Fluoride is een chemische stof die vaak aan tandpasta wordt toegevoegd.

Het heeft een uniek vermogen om tandbederf te voorkomen.

Om deze reden is fluoride op grote schaal toegevoegd aan watervoorzieningen om de gebit gezondheid te verbeteren.

Veel mensen maken zich echter zorgen over de mogelijke schade door overmatige inname.

Spotify Premium account

18 maanden reclamevrij luisteren

Nu voor slechts €14,99 

NAAR DEAL >>>

Dit artikel gaat dieper in op fluoride en onderzoekt hoe het uw gezondheid kan beïnvloeden.

Wat is Fluoride?

Fluoride is het negatieve ion van het element fluor. Het wordt vertegenwoordigd door de chemische formule F-.

Het wordt veel in de natuur aangetroffen, in sporenhoeveelheden. Het komt van nature voor in lucht, bodem, planten, rotsen, vers water , zeewater en veel voedsel.

Fluoride speelt een rol bij de mineralisatie van uw botten en tanden, een proces dat essentieel is om ze hard en sterk te houden.

In feite wordt ongeveer 99% van het fluoride van het lichaam opgeslagen in botten en tanden.

Fluoride is ook belangrijk voor het voorkomen van tandcariës, ook bekend als gaatjes. Dit is waarom het in veel landen aan communautaire watervoorzieningen is toegevoegd(1).

Kortom: Fluoride is de geïoniseerde vorm van het element fluor. Het is wijd verspreid in de natuur en ondersteunt de mineralisatie van botten en tanden. Fluoride kan ook gaatjes helpen voorkomen.

Bronnen van fluoride

Fluoride kan lokaal worden ingenomen of plaatselijk op uw tanden worden aangebracht.

Hier zijn enkele van de belangrijkste bronnen van fluoride:

  • Gefluorideerd water: Landen als de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Australië voegen fluoride toe aan hun openbare watervoorziening. In de VS, gefluorideerd water bevat in het algemeen 0,7 delen per miljoen (ppm).
  • Grondwater: Het grondwater bevat van nature fluoride, maar de concentratie varieert. Doorgaans tussen 0,01-0,3 ppm, maar in sommige gebieden zijn gevaarlijk hoge niveaus aanwezig. Dit kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen (2).
  • Fluoride supplementen: Deze zijn verkrijgbaar als druppels of tabletten.Fluoride supplementen worden aanbevolen voor kinderen ouder dan 6 maanden die een hoog risico op het ontwikkelen van gaatjes en wonen in niet-gefluorideerd gebieden(3).
  • Sommige voedingsmiddelen: . Bepaalde voedingsmiddelen mogen worden verwerkt met behulp van gefluorideerd water of fluoride uit de bodem. Theeblaadjes, vooral oude, kunnen fluoride in hogere hoeveelheden bevatten dan andere voedingsmiddelen(456).
  • Producten voor tandverzorging: Fluoride wordt toegevoegd aan een aantal tandverzorgingsproducten op de markt, zoals tandpasta en mondspoelingen.

Kortom: Gefluorideerd water is in veel landen een belangrijke bron van fluoride.Andere bronnen zijn grondwater, fluoridesupplementen, sommige voedingsmiddelen en tandverzorgingsproducten.

Fluoride helpt gaatjes te voorkomen

Tandcariës, ook bekend als gaatjes of tandbederf, is een mondaandoening(7).

Ze worden veroorzaakt door bacteriën die in je mond leven.

Deze bacteriën breken koolhydraten af ​​en produceren organische zuren die het tandglazuur, de mineraalrijke buitenste laag van een tand kunnen beschadigen.

Dit zuur kan leiden tot het verlies van mineralen uit het glazuur, een proces dat demineralisatie wordt genoemd.

Wanneer de vervanging van mineralen, genaamd remineralisatie, de verloren mineralen niet bijhoudt, ontstaan ​​er gaatjes.

Fluoride kan gaatjes voorkomen door (8):

  • Afnemende demineralisatie: Fluoride kan het verlies van mineralen uit het tandglazuur vertragen.
  • Remineralisatie verbeteren: Fluoride kan het reparatieproces versnellen en mineralen terug in het glazuur brengen(9).
  • Remineralisatie verbeteren: Fluoride kan het reparatieproces versnellen en mineralen terug in het glazuur brengen (10).

