Druivenpitextract (GSE) is een voedingssupplement gemaakt door het verwijderen, drogen en verpulveren van de bitter smakende zaden van druiven.

Druivenpitten zijn rijk aan antioxidanten, waaronder fenolzuren, anthocyaninen, flavonoïden en oligomere proanthocyanidinecomplexen (OPC’s).

Druivenpitextract is zelfs één van de bekendste bronnen van proanthocyanidine(12).

Vanwege het hoge gehalte aan antioxidanten kan druivenpitextract helpen beschermen tegen oxidatieve stress, weefselschade en -ontsteking en ziekten voorkomen (3).

Hier zijn 10 gezondheidsvoordelen van van druivenpitextract, gebaseerd op wetenschap.

1. Kan de bloeddruk verlagen

Verschillende onderzoeken hebben de effecten van GSE op hoge bloeddruk onderzocht.

Een meta-analyse van 16 studies bij 810 mensen met hoge bloeddruk of een verhoogd risico op hoge bloeddruk onderzocht het effect van GSE op de aandoening.

Ze vonden dat 100-2.000 mg GSE per dag de systolische bloeddruk (het hoogste getal) significant verlaagde met een gemiddelde van 6,08 mmHg en een diastolische bloeddruk (het laagste getal) met 2,8 mmHg.

Personen jonger dan 50 jaar, zwaarlijvig of metabole stoornissen vertoonden de grootste verbeteringen.

De meest veelbelovende resultaten kwamen van lagere doses van 100-800 mg per dag gedurende 8-16 weken in plaats van een enkele dosis van 800 mg of meer (4).

Een andere studie bij 29 volwassenen met hoge bloeddruk wees uit dat 300 mg GSE dagelijks de systolische bloeddruk verlaagde met 5,6% en de diastolische bloeddruk met 4,7% na zes weken (5).

Kortom: GSE kan de bloeddruk helpen verlagen, vooral bij jonge mensen van middelbare leeftijd en mensen met overgewicht.

2. Kan de bloedstroming verbeteren

Sommige onderzoeken suggereren dat GSE de bloedstroming kan verbeteren.

In een onderzoek van acht weken onder 17 gezonde vrouwen na de menopauze namen 400 mg GSE bloedverdunnende effecten, waardoor het risico op bloedstolsels mogelijk afnam (6).

Een aanvullend onderzoek bij acht gezonde jonge vrouwen beoordeelde de effecten van een enkele dosis proanthocyanidine van 400 mg van GSE onmiddellijk gevolgd door zes uur zitten. Er werd aangetoond dat het de zwelling van de benen en oedeem met 70% vermindert, in vergelijking met het niet gebruiken van druivenpitextract( GSE).

In dezelfde studie ervoeren acht meer gezonde jonge vrouwen, die 14 dagen lang dagelijks 133 mg proanthocyanidine innamen van GSE, 40% minder zwelling van de benen na zes uur zitten (7).

Kortom: Van GSE is aangetoond dat het de doorbloeding verbetert en het risico op bloedstolling vermindert, wat gunstig kan zijn voor mensen met problemen met de bloedsomloop.

3. Kan oxidatieve schade verminderen

Verhoogde bloedspiegels van “slechte” LDL-cholesterol zijn een bekende risicofactor voor hartziekten.

Oxidatie van LDL-cholesterol verhoogt dit risico aanzienlijk en speelt een centrale rol bij atherosclerose, of de opbouw van vet plaque in uw bloedvaten (8).

Druivenpitextract supplementen blijken de LDL-oxidatie te verminderen die wordt veroorzaakt door vetrijke diëten in verschillende dierstudies(91011).

Sommige onderzoeken laten vergelijkbare resultaten zien bij mensen (1213).

Toen acht gezonde mensen een vetrijke maaltijd aten, remde 300 mg GSE de oxidatie van vetten in het bloed, vergeleken met een toename van 150% bij diegenen die geen GSE namen(14).

In een ander onderzoek zagen 61 gezonde volwassenen een daling van 13,9% in geoxideerd LDL na inname van 400 mg GSE. Een vergelijkbaar onderzoek kon deze resultaten echter niet repliceren (512).

Bovendien bleek uit een onderzoek bij 87 mensen die een hartoperatie ondergingen dat 400 mg GSE, toegediend op de dag vóór de operatie, de oxidatieve stress significant verminderde. Daarom is GSE waarschijnlijk beschermd tegen verdere hartschade (15).

Kortom: GSE kan helpen het risico op hartaandoeningen te verminderen door de oxidatie van ‘slecht’ LDL-cholesterol te remmen en door oxidatie tot hartweefsel te verminderen in tijden van stress.

4. Kan collageen en botsterkte verbeteren

Het is bewezen dat het verhogen van de flavonoïden consumptie de collageen synthese en botvorming verbetert.

Als een rijke bron van flavonoïden kan GSE u helpen uw botdichtheid en sterkte verhogen.

