Ad Clicks : Ad Views :
Mijn gezondheid

alles over gezonde voeding

img

Gedestilleerd water – Wat is het en mag u het drinken?

2344 Views

Gedestilleerd water – Wat is het en mag u het drinken?

Gedestilleerd water wakkert veel tegenstellingen aan.

Je hebt kunnen lezen dat het drinken van water gunstig is, of dat het kan leiden tot gezondheidsproblemen.

Dit artikel werpt een blik op gedestilleerd water en de mogelijke effecten op de gezondheid.

Wat is gedestilleerd water?

Gedestilleerd water is water dat gezuiverd wordt door middel van destillatie.

Destillatie is wanneer je water kookt en vervolgens de zuivere waterdamp opvangt.

Dit verkrijg je door te ontdoen van alle onzuiverheden, mineralen en andere stoffen, door relatief zuiver water te produceren.

Het destilleren van water gebeurt al voor duizenden jaren. Het werd oorspronkelijk gebruikt om zout uit zeewater te verwijderen voor drinkwater doeleinden.

Vandaag de dag wordt het gebruikt in toepassingen waarvoor mineraalvrij, zuiver water, zoals in de chemie, laboratoria, ziekenhuizen, auto industrie en voor in het aquarium.

Daarnaast wordt gedestilleerd water soms gebruikt voor het brouwen van bepaalde soorten bier, zoals pils. Echter zijn niet alle aroma geschikt voor alle soorten huis bieren.

Ten slotte, gedestilleerd water wordt ook als drank geconsumeerd of gebruikt in de keuken op de dezelfde manier als leidingwater of gebotteld water.

Kortom: Gedestilleerd water waar al haar onzuiverheden en mineralen verwijderd zijn. Dit wordt vaak gebruikt in laboratoria, ziekenhuizen, auto’s, en het brouwen van bier, maar ook voor drinkwater in VS als gewoon drinkwater.

Hoe wordt gedestilleerd water gemaakt?

Kleine Glass of Water

Gedestilleerd water wordt gemaakt door kokend water voor de productie van stoom, die vervolgens wordt gekoeld en gecondenseerd in water.

Aangezien verontreinigingen en de meeste mineralen een hoger kookpunt hebben dan water, worden zij achtergelaten.

De meest voorkomende huis destilleerder, die bekend staat als een enkele eenheid destilleerder, verwarmt water in een kamer tot er stoom ontwikkelt.

De stoom wordt weggetrokken uit de kamer, gekoeld en gecondenseerd in het water, waardoor verontreinigingen in de kamer achterblijft.

Vapor-compressie destilleerders kan tot 5.000 liter water per dag aan. Zij maken gebruik van een enkele kamer om water om te zetten in stoom. Het gaat vervolgens door een elektrische compressor terug naar de kookkamer en condenseert.

Tenslotte multiple-effect destilleerders bevatten kokende kamers die zijn verbonden door pijpen en kunnen miljoenen liters gedestilleerd water per dag voor commercieel gebruik produceren.

Kortom: Gedestilleerd water wordt geproduceerd door het verwarmen van water tot stoom, dat vervolgens wordt gecondenseerd in water dat vrij is van onzuiverheden en mineralen.

Voordelen gedestilleerd water

Gedestilleerd water kan een aantal voordelen ten opzichte van andere soorten water hebben.

Gedestilleerd water is vrij van chemische stoffen en toxines

Omdat alle onzuiverheden achterblijven tijdens het destillatieproces, gedestilleerd water is in hoofdzaak vrij van chemicaliën.

De meeste landen peilen kraanwater om ervoor te zorgen dat het voldoet aan de normen voor chemicaliën en andere verontreinigingen.

Echter, veiligheidsniveaus zijn niet vastgesteld voor alle chemicaliën in het water, met inbegrip van bepaalde pesticiden en herbiciden.

Bovendien zijn sommige onderzoekers van mening dat de huidige screeningsmethoden niveaus van potentieel toxische verbindingen bekend als desinfectie bijproducten (DBP’s), die worden geproduceerd tijdens het doden van bacteriën niet nauwkeurig kunnen detecteren(2, 3, 4).

Niveaus van pesticiden en andere chemische stoffen in leidingwater zal ook afhangen van uw geografische locatie en de regelgevende agentschappen in uw land.

Daarentegen bevat goed gedestilleerd water geen pesticiden, herbiciden of chemische stoffen. Het is gewoon 100% zuiver water.

Kortom: Gedestilleerd water is vrij van chemicaliën en giftige stoffen die kunnen worden aangetroffen in het drinkwater.

