Gedestilleerd water wakkert veel tegenstellingen aan.

Je hebt misschien gelezen dat het drinken ervan heilzaam is of dat het gezondheidsproblemen kan veroorzaken.

Dit artikel gaat in op gedestilleerd water en de mogelijke effecten ervan op de gezondheid.

Wat is gedestilleerd water?

Gedistilleerd water is water dat is gezuiverd door middel van destillatie.

Spotify Premium account

18 maanden reclamevrij luisteren

Nu voor slechts €14,99 

NAAR DEAL >>>

Destillatie is wanneer je water kookt en vervolgens de zuivere waterdamp opvangt.

Dit verwijdert alle onzuiverheden, mineralen en andere stoffen en produceert relatief zuiver water.

Het distilleren van water bestaat al duizenden jaren. Oorspronkelijk gebruikt om zout uit zeewater te verwijderen voor drinkdoeleinden.

Tegenwoordig wordt het gebruikt in toepassingen die mineraalvrij, zuiver water vereisen, zoals in de chemie, laboratoria, ziekenhuizen, auto-industrie en voor in het aquarium.

Daarnaast wordt gedestilleerd water soms gebruikt voor het brouwen van bepaalde soorten bier, zoals Pilsner. De smaak is echter niet geschikt voor alle soorten huisbrouwsels.

Ten slotte wordt gedestilleerd water ook geconsumeerd als een drank of gebruikt bij het koken op dezelfde manier als leidingwater of flessenwater.

Kortom: Gedestilleerd water heeft zijn onzuiverheden en mineralen verwijderd. Het wordt meestal gebruikt in laboratoria, ziekenhuizen, auto-industrie, aquaria en het brouwen van bier, maar ook om te drinken als gewoon water.

Hoe wordt gedestilleerd water gemaakt?

Gedistilleerd water gemaakt door water te koken om stoom te produceren, vervolgens afgekoeld en gecondenseerd tot water.

Omdat verontreinigingen en de meeste mineralen een hoger kookpunt hebben dan water, blijven ze achter.

De meest gebruikelijke huisdestilleerder, die bekend staat als een enkele eenheid distilleerder, verwarmt water in een kamer totdat zich stoom ontwikkelt.

De stoom onttrokken van de kamer, afgekoeld en gecondenseerd tot water, waardoor verontreinigingen in de kamer achterblijven.

Vapor-compressie destilleerders kunnen tot 5000 liter water per dag produceren. Ze gebruiken een enkele kamer om water om te zetten in stoom. De stoom gaat vervolgens door een compressor en condenseert in een laatste kamer tot water.

Tenslotte multiple-effect destilleerders bevatten kookkamers die met buizen zijn verbonden en kunnen miljoenen gallons gedestilleerd water per dag leveren voor commercieel gebruik.

Kortom: Gedestilleerd water geproduceerd door water te verwarmen om stoom te produceren, die vervolgens condenseert in water dat vrij is van onzuiverheden en mineralen.

Voordelen van gedestilleerd water

Gedestilleerd water kan enkele voordelen hebben boven andere soorten water.

Gedestilleerd water is vrij van chemicaliën en toxines

Omdat alle verontreinigingen tijdens het destillatieproces achterblijven, is gedestilleerd water in wezen vrij van chemicaliën.

De meeste landen peilen kraanwater om ervoor te zorgen dat het voldoet aan de normen voor chemicaliën en andere verontreinigingen.

Er zijn echter geen veiligheidsniveaus vastgesteld voor alle chemicaliën in water, waaronder bepaalde pesticiden en herbiciden.

Bovendien zijn sommige onderzoekers van mening dat de huidige screeningsmethoden mogelijk niet nauwkeurig niveaus van potentieel toxische stoffen detecteren, bekend als desinfectiebijproducten (DBP’s), die worden geproduceerd tijdens het proces van het doden van bacteriën(2, 3, 4).

Niveaus van bestrijdingsmiddelen en andere chemicaliën in leidingwater zijn ook afhankelijk van uw geografische locatie en de regelgevende instanties in uw land.

Daarentegen bevat goed gedestilleerd water geen pesticiden, herbiciden of chemicaliën.Het is gewoon 100% puur water.

Kortom: Gedestilleerd water is vrij van chemicaliën en toxines die in drinkwater te vinden zijn.

