Ad Clicks :Ad Views :
img

Wat zijn etherische oliën, en werken ze?

1823 Views

Wat zijn etherische oliën, en werken ze?

Etherische oliën worden vaak gebruikt in de aromatherapie, een vorm van alternatieve geneeskunde.

Echter, sommige van deze gezondheidsclaims die daarmee zijn verbonden zijn omstreden.

In dit artikel wordt uitgelegd wat je moet weten over essentiële oliën en hun effecten op de gezondheid.

Wat zijn etherische oliën?

Etherische oliën zijn verbindingen uit planten.

De oliën vatten geur en smaak van de plant, ook wel de “essentie” genoemd.

Unieke aromatische verbindingen geven elke essentiële olie zijn karakteristieke essentie.

Etherische oliën worden verkregen door middel van destillatie (via stoom en / of water ) of mechanische methoden, zoals koud persing.

Zodra de aromatische stoffen zijn geëxtraheerd, worden ze gecombineerd met een olie tot een product dat klaar is voor gebruik.

De manier waarop de oliën worden gemaakt is belangrijk omdat etherische oliën verkregen worden door chemische processen en niet beschouwd worden als echte etherische oliën.

Kortom: Essentiële oliën zijn geconcentreerd plantenextracten die de natuurlijke geur en smaak, of ‘essentie’ van de bron behouden.

Hoe etherische oliën werken?

Etherische olie druipend van Leaf Into Fles

Etherische oliën worden meestal gebruikt bij aromatherapie . Ze worden ofwel geïnhaleerd door de neus of mond, of direct op de huid gewreven.

Zij kan soms worden ingenomen, maar deze aanpak is niet veilig en wordt niet aanbevolen.

Chemicaliën in etherische oliën kan interageren met het lichaam op een aantal manieren.

Wanneer toegepast op uw huid, worden sommige plantaardige stoffen geabsorbeerd (12).

Men denkt dat bepaalde methoden kunnen absorptie verbeteren, zoals het toepassen van warmte of op andere gebieden van het lichaam. Echter, onderzoek op dit gebied ontbreekt (34).

Het inademen van de geur van etherische oliën kan gebieden van uw lymbische systeem stimuleren, dat is het deel van je hersenen dat een rol speelt bij emoties, gedragingen, reukvermogen en lange termijn geheugen(5).

Interessant is dat het limbisch systeem is sterk betrokken bij de vorming van herinneringen. Dit kan deels verklaren waarom vertrouwde geuren herinneringen of tot emoties kan leiden (67).

Het limbische systeem speelt ook een rol bij het beheersen van sommige onbewuste fysiologische functies, zoals ademhaling, hartslag en bloeddruk. Sommige mensen beweren dat essentiële oliën een fysiek effect op je lichaam kunnen uitoefenen op deze manier.

Dit is echter nog niet bevestigd in studies.

Kortom: Etherische oliën kunnen worden ingeademd of toegepast op de huid. Zij kunnen uw gevoel van geur stimuleren of medicinale werking wanneer geabsorbeerd.

Populaire types

Er zijn meer dan 90 soorten etherische oliën, elk met zijn eigen unieke geur en gezondheidsvoordelen.

Hier is een lijst van 10 populaire etherische oliën en de gezondheidsclaims van hen:

 • Munt: Wordt gebruikt om energie te stimuleren en te helpen bij de spijsvertering.
 • Lavendel: Gebruikt voor stress.
 • Sandelhout: Gebruikt om zenuwen te kalmeren en te helpen met focus.
 • Bergamot: Gebruikt om stress te verminderen en het verbeteren van huidaandoeningen zoals eczeem.
 • Roos: Wordt gebruikt om de stemming te verbeteren en angst te verminderen.
 • Kamille: Wordt gebruikt voor het verbeteren van stemming en ontspanning.
 • Ylang-ylang: Wordt gebruikt om hoofdpijn, misselijkheid en huidaandoeningen te behandelen.
 • Tea Tree: Wordt gebruikt om infecties te bestrijden en het vergroten van de immuniteit.
 • Jasmine: Gebruikt om te helpen met een depressie, bevalling en libido.
 • Lemon: Gebruikt om de spijsvertering, stemmingswisselingen, hoofdpijn en nog veel meer te helpen.

Kortom: Er zijn meer dan 90 essentiële oliën, elk met zijn eigen gezondheid conclusies. Populaire oliën omvatten pepermunt, lavendel en sandelhout.

