Wanneer je in een druif bijt, krijg je meer dan een uitbarsting van sappigheid, zoet en goedheid. Je krijgt ook een dosis voedingsstoffen en antioxidanten die je kunnen helpen om gezond te blijven. Druiven bevatten weinig calorieën en zijn vrijwel vetvrij.

Druiven bestaan ​​al duizenden jaren. Als druiven rijpen op hun wijnstokken, worden ze doorschijnend groen, zwart, paars of rood.

Sommige soorten druiven hebben eetbare zaden. Andere soorten zijn pitloos. Zaadloze druiven zijn misschien makkelijker te eten, maar druiven met zaden hebben de neiging om zoeter te zijn. Het zaad zelf kan een beetje bitter smaken. De druiven die je in je lokale supermarkt vindt, staan ​​bekend als tafeldruiven. Wijndruiven worden gebruikt om wijn te maken. Ze zijn kleiner dan tafeldruiven, maar hebben dikkere huiden en grotere zaden.

Hier is een blik op de voedingswaarde van het eten van druiven.

Aanbiedingen deze maand

UPGRADE jouw eigen SPOTIFY account

Spotify Premium + Videoland voor slecht €24,99

Netflixs accounts 1,3,6 of 12 maanden

Videoland en Disney+ accounts

Nieuw: Telegraaf Premium Digitaal

Fox Sports + Go accounts

Profiteer nu van deze aanbiedingen

Druiven zijn een goede bron van polyfenolen

Alle druivensoorten bevatten polyfenolen. Polyfenolen zijn verbindingen die druiven en andere planten levendige kleuren geven. Ze bieden ook bescherming tegen ziekten en milieuschade. Polyfenolen zijn bekende antioxidanten die helpen bij het bestrijden van vrije radicalen in het lichaam. De schillen en vruchtvlees van de druif bevatten de meeste polyfenolen. Ze hebben ook de hoogste antioxidant-eigenschappen.

Druiven zijn goed voor je, grotendeels dankzij hun polyfenolgehalte. Polyfenolen kunnen helpen bij:

 •  suikerziekte
 •  kanker
 •  ziekte van Alzheimer
 •  longziekte
 •  osteoporose
 •  hartziekte

Druiven ondersteunen een gezond hart

Eet druiven voor een gezonder hart. De polyfenolen in druiven kunnen helpen bij het voorkomen van hart- en vaatziekten. Naast het vrijmaken van vrije radicalen, wordt gedacht dat druiven ontstekingsremmende effecten hebben, de bloedplaatjesaggregatie beïnvloeden en de endotheelfunctie ondersteunen. Endotheel disfunctie is gekoppeld aan risicofactoren voor opbouw in de slagaders (atherosclerose).

Druiven ondersteunen de gezondheid van het oog

Druiven is het beste voedselbron voor de gezondheid van de ogen. Volgens onderzoek  kan het regelmatig eten van druiven helpen bij het beschermen van de achteruitgang van het netvlies. Dit leidt tot retinale ziekten zoals maculaire degeneratie. In het onderzoek werd de netvliesfunctie beschermd bij muizen die dagelijks het equivalent van drie porties druiven kregen.Bovendien verbeterden de muizen netvliesverdikking en verbeterden de fotoreceptieve responsen.

Druiven kunnen helpen het ouder worden te vertragen

Druiven bevatten resveratrol, een soort polyfenol, dat degeneratieve ziekten kan helpen voorkomen.Resveratrol kan uw levensduurgenen activeren en cellen helpen te overleven.

Druiven bevatten ook meervoudig onverzadigde vetten (PUFA’s) zoals linoleenzuur. Linoleenzuur is een essentieel vetzuur dat overvloedig aanwezig is in de epidermis van uw huid. Onderzoek toont aan dat inname van PUFA’s via de voeding belangrijk is voor de barrièrefunctie van de huid. PUFA’s zijn ook gekoppeld aan fotoprotectie van de huid, een vermindering van ontsteking in de huid. Ze kunnen ook de gevoeligheid van de huid verbeteren.

Een populair folksremedie is om geplette druiven direct op de huid aan te brengen om de droge huid te helpen verlichten.