In dierstudies is zelfs gebleken dat het toevoegen van GSE aan een voeding met een laag calcium-, standaard- of hoog calciumgehalte de botdichtheid, het mineraalgehalte en botsterkte kan verhogen(1617).

Reumatoïde artritis is een auto-immuunziekte die resulteert in ernstige ontsteking en vernietiging van botten en gewrichten.

Dierstudies hebben aangetoond dat druivenpitextract (GSE) de botvernietiging bij inflammatoire auto-immuun artritis kan onderdrukken(181920).

GSE verminderde ook aanzienlijk de pijn, hielspoor en gewrichtsschade bij osteoartritische muizen, waardoor het collageen verbeterde en het kraakbeen verlies verminderde (21).

Ondanks veelbelovende resultaten van dieronderzoek ontbreken menselijke studies.

Kortom: Dierstudies laten veelbelovende resultaten zien van GSE voor artritische aandoeningen en de gezondheid van collageen. Menselijk onderzoek ontbreekt echter.

5. Ondersteunt je hersenen

Van flavonoïden wordt aangenomen dat ze het begin van neurodegeneratieve ziekten zoals de ziekte van Alzheimer vertragen of verminderen door een combinatie van antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen (22).

Een van de componenten van GSE is galluszuur, waarvan is aangetoond dat het de vorming van fibrillen remt door beta-amyloïd peptiden in dier- en laboratorium omgevingen(23).

Clusters van bèta-amyloïd eiwitten in de hersenen zijn kenmerkend voor de ziekte van Alzheimer (23).

Dierstudies hebben aangetoond dat druivenpitextract(GSE) de hersenantioxidant en cognitieve status kan verbeteren, geheugenverlies kan voorkomen en hersenletsels en amyloïd clusters kan verminderen(24252627).

Een studie van 12 weken bij 111 gezonde ouderen vond dat 150 mg GSE dagelijks de aandacht, de taal en zowel het onmiddellijke als het vertraagde geheugen verbeterde (28).

Er zijn echter geen studies bij de mens over het gebruik van GSE bij volwassenen met reeds bestaande geheugen- of cognitieve gebreken.

Kortom: GSE toont potentieel in het remmen van veel van de degeneratieve kenmerken van hersen- en cognitieve achteruitgang. Er zijn echter meer studies door mensen nodig.

6. Kan de nierfunctie verbeteren

Uw nieren zijn bijzonder gevoelig voor oxidatieve schade, die vaak onomkeerbaar is.

Dierstudies hebben aangetoond dat druivenpitextract (GSE) nierbeschadiging kan verminderen en de functie kan verbeteren door oxidatieve stress en ontstekingsschade te verminderen(293031).

In één onderzoek kregen 23 mensen met chronisch nierfalen gedurende zes maanden dagelijks 2 gram GSE toegediend en werden ze beoordeeld tegen een tweede niet-interventie-groep. Urine-eiwit daalde met 3% en de nierfiltratie verbeterde met 9%.

Dit betekent dat hun nieren veel beter in staat waren urine te filteren dan die van de controlegroep (32).

Kortom: GSE biedt mogelijk bescherming tegen schade door oxidatieve stress en ontsteking, waardoor de gezondheid van de nieren wordt bevorderd.

7. Kan Infectieuze groei remmen

Druivenpitextract (GSE) vertoont veelbelovende antibacteriële en schimmelwerende eigenschappen.

Onderzoeken hebben aangetoond dat GSE de groei van veel voorkomende bacteriële infecties door voedsel, waaronder CampylobacterE. coli en Shiga-toxines, remt – die allemaal vaak verantwoordelijk zijn voor ernstige voedselvergiftiging en abdominale verstoringen (3334).

In het laboratorium is gevonden dat GSE 43 stammen van antibioticaresistente Staphylococcus aureus bacteriën remt(35).

Candida is een veel voorkomende gistachtige schimmel die soms kan leiden tot candida-overgroei of spruw. GSE wordt veel gebruikt in de traditionele geneeskunde als remedie voor candida.

Muizen die waren geïnfecteerd met vaginale candidiasis kregen elke twee dagen gedurende acht dagen een intravaginale GSE-oplossing. De infectie was na vijf dagen effectief geremd en na acht dagen verdwenen(36).

Helaas ontbreken menselijke studies naar het effect van GSE op infectieuze groei nog steeds.

Kortom: GSE kan verschillende micro-organismen remmen en bescherming bieden tegen antibiotica resistente bacteriestammen, door voedsel overgedragen bacteriële ziekten en schimmelinfecties zoals candida.

8. Kan het risico op kanker verlagen

De oorzaken van kanker zijn complex, hoewel DNA-schade een centraal kenmerk is.

Een hoge inname van antioxidanten, zoals flavonoïden en proanthocyanidine zijn geassocieerd met een verminderd risico van verschillende soorten kanker (37).

De krachtige antioxidant activiteit van druivenpitextract (GSE) heeft potentieel aangetoond in het remmen van menselijke borst-, long-, maag-, mondplaveisel cel-, lever-, prostaat- en alvleesklier cel lijnen in laboratorium omgevingen.

