Fenegriek is een kruid dat veel voordelen heeft voor uw gezondheid en welzijn.

Het speelt al duizenden jaren een sleutelrol in de alternatieve geneeskunde.

Tegenwoordig wordt het vaak als supplement geconsumeerd.

Fenegriek heeft mogelijk voordelen voor testosterongehalte, bloedsuiker en borstvoeding.

Aanbiedingen deze maand

UPGRADE jouw eigen SPOTIFY account

Spotify Premium + Videoland voor slecht €24,99

Netflixs accounts 1,3,6 of 12 maanden

Videoland en Disney+ accounts

Nieuw: Telegraaf Premium Digitaal

Fox Sports en Ziggo Sport Go

Profiteer nu van deze aanbiedingen

Hieronder vindt u alles wat u moet weten over fenegriek, aaronder de voordelen, bijwerkingen en hoe u het moet gebruiken.

Wat is Fenegriek?

Fenegriek is een plant die wetenschappelijk bekend staat als Trigonella foenum-graecum (1).

De plant kan ongeveer 60-90 cm lang groeien. Het heeft groene bladeren, kleine witte bloemen en peulen met kleine goudbruine fenegriekzaden.

Al duizenden jaren wordt fenegriek gebruikt in alternatieve en Chinese geneeskunde om huidaandoeningen en vele andere ziekten te behandelen(1).

In recentere jaren is het een algemeen huishoudelijk kruid geworden en wordt het als een verdikkingsmiddel gebruikt. Het is ook te vinden in producten zoals zeep en shampoo.

Fenegriekzaden en poeder worden ook gebruikt in veel Indiase en Aziatische recepten vanwege hun voedingsprofiel en licht zoete, nootachtige smaak.

Kortom: Fenegriek is een interessant kruid met uiteenlopende toepassingen en veel potentiële gezondheidsvoordelen.

Voedingsfeiten

Hoewel je fenegriek niet zou consumeren in grote hoeveelheden, een eetlepel zaden bevat 35 calorieën en verschillende voedingsstoffen(2):

 • Vezels: 3 gram.
 • Eiwit: 3 gram.
 • Koolhydraten: 3 gram.
 • Vet: 1 gram.
 • Ijzer: 20% van de ADH.
 • Mangaan: 7% van de ADH.
 • Magnesium: 5% van de ADH.

Kortom: Fenegriekzaden hebben een gezond voedingsprofiel, dat een goede hoeveelheid vezels en mineralen bevat, waaronder ijzer en magnesium.

Fenegriek en moedermelk

Moedermelk is de optimale voeding voor pasgeborenen. Het is de beste bron van voeding voor de ontwikkeling van een kind(3).

Bepaalde problemen kunnen echter leiden tot onvoldoende melkproductie(3).

Hoewel geneesmiddelen op recept vaak worden gebruikt om dit te behandelen, suggereert onderzoek dat fenegriek een veilig, natuurlijk alternatief kan zijn.

Een 14-daagse studie bij 77 nieuwe moeders bleek dat het consumeren van fenegriek kruidenthee de productie van moedermelk verhoogde, waardoor de baby’s meer gewicht kregen(4).

Een andere studie splitste 66 moeders in drie groepen: de ene kreeg fenegriek kruidenthee, de tweede groep consumeerde een placebo op smaak-overeenkomstige wijze en de derde kreeg niets.

De onderzoekers ontdekte een relatief grote toename in de productie van moedermelk.(5).

In feite steeg de hoeveelheid moedermelk met ongeveer 34 ml in de controlegroep en de placebogroep en tot 73 ml in de fenegriek groep(5, 6).

Deze studies gebruikten fenegriek kruidenthee in plaats van supplementen, maar supplementen zouden waarschijnlijk vergelijkbare effecten hebben.

Het huidige onderzoek is bemoedigend, maar bespreek altijd eventuele zorgen over de productie van moedermelk met uw verloskundige of arts.

Kortom: De beschikbare onderzoeken ondersteunen het gebruik van fenegriek om de productie van moedermelk en de snelheid van gewichtstoename bij pasgeboren baby’s te verhogen.

