat voedingsstoffen die gunstig kunnen zijn voor uw gezondheid.

Aanbiedingen deze maand

UPGRADE jouw eigen SPOTIFY account

Netflixs accounts en Gift Cards

Videoland en Disney+ accounts

Nieuw: Sweat Fitness programma voor vrouwen

Fox Sports + Go accounts

Profiteer nu van deze aanbiedingen

Slechts één eetlepel (2 gram) gedroogde dragon levert(2):

  • Calorieën: 5
  • Koolhydraten: 1 gram
  • Mangaan: 7% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH)
  • IJzer: 3% van de ADH
  • Kalium: 2% van de ADH

Mangaan is een essentiële voedingsstof die een rol speelt in de gezondheid van de hersenen, de groei, het metabolisme en de vermindering van oxidatieve stress in uw lichaam(345).

IJzer is de sleutel tot celfunctie en bloedproductie. Een ijzertekort kan leiden tot bloedarmoede en tot vermoeidheid en zwakte(67).

Kalium is een mineraal dat cruciaal is voor een goede hart-, spier- en zenuwfunctie. Bovendien heeft onderzoek aangetoond dat het de bloeddruk kan verlagen(8).

Hoewel de hoeveelheden van deze voedingsstoffen in dragon niet aanzienlijk zijn, kan het kruid toch uw algehele gezondheid ten goede komen.

Kortom: Dragon is arm aan calorieën en koolhydraten en bevat de voedingsstoffen mangaan, ijzer en kalium, wat gunstig kan zijn voor uw gezondheid.

2. Kan helpen de bloedsuikerspiegel te verlagen door de insulinegevoeligheid te verbeteren

Insuline is een hormoon dat helpt om glucose naar uw cellen te transporteren zodat u het kunt gebruiken voor energie.

Factoren zoals voeding en ontsteking kunnen leiden tot insulineresistentie, resulterend in verhoogde bloedsuikerspiegels(9).

Dragon bleek de insulinegevoeligheid te helpen verbeteren en de manier waarop uw lichaam glucose gebruikt.

Uit een onderzoek van zeven dagen bij dieren met diabetes bleek dat het extract van dragon de bloedglucose concentraties met 20% verlaagde, in vergelijking met een placebo(10).

Bovendien onderzocht een studie van 90 dagen het effect van dragon op insulinegevoeligheid, insulinesecretie en glycemische controle bij 24 mensen met gestoorde glucosetolerantie.

Zij die 1.000 mg dragon vóór ontbijt en diner ontvingen, ondervonden een ruime afname van de totale insulinesecretie, wat kan helpen om de bloedsuikerspiegel gedurende de dag in evenwicht te houden(11).

Kortom: Dragon kan helpen de bloedsuikerspiegel te verlagen door de insulinegevoeligheid te verbeteren en door de manier waarop uw lichaam glucose metaboliseert.

3. Kan slaap verbeteren en slaappatronen reguleren

Onvoldoende slaap is in verband gebracht met slechte gezondheidsresultaten en kan het risico op aandoeningen zoals diabetes type 2 en hartaandoeningen verhogen.

Veranderingen in werkschema’s, hoge stressniveaus of een drukke levensstijl kunnen bijdragen tot een slechte slaapkwaliteit(1213).

Slaappillen of hypnotica worden vaak gebruikt als slaapmiddel, maar kunnen leiden tot complicaties, waaronder depressie of medicijnmisbruik.(1415).

De Artemisia-plantgroep, waarin dragon is opgenomen, is gebruikt als remedie tegen diverse gezondheidsproblemen, waaronder een slechte nachtrust.

In één onderzoek bij muizen leken de planten van Artemisia een kalmerend effect te bieden en hielpen ze bij het reguleren van het slaappatroon(16).

Door de geringe omvang van deze studie is echter meer onderzoek nodig naar het gebruik van dragon voor de slaap – met name bij mensen.

Kortom: Het is afkomstig van de Artemisia-groep, die een kalmerend effect kan hebben en de slaapkwaliteit kan verbeteren, hoewel dit potentiële voordeel nog niet bij de mens is bestudeerd.

