Gember shots zijn drankjes gemaakt van geconcentreerde hoeveelheden gemberwortel (Zingiber officinale ). Daarvan wordt beweerd ziektes te helpen bestrijden en je immuunsysteem te stimuleren.

Hoewel gember shots pas sinds kort populair zijn geworden in de wellness gemeenschap, worden gember elixers al sinds de oudheid gebruikt voor de behandeling van verschillende aandoeningen ( 1 ).

Hoewel gember indrukwekkende gezondheidsattributen biedt, kun je je afvragen of het nemen van gember shots echt nuttig is.

Dit artikel bespreekt gembershots, inclusief hun potentiële voordelen, nadelen en ingrediënten.

Spotify Premium account

18 maanden reclamevrij luisteren

Nu voor slechts €14,99 

NAAR DEAL >>>

Wat zijn gember shots

Gember shots zijn geconcentreerde dranken gemaakt met verse gember. De ingrediënten variëren afhankelijk van het recept.

Sommige schoten bevatten alleen vers gembersap, terwijl anderen ciroensap, sinaasappelsap, kurkuma, cayennepeper en / of manuka honing kunnen bevatten .

Ze zijn gemaakt door verse gemberwortel te persen of door verse, geraspte gember te combineren met andere sappen, waaronder citroen of sinaasappel.

Gember shots zijn beschikbaar vooraf gemaakt of op bestelling gemaakt bij juiceries of speciale reformwinkels.

Je kunt het ook thuis maken met een sapcentrifuge door het toevoegen van vers geraspte gember aan citroensap of gember te mengen met andere ingrediënten in een krachtige blender.

Vanwege hun hoge concentratie van deze krachtige wortel, kan gember pittig en onaangenaam zijn om te drinken. Ze zijn dus gemaakt in kleine hoeveelheden en worden meestal geconsumeerd in een borrel glaasje.

Kortom: Gember shots zijn geconcenreede dranken gemaakt van geraspte gemberwortel. Ze worden soms gecombineerd met verschillende andere ingrediënten zoals citroensap of manuka honing.

Mogelijke gezondheidsvoordelen van gember shots

Gember kan op verschillende manieren uw gezondheid stimuleren .

Hoewel robuust bewijsmateriaal de voordelen ervan ondersteunt, is onderzoek naar de opnamen zelf beperkt.

Omdat de meeste van de volgende onderzoeken zijn gebaseerd op gember supplementen met een hoge dosis, is het onduidelijk of gember shots dezelfde effecten hebben.

Krachtige ontstekingsremmende en antioxiderende eigenschappen

Gember beschikt over veel krachtige ontstekingsremmende stoffen, waaronder een verscheidenheid aan antioxidanten , stoffen die je lichaam beschermen tegen schade door onstabiele moleculen, de zogenaamde vrije radicalen.

Gember zit bijvoorbeeld vol met gingerols, paradols, sesquiterpenen, shogaols en zingerone, die allemaal krachtige ontstekingsremmende en antioxiderende eigenschappen hebben ( 2 , 3).

Talrijke reageerbuis- en dierstudies tonen aan dat gemberextract ontstekingen vermindert bij mensen met aandoeningen zoals reumatoïde artritis, inflammatoire darmziekte, astma en bepaalde kankers ( 4 , 5 , 6 , 7 ).

Menselijke studies onthullen vergelijkbare resultaten.

Een studie van 2 maanden bij 64 mensen met diabetes type 2 ontdekte dat inname van 2 gram gemberpoeder per dag significant de niveaus van ontstekingseiwitten zoals tumornecrosefactor-alfa (TNF-alfa) en C-reactief proteïne (CRP) verlaagde, vergeleken met het nemen van een placebo ( 8 ).

In een ander onderzoek hadden mannelijke sporters die gedurende 6 weken dagelijks 1,5 gram gemberpoeder kregen, significante reducties in niveaus van ontstekingsmarkers, zoals TNF-alfa, interleukine 6 (IL-6) en interleukine-1-bèta (IL-1- beta), vergeleken met sporters die een placebo kregen ( 9 ).