In de jaren tachtig werd aangetoond dat fluoride het meest effectief is in het voorkomen van gaatjes wanneer het direct op de tanden wordt aangebracht (111213).

Kortom: Fluoride kan gaatjes bestrijden door de balans tussen minerale winst en verlies van het tandglazuur te verbeteren. Het kan ook de activiteit van schadelijke orale bacteriën remmen.

Overmatige inname kan fluorose veroorzaken

Overmatige inname van fluoride gedurende lange tijd kan fluorose veroorzaken.

Er zijn twee hoofdtypes: tandheelkundige fluorose en skeletale fluorose.

Tandheelkundige fluorose

Tandheelkundige fluorose wordt gekenmerkt door visuele veranderingen in het uiterlijk van tanden.

In milde vormen, verschijnen de veranderingen als witte vlekken op tanden en zijn meestal een cosmetisch probleem. Ernstigere gevallen komen minder vaak voor, maar houden verband met bruine vlekken en verzwakte tanden(14).

Tandheelkundige fluorose komt alleen voor tijdens de vorming van tanden in de kindertijd, maar de meest kritieke tijd is jonger dan twee(15).

Kinderen die teveel fluoride uit meerdere bronnen consumeren in de loop van de tijd hebben een hoger risico op fluorose in de mond (16).

Ze kunnen bijvoorbeeld gefluorideerde tandpasta in grote hoeveelheden doorslikken en te veel fluoride in supplementvorm consumeren, naast het innemen van gefluorideerd water.

Baby’s die hun voeding meestal krijgen van formules die zijn gemengd met gefluorideerd water, kunnen ook een verhoogd risico hebben op het ontwikkelen van milde fluorose in de mond (17).

Kortom: Tandheelkundige fluorose is een aandoening die het uiterlijk van tanden verandert, wat in milde gevallen een cosmetisch defect is. Het komt alleen voor bij kinderen tijdens de ontwikkeling van tanden.

Skeletal fluorose

Skelet fluorose is een botaandoening die betrekking heeft op de accumulatie van fluoride in het bot gedurende vele jaren(18).

In het begin omvatten de symptomen stijfheid en gewrichtspijn. Gevorderde gevallen kunnen uiteindelijk leiden tot een veranderde botstructuur en verkalking van ligamenten.

Skeletal fluorose komt vooral veel voor in landen als India en China.

Daar hangt het vooral samen met de langdurige consumptie van grondwater met hoge niveaus van natuurlijk voorkomend fluoride, of meer dan 8 ppm ((219).

Bijkomende manieren waarop mensen in deze gebieden fluoriden opnemen, zijn onder meer het verbranden van kolen in het huis en het consumeren van een bepaald soort thee(2021).

Merk op dat skeletal fluorose geen probleem is in gebieden die fluoride aan water toevoegen voor caviteitspreventie, omdat deze hoeveelheid nauwlettend wordt gecontroleerd.

Skeletal fluorose komt alleen voor als mensen voor langere tijd worden blootgesteld aan zeer grote hoeveelheden fluoride.

Kortom: Skeletal fluorose is een pijnlijke ziekte die de botstructuur in ernstige gevallen kan veranderen. Het komt vooral voor in sommige regio’s in Azië, waar het grondwater veel fluor bevat.

Heeft fluoride nog andere schadelijke effecten?

Fluoride was controversieel voor een lange tijd(22).

Talloze websites beweren dat het een gif is dat allerlei gezondheidsproblemen kan veroorzaken, waaronder kanker.

Hier zijn de meest voorkomende gezondheidsproblemen die zijn geassocieerd met fluoride en het bewijsmateriaal erachter.

Botbreuken

Er zijn aanwijzingen dat fluoride botten kan verzwakken en het risico op fracturen kan verhogen. Dit gebeurt echter alleen onder specifieke omstandigheden(23).

In één studie werd gekeken naar botbreuken bij Chinese populaties met verschillende niveaus van natuurlijk voorkomend fluoride. De fractuurpercentages namen toe wanneer mensen gedurende lange tijd werden blootgesteld aan zeer lage of zeer hoge niveaus van fluoride(24).

