Essentiële oliën worden vaak gebruikt in aromatherapie, wat een vorm van alternatieve geneeskunde is.

Sommige gezondheidsclaims die aan hen zijn verbonden, zijn echter controversieel.

Dit artikel legt uit wat u moet weten over essentiële oliën en hun gezondheidseffecten.

Wat zijn etherische oliën?

Essentiële oliën zijn verbindingen gewonnen uit planten.

Aanbiedingen deze maand

UPGRADE jouw eigen SPOTIFY account

Spotify Premium + Videoland voor slecht €24,99

Netflixs accounts 1,3,6 of 12 maanden

Videoland en Disney+ accounts

Nieuw: Telegraaf Premium Digitaal

Fox Sports + Go accounts

Profiteer nu van deze aanbiedingen

De oliën vangen de geur en smaak van de plant op, ook wel de ‘essentie’ genoemd.

Unieke aromatische verbindingen geven elke essentiële olie zijn karakteristieke essentie.

Essentiële oliën worden verkregen door destillatie (via stoom en / of water) of mechanische methoden, zoals koud persen.

Nadat de aromatische chemicaliën zijn geëxtraheerd, worden ze gecombineerd met een dragerolie om een ​​product te maken dat klaar is voor gebruik.

De manier waarop de oliën worden gemaakt is belangrijk, omdat etherische oliën die door chemische processen worden verkregen, niet als echte etherische oliën worden beschouwd.

Kortom: Etherische oliën zijn geconcentreerde plantenextracten die de natuurlijke geur en smaak of ‘essentie’ van hun bron behouden.

Hoe werken essentiële oliën?

Etherische oliën worden het meest gebruikt in de aromatherapie. Ze worden via de neus of mond ingeademd of op de huid gewreven.

Ze kunnen af ​​en toe worden ingenomen, hoewel deze aanpak niet altijd veilig is en niet wordt aanbevolen.

De chemicaliën in etherische oliën kunnen op verschillende manieren met uw lichaam in wisselwerking staan.

Wanneer toegepast op uw huid, worden sommige plantaardige chemicaliën opgenomen (12).

Er wordt gedacht dat bepaalde methoden de absorptie kunnen verbeteren, zoals het toepassen van warmte of op verschillende delen van het lichaam. Er ontbreekt echter onderzoek op dit gebied (34).

Het inhaleren van de aroma’s van etherische oliën kan gebieden van je limbisch systeem stimuleren, een deel van je brein dat een rol speelt in emoties, gedrag, reukvermogen en lange termijn geheugen (5) .

Interessant is dat het limbische systeem sterk betrokken is bij het vormen van herinneringen. Dit kan voor een deel verklaren waarom bekende geuren herinneringen of emoties kunnen oproepen (67).

Het limbisch systeem speelt ook een rol bij het beheersen van sommige onbewuste fysiologische functies, zoals ademhaling, hartslag en bloeddruk. Sommige mensen beweren dat etherische oliën op deze manier een fysiek effect op je lichaam kunnen uitoefenen.

Dit moet echter nog worden bevestigd in studies.

Kortom: Etherische oliën kunnen worden ingeademd of op de huid worden aangebracht. Ze kunnen uw reukvermogen stimuleren of medicinale effecten hebben als ze worden opgenomen.

Populaire soorten

Er zijn meer dan 90 soorten etherische oliën, elk met zijn eigen unieke geur en potentiële gezondheidsvoordelen.

Hier is een lijst van 10 populaire etherische oliën en de bijbehorende gezondheidsclaims:

 • Munt: Wordt gebruikt om energie te stimuleren en te helpen bij de spijsvertering.
 • Lavendel: Gebruikt voor stress.
 • Sandelhout: Gebruikt om zenuwen te kalmeren en te helpen met focus.
 • Bergamot: Gebruikt om stress te verminderen en het verbeteren van huidaandoeningen zoals eczeem.
 • Roos: Wordt gebruikt om de stemming te verbeteren en angst te verminderen.
 • Kamille: Wordt gebruikt voor het verbeteren van stemming en ontspanning.
 • Ylang-ylang: Wordt gebruikt om hoofdpijn, misselijkheid en huidaandoeningen te behandelen.
 • Tea Tree: Wordt gebruikt om infecties te bestrijden en het vergroten van de immuniteit.
 • Jasmine: Gebruikt om te helpen met een depressie, bevalling en libido.
 • Lemon: Gebruikt om de spijsvertering, stemmingswisselingen, hoofdpijn en nog veel meer te helpen.