Effecten op testosterongehalte bij mannen

Een van de meest voorkomende redenen waarom mannen fenegriek supplementen gebruiken, is het stimuleren van testosteron.

Sommige studies hebben aangetoond dat het een gunstige effecten heeft , waaronder het verhogen van de testosterongehalte en het stimuleren van het libido.

In één onderzoek verschaften onderzoekers 500 mg fenegriek per dag en combineerden dit met een gewichthefprogramma van 8 weken. 30 mannen voerden vier trainingssessies per week uit, waarvan de helft het supplement kreeg(7).

In vergelijking met de niet-supplementaire groep die een lichte daling in testosteron ervoer, ontdekte onderzoekers een toename van testosteron in de fenegriek groep. Deze groep had ook een vermindering van 2% in lichaamsvet(7).

Bij het beoordelen van veranderingen in seksuele functie en libido, verschafte een onderzoek van 6 weken 30 mannen met 600 mg fenegriek. De meerderheid van de deelnemers rapporteerde verhoogde kracht en verbeterde seksuele functie(8).

Kortom: Hoewel meer onderzoek nodig is, suggereert eerste onderzoek dat fenegriek de testosterongehalte en seksuele functie bij mannen kan stimuleren.

Fenegriek kan helpen bij het reguleren van diabetes en bloedsuikergehalte

Het meest indrukwekkende onderzoek naar fenegriek heeft geanalyseerd hoe het invloed heeft op metabole aandoeningen zoals diabetes.

Het lijkt zowel diabetici type 1 als type 2 te bevoordelen, samen met een verbetering van de algemene koolhydraat tolerantie bij niet-diabetische, gezonde personen(9, 10, 11).

In één studie bij diabetes type 1, onderzoekers voegden onderzoekers 50 gram fenegriek zaadpoeder toe aan de lunch en het diner van de deelnemers gedurende 10 dagen.

Een verbetering van 54% werd gevonden in 24-uurs urine glucoseafscheiding, samen met de verlaging van het totale en LDL-cholesterol( 12 ).

Ten slotte gaf een onderzoek niet-diabetische deelnemers fenegriek en zag een daling van de bloedsuikerspiegel met 13,4% vier uur na consumptie(13).

Deze voordelen kunnen optreden vanwege de rol van fenegriek bij het verbeteren van de insulinefunctie. De voordelen die worden waargenomen in onderzoeken met behulp van onbewerkt fenegriekpoeder of -zaden kunnen echter gedeeltelijk worden veroorzaakt door het hoge vezelgehalte( 14 ).

Kortom: Fenegriek heeft relatief sterk onderzoek ter ondersteuning van zijn rol bij het reguleren van de bloedsuikergehalte en de behandeling van type 1 en 2 diabetes.

Andere gezondheidsvoordelen van fenegriek

Fenegriek is gebruikt om een ​​lange lijst van ziekten en aandoeningen in de alternatieve geneeskunde te behandelen.

Veel van deze toepassingen zijn echter nog niet goed genoeg bestudeerd om tot sterke conclusies te komen.

Voorlopig onderzoek suggereert dat fenegriek kan helpen bij het volgende:

 • Eetlustbeheersing: Tot nu toe hebben drie fenegriekstudies een vermindering van de vetinname en eetlust aangetoond. Een 14-daagse studie wees uit dat deelnemers de totale vetinname spontaan met 17% verminderden( 15 , 16 , 17 ).
 • Cholesterolgehalte: Er zijn aanwijzingen dat het cholesterol- en triglycerideniveau kan verlagen  (18, 19).
 • Brandend maagzuur: Een studie van 2 weken bij mensen met frequente brandend maagzuur heeft aangetoond dat fenegriek hun symptomen verminderde. Interessant genoeg kwamen de effecten overeen met die van antacidum-medicatie(20).
 • Ontsteking: Fenegriek heeft aangetoond dat het ontstekingsremmende effecten te hebben bij ratten en muizen. Meer onderzoek is nodig om dit bij mensen te bevestigen(21, 22).

