Frambozen zijn heerlijk en mooi ogend fruit en is van het geslacht Rubus, die afkomstig is van de Rozenfamilie. Hij bloeit het hele jaar door en is daardoor het hele jaar verkrijgbaar.

Met hun rijke kleur, zoete, sappige smaak en antioxiderende kracht is het geen wonder dat frambozen één van ‘s werelds meest geconsumeerde bessen blijven.

Frambozen kunnen variëren van de populaire rode en zwarte variëteiten tot paars, geel of goud. Elke bes heeft een unieke samenstelling van vitamines , mineralen en antioxidanten.

Dit artikel gaat in op de gezondheidsvoordelen van de meest gebruikte rode framboos. Het geeft de voedingswaarde van een framboos, suggereert manieren om meer frambozen in het voeding op te nemen en geeft een overzicht van de mogelijke gezondheidsrisico’s van het consumeren van frambozen.

Aanbiedingen deze maand

UPGRADE jouw eigen SPOTIFY account

Spotify Premium + Videoland voor slecht €24,99

Netflixs accounts en Gift Cards

Videoland en Disney+ accounts

Nieuw: Sweat Fitness programma voor vrouwen

Fox Sports + Go accounts

Profiteer nu van deze aanbiedingen

 De nummer 2 op de lijst van gezondste fruit

Voedingswaarde frambozen

Frambozen behoren tot de gezondste vruchten en zijn super goed voor uw gezondheid. Het heeft een hoge voedingswaarde die omvat:

Antioxidanten, fytonutriënten, vezels, ijzer, magnesium, kalium, zink, etc.

De volgende tabel geeft een opsomming van de volledige voedingswaarde samenstelling van 100 gram frambozen.

Energie53 Kcal
Koolhydraten11.94 gms
Suiker4.42 gms
Voedingsvezels6,5 gms
Vetten0.65 gms
Eiwit1.20 gms
Vitamine B10,032 mg
Vitamine B20,038 mg
Vitamine B30,598 mg
 Foliumzuur21
Vitamine B60,055 mg
Vitamine K7.8
Vitamine C26,2 mg
Vitamine0,87 mg
Choline12,3 mg
Calcium25 mg
Magnesium22 mg
Ijzer0,69 mg
Fosfor29 mg
Kalium151 mg
Mangaan0,67 mg
Zink0,42 mg

Frambozen heeft het hoogste percentage aan vitamine C op de schaal van de dagelijkse behoefte aan voedingsstoffen die we nodig hebben. Het kan zorgen voor ongeveer 32% van de vitamine C die wij nodig hebben.

Frambozen zijn ook bekend om zijn rijke hoeveelheid voedingsvezels met een redelijke mate van suiker. Mangaan is een ander voedingsstof in de framboos dat ongeveer 32% van onze dagelijkse behoefte vervult.

Naast deze drie overige voedingsstoffen in de vorm van vitamines, sporenelementen en eiwitten wat weinig in deze vrucht voorkomt zo’n 2% tot 4% van de dagelijkse behoefte.

Deze sappige vrucht is samengesteld uit 95% water, en is één van de hoogste in watergehalte.

De gezondheidsvoordelen

Het consumeren van allerlei groenten en fruit is al lang geassocieerd met een verminderd risico op veel nadelige gezondheidsproblemen.

Een consumeren van plantaardig voedsel, zoals frambozen, lijkt het risico op obesitas , diabetes , hartziekten en algehele mortaliteit te verminderen. Het kan ook een gezonde huid, verhoogde energie en een algeheel lager gewicht bevorderen.

Kan het geheugen verbeteren

Verschillende dierstudies hebben een positieve correlatie aangetoond tussen inname van flavonoïden in bessen en geheugen verbetering. Ze kunnen ook de achteruitgang in cognitieve vaardigheid in verband met veroudering verminderen.

Voor een gezond hart

Een recent rapport associeerde de inname van voedsel dat rijk is aan flavonoïden, zoals frambozen met een lager risico op overlijden door hart- en vaatziekten. Ze stelden dat zelfs kleine hoeveelheden voedsel dat rijk is aan flavonoïden heilzaam kan zijn.

Van één groep flavonoïden in het bijzonder, anthocyaninen, is aangetoond dat ze de ontstekingen onderdrukken die kan leiden tot hart- en vaatziekten.

Het hoge polyfenolgehalte in frambozen kan ook het risico op hart- en vaatziekten verlagen door de opbouw van bloedplaatjes te voorkomen en de bloeddruk te verlagen via ontstekingsremmende mechanismen.

Aedin Cassidy, Ph.D., hoogleraar voeding aan de Norwich Medical School aan de Universiteit van East Anglia in het Verenigd Koninkrijk, leidde een 18-jarig onderzoek met Harvard Public School of Health dat 93.600 vrouwen tussen 25 en 42 jaar volgde.

Ze stelt dat hun studie “voor het eerst kon aantonen dat een regelmatige, aanhoudende inname van anthocyanen uit bessen het risico op een hartaanval met 32 procent kan verminderen bij jonge en middelbare leeftijd vrouwen.”

Het kalium in frambozen ondersteunt ook de gezondheid van het hart. In een onderzoek hadden deelnemers die 4.069 milligram kalium per dag consumeerden een 49 procent lager risico op overlijden door ischemische hartziekte vergeleken met degenen die minder kalium consumeerden (ongeveer 1.000 milligram per dag).

Preventie van kanker

Frambozen bevatten krachtige antioxidanten die werken tegen vrije radicalen , die tumorgroei remmen en ontstekingen in het lichaam verminderen. Diezelfde krachtige polyfenolen die beschermen tegen hartziekten, helpen ook bij het afweren of vertragen van vele soorten kanker , waaronder slokdarmkanker, long, mond, keelholte, endometrium, pancreas, prostaat en darm.

