Geklaarde boter gezond ? (Ghee)

Boter is wellicht een van de meest geliefde soorten voedsel op deze planeet, want het zorgt ervoor dat alles goed smaakt, maar er zijn andere nog lekkerder alternatieven voor boter. Ghee is geklaarde boter, wat betekent dat de boter is ingelegd in een concentraat en het residu daarvan is verwijderd. Wat overblijft is eigenlijk een pure combinatie van vetten zonder melkresten, wat betekent dat het niet hoeft te worden gekoeld.
Geklaarde boter kan worden bewaard voor maanden, of zelfs jaren zonder koeling waardoor het zeer populair was voordat de moderne tijd en de koeling was uitgevonden. Hoewel het ontstaan is in India, is ghee algemeen bekend in tientallen landen, vooral in Azië, bepaalde delen van Afrika, en in heel het Indiase subcontinent.

Geklaarde boter heeft een vrij unieke en lekkere smaak en aroma dat verschilt van gewone boter. Nu kan boter zeer gevaarlijk zijn voor mensen vanwege de hoge concentratie van vet en geklaarde boter is geen uitzondering; in feite is geklaarde boter puur vet zodat slechts kleine hoeveelheden nodig zijn om een negatief effect op de gezondheid te hebben. Laten we eens een kijken naar deze oude botersubstituut om te zien wat het werkelijk bijdraagt aan de gezondheid van de mens.

Voedingswaarde van geklaarde boter

Geklaarde boter bestaat voornamelijk uit vetten maar bevat ook aanzienlijke hoeveelheden vitamine A, vitamine E en vitamine D. Hoewel veel mensen denken dat vetten ongezonde elementen van voeding zijn, het lichaam heeft vet nodig om te functioneren. Omega-3 vetzuren (enkelvoudig onverzadigde vetten) zijn gezonde vormen vet die kan worden gevonden in geklaarde boter, naast andere vetzuren, zoals geconjugeerd linolzuur en boterzuur, die beide positieve gezondheidsvoordelen bieden voor het lichaam.

Gezondheidsvoordelen van geklaarde boter

Energie Booster:

De vele vetten die geklaarde boter samenstellen omvatten middellange-keten vetzuren, die zeer nuttig zijn voor het lichaam en kan worden verwerkt door de lever en verbrand worden voor energie en niet overgaat in vetweefsel of bijdragen tot gewichtstoename. Voor sporters of andere mensen met een actieve, hoge-energie levensstijl kan geklaarde boter de nodige energie boost geven die je nodig zou kunnen hebben voor je prestatie!

Allergie problemen:

Aangezien geklaarde boter zuivel-vrij is. Lactose-intolerant individuen of degenen die geen boter mogen gebruiken zijn vrij om te genieten van de smaakvolle traktatie van “boter” in de vorm van geklaarde boter zonder zorgen te maken over de gastro-intestinale problemen die normaal volgen.

Gezondheid van het hart:

Hoewel de meeste mensen associëren boter met vet en een daling van de gezondheid van het hart, de rijke verscheidenheid van vetten in deze boter kan ook zorgen voor een gezonde impuls aan het hart door de Omega-3 vetzuren en kan helpen uw niveaus van ongezonde cholesterol te verminderen en zorgen voor een energetische balans van je vet inname.

Vermindert ontsteking:

Geklaarde boter bevat boterzuur, dat is één van de meest gunstige korteketen vetzuren die het lichaam nodig heeft. Boterzuur heeft aangetoond in recent onderzoek dat daadwerkelijk ontstekingen kunnen afnemen, met name in het maagdarmkanaal , en is nu een aanbevolen aanvulling voor sommige mensen met colitis ulcerosa. Daarnaast is deze boter lang gebruikt in traditionele geneeskunde voor ontsteking in alle soorten.

Antioxidant activiteit:

De gezondheidsvoordelen van vitamine A worden op grote schaal verspreid en de kracht van de carotenoïden in termen van het elimineren van vrije radicalen in het lichaam zijn zeer waardevol. Wanneer u de antioxidant capaciteit van  geconjugeerd linolzuur en boterzuur in geklaarde boter, heb je een krachtige anti-kanker stof die kan helpen bij het verminderen van oxidatieve stress in het hele lichaam.

Gezondheid van het oog:

De significante niveaus van vitamine A in geklaarde boter maken het ideaal voor de bescherming voor de gezondheid van de ogen. Carotenoïden zijn antioxidanten die gespecialiseerd zijn in het elimineren en het neutraliseren van de vrije radicalen die de macula-cellen aanvallen, waardoor de macula degeneratie en de ontwikkeling van cataract te voorkomen.

Immuunsysteem booster:

Boterzuur, misschien het belangrijkste element in geklaarde boter is ook gekoppeld aan het stimuleren van T-celproductie , waarbij de zware-hitting cellen van het immuunsysteem. Met andere woorden kan geklaarde boter je immuunsysteem een boost geven in aanvulling op al zijn andere voordelen voor de gezondheid!

Een laatste woord van waarschuwing:

Alle hierboven genoemde voordelen maken geklaarde boter als een ideale vervanger voor boter; Maar, zoals al een aantal keren is gezegd, geklaarde boter is gemaakt van puur vet, en een overmatige consumptie van geklaarde boter kan drastisch uw vetinname verhogen en dus negatief zijn voor uw gezondheid.

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.