Voordelen van de gezondheid van etherische oliën

Ondanks het wijdverspreide gebruik, is weinig bekend over de effectiviteit van etherische oliën in de behandeling van aandoeningen.

Hier is een blik op het bewijs voor een aantal van de meest voorkomende gezondheidsproblemen die essentiële oliën en aromatherapie zijn gebruikt voor de behandeling.

Stress, angst en depressie

Er wordt geschat dat 43% van de mensen die stress en angst hebben gebruiken een vorm van alternatieve therapie om met hun toestand te verbeteren(8).

Met betrekking tot aromatherapie, zijn de eerste studies heel positief. Velen hebben aangetoond dat de geur van een aantal essentiële oliën kan werken als een aanvullende therapie voor de behandeling van angst en spanning(91011).

Echter, als gevolg van de geuren van de verbindingen, is het moeilijk om blinde studies uit te voeren en de vooroordelen uit te sluiten. Vanwege dit zijn veel reviews over de invloed van essentiële oliën stress en angst onduidelijk(1213).

Interessant, het gebruik van essentiële oliën bij een massage kan helpen bij stress, hoewel de effecten slechts tijdens de massage plaatsvindt(14).

Een recent overzicht van meer dan 201 studies bleek dat slechts 10 waren goed genoeg om te worden geanalyseerd. Zij concludeerde ook dat aromatherapie niet effectief was bij de behandeling van angst(15).

Hoofdpijn en migraine

In de jaren ’90, twee kleine studies bleek dat het deppen met muntolie en ethanol mengsel over de deelnemers voorhoofd verminderde de hoofdpijn(1617).

In recente studies bleek ook positieve effecten tegen hoofdpijn bij toepassing van munt en lavendelolie op de huid(1819).

Ook is gesuggereerd dat de toepassing van een mengsel van kamille en sesamolie doeltreffend kan zijn om hoofdpijn en migraine te behandelen. Dit is een traditionele Perzische hoofdpijn-remedie(20).

Er zijn echter meer hoogwaardige studies nodig op dit punt.

Slaap en slapeloosheid

Geurende lavendelolie heeft aangetoond dat het een positieve invloed heeft op de slaapkwaliteit van vrouwen na de bevalling, en patiënten met hartziekte(2122).

Een review onderzocht 15 studies over etherische oliën en slapen. De meeste studies toonden aan dat -met deze oliën (meestal lavendel) positieve effecten had op slaapgewoontes(23).

Verminderen van ontsteking

Er is gesuggereerd dat de essentiële oliën helpen mogelijk tegen ontstekingen. Sommige laboratorium studies tonen aan dat ze ontstekingsremmende effecten bevatten(2425).

Een studie bij muizen bleek dat een inname van een combinatie van tijm en oregano essentiële oliën hielp de remissie van de colitis te induceren. Twee studies bij ratten met karwij en rozemarijn olie hadden vergelijkbare resultaten(262728).

Er zijn echter zeer weinig menselijke studies die de effecten van deze oliën op ontstekingsziekten onderzocht. Hun effectiviteit en veiligheid zijn niet bekend(2930).

Antibioticum en antimicrobiële

De opkomst van antibiotica-resistente bacteriën heeft hernieuwde interesse in het zoeken naar andere verbindingen die bacteriële infecties kunnen bestrijding.

Etherische oliën zoals munt en tea tree olie, zijn uitgebreid onderzocht in het laboratorium voor hun antimicrobiële effecten (313233343536373839).

Echter, terwijl laboratorium studies interessant resultaten laat zien , ze laten alleen theorieën zien die verder onderzocht moeten worden. Ze hebben geen bewijzen dat een bepaalde essentiële olie effectief bacteriële infecties bij de mens zou kunnen behandelen.

Kortom: Etherische oliën kan een aantal interessante toepassingen voor de gezondheid bieden. Er is echter meer onderzoek nodig bij de mens.

Andere toepassingen

Aromatherapie oliebrander

Etherische oliën hebben vele toepassingen buiten aromatherapie.

Veel mensen gebruiken ze om hun huis of om de was fris te laten ruiken.

Ze worden ook gebruikt als een natuurlijke geur in zelfgemaakte cosmetica en hoogwaardige natuurlijke producten.

Er is ook gesuggereerd dat essentiële oliën kan een veilige en milieuvriendelijke alternatief bieden voor door de mens veroorzaakte mug insectenwerende middelen, zoals DEET.

Echter, de resultaten van hun doelmatigheid zijn verdeeld.