Aan de andere kant was drinkwater met ongeveer 1 ppm fluoride gekoppeld aan een verlaagd risico op fracturen.

Kortom: Zeer  lage en zeer hoge inname van fluoride via drinkwater kan het risico op botbreuken verhogen wanneer het gedurende een lange periode wordt geconsumeerd. Verder onderzoek is vereist.

Kanker risico

Osteosarcoom is een zeldzame vorm van botkanker. Het beïnvloedt meestal de grotere botten in het lichaam en komt vaker voor bij jonge mensen, vooral mannen(2526).

Meerdere studies hebben onderzoek gedaan naar de relatie tussen gefluorideerd drinkwater en osteosarcoom risico. De meesten hebben geen duidelijke link gevonden (2728293031).

Toch rapporteerde een studie een verband tussen blootstelling aan fluoride tijdens de kindertijd en een verhoogd risico op botkanker bij jonge jongens, maar niet bij meisjes(32).

Voor het kankerrisico in het algemeen is geen verband gevonden (33).

Kortom: Er is geen sluitend bewijs dat suggereert dat gefluorideerd water het risico op een zeldzaam type botkanker, osteosarcoom genaamd, of kanker in het algemeen, verhoogt.

Verstoorde ontwikkeling van de hersenen

Er zijn een aantal zorgen over de manier waarop fluoride de invloed op de ontwikkeling van het menselijk brein beïnvloedt.

Eén onderzoek onderzocht 27 observationele studies die meestal in China werden uitgevoerd(34).

Kinderen in gebieden waar fluoride in grote hoeveelheden in water aanwezig was, hadden lagere IQ-scores, vergeleken met die in gebieden met lagere concentraties(34).

Het effect was echter relatief klein, wat overeenkomt met zeven IQ-punten. De auteurs wezen er ook op dat de beoordeelde onderzoeken van onvoldoende kwaliteit waren.

Kortom: Een evaluatie van observationele studies, meestal uit China, toonde aan dat water met grote hoeveelheden fluoride een negatief effect kan hebben op de IQ-scores van kinderen. Dit moet echter veel verder worden bestudeerd.

Waterfloridatie is controversie

Het toevoegen van fluoride aan openbaar drinkwater is een tientallen jaren oude, controversiële praktijk om gaatjes te verminderen(35).

Waterfluoridering begon in de VS in de jaren 1940, en ongeveer 70% van de Amerikaanse bevolking ontvangt momenteel gefluorideerd water.

Fluoridering is zeldzaam in Europa. Veel landen hebben besloten om te stoppen met het toevoegen van fluoride aan openbaar drinkwater vanwege veiligheids- en werkzaamheidsproblemen(3637).

Veel mensen zijn ook sceptisch over de effectiviteit van deze interventie. Sommigen beweren dat de gezondheid van de tandarts niet moet worden afgehandeld door “massale medicatie”, maar moet worden behandeld op individueel niveau (3638).

Ondertussen blijven veel gezondheidsorganisaties de fluoridering van water ondersteunen en zeggen dat het een kosteneffectieve manier is om tandproblemen te verminderen.

Kortom: Waterfluoridering is een interventie op het gebied van de volksgezondheid die nog steeds onderwerp van debat is. Hoewel veel gezondheidsorganisaties dit ondersteunen, beweren sommigen dat deze praktijk ongepast is en gelijk staat aan ‘massamedicatie’.

Tot slot

Zoals met veel andere voedingsstoffen, blijkt fluoride veilig en effectief te zijn wanneer het in geschikte hoeveelheden wordt gebruikt en geconsumeerd.

Het kan gaatjes helpen voorkomen, maar inname ervan in zeer grote hoeveelheden via drinkwater kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen.

Dit is echter vooral een probleem in landen met van nature hoge fluorideconcentraties in water, zoals China en India.

De hoeveelheid fluoride wordt streng gereguleerd in landen die het opzettelijk aan het drinkwater toevoegen.

Hoewel sommigen twijfelen aan de ethiek achter deze interventie op het gebied van de volksgezondheid, is het onwaarschijnlijk dat gefluorideerd gemeenschapswater ernstige gezondheidsproblemen veroorzaakt.

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.