Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :
img

Zijn eidooiers gezond? Voedingsfeiten, voordelen en risico ‘s

365 Views

Zijn eidooiers gezond? Voedingsfeiten, voordelen en risico ‘s

Misschien weet u al dat kippeneieren zijn een uitstekende bron van eiwitten. Ze zijn ook relatief laag in calorieën, een gemiddeld gekookt ei bevat ongeveer 72 calorieën , afhankelijk van de grootte. Vier gram (g) van het totaal van vijf en een half gram eiwit per ei komen van de eiwitten. Dat betekent dat de eidooier bevat minder eiwitten dan het eiwit. Het bevat ook ongeveer 55 calorieën , evenals cholesterol. Veel mensen kiezen om de dooier om deze redenen niet te eten.

Maar moet je eidooiers eten? Het korte antwoord is: Ja! Het gele spul in eieren bevat veel belangrijke vitamines en mineralen die gunstig zijn voor uw gezondheid. Eidooiers bevatten voedingsstoffen, zoals luteïne en zeaxanthine, die belangrijk zijn voor uw ogen. Ze bevatten ook choline, wat goed is voor je hersenen en zenuwen.

Voedingswaarde van eigeel versus eiwit

Als je alleen eiwitten eet, mis je een groot deel van de voedingstoffen die eieren bevatten. De volgende voedingsstoffen aanwezig in eieren alleen in de dooier:

Bovendien de meerderheid van deze voedingsstoffen in een ei komen uit de dooier:

  • calorieën, wat zich ook vertaalt naar energie
  • foliumzuur
  • selenium
  • fosfor-
  • Omega-3 vetzuren

Eidooier bevat ook ongeveer 1,5 tot 2 g eiwit. Eigeel is één van de weinige levensmiddelen die van nature vitamine D bevat.

Sommige mensen voegen zelf het eiwit rauw aan smoothies toe. Het witte bevat in het algemeen 4-4,5 g eiwit en slechts ongeveer 17 calorieën, waardoor het een uitstekende onderdeel van een gezond dieet is. Het eten van eiwitten in combinatie met eidooiers maakt het hele ei een nutritioneel powerhouse.

Eigeel en cholesterol

Je hebt misschien gehoord dat eierdooiers bevatten een hoog gehalte aan cholesterol. Dit is waar. Een dooier van een groot ei bevat ongeveer 185 milligram (mg) cholesterol. Mensen zonder onderliggende aandoeningen worden soms aangeraden om niet meer dan 300 mg cholesterol per dag te consumeren . Mensen met gezondheidsproblemen, zoals diabetes of hart-en vaatziekten worden soms aangeraden om de dagelijkse cholesterol-inname te beperken tot niet meer dan 200 mg.

Lopend onderzoek blijkt echter dat de cholesterol in het lichaam in de eerste plaats wordt gemaakt door de lever en is niet afkomstig van het cholesterol dat we eten. In plaats daarvan zijn de verzadigde en transvetten in onze voeding die het cholesterolgehalte kunnen verhogen. Onderzoek in de afgelopen jaren helpt om vele lang gekoesterde overtuigingen die zelfs verzadigd vet cardiovasculaire gezondheid kan verergeren te verdrijven. Artsen raden het vervangen van verzadigd vet met verfijnde, vezelarme koolhydraten niet aan, omdat slechtere gezondheidsresultaten worden waargenomen wanneer mensen dat doen.

Hoewel een groot ei ongeveer 5 gram vet bevat, is het minder dan 2 g van deze inhoud verzadigd vet. In het grote geheel, betekent dit dat elke eierdooier levert minder dan 10 procent van uw dagelijkse aanbeveling van verzadigd vet levert op.

De meeste mensen kunnen een heel ei elke dag consumeren zonder verhoging van hun risico op een hartaanval of andere vormen van hart-en vaatziekten, zoals beroerte . Als je wel hart-en vaatziekten of diabetes hebt, of als je een verhoogd risico op deze aandoeningen, kunt u nog steeds eidooiers eten. U kunt jezelf beperken tot slechts drie per week . Echter, andere onderzoek toont aan dat voor mensen met diabetes, het eten van meer eieren, ongeveer zes per week, niet de bloedsuikerspiegel zal verhogen en kan eigenlijk de tailleomtrek doen verminderen.

Hoe dan ook, zou je kunnen proberen een combinatie van eiwitten met hele eieren. Hiermee kunt u genieten van de voedingsstoffen van de eierdooiers, terwijl het de potentiële risico’s vermindert.

Eidooier voor en tegens

Er zijn vele voordelen van het eten van eigeel:

  • Ze bevatten stevige concentraties van essentiële voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft.
  • Ze zijn goedkoop.
  • Ze zijn gemakkelijk te bereiden.
  • Ze zijn gemakkelijk verkrijgbaar bij de meeste supermarkten.

Als je een heel ei bereid, wat betekent het wit en de eidooier, en zacht of hard gekookt ei, zal je dezelfde hoeveelheid calorieën en voedingsstoffen geven alsof het eten van een rauw ei. Als u het ei bakt in boter of olie, veranderen deze voordelen dramatisch.

Wat je eet met uw eieren zijn ook factoren in de voeding van uw totale maaltijd. Onthoud: Het zijn de verzadigde- en transvetten in uw dieet die bijdragen aan uw cholesterolgehalte in plaats van de daadwerkelijke cholesterol die je consumeert. Het eten van eieren met andere vette voedingsmiddelen – zoals boter of kaas, spek of worst, of zelfs muffins – is misschien niet de beste keuze.Enkelvoudige koolhydraten kunnen goed met eieren, maar teveel wit brood of suiker beladen gebak kan bijdragen aan uw risico van het ontwikkelen van hart-en vaatziekten.

In plaats daarvan, probeer het eten van gepocheerde eieren met geroosterde of gestoomde groenten of met verse bessen. Salsa of kruiden zijn andere goede keuzes. Als u nog steeds zorgen maakt over de eierdooiers in uw dieet, vraag dan uw arts of diëtist voor de richtlijnen die specifiek zijn voor uw gezondheid. Het is niet altijd nodig om de eidooier niet te eten. Het kan een smakelijke deel uitmaken van een gezonde voeding.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

twaalf − 8 =

It is main inner container footer text