Misschien weet u al dat kippeneieren een uitstekende bron van eiwitten zijn. 

Ze zijn ook relatief laag in calorieën, afhankelijk van de grootte bevat een gemiddeld gekookt ei ongeveer 72 calorieënVier van in totaal vijf en een half gram eiwit per ei komen van de eiwitten. 

Dat betekent dat de eidooier minder eiwitten dan het eiwit bevat. Het bevat ook ongeveer 55 calorieën evenals cholesterol. Veel mensen kiezen om de dooier om deze redenen niet te eten.

Maar moet je eidooiers eten? Het korte antwoord is: Ja! Het gele spul in eieren bevat veel belangrijke vitamines en mineralen die gunstig zijn voor uw gezondheid. Eidooiers bevatten voedingsstoffen zoals luteïne en zeaxanthine, die belangrijk zijn voor uw ogen. Ze bevatten ook choline wat goed is voor je hersenen en zenuwen.

Aanbieding deze week

✔️Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen op telegraaf.nl en in de app
 
✔️Dagelijks de digitale versie van de papieren krant
 
✔️Elke zaterdag VROUW en VRIJ magazine digitaal
 
Nu heel voordelig te verkrijgen!!

 

Profiteer nu van deze aanbieding

Voedingswaarde van eigeel versus eiwit

Als je alleen eiwitten eet mis je een groot deel van de voedingstoffen die eieren bevatten. De volgende voedingsstoffen aanwezig in eieren alleen in de dooier:

Bovendien de meerderheid van deze voedingsstoffen in een ei komen uit de dooier:

  • calorieën, wat zich ook vertaalt naar energie
  • foliumzuur
  • selenium
  • fosfor-
  • Omega-3 vetzuren

Eidooier bevat ook ongeveer 1,5 tot 2 g eiwit. Eigeel is één van de weinige levensmiddelen die van nature vitamine D bevat.

Sommige mensen voegen zelf het eiwit rauw aan smoothies toe. Het witte bevat in het algemeen 4-4,5 g eiwit en slechts ongeveer 17 calorieën, waardoor het een uitstekende onderdeel van een gezonde voeding is. Het eten van eiwitten in combinatie met eidooiers maakt het hele ei een nutritioneel powerhouse.

Eigeel en cholesterol

Je hebt misschien gehoord dat eierdooiers een hoog gehalte aan cholesterol bevatten. Dit is waar. Een dooier van een groot ei bevat ongeveer 185 milligram (mg) cholesterol. Mensen zonder onderliggende aandoeningen worden soms aangeraden om niet meer dan 300 mg cholesterol per dag te consumeren . Mensen met gezondheidsproblemen, zoals diabetes of hart-en vaatziekten worden soms aangeraden om de dagelijkse cholesterol-inname te beperken tot niet meer dan 200 mg.

Lopend onderzoek blijkt echter dat de cholesterol in het lichaam in de eerste plaats wordt gemaakt door de lever en is niet afkomstig van het cholesterol dat we eten. In plaats daarvan zijn de verzadigde en transvetten in onze voeding die het cholesterolgehalte kunnen verhogen. Onderzoek in de afgelopen jaren helpt om vele lang gekoesterde overtuigingen die zelfs verzadigd vet cardiovasculaire gezondheid kan verergeren te verdrijven. Artsen raden het vervangen van verzadigd vet met bewerkte vezelarme koolhydraten niet aan, omdat slechtere gezondheidsresultaten worden waargenomen wanneer mensen dat doen.

Hoewel een groot ei ongeveer 5 gram vet bevat, de inhoud van verzadigd vet in minder dan 2 gram . In het grote geheel, dit betekent dat elke eierdooier levert minder dan 10 procent van uw dagelijkse aanbeveling van verzadigd vet op.

De meeste mensen kunnen een heel ei elke dag consumeren zonder het risico te verhogen op een hartaanval of andere vormen van hart-en vaatziekten zoals beroerte . Als je wel hart-en vaatziekten of diabetes hebt, of een verhoogd risico op deze aandoeningen, kunt u nog steeds eidooiers eten. U kunt jezelf beperken tot slechts drie per week . Ander onderzoek toont echter aan dat voor mensen met diabetes, het eten van meer eieren ongeveer zes per week niet de bloedsuikerspiegel zal verhogen en kan eigenlijk de tailleomtrek doen verminderen.

Hoe dan ook, zou je kunnen proberen een combinatie van eiwitten met hele eieren. Hiermee kunt u genieten van de voedingsstoffen van de eierdooiers, terwijl het de potentiële risico’s vermindert.

Eidooier voor en tegens

Er zijn vele voordelen van het eten van eigeel:

  • Bevatten stevige concentraties van essentiële voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft.
  • Eieren zijn goedkoop.
  • Zijn gemakkelijk te bereiden.
  • Ze zijn gemakkelijk verkrijgbaar bij de meeste supermarkten.

Als je een heel ei bereid, wat betekent het wit en de eidooier, en zacht of hard gekookt ei zal je dezelfde hoeveelheid calorieën en voedingsstoffen geven alsof het eten van een rauw ei. Als u het ei bakt in boter of olie, veranderen deze voordelen dramatisch.

Wat je eet met uw eieren zijn ook factoren in de voeding van uw totale maaltijd. Onthoud: Het zijn de verzadigde- en transvetten in uw voeding die bijdragen aan uw cholesterolgehalte in plaats van de daadwerkelijke cholesterol die je consumeert. Het eten van eieren met andere vette voedingsmiddelen – zoals boter of kaas, spek of worst, of zelfs muffins – is misschien niet de beste keuze. Enkelvoudige koolhydraten kunnen goed met eieren, maar te veel wit brood of suiker kan bijdragen aan uw risico van het ontwikkelen van hart-en vaatziekten.

Probeer in plaats daarvan het eten van gepocheerde eieren met geroosterde of gestoomde groenten of met verse bessen. Salsa of kruiden zijn andere goede keuzes. Als u nog steeds zorgen maakt over de eierdooiers in uw voeding, vraag dan uw arts of diëtist voor de richtlijnen die specifiek zijn voor uw gezondheid. Het is niet altijd nodig om de eidooier te laten staan. Het kan een smakelijke deel uitmaken van een gezonde voeding.

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.