Gember of gemberwortel is de dikke stengel of wortelstok van de bloeiende Zingiber officinaleplant, die inheems is in India en Zuidoost-Azië (1).

Dit smaakvolle specerij heeft vele culinaire toepassingen maar wordt ook al honderden jaren medicinaal gebruikt.

Omdat gember vaak wordt aanbevolen vanwege de maagverzachtende effecten, kun je je afvragen of het een bewezen manier is om misselijkheid op natuurlijke wijze te behandelen.

Dit artikel bespreekt de effectiviteit en veiligheid van gember tegen misselijkheid en de beste manieren om het te gebruiken.

Aanbiedingen deze maand

UPGRADE jouw eigen SPOTIFY account

Spotify Premium + Videoland voor slecht €24,99

Netflixs accounts 1,3,6 of 12 maanden

Videoland en Disney+ accounts

Nieuw: Telegraaf Premium Digitaal

Fox Sports + Go accounts

Profiteer nu van deze aanbiedingen

Verlicht het misselijkheid?

Gember wordt vaak op de markt gebracht als een natuurlijke manier om misselijkheid te verminderen of een maagklachten te kalmeren . In feite is het vermogen om misselijkheid en braken te verlichten het best ondersteunde gebruik (2).

Sommige studies hebben aangetoond dat het specerij even effectief kan zijn als sommige medicijnen tegen misselijkheid met minder bijwerkingen(34).

Hoe het werkt

Men denkt dat gember zijn geneeskrachtige eigenschappen haalt uit gingerol, het belangrijkste bioactieve bestanddeel van verse gember, en ook uit verwante verbindingen, shogaols genaamd, die de wortel zijn scherpe smaak geven.

Shogaols zijn meer geconcentreerd in gedroogde gember, met 6-shogaol als belangrijkste bron van antioxidanten. Ondertussen zijn de gingerols overvloediger in rauwe gember(256).

Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat gember en zijn verbindingen de spijsvertering kunnen verbeteren en de maaglediging kunnen versnellen, wat misselijkheid kan verminderen (7).

Het specerij heeft ontstekingsremmende eigenschappen en kan de spijsvertering verbeteren en het vrijkomen van bloeddrukregulerende hormonen ondersteunen om je lichaam te kalmeren en misselijkheid te verminderen(8).

Is het veilig?

Veel onderzoek toont aan dat gember voor veel aandoeningen veilig te gebruiken is.

Sommige mensen kunnen bijwerkingen ervaren zoals brandend maagzuur, gas, diarree of maagpijn na consumptie, maar dit hangt af van het individu, de dosering en de frequentie van gebruik(910).

Een beoordeling van 12 studies bij 1.278 zwangere vrouwen wees uit dat het innemen van minder dan 1500 mg gember per dag het risico op brandend maagzuur , een miskraam of slaperigheid niet verhoogde (11).

Doseringen boven 1500 mg per dag lijken echter iets minder effectief te zijn bij het verminderen van misselijkheid en kunnen meer bijwerkingen hebben (11).

Toch moeten zwangere vrouwen vermijden om gember supplementen te nemen die dicht bij de bevalling liggen, omdat dit het bloeden kan verergeren. Om dezelfde reden kan het specerij onveilig zijn voor zwangere vrouwen met een voorgeschiedenis van miskraam of stollingsstoornissen (12).

Bovendien kan het nemen van grote doses gember de galstroom in uw lichaam verhogen, dus het is niet aan te raden als je een galblaasaandoening heeft(9).

Je moet ook voorzichtig zijn als je bloedverdunners gebruikt, omdat gember een wisselwerking kan hebben met deze medicijnen, hoewel het bewijs gemengd is (913).

Vraag uw zorgverlener om advies als u overweegt het specerij voor medicinale doeleinden te gebruiken, inclusief voor misselijkheid.

Kortom: Gember is voor veel mensen een veilige, natuurlijke en effectieve manier gebleken om misselijkheid te verminderen. Bepaalde bevolkingsgroepen moeten echter voorzichtig zijn met het gebruik ervan. Het is het beste om uw arts om advies te vragen.

Veel gebruikte toepassingen tegen misselijkheid

Studies tonen aan dat gember misselijkheid en braken kan voorkomen en behandelen, veroorzaakt door verschillende aandoeningen(71415).

Hier zijn enkele van de best bestudeerde toepassingen voor de basis bij het beheersen van misselijkheid.

Zwangerschap

Naar schatting 80% van de vrouwen ervaart misselijkheid en braken tijdens het eerste trimester van de zwangerschap. Als zodanig is het meeste onderzoek naar deze toepassing voor gember uitgevoerd in het eerste en tweede trimester (2).

Gember is voor veel vrouwen effectiever gebleken dan een placebo bij het verminderen van ochtendmisselijkheid tijdens de zwangerschap (2).

