Fenegriek is een krachtige medicinale plant.

Het is in de loop van de geschiedenis gebruikt vanwege zijn gezondheidsbevorderende eigenschappen en natuurlijk vermogen om aandoeningen te behandelen variërend van spijsverteringsproblemen tot huidaandoeningen1 ).

Onlangs is fenegriek populair geworden vanwege de vermeende effecten op het testosterongehalte, waardoor mensen zich afvragen of het kan helpen om laag testosteron te behandelen.

Dit artikel beschrijft wat fenegriek is, de potentiële voordelen voor de gezondheid en of het kan worden gebruikt als een natuurlijke manier om het testosterongehalte te verhogen.

Spotify Premium account

18 maanden reclamevrij luisteren

Nu voor slechts €14,99 

NAAR DEAL >>>

Wat is fenegriek?

Fenegriek ( Trigonella foenum-groecum L . ) Is een éénjarige plant die oorspronkelijk uit India en Noord-Afrika.

De zaden, bladeren en andere delen van de plant worden gebruikt in supplementen, poeders, tonica en theeën en zijn ook populaire ingrediënten bij het koken, bijvoorbeeld in de Indiase keuken.

Door de geschiedenis heen is de fenegriek plant ook gebruikt als een natuurlijke remedie voor vele kwalen.

Fenegriek werd zelfs aan zwangere vrouwen gegeven om de weeën in het oude Rome te behandelen en werd gebruikt om beenzwakte en zwelling in de traditionele Chinese geneeskunde te behandelen ( 2 ).

Fenegriek bladeren en zaden zijn aromatisch en hebben een complexe smaak, beschreven als nootachtig zoet en licht bitter. De fenegriek plant bevat een reeks krachtige verbindingen waarvan gedacht wordt dat ze verantwoordelijk zijn voor veel van de therapeutische eigenschappen van de plant.

De zaden zijn bijvoorbeeld rijk aan saponinen en coumarines – chemicaliën die in verband zijn gebracht met veel gezondheidsvoordelen, zoals het verlagen van de bloedsuikerspiegel en het cholesterolgehalte ( 3 , 4 , 5 ).

Aangezien de zaden grote hoeveelheden krachtige verbindingen bevatten, bevatten fenegriek supplementen meestal geconcentreerde extracten van fenegriekzaden of fenegriekzaadpoeder.

Kortom: Verschillende delen van de fenegriek plant zijn door de geschiedenis heen gebruikt in traditionele geneeskunde om een ​​verscheidenheid aan kwalen te behandelen. 
Fenegriek supplementen worden meestal gemaakt van geconcentreerde doses fenegriekzaden.

Kan fenegriek helpen om testosteron te stimuleren?

Fenegriek supplementen vaak gebruikt door mensen die op zoek zijn naar een natuurlijke manier om het testosterongehalte te verhogen.

Testosteron is een geslachtshormoon bij zowel mannen als vrouwen dat de seksuele functie, energieniveaus, cognitieve functie, gezondheid van de botten, stemming en meer beïnvloedt ( 6 , 7 ).

Uw testosterongehalte daalt natuurlijk als u ouder wordt, en gezondheidsproblemen zoals obesitas en diabetes worden geassocieerd met een laag testosteron ongeacht de leeftijd ( 8 , 9).

Van testosteron tekort of hypogonadisme, wordt geschat dat het tot 39% van de mannen boven de 45 jaar treft. Deze aandoening wordt meestal behandeld met hormoonvervangingstherapie, hoewel sommigen zoeken naar alternatieven zoals kruiden supplementen ( 10 ).

Wat zegt het onderzoek?

Fenegriek is onderzocht vanwege zijn potentieel om testosteron van nature te verhogen.

Het bevat verbindingen genaamd furostanolische saponinen, waarvan wordt aangenomen dat ze de testosteron productie verhogen.

Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat het nemen van fenegriek supplementen het testosterongehalte en symptomen gerelateerd aan laag testosteron, waaronder een laag libido kan verbeteren.

