Duivelsklauw, wetenschappelijk bekend als Harpagophytum procumbens, is een plant afkomstig uit Zuid-Afrika. Het dankt zijn onheilspellende naam aan haar vrucht die verschillende kleine haak-achtige uitsteeksels draagt.

Traditioneel worden de wortels van deze plant gebruikt voor de behandeling van een breed scala aan kwalen, zoals koorts, pijn, artritis en indigestie(1).

Dit artikel bespreekt de potentiële voordelen van duivelsklauw.

Wat is duivelsklauw?

Duivelsklauw is een bloeiende plant uit de sesamfamilie. De wortel bevat verschillende actieve plantaardige stoffen en veelal gebruikt als kruiden supplement.

18 Maanden Spotify Premium

Nu eenmalig slechts €14,99

Meer informatie

In het bijzonder bevat de duivelsklauw iridoide glycosiden, een verbinding die ontstekingsremmende effecten heeft aangetoond(2).

Sommige maar niet alle studies suggereren dat iridoide glycosiden ook antioxiderende effecten kunnen hebben. Dit betekent dat de plant mogelijk de cel-beschadigende effecten van onstabiele moleculen, de zogenaamde vrije radicalen kan afweren(345).

Om deze redenen zijn duivelsklauw supplementen bestudeerd als een mogelijke remedie tegen inflammatoire aandoeningen, zoals artritis en jicht. Daarnaast wordt het gebruikt om pijn te verminderen en kan het gewichtsverlies ondersteunen.

Je kunt duivelsklauw supplementen vinden in de vorm van geconcentreerde extracten en capsules, of vermalen tot een fijn poeder. Maar ook gebruikt als ingrediënt in verschillende kruidentheeën.

Kortom: Duivelsklauw is een kruiden supplement voornamelijk gebruikt als een alternatieve behandeling voor artritis en pijn. Het komt in vele vormen, waaronder geconcentreerde extracten, capsules, poeders en kruidenthee.

Kan ontsteking verminderen

Ontsteking is de natuurlijke reactie van uw lichaam op letsel en infectie. Wanneer je je vinger snijdt, op je knie slaat of griep krijgt, reageert je lichaam door je immuunsysteem te activeren(6).

Hoewel sommige ontstekingen nodig zijn om je lichaam te beschermen tegen schade, kan chronische ontsteking schadelijk zijn voor de gezondheid. In feite heeft onderzoek chronische ontsteking gekoppeld aan hartziekten, diabetes en hersenaandoeningen(789).

Natuurlijk zijn er ook aandoeningen die direct worden gekenmerkt door ontsteking, zoals inflammatoire darmziekte (IBD), artritis en jicht(101112).

Duivelsklauw werkt als een mogelijke remedie voor ontstekingsaandoeningen omdat het plantenstoffen bevat die iridoide glycosiden worden genoemd, in het bijzonder harpagoside. In reageerbuis- en dierstudies heeft harpagoside ontstekingsreacties verminderd(13).

Een onderzoek bij muizen toonde bijvoorbeeld aan dat harpagoside de werking van cytokinen significant remde, dat zijn moleculen in je lichaam waarvan bekend is dat ze ontstekingen bevorderen(14).

Hoewel duivelsklauw niet uitgebreid is bestudeerd bij mensen, suggereert voorlopig bewijs dat het een alternatieve behandeling voor ontstekingsaandoeningen kan zijn.

Kortom: Duivelsklauw bevat plantaardige stoffen genaamd iridoide glycosiden, waarvan is aangetoond dat ze de ontsteking onderdrukken in reageerbuis- en dierstudies.

Kan artrose verbeteren

Artrose is de meest voorkomende vorm van artritis en treft meer dan 2 miljoen volwassenen in Nederland(15).

Het treedt op wanneer de beschermende bedekking aan de uiteinden van uw gewrichtsbeen – kraakbeen. Dit zorgt ervoor dat de botten tegen elkaar aan wrijven, wat resulteert in zwelling, stijfheid en pijn(16).

Meer studies zijn nodig, maar het huidige onderzoek suggereert dat duivelsklauw effectief kan zijn in het verminderen van pijn geassocieerd met artrose.

Een klinisch onderzoek bij 122 mensen met artrose van de knie en heup suggereerde dat 2,610 mg duivelsklauw per dag net zo effectief kan zijn bij het verminderen van gewrichtspijn als diacereïne, een medicijn dat vaak wordt gebruikt om deze aandoening te behandelen(17).

