De rode framboos is een plant afkomstig uit Europa en delen van Azië en bekend als zoete voedzame bessen.

De bladeren bevatten veel voedingsstoffen en worden vaak gebruikt voor het maken van een kruidenthee met medicinale toepassingen.

Eeuwenlang zijn rode frambozenbladeren gebruikt om verschillende gezondheidsproblemen te behandelen en de bevalling tijdens de zwangerschap te induceren.

Dit artikel bespreekt de gezondheidsvoordelen, veiligheid en bijwerkingen van rode frambozenblaadjes tijdens de zwangerschap en in het algemeen.

Aanbiedingen deze maand

UPGRADE jouw eigen SPOTIFY account

Spotify Premium + Videoland voor slecht €24,99

Netflixs accounts 1,3.6 of 12 maanden

Videoland en Disney+ accounts

Nieuw: Telegraaf Premium Digitaal

Fox Sports + Go accounts

Profiteer nu van deze aanbiedingen

Gezondheidsvoordelen van frambozenbladthee

Rode frambozenbladeren bevatten veel voedingsstoffen en kunnen gezondheidsvoordelen bieden voor zowel zwangere als niet-zwangere vrouwen.

Goede bron van voedingsstoffen en antioxidanten

Rode frambozenblaadjes zijn rijk aan vitamines en mineralen.

Ze leveren B-vitamines, vitamine C en een aantal mineralen, waaronder kalium, magnesium, zink, fosfor en ijzer. Hun meest opvallende bijdrage zou echter hun antioxiderende eigenschappen kunnen zijn(12).

Rode frambozenblaadjes bevatten polyfenolen zoals tannines en flavonoïden, die als antioxidanten in je lichaam werken en cellen kunnen helpen beschermen tegen schade.

Bovendien bevatten de bladeren kleine hoeveelheden ellaginezuren, waarvan is aangetoond dat ze kankerverwekkende stoffen neutraliseren en zelfs bijdragen aan zelfvernietiging van kankercellen(23).

Hoewel er meer onderzoek nodig is naar het kankerbestrijdende potentieel van rode frambozenbladeren, zijn de huidige resultaten veelbelovend.

In ieder geval maakt het voedingsprofiel van de bladeren van rode frambozenbladthee het een gezonde keuze.

Kan vooral gunstig zijn voor vrouwen

Rode frambozenbladthee is vooral populair vanwege de mogelijke voordelen voor zwangere vrouwen. Het lijkt echter ook vrouwen in het algemeen te helpen.

In feite wordt het vaak de kruidenthee van de vrouw genoemd.

Sommige onderzoeken ondersteunen het anekdotische bewijs van vrouwen die zeggen dat de bladeren de premenstruele symptomen (PMS) verlichten, zoals krampen, braken, misselijkheid en diarree(24).

Rode frambozenblaadjes bevatten fragarine, een plantenbestanddeel dat de spieren in het bekkengebied helpt versterken en strakker maken, dat menstruatiekrampen veroorzaakt door de spasmen van deze spieren te verminderen(4).

Hoewel er momenteel geen specifieke aanbeveling is over de hoeveelheid te drinken. Het drinken van wat rode frambozenbladthee kan wel wat van de ongemakken van uw menstruatiecyclus verlichten.

Bovendien bevat een ons (28 gram) rode frambozenbladeren 3,3 mg ijzer, wat 18% is van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) voor vrouwen van 19-50 jaar. Het krijgen van voldoende ijzer kan bloedarmoede bestrijden die vaak wordt ervaren door vrouwen met een zware menstruatiecyclus25).

Kortom: Rijk aan voedingsstoffen en antioxidanten, kan rode frambozenbladthee voordelen voor de gezondheid en voeding bieden en helpen bij het verlichten van premenstruele symptomen.

Gebruik tijdens de zwangerschap

Kruidentheeën worden door verloskundigen in de loop van de geschiedenis gebruikt om te helpen bij enkele van de negatieve symptomen die samenhangen met zwangerschap en bevalling.

Eén studie evalueerde het gebruik van kruidenremedies bij 600 zwangere vrouwen. Het toonde aan dat 52% van de vrouwen regelmatig een soort kruidenremedie gebruikte en 63% van de vrouwen had rode frambozenbladthee geprobeerd(6).