Sommige reviews en anekdotische rapporten uit de traditionele geneeskunde wijzen er ook op dat het kan helpen bij colitis ulcerosa, andere huidaandoeningen en talrijke ziektes(2324).

Kortom: Hoewel meer onderzoek nodig is, tonen de eerste gegevens aan dat fenegriek ook verschillende andere gezondheidsvoordelen kan hebben.

Hoe fenegriek te gebruiken als supplement

Fenegriek kan in verschillende concentraties en vormen worden geconsumeerd, dus er is geen enkele aanbevolen dosis.

Bovendien kan de dosering variëren afhankelijk van het voordeel dat u zoekt.

De meeste testosteron gebaseerde onderzoek gebruikt slechts ongeveer 500 mg fenegriek extract, terwijl onderzoek op andere gebieden ongeveer 1.000-2.000 mg heeft gebruikt.

Als het onbewerkte zaad wordt gebruikt, lijken doses van ongeveer 2-5 gram effectief, maar dit verschilt van studie tot studie.

Om fenegriek in supplementvorm in te nemen, begin met 500 mg en verhoog het tot 1.000 mg na 2-3 weken als u geen bijwerkingen ondervindt.

Het kan voor of tijdens een maaltijd worden ingenomen, maar omdat het helpt om de bloedsuikerspiegel onder controle te houden , is het logisch om het te nemen met uw hoogste koolhydraten maaltijd van de dag.

Kortom: Hoeveel fenegriek u moet gebruiken, hangt af van het type supplement en het doel van suppletie. In pilvorm is de aanbevolen dosering ongeveer 500-1.000 mg per dag.

Veiligheid en bijwerkingen

Verschillende dierstudies hebben de veiligheid van fenegriekzaden en -supplementen getest.

Het lijkt relatief veilig voor gezonde individuen. Dierstudies hebben geen negatieve effecten gevonden totdat de doses bijna 50 keer de aanbevolen dosis bereikten(23, 25, 26).

Bij de mens heeft het huidige onderzoek geen ernstige gezondheidsproblemen gemeld bij gebruik in de aanbevolen dosis.

Zoals met de meeste supplementen, minder ernstige bijwerkingen zoals diarree en indigestie zijn anekdotische gemeld.

Mensen kunnen ook een verminderde eetlust ervaren. Dit is vaak een goede zaak, tenzij u een eetstoornis heeft of gewicht probeert te winnen (16).

Bovendien melden sommige mensen een vreemde en enigszins zoete lichaamsgeur bij het nemen van supplementen, maar dit is onbevestigd.

En aangezien het de bloedsuikerspiegel verlaagt, moet het met voorzichtigheid worden gebruikt als u diabetes medicatie of andere supplementen gebruikt die de bloedsuikerspiegel verlagen.

Het is altijd een goed idee om contact op te nemen met een arts voordat u een nieuw supplement start. Zorg er vooral voor dat u een veilige dosis inneemt.

Kortom: Bij de mens kunnen enkele milde bijwerkingen optreden, hoewel fenegriek relatief veilig lijkt bij de juiste dosering.

Tot slot

Fenegriek is een uiterst interessant en veelzijdig kruid.

Er wordt beweerd dat het voordelen heeft voor verschillende gezondheidstoestanden en is gebruikt voor allerlei doeleinden in de kruidengeneeskunde.

De moderne wetenschap begint echter nu pas zijn voordelen te ontdekken.

Op basis van het beschikbare bewijs heeft fenegriek voordelen voor het verlagen van de bloedsuikerspiegel, het stimuleren van testosteron en het verhogen van de melkproductie bij moeders die borstvoeding geven.

Fenegriek kan ook helpen bij het cholesterolgehalte, lagere ontstekingen en helpen bij de eetlustbeheersing, maar er is meer onderzoek nodig op deze gebieden.

Meer onderzoek naar deze krachtige medicinale plant is aan de gang, en het zal interessant zijn om de resultaten in de komende jaren te zien.

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.