Een onderzoek bij 67 vrouwen die rond 13 weken zwangerschap last hadden van ochtendmisselijkheid, toonde aan dat het dagelijks gebruik van 1.000 mg ingekapselde gember misselijkheid en braken aanzienlijk meer verminderde dan een placebo (16).

Onderzoek wijst uit dat het consumeren van maximaal 1 gram gember per dag veilig lijkt te zijn om misselijkheid en braken tijdens de zwangerschap te behandelen (2).

Volgens een onderzoek is deze hoeveelheid gelijk aan 1 theelepel (5 gram) vers geraspte gember, 1/2 theelepel (2 ml) vloeibaar extract, 4 kopjes (950 ml) thee, 2 theelepels (10 ml) siroop , of 2,5-cm stukken gekristalliseerde gember(2).

Reisziekte

Reisziekte is een aandoening die ervoor zorgt dat je je ziek voelt als je in beweging bent – echt of waargenomen. Het komt vaak voor bij het reizen op boten en in auto’s. Het meest voorkomende symptoom is misselijkheid, een woord dat is afgeleid van het Griekse woord naus, wat betekent schip(17).

Gember vermindert de reisziekte bij sommige mensen. Wetenschappers denken dat het werkt door uw spijsverteringsfunctie stabiel te houden en uw bloeddruk constant te houden, wat misselijkheid kan verminderen(1819).

In een kleine studie bij 13 mensen met een voorgeschiedenis van reisziekte, die 1-2 gram gember innemen voor een reisziekte test verminderde misselijkheid en elektrische activiteit in de maag, wat vaak leidt tot misselijkheid(19).

Ouder onderzoek geeft ook aan dat gember bewegingsgerelateerde misselijkheid vermindert.

Uit een studie bleek dat het specerij effectiever was dan Dramamine, een geneesmiddel dat vaak wordt gebruikt om reisziekte te behandelen, om misselijkheid te verminderen. Een ander merkte op dat het geven van 1 gram gember aan zeelieden de intensiteit van zeeziekte verminderde(2021).

Recenter onderzoek geeft echter aan dat het vermogen van gember om reisziekte te verlichten is inconsistent(2223).

Aan chemotherapie gerelateerde en postoperatieve misselijkheid

Bijna 75% van de mensen die chemotherapie ondergaan, meldt aanzienlijke misselijkheid als primaire bijwerking.(2425).

In een studie bij 576 mensen met kanker, die 0,5-1 gram vloeibaar gemberwortel extract tweemaal daags innemen gedurende 6 dagen, te beginnen 3 dagen voor de chemotherapie, verminderde de misselijkheid aanzienlijk in de eerste 24 uur van de chemotherapie, vergeleken met een placebo(25).

Het is ook aangetoond dat gemberwortel poeder misselijkheid en braken vermindert nadat de chemotherapie is voltooid(26).

Bovendien blijkt het specerij misselijkheid door andere medische aandoeningen te verminderen. Een overzicht van 5 studies in 363 mensen vond dat een consistente dagelijkse dosis van 1 gram gember effectiever was dan een placebo bij het voorkomen van postoperatieve misselijkheid(27).

Een ander onderzoek bij 150 vrouwen merkte op dat degenen die 500 mg gember gebruikten 1 uur vóór de operatie van de galblaasverwijdering minder postoperatieve misselijkheid ervoeren dan die in de placebogroep (28).

Bepaalde maagdarmstoornissen

Onderzoek toont aan dat het nemen van 1.500 mg gember, verdeeld in verschillende kleinere doses per dag, de misselijkheid die gepaard gaat met gastro-intestinale aandoeningen kan verminderen(14).

Het specerij kan de snelheid waarmee uw maag de inhoud leegt verhogen, krampen in uw darmen verlichten, indigestie en een opgeblazen gevoel voorkomen en de druk in uw spijsverteringskanaal verlagen, wat allemaal kan helpen misselijkheid te verlichten(14).

Veel mensen met het prikkelbare darm syndroom (PDS), een aandoening die onvoorspelbare veranderingen in de stoelgang veroorzaakt, hebben verlichting gevonden bij gember.

Een 28-daags onderzoek bij 45 mensen met PDS toonde aan dat degenen die 1 gram gember per dag gebruikten, een vermindering van 26% van de symptomen ondervonden. De behandeling presteerde echter niet beter dan de placebo(29).

Bovendien geven sommige onderzoeken aan dat gember misselijkheid en maagpijn geassocieerd met gastro-enteritis kan verminderen, een aandoening die wordt gekenmerkt door ontsteking van uw maag en darmen, in combinatie met andere therapieën (14).