Evenzo bleek uit een studie van 2 maanden bij 42 personen met chronische gewrichtsontsteking dat het dagelijks supplementen met duivelsklauw in combinatie met kurkuma en bromelaïne, waarvan men denkt dat ze ontstekingsremmende effecten hebben, de pijn met gemiddeld 46% vermindert  (18).

Kortom: Onderzoek suggereert dat duivelsklauw kan helpen bij het verlichten van gewrichtspijn geassocieerd met artrose en mogelijk net zo effectief is als de pijnstiller diacereïne.

Kan symptomen van jicht verlichten

Jicht is een andere veel voorkomende vorm van artritis, gekenmerkt door pijnlijke zwelling en roodheid in de gewrichten, meestal in de tenen, enkels en knieën(19).

Het wordt veroorzaakt door een opbouw van urinezuur in het bloed, dat wordt gevormd wanneer purines – verbindingen die in bepaalde voedingsmiddelen worden aangetroffen – worden afgebroken (12).

Medicijnen zoals niet-steroïde ontstekingsremmers (NSAID’s), worden meestal gebruikt om pijn en zwelling veroorzaakt door jicht te verminderen.

Vanwege de vermeende ontstekingsremmende effecten en het potentieel om pijn te verlichten, wordt duivelsklauw als een alternatieve behandeling voor mensen met jicht gebruikt (20).

Sommige onderzoekers suggereren ook dat het urinezuur kan verminderen, hoewel het wetenschappelijk bewijs beperkt is. In één onderzoek met hoge doses van duivelsklauw verlaagde de urinezuur spiegels bij muizen(2122).

Hoewel reageerbuis- en dierenonderzoek aangeeft dat duivelsklauw ontstekingen kan onderdrukken, zijn klinische studies ter ondersteuning van het gebruik van jicht specifiek niet beschikbaar.

Kortom: Op basis van beperkt onderzoek wordt duivelsklauw gebruikt om jicht klachten te verlichten als gevolg van de ontstekingsremmende effecten en het potentieel om de urinezuur spiegel te verlagen.

Kan rugpijn verlichten

Lage rugpijn is voor velen een last. Naar schatting 80% van de volwassenen ervaart het op een of ander moment(23).

Samen met ontstekingsremmende effecten, duivelsklauw toont potentieel als een pijnstiller, met name voor lage rugpijn. Onderzoekers schrijven dit toe aan harpagoside, een actieve plantaardige stof in duivelsklauw.

In één studie leek harpagoside-extract even effectief als een niet-steroïde ontstekingsremmers (NSAID), Vioxx genaamd. Na 6 weken was de lage rugpijn van de deelnemers met gemiddeld 23% verminderd met harpagoside en 26% met de NSAID (24).

Ook bleek in twee klinische onderzoeken dat 50 – 100 gram harpagoside per dag effectiever waren in het verminderen van lage rugpijn vergeleken met geen behandeling, maar meer studies zijn nodig om deze resultaten te bevestigen(2526).

Kortom: Duivelsklauw toont potentieel als een pijnstiller, vooral voor lage rugpijn. Onderzoekers schrijven dit toe aan een plantaardige stof in duivelsklauw, harpagoside genaamd. Er is echter meer onderzoek nodig om deze effecten te bevestigen.

Kan gewichtsverlies bevorderen

Naast het verminderen van pijn en ontsteking, kan duivelsklauw de eetlust onderdrukken door interactie met het hongerhormoon ghreline (27).

Ghreline wordt uitgescheiden door uw maag. Eén van zijn belangrijkste functies is om je hersenen te laten weten dat het tijd is om te eten door de eetlust te vergroten(28).

In een onderzoek bij muizen aten dieren die duivelsklauw wortel poeder hadden gekregen significant minder voedsel in de volgende vier uur dan degenen die werden behandeld met een placebo(28).

Hoewel deze resultaten fascinerend zijn, zijn deze eetlust verlagende effecten nog niet bestudeerd bij de mens. Daarom is op dit moment geen substantieel bewijs voor ondersteuning van het gebruik van duivelsklauw voor gewichtsverlies beschikbaar.

Kortom: Duivelsklauw kan de werking van ghreline onderdrukken, een hormoon in uw lichaam dat de eetlust verhoogt en uw hersenen signaleert dat het tijd is om te eten. Op mensen gebaseerd onderzoek over dit onderwerp is echter niet beschikbaar.

Bijwerkingen en interacties

De duivelsklauw lijkt veilig te zijn bij inname tot 2,610 mg per dag, hoewel de lange termijn effecten niet zijn onderzocht (29).