Hoewel rode frambozenbladthee meestal wordt aanbevolen voor het tweede en derde trimester van de zwangerschap, gebruiken sommige vrouwen deze kruidenremedie om ook in het eerste trimester te helpen tegen misselijkheid en braken(5).

Rode frambozenbladthee ook gebruikt om de baarmoeder te versterken en overmatig bloeden na de bevalling te voorkomen.

Kan helpen om de bevallingsduur te verkorten

Veel vrouwen beweren dat rode frambozenbladthee helpt om de bevallingsduur te verkorten.

Het is bekend dat de fragarine-samenstelling in rode frambozenbladeren de spieren in het bekkengebied, inclusief de wanden van de baarmoeder helpt versterken en strakker maken, wat kan helpen de bevalling te vergemakkelijken(4).

Een onderzoek onder 108 vrouwen toonde aan dat degenen die rode frambozenbladthee dronken in de laatste fase van de zwangerschap een kortere eerste fase van de bevalling hadden(7).

De studie werd een jaar later herhaald onder 192 vrouwen. Het toonde aan dat rode frambozenbladthee de eerste fase van de bevalling niet verkortte maar wel de tweede fase verkortte met gemiddeld 9,59 minuten(8).

Minder interventies en complicaties bij de bevalling

Er zijn aanwijzingen dat het drinken van rode frambozenbladthee kan helpen bij het verminderen van complicaties.

Een studie toonde aan dat vrouwen die later in de zwangerschap rode frambozenbladthee dronken, minder gebruik maakten van een verlostang en andere interventies, evenals een verlaagde kans op complicaties vóór en na de bevalling(7).

Evenzo toonde een ander onderzoek een 11% afname van het gebruik van een verlostang tijdens de geboorte voor vrouwen die rode frambozenbladthee dronken in de laatste acht weken van de zwangerschap(8).

Men denkt dat een gemakkelijkere bevalling met minder interventies de hoeveelheid bloedingen in de kraamperiode zou kunnen verminderen(4).

Kortom: Rode frambozenbladthee kan helpen om de baarmoederwanden te versterken, de bevallingsduur te verkorten en het gebruik van zwangerschapsinterventies te beperken.

Bijwerkingen en dosering

Rode frambozenbladthee blijken voor de meeste mensen veilig te zijn.

Wanneer er bijwerkingen optreden zijn deze meestal mild. Ze zijn echter nog steeds belangrijk om te overwegen.

Deze kruidenthee kan laxerende eigenschappen hebben en kan diarree bij sommige mensen veroorzaken. Het kan ook een mild vochtafdrijvend effect hebben en het plassen frequentie verhogen(7).

Het is belangrijk om uw arts te raadplegen voordat u het gebruikt.

Onderzoek suggereert dat de meest optimale tijd om te beginnen met het drinken van rode frambozenbladthee is na 32 weken zwangerschap. Een studie toonde aan dat het nemen van 2,4 mg rode frambozenblad per dag in tabletvorm veilig lijkt. Als thee zijn 1-3 kopjes per dag voldoende(8).

Het wordt aanbevolen om uw inname te beperken tot 1 kopje per dag als u ervoor kiest om het eerder in de zwangerschap te consumeren.

Kortom: Rode frambozenbladthee blijkt voor de meeste mensen veilig te zijn als ze in de juiste dosis worden ingenomen. Zoals met elke kruidenremedie moet u eerst uw arts raadplegen.

Tot slot

Het drinken van rode frambozenbladthee bevordert het versterken van de baarmoeder wanden en kan ook de bevallingsduur bij zwangere vrouwen verkorten.

Voor de meeste mensen lijkt het veilig om 1-3 kopjes per dag te drinken, hoewel de inname tijdens de vroege zwangerschap beperkt moet worden tot 1 kopje.

De voedingsstoffen en antioxidanten kunnen een stimulans zijn voor de gezondheid van zowel mannen als vrouwen.

Er is meer onderzoek nodig om alle positieve eigenschappen van rode frambozenbladthee te begrijpen, het lijkt voor de meesten veilig te zijn.

Als je bereid bent om een ​​kruidenremedie te proberen, is rode frambozenbladthee misschien iets voor jou.

Als je frambozenbladthee wilt proberen, kun je het vinden in reformwinkels en bij Holland & Barrett

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.