Incidentele diarree komt veel voor. De meeste mensen zullen minstens één of twee keer per jaar een diarree-episode krijgen die na een paar dagen zal verdwijnen.

Gelukkig zijn er veel voedingsmiddelen die een persoon kunnen helpen de symptomen van diarree te verminderen . Er zijn ook enkele voedingsmiddelen die u moet vermijden als u te maken krijgt met diarree en enkele aanvullende tips voor thuisbehandeling.

Iedereen die aanhoudende diarree heeft, moet een arts raadplegen, omdat een persoon na verloop van tijd uitdroogt.

Wat is diarree?

Diarree is een stoelgang die meer vloeibaar is dan vast of een losse textuur heeft. Het is een veel voorkomend probleem en kan een paar keer per jaar voorkomen. Diarree duurt meestal niet langer dan 3 dagen.

Aanbiedingen deze maand

UPGRADE jouw eigen SPOTIFY account

Spotify Premium + Videoland voor slecht €24,99

Netflixs accounts en Gift Cards

Videoland en Disney+ accounts

Nieuw: Sweat Fitness programma voor vrouwen

Fox Sports + Go accounts

Profiteer nu van deze aanbiedingen

Mensen met chronische spijsvertering, zoals het prikkelbare darm syndroom (PDS) of de ziekte van Crohn , kunnen vaker diarree ervaren.

Naast dunne of waterige ontlasting, wordt diarree ook geassocieerd met andere spijsverteringsklachten, waaronder:

 • krampen
 • opgeblazen gevoel en pijn
 • een bruisend gevoel in de darmen
 • misselijkheid
 • braken
 • koorts

De voeding van een persoon is cruciaal als ze diarree hebben. Sommige voedingsmiddelen kunnen de symptomen van diarree verlichten, terwijl het eten van ander voedsel diarree kan verergeren.

Voedingsmiddelen om te eten

Terwijl hij herstellende is van diarree, moet een persoon flauw, eenvoudig voedsel eten dat gemakkelijk verteerbaar is en dat helpt om wat water uit de ontlasting te absorberen.

Neutraal eten

Mensen met diarree moeten neutraal voedsel eten, omdat pittig of complex voedsel de darmen kan irriteren. Neutrale voedingsmiddelen die kunnen helpen bij diarree zijn onder meer:

 • warme granen, zoals havermout of rijstepap
 • bananen
 • appelmoes
 • gewone witte rijst
 • brood of toast
 • gekookte aardappels
 • crackers

Deze voedingsmiddelen kunnen vooral nuttig zijn op de eerste dag van de behandeling van diarree. Het eten van veel kleine maaltijden gedurende de dag kan helpen voorkomen dat het spijsverteringsstelsel overwerkt raakt.

Probiotica

Probiotische voedingsmiddelen, zoals yoghurt en kefir, kunnen in sommige gevallen helpen, maar in andere gevallen kunnen probiotica het spijsverteringssysteem zelfs nog meer irriteren.

Probiotica helpen de spijsvertering door het evenwicht van goede en slechte bacteriën in de darm te verbeteren. Zuivelproducten kunnen echter het spijsverteringsstelsel irriteren, een persoon kan desgewenst non-zuivelbronnen van probiotica proberen, zoals miso of zuurkool.

Wat te drinken

Vloeistoffen zijn ook essentieel voor herstel. Mensen met diarree moeten de hele dag door veel water drinken en moeten na elke stoelgang een extra kopje water drinken.

Veel water drinken helpt uitdroging voorkomen en eventuele gifstoffen uit het lichaam wegspoelen.

Maar naast water, verliest het lichaam ook mineralen en elektrolyten door diarree. Mensen zouden vloeistoffen met mineralen en elektrolyten moeten drinken om de verlorenen weer aan te vullen. Bronnen van elektrolyten en mineralen omvatten:

Eten om te vermijden

Veel voedsel kan het spijsverteringsstelsel irriteren en diarree verergeren. Deze omvatten:

Kruidig voedsel

Kruidige ingrediënten kunnen irriterend werken in het spijsverteringsstelsel. Dit is de reden waarom mensen die met diarree te maken hebben zich moeten vasthouden aan neutraal voedsel, omdat ze het minste risico op het irriteren van het spijsverteringsstelsel opleveren.

Gefrituurd voedsel

Het is niet raadzaam om voedsel met veel vet of olie te eten wanneer u herstelt van diarree.Toegevoegde vetten en oliën kunnen moeilijk zijn voor het gevoelige spijsverteringsstelsel om te verwerken en zullen waarschijnlijk de symptomen verergeren.

In plaats daarvan kan iemand proberen gekookte of stoomgroente en magere eiwitten te eten.

