Ad Clicks : Ad Views :
Mijn gezondheid

alles over gezonde voeding

img

Fenegriek – een kruid met indrukwekkende gezondheidsvoordelen

1613 Views

Fenegriek – een kruid met indrukwekkende gezondheidsvoordelen

Fenegriek is een natuurlijk kruid dat veel voordelen voor uw gezondheid en welzijn kan bieden.fenegriek per dag

Het speelt een belangrijke rol gespeeld in de alternatieve geneeskunde voor duizenden jaren.gunstig effecten

Deze dagen, wordt het vaak geconsumeerd als een aanvulling.gebruik van fenegriek

Fenegriek kan gunstige voordelen hebben voor het testosteron, het bloedsuikergehalte en de borstvoeding.gunstig effecten

Hieronder vind u alles wat u moet weten over fenegriek, met inbegrip van de voordelen, bijwerkingen en hoe het te gebruiken.

Wat is Fenegriek?

Fenegriek is een plant die wetenschappelijk bekend staat als Trigonella foenum-graecum(1).

De plant is  tussen de 60-90 cm lang. Het heeft groene bladeren en peulen die kleine goudbruine fenegriek zaden bevatten.sommige mensen

Al voor duizenden jaren wordt fenegriek gebruikt in alternatieve en Chinese geneeskunde om huidaandoeningen en vele andere ziekten te behandelen(1).

De laatste jaren, is het een gewoon huishoudelijke specerij en wordt het gebruikt als verdikkingsmiddel. Het kan ook in producten zoals zeep en shampoo zitten.hele zaden

Fenegriek zaden en poeder worden ook gebruikt in veel Indiase en Aziatische recepten voor hun voedingswaarde profiel en licht zoete, nootachtige smaak.

Kortom: Fenegriek is een zeer interessant kruid met vele toepassingen en potentiële voordelen voor de gezondheid.

Voedingsfeiten

Hoewel je fenegriek niet zou consumeren in grote hoeveelheden, een eetlepel zaden bevat 35 calorieën en verscheidene voedingsstoffen(2):

 • Vezels: 3 gram.
 • Eiwit: 3 gram.
 • Koolhydraten: 3 gram.
 • Vet: 1 gram.
 • Ijzer: 20% van de ADH.
 • Mangaan: 7% van de ADH.
 • Magnesium: 5% van de ADH.

Kortom: Fenegriek zaden hebben een gezonde voedingswaarde, die een goede hoeveelheid vezels en mineralen zoals ijzer en magnesium bevat.

Fenegriek en moedermelk

Fenegriek Seeds in a Jar

Moedermelk is de optimale voeding voor pasgeborenen. Het is de beste bron van voeding voor de ontwikkeling van een kind(3).fenegriek gebruikte

Echter kunnen bepaalde problemen onvoldoende borst melkproductie veroorzaken (3).

Terwijl medicijnen vaak worden gebruikt om deze te behandelen, onderzoek suggereert fenegriek kan een veilige, natuurlijk alternatief zijn.brandend maagzuur

Een 14-daagse studie bij 77 nieuwe moeders vonden dat de consumptie van fenegriek kruidenthee verhoogde het geboortegewicht van hun pasgeborenen(4).

Een andere studie splitsen 66 moeders in drie groepen: de ene ontving fenegriek kruidenthee, de tweede groep kreeg een-smaak geëvenaard placebo en de derde kreeg niets.diabetes type

De onderzoekers vonden een relatief grote stijging van de productie van moedermelk(5).

In feite, de hoeveelheid moedermelk nam toe met ongeveer 34 ml in de controlegroep en de placebogroep en tot 73 ml in de fenegriek groep(5, 6).

Deze studies gebruikte fenegriek kruidenthee in plaats van supplementen, maar supplementen zou waarschijnlijk een soortgelijk effect hebben.zaden van fenegriek

Kortom: De beschikbare studies ondersteunen het gebruik van fenegriek om moedermelk productie en de snelheid van de gewichtstoename bij pasgeboren baby’s te verhogen.