In dierstudies is aangetoond dat GSE het effect van verschillende soorten chemotherapie verbetert (424344).

GSE lijkt te beschermen tegen oxidatieve stress en levertoxiciteit terwijl het gericht is op chemotherapie op de kankercellen(434445).

Uit een beoordeling van 41 dierstudies bleek dat GSE of proanthocyanidine de door kanker veroorzaakte toxiciteit en schade verminderden in alle onderzoeken behalve één (44).

Houd in gedachten dat het anti-kanker en chemopreventieve potentieel van GSE en zijn proanthocyanidine mogelijk niet direct overdraagbaar zijn aan mensen met kanker. Meer studies bij mensen zijn nodig.

Kortom: In laboratoriumstudies is aangetoond dat GSE kanker remt in verschillende menselijke cel typen. GSE lijkt ook de door chemotherapie geïnduceerde toxiciteit in dierstudies te verminderen zonder de behandeling negatief te beïnvloeden. Meer mensgericht onderzoek is nodig.

9. Kan je lever beschermen

Uw lever speelt een belangrijke rol bij het ontgiften van schadelijke stoffen die in uw lichaam worden ingebracht door middel van medicijnen, virale infecties, verontreinigende stoffen, alcohol en meer.

Druivenpitextract (GSE) lijkt een beschermend effect op uw lever te hebben.

In reageerbuisstudies verminderde GSE ontstekingen, gerecyclede antioxidanten en beschermde het tegen schade door vrije radicalen tijdens toxine blootstelling (464748).

Het leverenzym alanine-aminotransferase (ALT) is een belangrijke indicator voor levertoxiciteit, wat betekent dat de niveaus stijgen wanneer de lever schade heeft opgelopen (37).

In één studie kregen 15 mensen met een niet-alcoholische leververvetting en daaropvolgende hoge ALAT-waarden gedurende drie maanden GSE. Leverenzymen werden maandelijks gevolgd en de resultaten werden vergeleken met het nemen van 2 gram vitamine C per dag.

Na drie maanden had de GSE-groep een afname van 46% in ALT, terwijl de vitamine C-groep weinig veranderde (49).

Kortom: GSE lijkt uw lever te beschermen tegen door geneesmiddelen veroorzaakte toxiciteit en schade. Er zijn echter meer studies door mensen nodig.

10. Verbetert de wondgenezing en uiterlijk

Verschillende dierstudies hebben aangetoond dat druivenpitextract (GSE) wondgenezing kan ondersteunen (505152).

Menselijke studies zijn ook veelbelovend.

Bij 35 gezonde volwassenen die een kleine operatie hadden ondergaan, kregen ofwel een 2% GSE-crème of een placebo. Degenen die de GSE-crème gebruikten hadden na acht dagen volledige wondgenezing, terwijl de placebogroep 14 dagen nodig had om te genezen.

Deze resultaten zijn hoogstwaarschijnlijk te wijten aan hoge proanthocyanidine in GSE die de afgifte van groeifactoren in de huid triggeren (53).

In nog eens 8 weken durende studie bij 110 gezonde jonge mannen verbeterde een GSE-crème van 2% uiterlijk van de huid, elasticiteit en talg, waardoor acne wordt verminderd en uw huid ziet er beter uit met veroudering (54).

Kortom: GSE-crèmes lijken de groeifactoren in uw huid te verhogen en bieden een mogelijke behandeling bij wondgenezing en therapie voor een ouder wordende huid.

Mogelijke bijwerkingen

GSE wordt over het algemeen als veilig beschouwd met weinig bijwerkingen.

Doseringen van ongeveer 300-800 mg per dag gedurende 8-16 weken zijn veilig bevonden en worden goed verdragen door mensen (4).

Degenen die zwanger zijn of borstvoeding geven moeten dit vermijden, omdat er onvoldoende gegevens zijn over de effecten ervan in deze populaties.

GSE kan de bloeddruk verlagen, uw bloed dunner maken en de bloedstroom verhogen, dus voorzichtigheid is geboden bij degenen die bloedverdunnende of bloeddruk medicatie gebruiken (467).

Bovendien kan het de ijzer opname verminderen, evenals de leverfunctie en het metabolisme van geneesmiddelen verbeteren. Raadpleeg uw arts voordat u begint met het innemen van GSE-supplementen (4955).

Kortom: GSE lijkt goed te worden getolereerd. Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven moeten dit vermijden. Degenen die bepaalde medicijnen nemen, moeten het innemen van dit supplement eerst met hun arts bespreken.

Tot slot

Druivenpitextract (GSE) is een voedingssupplement gemaakt van de zaden van druiven.

Het is een krachtige bron van antioxidanten, met name proanthocyanidine.

De antioxidanten in GSE kunnen helpen bij het verlichten van oxidatieve stress, ontsteking en weefselbeschadiging die kan optreden naast chronische ziekten in uw hele lichaam.

Door een supplement met GSE, profiteert u van de voordelen van een betere gezondheid van hart, hersenen, nieren, lever en huid.

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.