Diabetes

Elk plantenvoedsel met schil heeft veel vezels en van frambozen wordt de schil gegeten. Het eten van vezelrijk voedsel helpt de bloedsuikerspiegel stabiel te houden. Studies hebben aangetoond dat diabetici type 1 die vezelrijke diëten gebruiken, lagere bloedsuikerspiegels hebben en diabetes type 2 een verbeterde bloedsuikerspiegel, vet- en insulinespiegel hebben.

Spijsvertering, detox en ziektepreventie

De vezel- en waterinhoud in frambozen helpen constipatie te voorkomen en een gezond spijsverteringskanaal te behouden. Adequate vezels bevorderen de stoelgang, die cruciaal is voor de dagelijkse uitscheiding van gifstoffen door de gal en ontlasting.

Recente onderzoeken hebben aangetoond dat voedingsvezel een rol kan spelen bij het reguleren van het immuunsysteem en de ontsteking; bijgevolg vermindert dit het risico op ontstekingsgerelateerde aandoeningen zoals hart- en vaatziekten, diabetes, kanker en obesitas.

Volgens het Departement Interne Geneeskunde en Nutritional Sciences Program aan de Universiteit van Kentucky gaat een hoge vezelinname gepaard met een significant lager risico op het ontwikkelen van coronaire hartziekten , beroerte , hypertensie , diabetes, obesitas en bepaalde gastro-intestinale aandoeningen.

Verhoogde vezelinname heeft ook aangetoond dat het de bloeddruk en het cholesterolgehalte verlaagt en het gewichtsverlies voor zwaarlijvige personen verbetert.

Vrouwen zouden moeten streven naar ongeveer 25 gram vezels per dag, en mannen zouden moeten streven naar ongeveer 30 gram. Een 100 gram frambozen levert 8 gram vezels op.

Gezond voor de ogen

Voedingsmiddelen met een hoog vitamine C-gehalte, zoals frambozen, hebben aangetoond de ogen gezond te houden door bescherming tegen UV-lichtschade te bieden.

Frambozen bevatten ook de antioxidant zeaxanthine, die schadelijke blauwe lichtstralen filtert en vermoedelijk een beschermende rol speelt in de gezondheid van het oog en mogelijk schade door maculaire degeneratie afweert .

Een hogere inname van alle vruchten (3 of meer porties per dag) is ook aangetoond dat het het risico op en de progressie van leeftijdsgebonden maculaire degeneratie vermindert .

Gebruik van frambozen in de voeding

Frambozen zijn vers, bevroren, gevriesdroogd en in jellies, siropen en jam verkrijgbaar. De meeste frambozengelei, smeersels, sappen en wijn hebben toegevoegde suikers, die extra calorieën bevatten.

Als je op zoek bent naar gelei of jam, ga dan voor de zonder toegevoegde zoetstoffen en vulstoffen.

Controleer het etiket van ingevroren en gedroogde frambozen, die mogelijk ook toegevoegde suikers bevatten.

Mensen die de neiging hebben om minstens drie porties bessen per week te eten, zien de meeste voordelen. De beste manier om frambozen te eten is vers, direct uit de hand (na het wassen natuurlijk).

Hier volgen enkele andere tips om uw frambozen consumptie te verhogen:

  • Houd altijd een zak bevroren frambozen bij de hand voor het toevoegen van smoothies en havermout.
  • Afzien van de stroperige zoetheid van ingeblikte fruitcocktails, maak je eigen vers fruitcocktail met frambozen, ananas, gesneden perziken en aardbeien.
  • Voeg frambozen, druiven en walnoten toe aan je kipsalade
  • Snij frambozen in plakjes en voeg ze toe aan eenvoudige Griekse yoghurt met een scheutje agave nectar en in plakjes gesneden amandelen.
  • Maak volkoren wafels of pannenkoeken met verse frambozen of vouw ze in muffins en zoete broodjes.
  • Meng frambozen in een keukenmachine met een beetje water en gebruik als verse siroop voor desserts of ontbijtproducten.
  • Meng frambozen in een spinaziesalade met walnoten en geitenkaas.

Risico’s

Elk jaar produceert de Environmental Working Group een lijst met groenten en fruit met de hoogste niveaus van pesticiden residu. Frambozen staan op de 23ste plaats op de lijst van producten die volgens hen in zijn organische vorm moeten worden gekocht om een ​​lager risico op pesticiden blootstelling te waarborgen.

Maar maak je geen zorgen als je geen biologische kunt vinden; het voedingsvoordeel van het eten van conventioneel geteelde (niet-biologische) producten weegt veel zwaarder dan het risico om de producten helemaal niet te eten.

Merk op dat frambozen in supplementvorm ook worden onderzocht op hun vermogen om te helpen met gewichtsverlies en obesitas te bestrijden. Onderzoek bevindt zich nog in een vroeg stadium en er zijn tot nu toe geen studies bij mensen uitgevoerd om de effectiviteit van supplementen zoals raspberry ketonen en extracten te bewijzen, die vaak stimulerende middelen zoals hoodia en cafeïne bevatten.

Het lijdt geen twijfel dat het opnemen van laagcalorische voedingsmiddelen met een hoge voedingswaarde, zoals frambozen als onderdeel van een algeheel gezond dieet, gewichtsverlies zal ondersteunen, maar het vermogen van geconcentreerde formules in de vorm van een supplement om te helpen met gewichtsverlies is op zijn best onzeker.

Het is het totale dieet of algehele eetpatroon dat het belangrijkst is bij ziektepreventie en het bereiken van een goede gezondheid. Het is beter om een ​​dieet met een variëteit te eten dan je te concentreren op individueel voedsel als de sleutel tot een goede gezondheid.

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.