Effecten op testosteron bij mannen

Een van de meest voorkomende redenen waarom mensen gebruik maken van fenegriek supplementen is om testosteron te verhogen .voordelen van fenegriek

Sommige studies hebben aangetoond dat het gunstige effecten heeft, met inbegrip van het verhogen van testosteron niveaus en het stimuleren van het libido.

In een studie, onderzoekers verstrekt 500 gram fenegriek per dag en gecombineerd met een 8-weekse gewichtheffen-programma. 30 mannen voerde vier trainingen per week uit, de helft van hen ontving het supplement (7).

In vergelijking met de niet-supplementen groep die een lichte daling van testosteron ervaren, vonden de onderzoekers een toename van testosteron in het fenegriek groep. Deze groep had ook een 2% reductie van lichaamsvet(7).fenegriek zit

Bij de beoordeling van veranderingen in de seksuele functie en het libido, verstrekt een 6 weken durende studie 30 mannen met 600 mg fenegriek. De meerderheid van de deelnemers rapporteerde toegenomen kracht en verbeterde seksuele functie(8).

Kortom: Hoewel er meer onderzoek nodig is, eerste onderzoek suggereert dat fenegriek kan testosteron en seksuele functie bij mannen stimuleren.

Fenegriek kan helpen bij diabetes en bloedsuikerspiegel

De indrukwekkendste resultaten met fenegriek komen uit onderzoek waarin werd geanalyseerd hoe het stofwisselingsziektes zoals diabetes beïnvloedt.

Het lijkt te profiteren van zowel type 1 en type 2 diabetes, evenals ter verbetering van koolhydraat tolerantie bij niet-diabetische, gezonde personen (9, 10, 11).

In één studie bij diabetes type 1, onderzoekers voegde 50 gram fenegrie poeder bij de lunches en diners toe van de deelnemers gedurende 10 dagen.mg fenegriekextract

Een verbetering van 54% werd gevonden in 24-uurs urine bloedsuiker meting, samen met de verlaging van het totale en LDL-cholesterol( 12 ).

Bovendien bij een onderzoek werden de resultaten van negen verschillende studies die vier kruiden, zoals melkdistel , kaneel en fenegriek testte.

Interessant, fenegriek verminderde nuchtere bloedsuikerspiegel met gemiddeld van 38,05 mg / dl, dat veel meer was dan alle andere kruiden.

Tot slot, een studie gaf niet-diabetische deelnemers fenegriek en constateerde een vermindering van 13,4% van het bloedsuikerspiegel vier uur na consumptie( 13 ).

Deze voordelen kunnen optreden als gevolg van de rol van fenegriek in het verbeteren van de insuline-functie. Echter, de voordelen waargenomen in studies met behulp van gehele fenegriek poeder of zaden zijn deels te wijten aan het hoge vezel -gehalte( 14 ).

Kortom: Fenegriek heeft een relatief sterke onderzoek ter ondersteuning van haar rol in beheersing van het bloedsuikergehalte en behandeling van type 1 en 2 diabetes.

Andere gezondheidsvoordelen van fenegriek

Houten lepel en een stapel van fenegriek

Fenegriek wordt gebruikt om een lange lijst van ziekten en aandoeningen in alternatieve geneeskunde te behandelen.

Veel van deze toepassingen zijn niet goed genoeg onderzocht om sterke conclusies aan te verbinden.

Voorlopig onderzoek suggereert dat fenegriek kan helpen bij het volgende:

 • Eetlustcontrole: Tot nu toe drie fenegriek studies hebben aangetoond een vermindering van de vetinname en de eetlust. Een 14-daagse studie bleek dat de deelnemers spontaan totale vetinname met 17% verminderde( 15 , 16 , 17 ).
 • Cholesterolgehalte: Er zijn aanwijzingen dat het cholesterol en triglyceriden kunnen verlagen (18, 19).
 • Brandend maagzuur: Een 2 weken durende pilot-studie bij mensen met frequente maagzuur gevonden dat fenegriek verminderd hun symptomen. Interessant is dat de gevolgen ervan afgestemd die met antacidum medicijnen(20).
 • Ontsteking: fenegriek heeft aangetoond dat het ontstekingsremmende effecten bij ratten en muizen heeft. Meer onderzoek is nodig om dit te bevestigen bij de mens(21, 22).