Kortom: Enkele van de best ondersteunde toepassingen voor gember als een middel tegen misselijkheid zijn zwangerschap, reisziekte, chemotherapie, chirurgie en sommige gastro-intestinale aandoeningen.

Beste manieren om het te gebruiken voor misselijkheid

Je kunt gember op veel manieren gebruiken, maar sommige methoden worden vaker gemeld om misselijkheid te verminderen.

Je kunt de wortel vers, gedroogd, ingemaakt, gekristalliseerd, gekonfijt, als poeder eten, of in de vorm van een drank, tinctuur, extract of capsule (2).

Hier zijn enkele van de meest voorkomende manieren om gember te gebruiken voor misselijkheid:

  • Thee. De aanbevolen hoeveelheid is 4 kopjes (950 ml) gemberthee om misselijkheid te verminderen. Doe het thuis door gesneden of geraspte verse gember in heet water te laten weken. Drink de thee langzaam, omdat het te snel drinken misselijkheid kan verergeren(2).
  • Supplementen. Gemalen gember wordt vaak ingekapseld verkocht. Zorg ervoor dat u supplementen vindt die door derden zijn getest om ervoor te zorgen dat ze 100% gember bevatten, zonder vulstoffen of ongewenste toevoegingen.
  • Gekristalliseerde gember. Sommige zwangere vrouwen melden dat deze vorm van gember hun ochtendmisselijkheid helpt verminderen, maar het komt met veel toegevoegde suiker.
  • Essentiële olie. Eén studie toonde aan dat het inhaleren van etherische olie postoperatieve misselijkheid meer verminderde dan een placebo (30).

Aanbevolen dosering

Hoewel de Food and Drug Administration zegt dat het consumeren van maximaal 4 gram gember per dag veilig is, gebruiken de meeste onderzoeken kleinere hoeveelheden (2).

Er lijkt geen consensus te zijn over de meest effectieve dosis gember voor misselijkheid. Veel studies gebruiken 200-2.000 mg per dag(31).

Ongeacht de aandoening lijken de meeste onderzoekers het erover eens te zijn dat het verdelen van 1.000-1.500 mg gember in meerdere doses de beste manier is om het te gebruiken voor de behandeling van misselijkheid. Hogere doses zijn over het algemeen minder effectief en kunnen bijwerkingen veroorzaken(32).

Het is het beste om met uw zorgverlener te praten om de beste dosis voor u te bepalen.

Kortom: De meest voorkomende manieren om gember te gebruiken voor misselijkheid zijn in de vorm van supplementen, etherische oliën, thee en gekristalliseerde gember. Hoewel er geen vaste dosering is, suggereert het meeste onderzoek dat er 1.000-1.500 mg per dag wordt geconsumeerd, verdeeld in meerdere doses.

Welke andere huismiddeltjes kunnen misselijkheid verminderen?

Als je geen fan bent van gember of als het niet werkt voor jou, kunnen andere natuurlijke remedies helpen om je maag te stabiliseren.

Enkele andere huismiddeltjes tegen misselijkheid zijn:

  • Aromatherapie met pepermunt of citroen. Veel mensen beweren dat het inhaleren van pepermunt , gesneden citroen of hun oliën misselijkheid verlicht, hoewel het onderzoek gemengd is (333435).
  • Vitamine B6-supplementen. Van vitamine B6 of pyridoxine is aangetoond dat het misselijkheid tijdens de zwangerschap vermindert, maar er is meer onderzoek nodig om dit te bevestigen (363738).
  • Acupressuur of acupunctuur. Traditioneel gebruikt in de Chinese geneeskunde, richten deze technieken zich op bepaalde drukpunten in uw lichaam die misselijkheid voor sommige mensen kunnen verlichten (394041).
  • Adembeheersing. Het is aangetoond dat langzaam, diep ademen misselijkheid vermindert, ongeacht de geur die je op dat moment inademt (4234).

Als gember of andere huismiddeltjes niet helpen, neem dan contact op met uw arts om de onderliggende oorzaak van uw misselijkheid te bepalen en een effectief behandelplan te vinden.

Kortom: Als gember niet voor u werkt, kunt u andere huismiddeltjes proberen, zoals acupressuur, vitamine B6, aromatherapie en controle over uw ademhaling.

Tot slot

Een van de vele vermeende voordelen van gember is dat zijn vermogen om misselijkheid te verminderen het best wordt ondersteund door de wetenschap.

Dit specerij heeft aangetoond misselijkheid te kunnen verlichten als gevolg van zwangerschap, reisziekte, chemotherapie, chirurgie en gastro-intestinale aandoeningen zoals PDS.

Er is geen standaarddosis, maar 1.000 – 1500 mg per dag verdeeld over meerdere doses wordt vaak aanbevolen.

Het is het beste om met uw zorgverlener te praten voordat u gember probeert om aanhoudende misselijkheid te verlichten.