Eucalyptus is een groenblijvende boom die veel gebruikt wordt om zijn geneeskrachtige eigenschappen.

Hoewel afkomstig uit Australië, groeit deze populaire boom nu in veel delen van de wereld.

Het heeft een met gom gevulde bast, lange stelen en ronde bladeren die moeilijk te verteren zijn als ze in hun geheel worden gegeten. Eucalyptus bladeren kunnen echter worden verwerkt tot een thee die veilig is voor consumptie.

Daarnaast kunnen de bladeren worden verwerkt tot etherische olie voor uitwendig gebruik of voor inhalatie.

Aanbieding deze week

✔️Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen op telegraaf.nl en in de app
 
✔️Dagelijks de digitale versie van de papieren krant
 
✔️Elke zaterdag VROUW en VRIJ magazine digitaal
 
Nu heel voordelig te verkrijgen!!

 

Profiteer nu van deze aanbieding

Hier zijn 7 indrukwekkende voordelen van eucalyptusbladeren.

1. Rijk aan antioxidanten

Hoewel je geen verse, hele eucalyptus blaadjes kunt eten, kunnen gedroogde bladeren wel tot thee worden verwerkt.

Let op dat je deze thee niet verward met eucalyptusolie, die giftig kan zijn als ze wordt geconsumeerd. Kies een thee die het etiket “eucalyptusbladeren thee” draagt en voeg geen eucalyptusolie toe aan je thee.

Eucalyptus bladeren zijn een uitstekende bron van antioxidanten, met name flavonoïden, die je lichaam beschermen tegen oxidatieve stress en schade door vrije radicalen.

De belangrijkste flavonoïden in eucalyptus zijn catechinen, isorhamnetine, luteoline, kaempferol, phloretine en quercetine. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan deze verbindingen kunnen beschermen tegen bepaalde vormen van kanker, hart- en vaatziekten en dementie(12).

Een groot onderzoek met 38.180 mannen en 60.289 vrouwen vond bijvoorbeeld dat een dieet met veel flavonoïden werd geassocieerd met een 18% lager risico op fatale hartaandoeningen (3).

Eucalyptusthee is een goede bron van deze antioxidanten en wordt algemeen erkend als veilig voor volwassenen. Kinderen lopen echter een groot risico op eucalyptustoxiciteit en moeten goedkeuring krijgen van een arts voordat ze deze thee mogen drinken( 4 ).

Kortom: Eucalyptusthee bevat veel flavonoïden, antioxidanten die je risico op bepaalde kankers, hart- en vaatziekten en dementie kunnen verminderen.

2. Kan de symptomen van verkoudheid verlichten

Eucalyptus wordt op grote schaal gebruikt als een natuurlijke verkoudheidsremedie en is een veelvoorkomend ingrediënt in verkoudheids- en hoestproducten.

Onderzoek heeft aangetoond dat het slijm kan verminderen en de bronchiën en bronchiolen van uw longen kan uitzetten. Het is ook een natuurlijk ontstekingsremmend middel (56).

Het belangrijkste ingrediënt dat verantwoordelijk is voor deze eigenschappen is eucalyptol, ook bekend als cineole, dat is een stof die in eucalyptusolie wordt aangetroffen(567).

Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat eucalyptol verkoudheidssymptomen zoals hoestfrequentie, verstopte neus en hoofdpijn verlicht door ontsteking en slijmopbouw te verminderen (5,6).

Bovendien kan eucalyptol astma symptomen helpen verbeteren.

Een 12 weken durende studie gaf 32 mensen met bronchiale astma 600 mg eucalyptol of een placebo per dag. Degenen in de eucalyptolgroep hadden 36% minder medicatie nodig om hun astma symptomen onder controle te krijgen, vergeleken met degenen in de controlegroep, die 7% minder nodig hadden(8).

Eucalyptusolie kan door je neus worden ingeademd en kan enige verlichting van de verkoudheid geven. Het wordt ook gevonden in veel actuele decongestiva. Echter, omdat zelfs kleine doses van de olie giftig kunnen zijn, moet je het niet consumeren (9).

Zorg ervoor dat je zorgverlener raadpleegt voordat je eucalyptol gebruikt of je medicijnen vervangt.

Kortom: Eucalyptus bevat een stof die eucalyptol wordt genoemd en waarvan is vastgesteld dat het verstopte neus, hoestfrequentie en aan verkoudheid gerelateerde hoofdpijn vermindert. Het kan ook astma symptomen verbeteren, hoewel meer onderzoek nodig is.