Kortom: Er zijn meer dan 90 veelgebruikte etherische oliën, elk geassocieerd met bepaalde gezondheidsclaims. Populaire oliën zijn munt, lavendel en sandelhout.

Gezondheidsvoordelen van etherische oliën

Ondanks hun wijdverspreide gebruik, is er weinig bekend over de effectiviteit van etherische oliën bij de behandeling van gezondheidsproblemen.

Hier is een blik op het bewijs voor enkele van de veel voorkomende gezondheidsproblemen die etherische oliën en aromatherapie zijn gebruikt om te behandelen.

Stress, angst en depressie

Naar schatting 43% van de mensen met stress en angst gebruikt een of andere vorm van alternatieve therapie om te helpen met hun aandoening (8).

Met betrekking tot aromatherapie zijn de eerste onderzoeken vrij positief geweest. Velen hebben aangetoond dat de geur van sommige etherische oliën kan werken als een aanvullende therapie om angst en stress te behandelen(91011).

Vanwege de geuren van de verbindingen is het echter moeilijk om geblindeerde onderzoeken uit te voeren en vooringenomenheid uit te sluiten. Daarom hebben veel beoordelingen over hoe etherische oliën stress en angst beïnvloeden, geen uitsluitsel gegeven (1213).

Interessant is dat het gebruik van etherische oliën tijdens een massage kan helpen stress te verlichten, hoewel de effecten mogelijk alleen blijven duren terwijl de massage plaatsvindt (14).

Een recent overzicht van meer dan 201 studies wees uit dat slechts 10 robuust genoeg waren om te analyseren. Het concludeerde ook dat aromatherapie niet effectief was bij het behandelen van angstgevoelens (15).

Hoofdpijn en migraine

In de jaren ’90, twee kleine studies bleek dat het deppen met muntolie en ethanol mengsel over de deelnemers voorhoofd verminderde de hoofdpijn(1617).

Recente onderzoeken hebben ook positieve effecten gevonden op hoofdpijn bij het aanbrengen van munt en lavendelolie op de huid (1819).

Er is ook gesuggereerd dat het aanbrengen van een mengsel van kamille en sesamolie op de slapen effectief hoofdpijn en migraine kan behandelen. Dit is een traditioneel Perzisch hoofdpijn remedie (20).

Er zijn echter meer hoogwaardige studies nodig op dit punt.

Slaap en slapeloosheid

Het is aangetoond dat ruikend aan lavendelolie een positieve invloed heeft op de slaapkwaliteit van vrouwen na de bevalling, evenals op patiënten met hartaandoeningen(2122).

Een review onderzocht 15 studies over etherische oliën en slaap. Uit de meeste onderzoeken bleek dat het ruiken van de oliën (meestal lavendel) een positief effect had op slaapgewoonten (23).

Verminderen van ontsteking

Er is gesuggereerd dat essentiële oliën kunnen helpen ontstekingsaandoeningen te bestrijden. Sommige reageerbuisstudies laten zien dat ze ontstekingsremmende effecten hebben (2425).

Onderzoek met één muis wees uit dat inname van een combinatie van etherische oliën van tijm en oregano hielp de remissie van colitis te induceren. Twee studies met ratten op karwij en rozemarijnolie hebben vergelijkbare resultaten gevonden (262728).

Er zijn echter maar weinig studies bij mensen die de effecten van deze oliën op ontstekingsziekten hebben onderzocht. Hun effectiviteit en veiligheid zijn onbekend (2930).

Antibioticum en antimicrobiële

De opkomst van antibiotica resistente bacteriën heeft hernieuwde interesse in de zoektocht naar andere verbindingen die bacteriële infecties kunnen bestrijden.

Etherische oliën zoals munt en tea tree olie, zijn uitgebreid onderzocht in reageerbuizen voor hun antimicrobiële effecten. Sterker nog, ze hebben een aantal positieve resultaten laten zien(313233343536373839).

Hoewel de resultaten van reageerbuisstudies interessant zijn, weerspiegelen ze niet noodzakelijkerwijs wat er in je lichaam gebeurt. Ze bewijzen niet dat een bepaalde
etherische olie bacteriële infecties bij mensen effectief kan behandelen.

Kortom: Etherische oliën kunnen enkele interessante toepassingen voor de gezondheid hebben. Er is echter meer onderzoek nodig bij de mens.

Andere toepassingen

Etherische oliën hebben vele toepassingen buiten de aromatherapie.

Veel mensen gebruiken ze om hun huis of om de was fris te laten ruiken.

Ze worden ook gebruikt als een natuurlijke geur in zelfgemaakte cosmetica en hoogwaardige natuurlijke producten.