Bovendien hebben andere veel voorkomende ingrediënten die worden gevonden in gemberschilfers, waaronder citroen en kurkuma, sterke ontstekingsremmende en antioxiderende eigenschappen ( 10 , 11 ).

Kan misselijkheid en spijsverteringsproblemen kalmeren

Gember is een veel voorkomende natuurlijke behandeling voor maagproblemen, waaronder een opgeblazen gevoel en indigestie.

Studies tonen aan dat het toevoegen van gember kan helpen de beweging van voedsel door je maag te verhogen, de spijsvertering te verbeteren, een opgeblazen gevoel te verminderen en darmkrampen te verminderen ( 12 ).

Gember wordt ook gebruikt om misselijkheid te behandelen en vaak gebruikt door zwangere vrouwen die een natuurlijke en effectieve misselijkheidsremedie zoeken die veilig is voor zowel haar als hun baby.

Een onderzoek bij 120 zwangere vrouwen toonde aan dat degenen die 750 mg gember per dag gedurende 4 dagen gebruikten, een significante vermindering van misselijkheid en braken ondervonden in vergelijking met een controlegroep. Er werden geen ongunstige bijwerkingen gemeld ( 13 ).

Gember kan ook helpen bij het verlichten van misselijkheid en braken in verband met chemotherapie en chirurgie ( 14 , 15 ).

Bovendien suggereren dierstudies dat gember maagzweren kan beschermen en behandelen ( 16 , 17 ).

Kan de immuungezondheid bevorderen

Vanwege de sterke ontstekingsremmende en antioxiderende effecten kan gember de gezondheid van het immuunsysteem versterken.

Hoewel acute ontsteking een belangrijk onderdeel is van de normale immuunrespons, kan chronische ontsteking schadelijk zijn voor uw immuunsysteem, waardoor uw kansen op ziekte mogelijk toenemen ( 18 ).

Door je inname van voedingsmiddelen en dranken die rijk zijn aan antioxidanten, zoals gember shots, kan je ontsteking bestrijden en je immuunsysteem gezond houden.

Veel reageerbuis- en dierstudies suggereren dat gember de immuunrespons kan versterken. Bovendien heeft gember krachtige antivirale en antibacteriële eigenschappen ( 19 , 20).

Een reageerbuisstudie wees uit dat verse gember antivirale effecten had tegen humaan respiratoir syncytieel virus (HRSV), dat luchtweginfecties veroorzaakt en de immuunrespons tegen HRSV heeft versterkt ( 21 ).

Bovendien kunnen veel gangbare ingrediënten met gember shots, waaronder honing en citroensap , de gezondheid van het immuunsysteem verbeteren. Er is bijvoorbeeld aangetoond dat zowel honing als citroen antibacteriële en antivirale effecten hebben ( 22 , 23 ).

Bovendien kan honing uw immuunsysteem beschermen en de immuunrespons verbeteren ( 24 ).

Andere voordelen

Afgezien van de bovenstaande voordelen, kunnen gember shots:

  • Verbetert de bloedsuikerspiegel. Verschillende studies wijzen erop dat gember supplementen de bloedsuikerspiegel kunnen verlagen en hemoglobine A1c kunnen verbeteren, een marker voor langdurige bloedsuikerspiegel controle ( 25
  • Gewichtsverlies. Van gember is aangetoond dat het het lichaamsgewicht aanzienlijk kan verlagen, de honger vermindert en het thermische effect van voedsel verhoogt, of de calorieën die je verbrandt tijdens de spijsvertering verhoogt( 26 , 27 ).
  • Anti-kanker eigenschappen. Onderzoek wijst uit dat gember kan helpen beschermen tegen bepaalde soorten kanker , waaronder alvleesklierkanker, mogelijk vanwege het gehalte aan antioxidanten ( 28 , 29 ).

Afhankelijk van extra ingrediënten, waaronder spinazie en appel, kunnen gember shots ook andere gezondheidsvoordelen bieden.