Een studie van 8 weken bij 49 atletische mannen bleek bijvoorbeeld dat het nemen van supplementen met 500 mg fenegriek dagelijks licht verhoogde testosterongehalte en significant meer kracht en een afname van lichaamsvet in vergelijking met een placebogroep ( 11 ).

Protodioscine is een type saponine in fenegriek dat bijzonder effectief kan zijn bij het verhogen van het testosterongehalte.

Een onderzoek van 12 weken bij 50 mannen toonde aan dat degenen die dagelijks een fenegriek supplement van 500 mg namen en dat geconcentreerde hoeveelheden protodioscine bevatten, significante verbeteringen in hun testosterongehalte hadden.

Uit de studie bleek dat het testosterongehalte met maar liefst 46% toenamen bij maar liefst 90% van de deelnemers. Bovendien de meerderheid van de fenegriek supplementen groep ervoer verbeteringen in stemming, energie en libido( 12 ).

Bovendien toonde een onderzoek van 12 weken bij 120 mannen van 43-75 jaar aan dat degenen die dagelijks 600 mg fenegriekzaad extract slikten, een toename in het testosterongehalte en een verbeterd libido hadden in vergelijking met een controlegroep ( 13).

Sommige studies hebben echter geconcludeerd dat behandeling met fenegriek niet leidt tot een toename van testosteron, wat de noodzaak voor verder onderzoek benadrukt ( 14 , 15 ).

Het is belangrijk om op te merken dat sommige van de studies die verhoogde testosterongehalte vonden werden gesponsord door bedrijven die hadden geïnvesteerd in de fenegriek producten die werden getest. Dit kan van invloed zijn geweest op de studie resultaten ( 11 , 12 ).

Kortom: Sommige onderzoeken suggereren dat fenegriek supplementen het testosterongehalte kan verhogen, maar aanvullende studies zijn nodig om dit te bevestigen.

Andere voordelen en gebruik van fenegriek

Afgezien van potentieel ten gunste van mensen met een laag testosteron, heeft fenegriek aangetoond uw gezondheid te verbeteren op andere manieren.

 • Kan de productie van moedermelk verhogen. Een recent onderzoek wees uit dat fenegriek de productie van moedermelk significant verhoogde in vier van de vijf studies die in de beoordeling waren opgenomen ( 16 ).
 • Kan de hoge bloedsuikerspiegel verlagen. Onderzoeken hebben aangetoond dat fenegriek supplementen de bloedsuikerspiegels en hemoglobine A1c – een marker voor langdurige bloedsuikerspiegel – bij mensen met diabetes kunnen verlagen ( 17 , 18 ).
 • Bevat ontstekingsremmende verbindingen. Fenegriekzaden bevatten ontstekingsremmende verbindingen waaronder flavonoïde-antioxidanten, die de symptomen van bepaalde ontstekingsaandoeningen zoals astma kunnen helpen verminderen ( 19).
 • Kan cholesterol verlagen. Een review van 12 studies wees uit dat fenegriek het totale cholesterolgehalte significant verminderde bij mensen met prediabetes en diabetes type 2 ( 20 ).
 • Kan anti-kanker effecten hebben. Uit reageerbuisstudies is gebleken dat fenegriek extract bepaalde kankercellen kan doden, waaronder lymfoom- en borstkankercellen ( 21 , 22 ).

Hoewel veelbelovend, is er meer onderzoek nodig voordat er sterke conclusies kunnen worden getrokken over de fenegriekseffecten op deze aandoeningen.

Kortom: Fenegriek kan helpen de bloedsuikerspiegel te reguleren, de productie van moedermelk te verhogen en ontstekingsremmende effecten te bieden, maar er is meer onderzoek nodig.

Gezonde manieren om je testosteron te verhogen

Hoewel sommige onderzoeken suggereren dat fenegriek het testosterongehalte kan verbeteren, zijn er grondig onderzochte manieren om het lage testosteron te verhogen .