3. Kan een droge huid behandelen

Het gebruik van eucalyptus kan de droge huid verbeteren door het ceramidegehalte te verhogen.

Keramiden zijn een soort vetzuur in je huid dat verantwoordelijk is voor het behoud van de barrière en het behoud van het vocht in je huid. Degenen die last hebben van een droge huid, roos of huidaandoeningen zoals dermatitis en psoriasis hebben meestal een lager ceramidegehalte.(10).

Er is gevonden dat actueel eucalyptusbladextract de productie van ceramide van de huid, het vermogen om water vast te houden en de bescherming van de huidbarrière verhoogt. Het bevat een stof genaamd macrocarpal A, die de ceramideproductie lijkt te stimuleren(10).

In een onderzoek bij 34 mensen verminderde het gebruik van een hoofdhuidlotion met eucalyptusbladextract en synthetische ceramide de hoofdhuid roodheid, jeuk, droogheid en schubben aanzienlijk (11).

Daarom bevatten veel haar- en huidproducten eucalyptus bladextract.

Kortom: Eucalyptusblad extract is aangetoond dat het de ceramide productie in de huid verhoogt, wat de droge huid en roos kan verbeteren. Meer onderzoek is nodig om dit te bevestigen.

4. Kan pijn verminderen

Het inademen van eucalyptus etherische olie kan de pijn verminderen.

Eucalyptus bevat veel ontstekingsremmende stoffen, zoals cineole en limoneen, die als pijnstillers kunnen werken(12).

Een 3-daagse studie bij 52 mensen die een knievervangende operatie hadden ondergaan, toonde aan dat het inhaleren van eucalyptusolie, opgelost in amandelolie gedurende 30 minuten per dag, de waargenomen pijn en bloeddruk aanzienlijk verminderde, vergeleken met het inhaleren van pure amandelolie (12).

Een ander onderzoek bij 123 mensen met kanker vond echter geen verbetering in waargenomen pijn na het inhaleren van eucalyptusolie gedurende 3 minuten voorafgaand aan een medische procedure, wat suggereert dat meer onderzoek nodig is (13).

Kortom: Het inademen van eucalyptusolie kan de pijn verminderen. Er is echter meer onderzoek nodig.

5. Kan ontspanning bevorderen

Er wordt algemeen aangenomen dat eucalyptus de symptomen van stress vermindert.

In één onderzoek ondervonden 62 gezonde mensen een significante vermindering van pre-operatieve angst na het inhaleren van eucalyptusolie. Eucalyptus bevat eucalyptol, waarvan is vastgesteld dat het anti-angst eigenschappen bezit (14).

Bovendien is het gedurende 30 minuten inhaleren van eucalyptusolie geassocieerd met een lagere bloeddruk bij patiënten na een knieoperatie, wat suggereert dat het een kalmerend effect heeft (12).

Onderzoekers geloven dat het de activiteit van je sympathische zenuwstelsel vermindert – je stressrespons systeem – en de activiteit van je parasympathische zenuwstelsel verhoogt, wat ontspanning bevordert (12).

Kortom: Eucalyptusolie wordt geassocieerd met verlaagde bloeddruk en angst. Er wordt aangenomen dat het het parasympathische zenuwstelsel activeert, wat ontspanning bevordert.

6. Kan helpen je tanden gezond te houden

Eucalyptus bladextract, bekend als eucalyptol, kan de gezondheid van het gebit verbeteren.

Eucalyptus bladeren bevatten grote hoeveelheden ethanol en macrocarpale C – een soort polyfenol. Deze stoffen worden geassocieerd met lagere niveaus van bacteriën die kunnen leiden tot gaatjes en tandvleesproblemen.(15).

Een studie onder 97 mensen vond zij die kauwgom met eucalyptus blasdextract 5 keer per dag kauwden gedurende ten minste 5 minuten een significante afname van tandplakopbouw, tandvleesbloedingen en tandvleesontsteking hadden, terwijl de controlegroep geen verbeteringen ervoer.(15).

Om deze reden wordt eucalyptol vaak toegevoegd aan mondwater.

Kortom: Kauwgom met eucalyptus bladextract blijkt aanzienlijk minder tandplak en tekenen van tandvleesaandoeningen te bevatten. Het wordt toegevoegd aan vele soorten mondwater en andere mondhygiëne producten.

7. Kan fungeren als een natuurlijk insectenwerend middel

Eucalyptusolie is een natuurlijk insectenwerend middel, voornamelijk vanwege het eucalyptolgehalte.