Sommige studies hebben aangetoond dat bepaalde oliën, zoals citronella, effectief kan zijn bij het afweren van bepaalde soorten muggen voor ongeveer 2 uur. Beschermingsduur kan worden verlengd tot 3 uur wanneer het wordt gebruikt in combinatie met vanilline.

Desondanks is er geen olie dat zo effectief is als DEET om beten van alle soorten muggen voor langere tijd te voorkomen(404142434445).

De eigenschappen van etherische oliën blijkt ook in sommige industrieel kan worden gebruikt voor het verlengen van de houdbaarheid van voedingsmiddelen(39464748).

Kortom: Aromatherapie is niet het enige gebruik voor essentiële oliën.Ze kunnen worden gebruikt in en rond het huis, als een natuurlijk insectenafweermiddel of industrieel voor cosmetica of levensmiddelen langer te kunnen bewaren.

Hoe te kiezen van de juiste etherische oliën

Veel bedrijven beweren dat hun oliën zijn “pure” of “medische kwaliteit.” Echter, zijn deze termen niet universeel gedefinieerd.

Aangezien het een ongereguleerde industrie is, de kwaliteit en samenstelling van etherische oliën zijn zeer verschillend(49).

Houd de volgende tips in het achterhoofd om uitsluitend kwalitatief hoogwaardige oliën te kiezen:

 • Zuiverheid: Zoek een olie die alleen aromatische plantenstoffen, zonder additieven of synthetische oliën bevat. Zuivere oliën meestal een lijst van de botanische naam van de plant (zoals Lavandula officinalis), in plaats van termen als “etherische olie van lavandel.”
 • Kwaliteit: Echte essentiële oliën zijn degenen die het minst door het extractieproces zijn veranderd. Kies een chemisch-vrij essentiële olie die door middel van destillatie of mechanische koude persing is gewonnen.
 • Reputatie: Koop een merk met een reputatie voor het produceren van kwalitatief hoogwaardige producten.

Kortom: Hoogwaardige oliën gebruiken alleen pure plantaardige stoffen gewonnen door middel van destillatie of koud persing. Vermijd oliën die met synthetische geuren, chemicaliën of oliën verdund zijn.

Veiligheid en bijwerkingen

Kruid van de lavendel en olie fles

Alleen maar omdat iets natuurlijk is, betekent niet dat het veilig is.

Planten en plantaardige producten bevatten veel bioactieve stoffen, die schadelijk kunnen zijn voor uw gezondheid in sommige gevallen. Etherische oliën zijn niet anders.

Echter, bij inademing of gecombineerd met een basisolie voor toepassing op de huid, de meeste essentiële oliën worden als veilig beschouwd.

Toch kunnen ze sommige bijwerkingen veroorzaken(50):

 • Huiduitslag.
 • Astma-aanvallen.
 • Hoofdpijn.
 • Allergische reacties.

Terwijl de meest voorkomende bijwerking huiduitslag is, kunnen essentiële oliën leiden tot meer ernstige reacties, en ze zijn geassocieerd met één geval van dood(51).

De oliën die het vaakst zijn geassocieerd met bijwerkingen zijn lavendel, munt, tea tree en ylang-ylang.

Oliën die rijk zijn fenolen , zoals kaneel, kan huidirritatie veroorzaken en mogen niet worden gebruikt op de huid zonder eerst gecombineerd met een basisolie.

Het eten van etherische oliën wordt gewoonlijk niet aanbevolen, omdat het potentieel schadelijke kan zijn en soms dodelijke (hoge doses)(5253).

Zeer weinig studies hebben de veiligheid van deze oliën onderzocht bij zwangerschap of vrouwen die borstvoeding geven, voor deze groep wordt het meestal geadviseerd om ze te vermijden(5455565758).

Kortom: Essentiële oliën worden algemeen beschouwd als veilig. Zij kunnen echter ernstige bijwerkingen veroorzaken voor sommige mensen, vooral als direct op de huid toegepast of ingeslikt.

Kort samengevat

Etherische oliën zijn in het algemeen veilig om te inhaleren of op de huid aan te brengen, zolang ze zijn gecombineerd met een basisolie.

Echter, het bewijs voor veel van de gezondheidsclaims ontbreekt, en de effectiviteit wordt vaak overdreven.

Voor kleine gezondheidsproblemen, het gebruik van essentiële oliën als een aanvullende therapie is waarschijnlijk oké.

Maar als je een ernstige gezondheidsproblemen hebt of medicijnen gebruikt, moet u het gebruik ervan bespreken met uw arts bespreken.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

vier × een =

It is main inner container footer text