Gemelde bijwerkingen zijn mild, de meest voorkomende zijn diarree. Minder voorkomende bijwerkingen zijn allergische reacties, hoofdpijn en hoesten (30).

Sommige omstandigheden kunnen u echter een verhoogd risico op meer ernstige reacties geven (31):

  • Hartaandoeningen: Studies hebben aangetoond dat duivelsklauw hartslag en bloeddruk kan beïnvloeden.
  • Diabetes: Duivelsklauw kan de bloedsuikerspiegel verlagen en de effecten van diabetes medicatie versterken.
  • Galstenen: Gebruik van duivelsklauw kan de vorming van gal verhogen en problemen veroorzaken voor mensen met galstenen.
  • Maagzweren: De productie van zuur in de maag kan toenemen door het gebruik van duivelsklauw, wat maagzweren kan verergeren.

Vaak voorkomende medicijnen kunnen ook een negatieve invloed hebben op duivelsklauw, inclusief niet-steroïde ontstekingsremmers (NSAID’s), bloedverdunners en maagzuur verlagende middelen(31):

  • NSAID’s: Duivelsklauw kan de absorptie van populaire NSAID’s vertragen, zoals Motrin, Celebrex, Feldene en Voltaren.
  • Bloedverdunners: Duivelsklauw kan de effecten van warfarine versterken, wat kan leiden tot meer bloedingen en blauwe plekken.
  • Maagzuur reducerende stoffen: Duivelsklauw kan de effecten van maagzuur verlagende middelen verminderen, zoals Pepcid, Zantac, Prilosec en Prevacid.

Dit is geen allesomvattende lijst van medicamenteuze interacties. Bespreek altijd uw gebruik van supplementen met uw arts.

Kortom: Voor de meeste mensen is het risico op bijwerkingen voor duivelsklauw laag. Het kan echter ongeschikt zijn voor mensen met specifieke gezondheidsproblemen en mensen die bepaalde medicijnen gebruiken.

Aanbevolen doseringen

Duivelsklauw te vinden als een geconcentreerd extract, capsule, tablet of poeder. Maar ook gebruikt als een ingrediënt in kruidenthee.

Let bij het kiezen van een supplement op de concentratie van harpagoside, een actieve stof in de duivelsklauw.

Doses van 600-2.610 mg duivelsklauw per dag zijn gebruikt in onderzoeken naar gewrichtspijn en rugpijn. Afhankelijk van de extract concentratie komt dit typisch overeen met 50-100 mg harpagoside per dag (17242526).

Daarnaast is een supplement genaamd AINAT gebruikt als een remedie tegen osteoporose. AINAT bevat 300 mg duivelsklauw, evenals 200 mg kurkuma en 150 mg bromelaïne – twee andere planten extracten waarvan wordt aangenomen dat ze ontstekingsremmende effecten hebben (18).

Voor andere aandoeningen zijn er onvoldoende onderzoeken beschikbaar om effectieve doses te bepalen. Bovendien is duivelsklauw slechts gedurende maximaal een jaar in studies gebruikt. Duivelsklauw lijkt echter voor de meeste mensen veilig te zijn in doses tot 2.610 mg per dag(29).

Houd er rekening mee dat bepaalde aandoeningen, zoals hartaandoeningen, diabetes, nierstenen en maagzweren, het risico op bijwerkingen bij het nemen van duivelsklauw kunnen vergroten.

Ook kan elke dosering van duivelsklauw de medicijnen die u gebruikt, verstoren. Dit omvat niet-steroïde ontstekingsremmers (NSAID’s), bloedverdunners en maagzuur verlagende middelen.

Kortom: Duivelsklauw lijkt gunstig te zijn in doses van 600-2610 mg per dag. Meer studies zijn nodig om te bepalen of deze doses effectief en veilig zijn op lange termijn.

Tot slot

Duivelsklauw kan pijn verlichten veroorzaakt door ontstekingsaandoeningen zoals artritis en kan honger hormonen onderdrukken.

Dagelijkse doseringen van 600-2.610 mg lijken veilig, maar er bestaat geen officiële aanbeveling.

Bijwerkingen zijn over het algemeen mild, maar duivelsklauw kan sommige gezondheidsproblemen verergeren en inwerken op bepaalde medicijnen.

Zoals met alle supplementen, gebruik duivelsklauw met de nodige voorzichtigheid. Zorg ervoor dat u uw arts raadpleegt voordat u het gebruikt.

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.