Suikerhoudende voedingsmiddelen en kunstmatige zoetstoffen

Suikers die in de dikke darm terechtkomen, kunnen de toch al gevoelige bacteriën verstoren en diarree verergeren. Dit omvat vruchtensappen en suiker met een hoog suikergehalte.

Mensen met diarree moeten ook kunstmatige zoetstoffen vermijden, omdat sommige een laxerend effect kunnen hebben.

Vezelrijk voedsel

Het kan ook helpen om teveel vezels te vermijden. Vezel helpt het spijsverteringssysteem actief te houden. Meestal is dit een goede zaak, maar als het lichaam probeert te herstellen van diarree, kunnen vezels de symptomen verergeren.

Onoplosbare vezels zijn de belangrijkste boosdoener en kunnen worden gevonden in voedingsmiddelen zoals:

 • volkoren granen, zoals tarwe, rijst en gerst
 • volkoren brood of gebakken goederen
 • graanprodukten en granen
 • noten en zaden

Oplosbare vezels, zoals de pectine in appels en bananen, kunnen een persoon daadwerkelijk helpen herstellen van diarree, maar een persoon moet nog steeds proberen zijn inname te beperken, tenminste voor de eerste dag van de symptomen.

Andere voedingsmiddelen om te vermijden

Andere voedingsmiddelen die de darmen kunnen irriteren tijdens diarree zijn onder andere:

 • ui en knoflook
 • meest bewerkte, verpakte levensmiddelen
 • rauwe groenten
 • voedingsmiddelen die gas produceren in de darmen, zoals kool, broccoli en bloemkool
 • citrusvruchten
 • vet vlees, inclusief sardines, varkensvlees en kalfsvlees
 • zuivelproducten

Wat niet te drinken

Cafeïnevrije dranken, zoals koffie , thee en frisdrank, kunnen het spijsverteringsstelsel over stimuleren en de symptomen verergeren.

Koolzuurhoudende dranken kunnen ook irriteren of bijdragen aan andere symptomen, zoals een opgeblazen gevoel en krampen. Mensen moeten ook alcohol vermijden tijdens diarree.

Hoewel veel sportdranken elektrolyten bevatten die kunnen helpen bij uitdroging, bevatten ze vaak toegevoegde suikers of kunstmatige zoetstoffen. Kokoswater of elektrolytisch versterkt water zijn goede alternatieven.

Thuiszorg en behandeling

Naast het volgen van een dieet dat diarree helpt verlichten, zijn er verschillende andere stappen die iemand kan nemen om snel herstel te bewerkstelligen.

Behandelingen zonder recept voor diarree omvatten bismutsubsalicylaat (Pepto Bismol) en Ioperamide (Imodium). Deze medicijnen kunnen incidentele gevallen van diarree helpen verlichten.

Mensen met diarree moeten er ook voor zorgen dat ze genoeg rust krijgen, omdat het lichaam in stressvolle situaties brengt terwijl diarree wordt behandeld, de zaken erger kan maken.Lichamelijke activiteit kan het lichaam een ​​groter risico op uitdroging geven en moet worden beperkt.

Wanneer een dokter bezoeken?

Bloed of slijm kan in de ontlasting voorkomen in meer ernstige gevallen van diarree. Dit gaat vaak gepaard met koorts en vereist zo snel mogelijk een bezoek aan de arts.

Onbehandelde diarree kan ook leiden tot ernstige complicaties, waaronder uitdroging. Een persoon met ernstige diarree kan ziekenhuisopname en intraveneuze elektrolyten nodig hebben.

Iedereen die koorts heeft van meer dan 38 C of ernstige buikpijn moet een arts bezoeken.

Ouders of verzorgers moeten kinderen met diarree nauwlettend volgen. Als de symptomen niet binnen 24 uur verdwijnen, moeten ze de arts om hulp vragen.

Als een kind tekenen van uitdroging vertoont, zoek dan onmiddellijk medische hulp. Tekenen omvatten:

 • droge mond
 • Droge luier langer dan 3 uur
 • gewichtsverlies
 • huilen zonder tranen

Eventuele extra symptomen moeten zo snel mogelijk worden gemeld aan een arts voor diagnose en behandeling.

Tot slot

Veel gevallen van diarree duren slechts een paar dagen en reageren goed op huisbehandelingen.Het eten van een eenvoudig dieet, het verhogen van de vochtinname en het gebruik van vrij verkrijgbare medicijnen kan de symptomen snel verminderen.

In gevallen waar het lichaam na 2 of 3 dagen niet op deze behandelingen reageert, moet een persoon hun arts bezoeken voor diagnose en behandeling.

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.