Er is ook gesuggereerd dat etherische oliën een veilig en milieuvriendelijk alternatief kunnen bieden voor door mensen gemaakte muggenwerende middelen, zoals DEET.

De resultaten van hun effectiviteit waren echter gemengd.

Sommige studies hebben aangetoond dat sommige oliën, zoals citronella, bepaalde soorten muggen effectief gedurende ongeveer 2 uur kunnen afstoten. De beschermingstijd kan worden verlengd tot 3 uur wanneer het wordt gebruikt in combinatie met vanilline.

Desondanks is er geen olie dat zo effectief is als DEET om beten van alle soorten muggen voor langere tijd te voorkomen(404142434445).

De eigenschappen van etherische oliën geven ook aan dat sommige ervan industrieel kunnen worden gebruikt om de houdbaarheid van levensmiddelen te verlengen(39464748).

Kortom: Aromatherapie is niet het enige gebruik voor essentiële oliën. Ze kunnen worden gebruikt in en rond het huis, als een natuurlijk muggenspray of industrieel om cosmetica te maken of voedsel te bewaren.

Hoe de juiste etherische oliën te kiezen

Veel bedrijven beweren dat hun oliën “puur” of “medische kwaliteit” zijn. Deze voorwaarden zijn echter niet universeel gedefinieerd.

Aangezien het een ongereguleerde industrie is, kan de kwaliteit en samenstelling van etherische oliën sterk variëren (49).

Houd de volgende tips in gedachten om alleen hoogwaardige oliën te kiezen:

 • Zuiverheid: Zoek een olie die alleen aromatische plantenstoffen, zonder additieven of synthetische oliën bevat. Zuivere oliën meestal een lijst van de botanische naam van de plant (zoals Lavandula officinalis), in plaats van termen als “etherische olie van lavandel.”
 • Kwaliteit: Echte etherische oliën zijn degenen die het minst door het extractieproces zijn veranderd. Kies een chemisch-vrij etherische olie die door middel van destillatie of mechanische koude persing is gewonnen.
 • Reputatie: Koop een merk met een reputatie voor het produceren van kwalitatief hoogwaardige producten.

Kortom: Hoogwaardige oliën gebruiken alleen pure plantaardige stoffen die worden geëxtraheerd door middel van destillatie of koud persen. Vermijd oliën die zijn verdund met synthetische geurstoffen, chemicaliën of oliën.

Veiligheid en bijwerkingen

Alleen omdat iets natuurlijk is, betekent nog niet dat het veilig is.

Planten en kruidenproducten bevatten veel bioactieve stoffen, die in sommige gevallen schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Etherische oliën zijn niet anders.

Wanneer ze echter worden ingeademd of gecombineerd met een basisolie voor gebruik op uw huid, worden de meeste etherische oliën als veilig beschouwd.

Niettemin kunnen ze enkele bijwerkingen veroorzaken (50):

 • Huiduitslag.
 • Astma-aanvallen.
 • Hoofdpijn.
 • Allergische reacties.

Hoewel de meest voorkomende bijwerking uitslag is, kunnen etherische oliën serieuze reacties veroorzaken en zijn ze in verband gebracht met één geval van overlijden (51).

De oliën die het meest zijn geassocieerd met bijwerkingen zijn lavendel, munt, theeboom en ylang-ylang.

Oliën met veel fenolen, zoals kaneel, kunnen huidirritatie veroorzaken en mogen niet op de huid worden gebruikt zonder eerst te worden gecombineerd met een basisolie.

Etherische oliën eten wordt meestal niet aanbevolen, omdat het mogelijk schadelijk kan zijn en in sommige doses fataal (5253).

Zeer weinig studies hebben de veiligheid van deze oliën voor zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven onderzocht, die meestal worden aanbevolen om ze te vermijden(5455565758).

Kortom: Etherische oliën worden over het algemeen als veilig beschouwd. Ze kunnen echter bij sommige mensen ernstige bijwerkingen veroorzaken, vooral als ze direct op de huid worden aangebracht of worden ingeslikt.

Tot slot

Etherische oliën worden over het algemeen als veilig beschouwd om in te ademen of op de huid te worden aangebracht, zolang ze zijn gecombineerd met een basisolie.

Het bewijs voor veel van de gezondheidsclaims ontbreekt echter en de effectiviteit ervan is vaak overdreven.

Voor kleine gezondheidsproblemen is het gebruik van etherische oliën als aanvullende therapie waarschijnlijk oké.

Maar als u een ernstige gezondheidstoestand heeft of medicijnen gebruikt, moet u het gebruik ervan met uw arts bespreken.

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.