4. Kan eetlust verhogen door leptineniveaus te verlagen

Verlies van eetlust kan verschillende oorzaken hebben, zoals leeftijd, depressie of chemotherapie. Indien onbehandeld, kan het leiden tot ondervoeding en een verminderde levenskwaliteit(1718).

Een onbalans in de hormonen ghreline en leptine kan ook een verminderde eetlust veroorzaken. Deze hormonen zijn belangrijk voor de energiebalans.

Ghreline wordt beschouwd als een hongerhormoon, terwijl leptine wordt aangeduid als een verzadigingshormoon. Wanneer het ghreline-gehalte stijgt, veroorzaakt het honger. Omgekeerd veroorzaakt een stijging van het leptine-gehalte een gevoel van volheid.(19).

Een studie bij muizen onderzocht de rol van dragonextract bij het stimuleren van de eetlust. De resultaten toonden een afname van de insuline en leptine secretie en een toename van het lichaamsgewicht.

Deze bevindingen suggereren dat dragonextract kan helpen om het hongergevoel te vergroten. De resultaten werden echter alleen gevonden in combinatie met een vetrijk dieet. Aanvullend onderzoek bij mensen is nodig om deze effecten te bevestigen(20).

Kortom: Leptine en ghreline zijn twee hormonen die de eetlust controleren. Onderzoek heeft uitgewezen dat dragonextract de eetlust kan verbeteren door het leptinegehalte in het lichaam te verminderen, hoewel onderzoek op menselijke basis ontbreekt.

5. Kan helpen bij het verlichten van pijn in verband met aandoeningen zoals artrose

In de traditionele volksgeneeskunde wordt dragon al lange tijd gebruikt om pijn te behandelen(21).

Een 12 weken durende studie keek naar de effectiviteit van een voedingssupplement genaamd Arthrem – dat een dragon extract bevat – en het effect ervan op pijn en stijfheid bij 42 mensen met artrose.

Personen die twee keer per dag 150 mg Arthrem innamen, zagen een aanzienlijke verbetering van de symptomen, vergeleken met degenen die twee keer per dag 300 mg Arthrem innamen en de placebogroep.

Onderzoekers suggereerden dat de lagere dosis mogelijk effectiever is gebleken, omdat deze beter werd getolereerd dan de hogere dosis(22).

Andere studies bij muizen bleek ook dat Artemisia-planten gunstig zijn bij de behandeling van pijn en stelden voor dat het zou kunnen worden gebruikt als een alternatief voor traditioneel pijnbeheersing (21).

Kortom: Het wordt al lange tijd in de traditionele volksgeneeskunde gebruikt om pijn te behandelen. Supplementen die dragon bevatten kunnen gunstig zijn voor het verminderen van pijn geassocieerd met aandoeningen zoals artrose.

6. Kan antibacteriële eigenschappen bevatten en door voedsel overgedragen ziekten voorkomen

Er is een toenemende vraag naar het gebruik van natuurlijke additieven in plaats van synthetische chemicaliën voor het behoud van voedsel door levensmiddelen bedrijven. Plantaardige etherische oliën zijn een populair alternatief (23).

Additieven worden aan levensmiddelen toegevoegd om textuur toe te voegen, scheiding te voorkomen, voedsel te bewaren en bacteriën die door voedsel overgedragen ziekten veroorzaken, zoals E. coli, te remmen.

Één studie werd gekeken naar de effecten van dragon etherische olie op Staphylococcus aureus en E. coli — twee bacteriën die voedselvergiftiging kan veroorzaken. Voor dit onderzoek werd de Iraanse witte kaas behandeld met 15 en 1.500 µgmL etherische olie van dragon.

De resultaten toonden aan dat alle met dragon etherische olie behandelde monsters een antibacteriële invloed hadden op de twee bacteriestammen, vergeleken met de placebo. De onderzoekers besloten dat dragon een effectief conserveringsmiddel kan zijn in voedsel, zoals kaas(24).