Kortom: Gember en andere ingrediënten toegevoegd aan gember shots kunnen helpen ontstekingen en spijsverteringsproblemen te verminderen en de immuunfunctie te verbeteren, naast andere voordelen.

Gember shots nadelen

Hoewel een gember shot over het algemeen als veilig wordt beschouwd voor de meeste mensen, zijn er enkele mogelijke bijwerkingen die het waard zijn op te merken.

Gember kan met name wanneer het in grote hoeveelheden wordt geconsumeerd, bloedverdunnende effecten hebben. Het onderzoek op dit gebied is echter wisselend, omdat in sommige onderzoeken wordt gezegd dat gember geen effect heeft op het dunner worden van bloed ( 30 ).

Desondanks willen mensen die bloedverdunners zoals Warfarine gebruiken misschien gember shots vermijden en hun gember consumptie matigen.

Omdat gember de bloedsuikerspiegels kan verlagen, moeten mensen met diabetes op bepaalde bloedsuiker medicijnen bedachtzaam omgaan met het consumeren van grote hoeveelheden gember.

Dat gezegd hebbende, dit bloedsuikerspiegel verlagende effect wordt alleen geassocieerd met geconcentreerde gember supplementen, niet noodzakelijk met gember shots ( 25 ).

Bovendien moeten mensen die allergisch zijn voor gember gember shots vermijden ( 31).

Toegevoegde suiker is ook een zorg. Sommige recepten vragen om zoetstoffen, zoals honing of agavesiroop, en gebruiken vruchtensappen zoals sinaasappelsap om de pittige smaak van gember te verminderen.

Hoewel het nuttigen van een kleine hoeveelheid sap of honing niet schadelijk is, kan het regelmatig drinken van gember shots met toegevoegde suiker of vruchtensap leiden tot een teveel aan calorie-inname en problemen met de bloedsuikerspiegel( 32 ).

Kortom: Gember shots zijn over het algemeen veilig. Toch kunnen geconcentreerde gember producten bloed verdunnen en de bloedsuikerspiegel verlagen. Houd ook rekening met toegevoegde suikers in gember shots.

Hoe gember shots thuis te maken

Juice bars maken regelmatig verschillende soorten gember shots, waaronder sommige met unieke ingrediënten zoals spirulina of cayennepeper.

Pre-gemaakte gember shots kunnen ook worden gekocht bij speciaalzaken en reformwinkels, maar ook online .

Het is echter vrij eenvoudig om je eigen gember shot te maken in het comfort van je keuken. Als u geen sapcentrifuge hebt, kunt u in plaats daarvan een blender gebruiken.

  1. Combineer 24 gram gepelde, verse gemberwortel met 60 ml vers geperst citroensap.
  2. Meng op hoge snelheid tot troebel.
  3. Giet het mengsel door een fijne zeef en bewaar het sap.

Geniet dagelijks 30 ml van dit gembermengsel en bewaar de rest in uw koelkast in een luchtdichte fles.

Als je creatief wilt worden, probeer dan andere ingrediënten toe te voegen, zoals een scheutje kaneel of cayennepeper . Veel mogelijke smaakcombinaties en recepten zijn online beschikbaar.

Als u zoete ingrediënten gebruikt, zoals appelsap, sinaasappelsap of honing, begin dan met een kleine hoeveelheid om uw suikerinname te beperken.

Kortom: Je kunt eenvoudig gember shots maken of online gemaakte recepten bestellen. Afhankelijk van je smaak, meng je je shots met toegevoegde ingrediënten zoals spirulina of honing.

Tot slot

Gember shots zijn een populaire wellnessdrank die mogelijk gezondheidsvoordelen biedt.

Gember en andere shot-ingrediënten waaronder citroensap kunnen helpen om ontstekingen te verminderen, spijsverteringsproblemen te kalmeren en de immuunfunctie te verbeteren.

Dat gezegd hebbende, is het het beste om op te letten voor toegevoegde suiker in pre- of zelfgemaakte shots.

Probeer je eigen gember shots te maken voor een smakelijke, krachtige gezondheidsboost.