Druiven kunnen geheugen stimuleren

Onderzoek toont aan dat fruit rijk is aan antioxidanten, zoals druivensap, oxidatieve stress vermindert die leidt tot veroudering. In studies verhoogde deze verlaging verbale geheugenprestaties en motor functie.

Eén studie toonde aan dat druivensap gedurende 12 weken meer verbaal leren verhoogde bij volwassenen die een afnemend geheugen hadden maar geen dementie.

Druiven kunnen helpen bij het voorkomen van het metabool syndroom

Volgens het National Heart, Blood en Lung Institute is metabool syndroom de term voor een groep risicofactoren die uw risico op hartaandoeningen, diabetes en beroerte verhogen. Deze risicofactoren omvatten:

 •  een grote taille
 •  hoge triglyceriden
 •  laag HDL (“goed”) cholesterol
 •  hoge bloeddruk
 •  hoge bloedsuikerspiegel

Polyfenolrijke voedingsmiddelen zoals druiven kunnen helpen beschermen tegen het metabool syndroom. Onderzoeksresultaten suggereren dat druivenpolyfenolen, met name polyfenolen uit druivenpitten, het cholesterolprofiel, de bloeddruk en de bloedsuikerspiegel helpen verbeteren.

Druiven zorgen voor vitamine K

Druiven zijn een goede bron van vitamine K. Vitamine K helpt uw ​​bloed stollen. Vitamine K-tekort kan het risico van bloeding vergroten. Het kan ook uw risico op osteoporose verhogen, hoewel er meer studies nodig zijn.

Druiven geven je vezels

Druiven bevatten een kleine hoeveelheid oplosbare vezels. Dit kan het cholesterol- en bloedsuikerniveau verlagen. Als u last van uw darmen heeft, kan het eten van meer vezels helpen.

Hoe zit het met rozijnen?

Rozijnen zijn uitgedroogde druiven. Ze zitten vol met polyfenolen. Rozijnen bevatten geen water, dus ze hebben eigenlijk meer antioxidanten dan verse druiven. Een onderzoek uit 2012 ontdekte dat driemaal per dag op rozijnen kauwen de bloeddruk kan verlagen. Rozijnen bevatten meer suiker en calorieën en zijn toch minder vullend dan druiven, dus het is het beste om ze met mate te eten.

Hoe druiven in uw voeding te verwerken

Druiven zijn eenvoudig om te eten. Het is gemakkelijk om een ​​bos te wassen en te genieten van een gezonde snack. Andere manieren om van druiven te genieten zijn:

 •  maak sap uit verse druiven
 •  drink 100 procent druivensap (zonder toegevoegde suiker)
 •  voeg druiven toe aan een groene salade of fruitsalade
 •  voeg gehakte druiven toe aan je favoriete kipsalarecept
 •  eet bevroren druiven voor een verfrissende zomersnack

Tot slot

Druiven zijn goed voor je. Ze zitten boordevol antioxidanten en voedingsstoffen. Ze bevatten ook vezels en zijn caloriearm. Het eten van een voeding dat rijk is aan fruit zoals druiven, kunnen uw risico verminderen op:

 •  hartaanval
 •  beroerte
 •  suikerziekte
 •  kanker
 •  zwaarlijvigheid

Druiven zijn heerlijk en gemakkelijk te eten, maar houd rekening met je portie. Als je te veel in één keer eet, zullen de calorieën en koolhydraten snel oplopen. Dit kan eventuele gezondheidsvoordelen teniet doen en uw risico op gewichtstoename vergroten.

Druiven bevatten natuurlijke suiker, maar ze worden beschouwd als een voedingsmiddel met een lage glycemische index (GI).

Dit betekent dat het onwaarschijnlijk is dat een enkele dosering uw bloedsuikerspiegel aanzienlijk verhoogt. Maar rozijnen zijn een ander verhaal. De suiker in rozijnen wordt geconcentreerd tijdens het dehydratatieproces. Dit verhoogt hun GI-niveau tot matig.

Men stimuleert het eten van vers fruit als onderdeel van een gezonde voeding. Gedroogd fruit zoals rozijnen moet met mate worden gegeten.

Van conventionele druiven is bekend dat ze residuen van bestrijdingsmiddelen bevatten. Om uw blootstelling te verminderen, was ze grondig en kies indien mogelijk biologische merken.

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.