Kortom: Etherische oliën van planten zijn een alternatief voor synthetische chemische voedingsadditieven. Onderzoek heeft uitgewezen dat etherische olie van dragon essentiële Staphylococcus aureus en E. coli, twee bacteriën die voedselvergiftiging kan veroorzaken te remmen.

7. Veelzijdig en gemakkelijk op te nemen in uw voeding

Omdat dragon een subtiele smaak heeft, kan het gebruikt worden in verschillende gerechten. Hier zijn enkele eenvoudige manieren om dragon in uw voeding op te nemen:

Voeg het toe aan roerei of gebakken eieren.
Gebruik het als garnering op geroosterde kip.
Meng het in sauzen, zoals pesto of aioli.
Voeg het toe aan vis, zoals zalm of tonijn.
Meng het met olijfolie en besprenkel de mix op de geroosterde groenten.

Dragon is er in drie verschillende soorten – Frans, Russisch en Spaans:

  • Franse dragon is het meest bekend en het beste voor culinaire doeleinden.
  • Russische dragon heeft een minder sterke smaak vergeleken met Franse dragon. Het verliest zijn smaak snel naarmate het langer wordt bewaard, dus het is het beste om het meteen te gebruiken. Het heeft meer bladeren die een geweldige aanvulling zijn in salades.
  • Spaanse dragon heeft meer smaak dan de Russische dragon, maar minder dan de Franse dragon. Het kan voor medicinale doeleinden worden gebruikt en als thee worden gezet.

Verse dragon is meestal alleen beschikbaar in het voorjaar en de zomer in koelere klimaten. Het is niet zo gemakkelijk verkrijgbaar als andere kruiden zoals koriander.

Kortom: Dragon is er in drie verschillende soorten – Frans, Russisch en Spaans. Het is een veelzijdig kruid dat op veel manieren kan worden gebruikt, bijvoorbeeld in eieren, kip, vis, groenten en in sauzen.

8. Andere potentiële gezondheidsvoordelen

Van dragon wordt beweerd dat het andere gezondheidsvoordelen biedt die nog niet uitgebreid zijn onderzocht.

  • Kan gunstig zijn voor de gezondheid van het hart: Het wordt vaak gebruikt in het hart-gezonde mediterrane dieet. De gezondheidsvoordelen van dit dieet zijn niet alleen gerelateerd aan het voedsel, maar ook aan de kruiden en specerijen die worden gebruikt(2526).
  • Kan ontsteking verminderen: Cytokinen zijn een eiwitten die een rol kunnen spelen bij ontstekingen. In één studie bij muizen bleek een significante afname van cytokinen na consumptie van dragon extract gedurende 21 dagen (2728).

Kortom: Het kan gunstig zijn voor de gezondheid van het hart en ontstekingen verminderen, hoewel deze voordelen niet grondig zijn onderzocht.

Hoe te bewaren

Verse dragon blijft het best in de koelkast. Spoel de steel en de bladeren eenvoudig af met koud water, wikkel ze losjes in een vochtige papieren doek en bewaar ze in een plastic zak. Deze methode helpt het kruid om vocht vast te houden.

Verse dragon blijft meestal vier tot vijf dagen in de koelkast goed. Zodra de bladeren bruin beginnen te worden is het tijd om het kruid weg te gooien.

Gedroogde dragon kan tot vier tot zes maanden in een luchtdichte pot op een koele, donkere omgeving worden bewaard.

Kortom: Verse dragon kan vier tot vijf dagen in de koelkast bewaard worden, terwijl gedroogde dragon op een koele, donkere plaats tot vier tot zes maanden bewaard kan worden.

Tot slot

Dragon heeft veel indrukwekkende gezondheidsvoordelen, waaronder het potentieel om de bloedsuikerspiegel, ontstekingen en pijn te verminderen, terwijl het de slaap, de eetlust en de gezondheid van het hart verbetert.

Niet te vergeten, het is veelzijdig en kan worden toegevoegd aan een verscheidenheid aan voedingsmiddelen – of u nu verse of gedroogde soorten gebruikt.

Je kunt gemakkelijk de vele voordelen van dragon plukken door dragon toe te voegen aan uw voeding.

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.