Gedestilleerd water is vrij van bacteriën en andere kiemen

Kraanwater in de westerse landen zijn over het algemeen geaccepteerd binnen de veiligheidsnormen voor bacteriën, virussen en andere ziektekiemen. Echter, deze microben zijn aanwezig in kleine hoeveelheden in bijna alle drinkwatervoorzieningsbronnen wereldwijd(5, 6).

Af en toe kunnen ze tijdelijk onveilige niveaus bereiken wanneer er per ongeluk water is verontreinigd(7).

Echter, zelfs kleine hoeveelheden bacteriën in leidingwater kan gezondheidsrisico’s bij mensen met een verzwakt immuunsysteem veroorzaken, zoals patiënten met bepaalde typen kanker of HIV / AIDS vormen.

Destilleren van water verwijdert alle bacteriën en andere organismen die soms worden gevonden in het drinkwater.

Kortom: Gedestilleerd water bevat geen bacteriën of andere ziektekiemen typisch aanwezig in kleine hoeveelheden in leidingwater. Dit kan het meer geschikt maken voor mensen met bepaalde ziekten.

Gedestilleerd water vrij van chloor

Al meer dan 100 jaar, wordt chloor gebruikt als desinfectiemiddel in drinkwater. Het wordt algemeen beschouwd als veilig en is effectief voor het doden van bacteriën en het voorkomen van ziekten die zich verspreiden via de watertoevoer.

De EPA stelt een veiligheidsniveau van 4 mg per liter of 4 delen per miljoen, die strikt wordt gecontroleerd.

Echter, kan de reactie van chloor met bepaalde verbindingen in water potentieel toxische DBPs produceren. Sommige deskundigen geloven dat ze het risico op kanker kunnen verhogen(4, 8).

Bovendien, sommige mensen vinden de geur of smaak van gechloreerd water onaangenaam.

Gedestilleerd water bevat geen chloor of DBPs, hoewel chloor-verwijderingsproces verschilt van het verwijderen van andere verontreinigingen.

In tegenstelling tot de meeste mineralen heeft chloor een lager kookpunt dan water en DBPs. Hierdoor worden zij afzonderlijk in de preheating fase van distillatie uit gekookt of verwijderd via koolstof filters.

Mythen over gedestilleerd water

Blauwe fles water

Er zijn een aantal mythes over het drinken van gedestilleerd water.

Gedestilleerd water leidt tot gezondheidsproblemen door het verwijderen van mineralen

Naast het verwijderen van chemicaliën en bacteriën uit het water, het destillatieproces verwijdert ook de mineralen.

Slechts zeer kleine hoeveelheden mineralen is nog aanwezig in water.

Bijvoorbeeld, gemiddeld water in het Europees watertoevoer geeft 60 mg calcium in 2 liter water, dat slechts 6% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid.

Daarentegen kan een enkele kop (244 gram) melk 276 mg calcium bevatten, dat 28% van de ADH is.

Eten koken in gedestilleerd water veroorzaakt mineraal verlies

Mineraal verlies tijdens het koken zijn gerelateerd aan de kookmethode, in plaats van het soort gebruikte water (9).

Koken met gedestilleerd water veroorzaakt niet meer mineraal verlies dan het koken van leidingwater.

Gedestilleerd water veroorzaakt tandbederf en verkleurde tanden

Hoewel gedestilleerd water ontbreekt aan fluoride, je tanden poetsen met tandpasta zal geschikte hoeveelheden fluoride bieden. Er is geen bewijs dat het drinken van gedestilleerd water veroorzaakt tandbederf of verkleuring.

Gedestilleerd water te zuur

Het verwijderen van mineralen uit het water zal de pH verlagen, waardoor het iets zuurder is dan kraanwater.

Er is echter geen bewijs dat deze schade veroorzaakt. Gezonde mensen zijn zeer efficiënt in het handhaven van hun pH-waarden.

Kortom: Sommigen zeggen dat gedestilleerd water teveel mineralen verwijdert, dat leidt tot mineraal verlies tijdens het koken, veroorzaakt gebitsproblemen en is te zuur. Echter geen van deze worden ondersteund door de wetenschap.

Mag je gedestilleerd water drinken?

Het drinken van gedestilleerd water lijkt geen negatieve effecten op de gezondheid te hebben.

Sommige mensen kunnen niet van de smaak houden. Het is echter niet schadelijk en kan zelfs gunstig zijn voor mensen met een verzwakt immuunsysteem.

Kant en klaar gedestilleerd water is weliswaar te koop bij de apotheek, maar dit water is niet bedoeld voor consumptie en bevatten oplosmiddelen. In andere landen, zoals Amerika is gedestilleerd water gewoon als drinkwater bij de supermarkt te koop. In Nederland helaas niet, maar wij kunnen met behulp van een destilleerkan zelf gedestilleerd water maken.

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

It is main inner container footer text