Een ei met een klein beetje bloed erin. Ze zien er misschien wat angstwekkend uit maar zijn ze nog steeds eetbaar?

Velen gaan ervan uit dat deze eieren niet veilig zijn om te eten.

Niet alleen kan deze aanname je ontbijt bederven, maar ook het weggooien van eieren met bloedvlekjes kan bijdragen aan voedselverspilling.

Dit artikel legt uit waarom bloedvlekjes voorkomen in eieren en of ze veilig zijn om te eten.

Aanbieding deze week

✔️Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen op telegraaf.nl en in de app
 
✔️Dagelijks de digitale versie van de papieren krant
 
✔️Elke zaterdag VROUW en VRIJ magazine digitaal
 
Nu heel voordelig te verkrijgen!!

 

Profiteer nu van deze aanbieding

Waarom bevatten sommige eieren bloedvlekjes?

Bloedvlekjes zijn druppeltjes bloed die soms op het oppervlak van eidooiers worden aangetroffen.

Hoewel eierproducenten deze als een defect beschouwen, vormen bloedvlekjes op natuurlijke wijze tijdens de legcyclus bij sommige kippen.

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, geven ze niet aan dat een ei is bevrucht.

Bloedvlekjes zijn het gevolg van het scheuren van minuscule bloedvaten in de eierstokken of eileiders van de kip – de buis waardoor eitjes van de eierstokken naar de buitenwereld lopen ( 1).

De eierstokken van een kip zitten vol met kleine bloedvaten – en af ​​en toe zal er een breken tijdens het leggen van eieren.

Wanneer de vlek met de dooier is verbonden , trad de bloeding hoogstwaarschijnlijk op in de eierstok toen het ei uit de follikel werd vrijgegeven.

De follikel is een met vocht gevulde zak die verschillende bloedvaten bevat. Het kan barsten tijdens het legproces en als bloedvaten scheuren, kan er bloed op het eigeel terechtkomen.

Bloedvlekjes kunnen ook in het eiwit voorkomen , wat betekent dat de bloeding optrad nadat het ei in de eileider was vrijgemaakt.

Een ander soort vlekje gevonden in eigeel en wit zijn vleesplekjes. Anders dan bloedvlekjes verschijnen er vleesvlekjes op het eiwit als bruine, rode of witte afzettingen.

Vleesplekjes worden veroorzaakt doordat er een of ander vreemd voorwerp in de eileider terecht is gekomen toen de eieren werden gevormd.

Kortom: Bloedvlekjes worden meestal aangetroffen in eierdooiers en komen voor als gevolg van gescheurde bloedvaten in de eierstokken of oviduct van de kip. Aan de andere kant worden vleesvlekjes typisch gevonden in het eiwit en worden gevormd uit stukjes weefsel.

Zijn bloedvlekjes normaal?

Het vinden van een ei met een bloedvlekje in de dooier is vrij ongewoon.

In feite is de frequentie van bloed- en vleesplekjes minder dan 1% in alle eieren die in commerciële fabrieken worden geproduceerd( 2 ).

Eikleur speelt een rol bij het optreden van bloedvlekken.

De incidentie van deze vlekken is ongeveer 18% bij kippen die bruine eieren leggen, vergeleken met slechts 0,5% bij witte eieren ( 2 ).

Bovendien hebben oudere kippen aan het einde van hun legcyclus en jongere kippen die net begonnen met het leggen van eieren de neiging om meer eieren met bloedvlekjes te leggen.

Slechte voeding – inclusief een tekort aan vitamine A en vitamine D – en stress kunnen ook de kans vergroten.

Hoe kunnen eierproducenten deze vlekken detecteren?

Fabrikanten spannen zich tot het uiterste in om ervoor te zorgen dat eieren met bloedvlekjes niet aan consumenten worden verkocht.

Commercieel verkochte eieren ondergaan een proces dat “candling” wordt genoemd – een methode waarbij een felle lichtbron wordt gebruikt om imperfecties in het ei op te sporen.

Tijdens het schouwproces wordt het ei weggegooid als er onvolkomenheden worden ontdekt.

Sommige eieren met bloed en vleesvlekjes glippen onopgemerkt door het schouwproces.

Bovendien zijn bloedvlekjes in bruine eieren moeilijker te detecteren met behulp van het schouwproces, omdat de schaal een donkerdere kleur heeft. Dientengevolge zullen bruine eieren met bloedvlekjes waarschijnlijker onopgemerkt door het schouwproces gaan.

Mensen die verse boerderij eieren eten, hebben een grotere kans op bloedvlekjes dan diegenen die commercieel geproduceerde eieren consumeren. Dit aangezien eieren van lokale boerderijen of kippen in de achtertuin meestal niet door een schouwproces gaan.

Kortom: Bloedvlekjes komen vaker voor bij bruine eieren dan witte. Commercieel geproduceerde eieren gaan door een schouwproces om onvolkomenheden te detecteren.

Veilig om te eten?

Het is begrijpelijk dat je je zorgen maakt over het eten van eieren met bloedvlekjes.

Volgens agentschappen van het ministerie van landbouw en de Egg Safety Board, kunnen eieren met bloedvlekjes veilig worden gegeten zolang het ei maar goed is gekookt ( 3 ).

Het consumeren van rauwe of onvoldoende verhitte eieren, of ze nu bloedvlekjes bevatten of niet, verhoogt het risico op salmonellose – infectie met Salmonella- bacteriën die kunnen leiden tot diarree, koorts en buikkrampen ( 4 ).

Houd er ook rekening mee dat eieren met witte of rode tinten bacteriën bevatten die bederf kunnen veroorzaken en moeten worden weggegooid ( 5 ).

Wat te doen bij het vinden van bloedvlekjes!

Als je toevallig een ei opent en er een bloedvlekje vindt, zijn er verschillende manieren om met de situatie om te gaan.

Indien het niet uw eetlust verpest, meng het dan gewoon met de rest van het ei tijdens het koken.

Wanneer u zich niet op uw gemak voelt om het bloedvlekje te eten, neem dan een mes en schraap het van de dooier af voordat u uw maaltijd klaarmaakt.

Dezelfde methoden kan worden gebruikt voor vleesplekjes.

Kortom: Regelgevende instanties zijn het erover eens dat eieren met bloedvlekjes veilig zijn om te eten. Ze kunnen samen met het ei worden gegeten.

Tot slot

Bloedvlekjes zijn ongebruikelijk, maar zijn te vinden in zowel winkel gekochte als boerderij verse eieren .

Ze ontwikkelen zich wanneer kleine bloedvaten in de eierstokken van de kip of eileider scheuren tijdens het legproces.

Eieren met bloedvlekjes zijn veilig om te eten, maar u kunt de vlek eraf schrapen en weggooien als u dat wilt.