Ten eerste is het belangrijk op te merken dat een laag testosterongehalte een teken kan zijn van een onderliggende medische aandoening, dus het is belangrijk om uw zorgverlener te raadplegen als u denkt dat u mogelijk symptomen ervaart die verband houden met een laag testosteron.

Symptomen van laag testosteron zijn lage geslachtsdrift, vermoeidheid, depressieve stemming, verminderde energie, erectiestoornissen en meer ( 10 ).

Als u wordt gediagnosticeerd met laag testosteron, zal uw zorgverlener de beste behandelmethode voor u bepalen op basis van uw individuele behoeften.

Dat gezegd hebbende, er zijn veel natuurlijke manieren om uw testosterongehalte te verhogen, waaronder:

 • Overtollig lichaamsvet verliezen. Mannen met overgewicht hebben meer kans op laag testosterongehalte, en uit onderzoek blijkt dat afvallen het testosterongehalte kan verhogen ( 23 ).
 • Lichaamsbeweging. Lichaamsbeweging, met name intervaltraining met hoge intensiteit (HIIT), heeft aangetoond dat het een laag testosterongehalte bij oudere mannen verhoogt ( 24 , 25).
 • Gezonde voeding eten. Onderzoek heeft aangetoond dat het eten van een voeding dat rijk is aan eiwitten, gezonde vetten, fruit en groenten en het beperken van verwerkt voedsel en toegevoegde suikers, het testosterongehalte kan helpen verhogen ( 26 , 27 ).
 • Bloedsuikerspiegel. Het hebben van hoge bloedsuikerspiegels kan het risico op het ontwikkelen van een laag testosterongehalte verhogen. Eet een gezonde voeding, beweeg en verlies overtollig lichaamsvet om de hoge bloedsuikerspiegel te verlagen ( 28 ).
 • Genoeg slaap krijgen. Onderzoek toont aan dat slaapgebrek het testosterongehalte kan verlagen, zelfs bij jonge gezonde mannen. Zorg ervoor dat u uitgerust bent door de aanbevolen 7-9 uur slaap per nacht te nemen ( 29 , 30 ).
 • Beperking van blootstelling aan vervuiling. Degenen die vaak worden blootgesteld aan vervuilende stoffen waaronder luchtverontreiniging, blijken een lager testosterongehalte te hebben dan degenen die minder vaak worden blootgesteld ( 31 , 32 ).

Naast de bovenstaande tips zijn er andere natuurlijke manieren om je testosteron te verhogen.

Bijvoorbeeld bepaalde vitaminen, mineralen, kruiden en supplementen , waaronder vitamine D, zink en ashwagandha bleken testosterongehalte te verhogen( 33 , 34 ).

De effectiviteit van supplementen kan echter variëren, afhankelijk van onderliggende tekortkomingen, medische diagnoses, huidige medicijnen en meer. Daarom is het belangrijk om eventuele nieuwe supplementen met uw zorgverlener te bespreken.

Kortom: Het verliezen van overtollig lichaamsgewicht, het eten van een gezonde voeding, lichaamsbeweging en beheren van de bloedsuikerspiegel zijn allemaal natuurlijke manieren om uw testosteron te stimuleren. 
Raadpleeg uw arts om de beste methoden te bespreken op basis van uw individuele behoeften.

Tot slot

Veel mensen gebruiken fenegriek supplementen om het lage testosterongehalte op natuurlijke wijze te verhogen.

Hoewel sommige studies suggereren dat deze supplementen testosteron kunnen verhogen, hebben anderen geen effect gevonden.

Er is dus meer onderzoek nodig voordat fenegriek kan worden aanbevolen als een natuurlijke behandeling voor een laag testosteron.

Als u denkt dat u een laag testosteron heeft of als u gediagnosticeerd bent met een laag testosteron, overleg dan met uw zorgverlener over de behandelingsmethoden voordat u een supplement neemt, waaronder fenegriek.