Onderzoek heeft aangetoond dat het effectief is in het weren van muggen en andere bijtende insecten tot acht uur na plaatselijke toepassing. Hoger de eucalyptolinhoud van eucalyptusolie, hoe langer en effectiever het werkt als afweermiddel( 16 ).

In feite vermeldt het Centrum voor ziektebestrijding en -preventie citroen eucalyptusolie — afgeleid van de citroen eucalyptusboom ⁠— als een goedgekeurd en krachtig insectenwerend middel ( 17 ).

Daarnaast kan eucalyptusolie ook hoofdluizen behandelen. In één gerandomiseerde studie was deze olie twee keer zo effectief als een populaire hoofdluisbehandeling bij het genezen van hoofdluizen. Nochtans, suggereert een recent overzicht dat meer onderzoek nodig is(1819).

Kortom: Eucalyptusolie bevat een stof genaamd eucalyptol, waarvan is aangetoond dat het muggen en andere bijtende insecten afstoten. Het kan ook een effectieve behandeling zijn voor hoofdluizen, maar er is meer onderzoek nodig.

Hoe eucalyptus te gebruiken

Eucalyptusbladeren kunnen online worden gevonden en op verschillende manieren worden gebruikt, waaronder:

  • Thee. Gebruik theezakjes gemaakt van gemalen eucalyptus bladeren.
  • Aromatherapie. Voeg een paar druppels etherische olie van eucalyptus toe aan een verstuiver of stoomkom.
  • Hele bladeren. Hang de bladeren in je douche of voeg ze toe aan je bad voor een ontspannende spa-achtige ervaring.
  • Insectenwerend middel. Koop of maak een insectenwerend middel met etherische olie van citroen-eucalyptus.
  • Topical. Voeg een paar druppels eucalyptusolie toe aan een dragerolie, zoals gefractioneerde kokosolie, en breng het aan op je borst om de congestie te verminderen.

Veel vrij verkrijgbare producten bevatten ook eucalyptus, zoals mondwater, verdampers en kauwgom.

Kortom: Eucalyptus bladeren kunnen in hun geheel, gemalen of als olie worden gebruikt. Je kunt eucalyptusbladthee drinken en de olie gebruiken voor aromatherapie of als een zalf of natuurlijke insectenspray. Zorg er wel voor dat je de etherische olie niet consumeert.

Eucalyptus voorzorgsmaatregelen

Hoewel eucalyptus bladeren over het algemeen als veilig worden erkend, zijn er enkele ernstige gezondheidsrisico’s verbonden aan het consumeren van eucalyptusolie, omdat het kan leiden tot toxiciteit.

Het is ook belangrijk op te merken dat kinderen een hoger risico op toxiciteit lopen. Er zijn epileptische aanvallen, ademhalingsmoeilijkheden, een verlaagd bewustzijnsniveau en zelfs de dood gemeld(2021).

Bovendien is er niet genoeg bewijs om te bepalen of eucalyptusolie veilig is voor vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven. Het zou dus door deze personen vermeden moeten worden( 4 ).

Sommige mensen ervaren contactdermatitis bij het aanbrengen van eucalyptusolie op hun huid. Gebruik een dragerolie, zoals gefractioneerde kokosolie of jojoba-olie, om je risico op huidirritatie te verminderen. Voordat u de olie gebruikt, doe een patchtest om er zeker van te zijn dat je geen reactie heeft.(22).

Tot slot kan eucalyptusolie in wisselwerking staan met bepaalde medicijnen, zoals die voor diabetes, hoge cholesterol, zure reflux en psychiatrische aandoeningen. Zorg ervoor dat je huisarts raadpleegt voordat je het gebruikt.(23).

Kortom: Het gebruik van eucalyptusolie kan giftig zijn en moet worden vermeden. Kinderen lopen een hoger risico op toxiciteit. In sommige gevallen, kunnen de mensen contactdermatitis van de olie ervaren, doe een allergietest alvorens het als behandeling te gebruiken.

Tot slot

Eucalyptus bladeren hebben veel indrukwekkende voordelen. Ze kunnen helpen om de pijn te verminderen, ontspanning te bevorderen en verkoudheid te verlichten.

Veel vrij verkrijgbare producten gebruiken ook eucalyptusextract om de adem te verfrissen, de geïrriteerde huid te kalmeren en insecten te weren.

Eucalyptusthee wordt beschouwd als veilig om te drinken, maar het innemen van eucalyptusolie kan in relatief lage doses giftig zijn. Raadpleeg altijd uw arts voordat je eucalyptusolie gebruikt als je medicijnen gebruikt.