Gedestilleerd water is vrij van bacteriën en andere kiemen

Kraanwater in de westerse landen zijn over het algemeen geaccepteerd binnen de veiligheidsnormen voor bacteriën, virussen en andere ziektekiemen. Deze microben zijn echter in kleine hoeveelheden aanwezig in vrijwel alle openbare drinkwatervoorzieningen over de hele wereld(5, 6).

Af en toe kunnen ze tijdelijk onveilige niveaus bereiken als water per ongeluk wordt verontreinigd(7).

Zelfs kleine hoeveelheden bacteriën in leidingwater kunnen echter gezondheidsrisico’s inhouden bij mensen met een verzwakt immuunsysteem, zoals die met bepaalde soorten kanker of HIV / AIDS.

Het gedestilleerde water verwijdert alle bacteriën en andere organismen die soms in drinkwater aanwezig is.

Kortom: Het bevat geen bacteriën of andere ziektekiemen die doorgaans in kleine hoeveelheden in leidingwater voorkomen. Dit kan het meer geschikt maken voor mensen met bepaalde ziekten.

Gedestilleerd water is vrij van chloor

Al meer dan 100 jaar wordt chloor als ontsmettingsmiddel in drinkwater gebruikt. Het wordt over het algemeen als veilig en effectief beschouwd voor het doden van ziektekiemen en het voorkomen van ziekten die zich via de watervoorziening verspreiden.

De EPA stelt een veiligheidsniveau van 4 mg per liter of 4 delen per miljoen vast.

De reactie van chloor met bepaalde verbindingen in water kan potentieel toxische DBPs produceren. Sommige deskundigen geloven dat ze het risico op kanker kunnen verhogen(4, 8).

Bovendien vinden sommige mensen de geur of smaak van chloorwater onaangenaam.

Het water bevat geen chloor of DBP’s, hoewel het chloorverwijderingsproces verschilt van het proces om andere onzuiverheden te verwijderen.

In tegenstelling tot de meeste mineralen heeft chloor een lager kookpunt dan water en dat geldt ook voor DBP’s. Hierdoor worden ze afzonderlijk in de voorverwarmingsfase van de destillatie afgedampt of via koolstoffilters verwijderd.

Mythen over gedestilleerd water

Er zijn verschillende mythes over het drinken van gedistilleerd water.

Gedestilleerd water leidt tot gezondheidsproblemen door het verwijderen van mineralen

Naast het verwijderen van chemicaliën en bacteriën uit water verwijdert het destillatieproces ook de mineralen.

Slechts zeer kleine hoeveelheden mineralen is aangetroffen in water.

Het gemiddelde water in de Europees watertoevoer geeft 60 mg calcium in 2 liter water, dat slechts 6% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid.

Daarentegen bevat een enkele kop (244 gram) melk 276 mg calcium, wat 28% van de ADH is.

Koken van voedsel in gedestilleerd water veroorzaakt mineraalverlies

Minerale verliezen tijdens het koken houden verband met de bereidingswijze in plaats van het gebruikte type water (9).

Koken met gedestilleerd water zorgt niet ervoor dat voedsel meer mineralen verliest dan koken in kraanwater.

Gedestilleerd water veroorzaakt tandbederf en verkleurde tanden

Hoewel het geen fluor bevat, zal het poetsen van je tanden met tandpasta voldoende hoeveelheden fluoride opleveren. Er zijn geen aanwijzingen dat gedistilleerd water tandverval of verkleuring veroorzaakt.

Gedestilleerd water is te zuur

Het verwijderen van mineralen uit water verlaagt de pH, waardoor het iets zuurder is dan kraanwater.

Er zijn echter geen aanwijzingen dat dit schade veroorzaakt. Gezonde mensenlichamen zijn zeer efficiënt in het handhaven van hun pH-waarden.

Kortom: Sommigen zeggen dat gedestilleerd water te veel mineralen heeft verwijderd, mineralen verliest tijdens het koken, tandproblemen veroorzaakt en te zuur is. Geen van deze wordt echter door de wetenschap ondersteund.

Mag je gedestilleerd water drinken?

Gedestilleerd water drinken lijkt geen negatieve gezondheidseffecten te hebben.

Sommige mensen houden niet van de smaak. Het is echter niet schadelijk en kan zelfs gunstig zijn voor mensen met een verzwakt immuunsysteem.

Of gedestilleerd water goed is om te drinken, is een persoonlijke keuze. Op dit moment is er geen overtuigend bewijs dat het beter of slechter is dan andere soorten water.

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.