Ook sommige overzichten en anekdotische rapporten van de traditionele geneeskunde suggereren dat het kan helpen met colitis ulcerosa, andere huidaandoeningen en tal van ziektes.

kortom: Hoewel er meer onderzoek nodig is, de eerste gegevens blijkt dat fenegriek ook diverse andere voordelen voor de gezondheid zou hebben.

Hoe fenegriek te gebruiken als supplement

Herb Capsules

Fenegriek kan worden geconsumeerd in verschillende concentraties en vormen, er is geen enkele aanbevolen dosis.

Bovendien kan de dosering variëren afhankelijk van welk voordeel u zoekt.

De meeste testosteron onderzoeken maken alleen gebruik van ongeveer 500 mg van fenegriek extract, terwijl het onderzoek op andere gebieden rond 1000-2000 mg gebruiken.

Als u het hele zaad gebruikt, doses van ongeveer 2 – 5 gram lijkt effectief, maar het varieert van studie tot studie.

Als u fenegriek supplement neemt, kan het best zijn om te beginnen bij 500 mg en te verhogen tot 1000 mg na 2-3 weken als u geen bijwerkingen ervaart.

Het kan worden genomen vóór of bij een maaltijd, maar omdat het helpt om uw bloedsuikerspiegel te verlagen , zou het zinvol zijn om het te nemen met uw hoogste koolhydraat inname maaltijd van de dag.

Kortom: Hoeveel fenegriek afhankelijk is van het type van supplement en het doel van de aanvulling. In de vorm van pillen, is de aanbevolen dosering  van ongeveer 500-1.000 mg per dag.

Veiligheid en bijwerkingen

Verschillende dierstudies hebben de veiligheid van fenegriek zaden en supplementen getest.

Het lijkt relatief veilig voor gezonde individuen. Dierstudies hebben geen negatieve effecten gevonden tot bijna 50 keer de aanbevolen dosis was bereikt(23, 25, 26).

Bij de mens, het huidige onderzoek meldde geen ernstige gezondheidsproblemen wanneer de aanbevolen dosering werd genomen.

Echter, zoals met de meeste supplementen, minder ernstige bijwerkingen, zoals diarree en indigestie zijn anekdotisch gemeld.

Mensen kunnen ook last van een verminderde eetlust krijgen. Dit is vaak een goede zaak, behalve als je een eetstoornis of die proberen om gewicht erbij te krijgen(16).

Bovendien sommige mensen melden een vreemd en licht zoete lichaamsgeur bij het nemen van supplementen, maar dit is niet bevestigd.

En gezien het feit dat het de bloedsuikerspiegel verlaagt, het moet met voorzichtigheid worden gebruikt als u diabetes medicatie of andere supplementen die de bloedsuikerspiegel verlaagt.

Kortom: Bij de mens, kan wat milde bijwerkingen optreden, hoewel fenegriek lijkt relatief veilig bij de juiste dosering.

Overzicht

Fenegriek is een zeer interessant en veelzijdig kruid.

Er wordt beweerd dat het voordelen heeft voor diverse gezondheidsvoorschriften voor allerlei doeleinden in de kruidengeneeskunde.

Echter, de moderne wetenschap is nog maar net begonnen aan haar echte voordelen te ontdekken.

Op basis van de beschikbare gegevens, fenegriek heeft voordelen voor het verlagen van de bloedsuikerspiegel, het stimuleren van testosteron en het verhogen van de melkproductie bij moeders die borstvoeding geven .

Fenegriek kan ook profiteren bij cholesterolgehalte, lagere ontsteking en helpen met de eetlust te controleren, maar meer onderzoek is nodig op deze gebieden.

Er wordt momenteel nieuw onderzoek naar deze medicinale plant gedaan, en het zal interessant zijn om de resultaten in de komende jaren te zien.

 • Facebook
 • Twitter
 • Google+

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

It is main inner container footer text